![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
WORKSHOP 1 (model oluşturma)
TÜRKLER YAPAMAAZ!
Selamlar arkadaşlar. Neden böyle bir çalışma başlatma isteğinde olduğumu ve amacımı kısaca açıklamak istiyorum. 2001-2005 yılları arasında PUSU isimli oyunun yapımında obje, karakter modelleri ve animasyon konularında çalıştım. Çalışmaya başladığımız ilk günden itibaren bizi destekleyenler olduğu gibi nedense çok büyük eleştiriler de aldık. -Yapamazlar -Biz denedik yapamadık onlar da yapamaz, -Yapsalar da satamazlar -kandırıyorlar... yıllar sonra herşeye ragmen inatla çalışmamız sonucu oyun ortaya cıkmaya basladıgında ise eleştiriler değişti... -Biteremeyecekler -Çalıntı -Quake motorunu çaldılar biz yaptık diyorlar -Konusu Max Payne'den arakmış.... Dev yapımcı firmaların deneyimli ve kalabalık ekiplerle bizden daha fazla ugrasarak ve cok daha fazla para harcayarak oyun yaptıklarını görmezden gelerek ve artık sabırsızlanarak heralde, biri sonunda bir forumda noktayı koydu... -Biz Türkler oyun yapamayız. Hiçbişey yapamayız çünkü TÜRKLER YAPAMAAZ! İnanamadım. Bu nasıl bir kendine güvensizlik ezilmişlik ümitsizliktir. Sadece bu konuda mı? Şu anda Post Prodüksiyon sektöründe çalısıyorum. Bu sektörde yakın zamana kadar bir iş yapılacagı zaman önce “bu işi Türkiye'de yapabilir miyiz” sorusu soruluyordu. Hala bazı firmalar animasyon işlerinin yurt dısında yapılmasını isteyebiliyor. Türkiye'de yapılamayacagını düşünüyorlar. Elbette bir kısmı da sadece ve sadece yabancılara duyduğu özentiden dolayı böyle düşünüyor. PUSU ekibi olarak birşeylerin basarılabilecegini gösterdik ancak bu kez de -bu oyun olmamış teknolojisi geri eleştirisini aldık. Kimse şu ana kadar gelip de bu teknolojiyi geliştirelim yeni bişeyler yapalım demedi. 7 kişiyle bu noktaya nasıl geldiniz üstelik paranız olmadan da demedi. Beşiktaştan 3 milyona korsanını aldıgı 20 milyon dolar ve 7 sene harcanmış bir oyunla kıyaslamanın ötesine gecemedi cogu. Diğer taraftan biz de asla en iyisini yaptık iddiasında olmamıştık. Amaç hızla geçip giden treni bir noktasından yakalamaktı. Uzun zamandır aklımda şu düşünce var: Ben tek başıma ne yapabilirim bu inancı nasıl yıkabilirim? Sanırım en iyi yöntem bildiklerimi hem okulda öğrencilerime hem de elime geçen her fırsatta başkalarına aktarmak olacak. Şu anda 3D konusunda doktora tezimi hazırlıyorum. Çok kısaca tez konum bu konuda yani 3d konusunda bir egitim programı oluşturmak. Mümkün oldugunca cok şey ögrenmeye ögrendiklerimi uygulamaya çalısıyorum. Elbette bu bazı başarıları da beraberinde getiriyor. Ülke içindeki başarılar değil ülke dısındaki basarılar bence daha önemli. Çunkü ister istemez küreselleşen bir dünyadayız ve biz yapamayız diye içimize kapanmak ülke olarak kendimizi yağmacılara açmaktan baska birşey değil. Ben kendi adıma amacım kendi mesleğimi ilgilenenlere mumkun oldugunca iyi aktararak kendine güvenen yani “Türkler yapar hem de daha iyi yapar” diyen insanlar oluşmasını sağlamaya çalışmak. Ne yazık ki pek cok teknolojiyi, beceriyi düşünceyi ülkemize ithal ederken temellerini ve sebeplerini yani işin özünü dısarda bırakıp sadece görünen kısmını alma kolaycılıgımız var. Ülke olarak bence bundan kurtulmak gerekiyor. 3D konusunda da öyle yaptık. Koca bir sanat tarihinin getirdiği görsel kültür birikiminden beslenen yeni teknoloji ürünü 3D konusunu sadece 3-5 yazılımla üretilen “görselleştirme” hatta “RENDER” işi olarak algıladık. Mümkün oldugunca hızlı ve mumkun oldugunca az bilgi ve beceri ile işler üretmeye calıştık. Olmadı tabi. Temel olmayınca bina yükselemiyor. İşin beceri kısmını da ögrenen bazı arkadaslar ise hayatlarını yurt dısında sürdürme kararını aldılar. Oysa bu bilgi ve yapabilme becerisi (know-how) bu ülkede yeni nesile aktarılabilirdi. Ben kendi adıma “Evet Türkler Yapar” diyorum. Sahip oldugum bilgiyi de elimden geldiğince meslek ortamına açma niyetindeyim. Beraber yürütmeyi deneyecegimiz bu çalışma da bu niyetin ilk ürünüdür. Saygılar. En son Arkitera Editor tarafından düzenlendi : 22-07-2006 14:42. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Workshop Kuralları:
* Bütün katılımcılar aynı konuya mesaj atacagından konu ile cok ilgili olmayan mesajları atmayalım. Cunku cok fazla kabaracak gibi görünüyor. Takip etmesi zor olmasın ilerde. Gereksiz mesajların silinmesi yoluna gidilecek. * Benim söylediklerim tecrubelerimle oluşmuş kendi doğrularımdır. Bu doğruları kabul edip etmemekte serbestsiniz. Hatta bazı konularda benim bildigimden daha iyi ya da daha hızlı çözümleriniz de olabilir. Bunları çekinmeden söyleyin.Ben de yeni birşeyler ögrenmiş olmaktan mutluluk duyarım. *Bu workshop belli bir yazılımla ilgili değildir. Buna render motorları da dahildir. İstediğiniz yazılımı kullanın ancak mümkünse en basit ışıklandırma metodlarını kullanacagız. Konumuz "render engine"ler değildir. Hiçbir ayar konusunda yardımcı olamayacagım cunku ben Mental Ray dısında bir render engine kullanmadım. Zaten konu da mimari görselleştirme işinin kendisidir. * Daha önce yapmış oldugunuz işlerin hepsinin belli bir zaman süresinde belli bütcelerle yapılmış oldugunu ve mükemmel olmadıgını biliyorum. Ben de bu işi 8 sene yaptım. Ancak bu workshop daki amaç mükemmele yaklaşmaya çalışmaktır. * Mükemmel her zaman fotogerçekçi olmayabilir. *Ödevleri pazartesi sabahları vericem ve her ödevin son teslim tarihi aynı hafta cumartesi gece yarısı olacak. Ancak erkken yapmanız benim daha rahat ve detaylı incelememi saglar. Gerektiğinde bu kurallara ekleme yapabilirim arada sırada okursanız sevinirim ![]() |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Ödev 1
Ödev 1:
Son teslim tarihi 28 eylül Çarşamba gece yarısı (sadece bu ödeve özel erken teslim). Kendinize bir proje seçin.Daha önce çizmiş oldugunuz bir iş olmasını tercih ederim. 2 katlı bir villa yeterli. Apartman olmasın ... Önce çalışma ekranınızda yani viewport ta bütün doku ve malzemeler gri olacak şekilde bütün nesnelere bir gri malzeme atayın. Sonra bütün nesneleri seçin ve obje rengini siyah olarak verin. Sonra viewport ta "smooth+highlights" modunda görünecek şekilde ayarlayın ve aynı yerden "edges faces" secenegini de işaretleyin böylece objeler gri edge ler siyah görünür. Sonra klavyeden print screen tusuna basın photoshop programını acın new secenegini kullanarak yeni bi dosya acın ve içine paste yapın Sadece viewportu crop edin. (ekteki resim gibi olmalı) İşte o imajları buraya yollayın. Gercekci bir iş öncelikle gercekci bir model oluşturmakla başlar. Bir süre model üzerinde çalışalım. Ayrıca burda bizi zorlayan müşteri olmayacak. Işık ve kadraj piyasa işinden farklı olabilir. Bu konuda da dusunmeye başlayın. Herşeyi ap aydınlık göstermek zorunda değiliz. Isık ve kadraj hakkında cok fazla örnek gormek iyidir. Fotograf sitelerini gezin. Hatta fotograf biriktirin. Bende her konudan yaklaşık 30 000 fotograf var. www.fotokritik.com www.photosig.com adreslerini deneyin. Ben çarşambaya kadar bana daha önce gönderilmiş çalışmaları burda isim vermeden eleştireceğim. Amacımız o eleştirilen noktaların farkında olmak ve bu hataların ve zayıflıkların üstesinden gelmek olacak. Perşembeye Görüşmek üzere Kolay gelsin...En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 26-09-2005 00:16. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Selamlar;
Madem öyle ilk çalışma benden olsun Genellikle iç mekan veya çok katlı yapı çalıştığımdan ancak bir tane tek katlı yapı çalıştığımı fark ettim Proje hakkında biraz bilgi vereyim. 2003 yılında bir içmimari öğrencisinin bitirme ödevi (veya adı her neyse) olarak bana geldi bu iş. Bir sera bar çalışması. Yapı, iki ana kısımdan oluşuyor. Sera bar kısmı ve iç bar kısmı. Ağırlıklı olarak dekorasyon ağırlıklı bir çalışma oldu. Cinema4D ile 2 yıl önce yapılan bir çalışma olduğu için şimdi kendimce bir çok eksik ve hata görüyorum; fakat sonuçta bu çocuğun eti sizin kemiği benimdir ![]() NOT: umarım sunum bu şekilde doğru olmuştur. Yanlış bir şey varsa hemen düzelteyim perspektif: ![]() sera bar: iç bar kısmı 1: ![]() iç bar kısmı 2 : ![]() SEvgiler SSA En son SSA tarafından düzenlendi : 26-09-2005 14:27. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
gayet güzel ancak istersen biz sadece iç ya da dış üzerinde çalısalım cunku cok yogun olabilir. bence iç bar üzerinde calısmak daha iyi olur gibi geldi.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Selam Çetin hocam buda benim villa çalışmam. Biraz acele oldu eksikler olabilir. Saygılar.
![]() ![]() En son cry3d tarafından düzenlendi : 27-09-2005 00:21. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Selam
Öncelikle belirteyim bir yanlış anlalışma olmasım SSA'yı ben çok severim ama umarım bir öğrencinin bitirme ödevini ya da ödevini o yapmamıştır. Bir öğretim görevlisi olarak buna ben biraz karşıyım. ikincisi hocam size bir sorum olacak işlerim mimari tasarım kaygılarını da işin içine alacak mısınız? çünkü sevgili sınıf arkadaşım cry3d'nin içinde oldukça fazla mimari eleştiri gelebilir. hah daha ödevini yapmamış konuşuyor ya da daha başından baltalıyor hem de çetin'in yakın arkadaşı çetin'i sırtından bıçaklıyor gibi bir durumum oluştu çok üzgünüm ama bu sorunu çözmemiş gerekmiyor mu? ben de ödevime çalışıyorum umarım yetiştirebilirim. yarın (salı) akşam sabahlıycam söz sert eleştirilerimiçin özür dilerim ama gerekli bence. Çetin bu arada bineal için konuşmamız lazım senin telin benim cep tel çalınınca gitti bir hoca olarak bu öğrencine bir iltimas geç de bana bir tel aç. eğer cep telim kapalı ise (dersteim) mesaj at önemli. kolay lgesin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Yaptıgımız işi bir bütün olarak düşünürsek, mimari tasarımın başarılı olması binanın kitlesel yapıasını etkiler, bu kitle organizasyonu da en sonunda üretilecek olan ve aslında bir fotograf olarak düşünülebilecek olan ürünü etkiler. Bu durumda mimari kaygılar da işin içine giriyor. Ancak, ben şu anda bir de bu konuda konusursam çok fazla dagılabilir diye düşünüyorum.
En başarısız mimarlık örneğinden bile sonucta elle tutulur bir kadraj yapabiliriz diye dusunuyorum. Bu workshopun sonunda yani sunuş aşamasında alışılagelmişin dısında açılar ve kadrajlar yakalamaya calısıyorum. Yani binamız herşeyiyle ortada olmak zorunda değil. Daha serbest davranabiliriz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
Düzeltmeler ve örnekler
Bu workshopda amacımız steril ve gercek olamayacak kadar mekanik mekanlar ve geometriler yaratmak değil. Yaşayan, yaşanmış, biraz eskimiş gerçek mekanlar yaratmak. Bu durumda mükemmele karşı bir tavrımız var. Gercek hayatta hiçbirşey mükemmel değildir. Mükemmel rahatsız eder. Üzerinde calıstıgımız mekan ya da kitleler en sonunda fotografik bir sunusun parçası olacaklar. Bu sunusun da bir atmosferi olmalı, nasıl bir ışık, nasıl bir kompozisyon, bakış açımız nedir, kamera nerde duruyor. Kitle üzerindeki ısık gölge oyunları neler olabilir. Gölgeler nereye dusmeli.... Amacımız kitleyi ortaya alıp olanca cıplaklıgıyla göstermek değil. Amaç iyi bir fotograf cekmek. Kötü ve sakat parçalar atılabilir. SSA: Bence mekan içini temizleyelim. Önce mekanın kendisini ve oturma birimlerini ayrı ayrı çalısalım. Mekanı yasayan bir yer haline getirelim. Oturma birimlerini biraz eskitelim. Cry3d: Binanın cephesinde kullanılan malzemeler, dikmelerin malzemesi nedir ahşap ise ahşap bloklar nasıl kesilmiştir, birbirlerine nasıl baglanırlar, bu ahşap ne kadar eskimiştir. Bunlara kadar verelim. Kolay gelsin En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 27-09-2005 05:08. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
bazı örnekler
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
(söz savunmanın)
Selamlar; Öncelikle Ayasofya Hocamın güvenini sarsmayı hiç istemem. Projenin bu ayağı biraz karışık. Projenin bu kısmı özellikle 3boyutlu modelleme/kaplama şeklinde istenmiş. Bu konuda benden yardım istendiğinde sembolik bir ücret karşılığında öğrenci yanımda oturup baştan sona çalışmaya katkıda bulunması kaydi şartıyla yapacağımı söyledim ve nitekim öylede yaptık. Bu durumdan kendi öğretmenlerinin de haberi oldu. Sevgili Çetin Hocam; Bu ve benzeri yoğun sahnelerde bizlerin çizim optimizasyonu adına yaptığı en büyük kaçamaklardan birisi diye tahmin ediyorum bu keskin köşeleri. her köşede en az 3 segment attığında bir sürü extra face ile uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bununla birlikte bu workshopta amacımız ideal olanı yakalamak madem hemen kolları sıvayıp gerekli değişiklikleri istekleriniz doğrultusunda düzeltiyorum. NOT: Bu projeyi hazırladığımda henüz C4D de ngon desteği yoktu. Bazı yüzeylerdeki abartılı bozuk görünüşün sebebi budur. Onlarıda elden geçiriyorum hemen. SEvgiler SSA |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Bu arada o köşelerdeki düzeltmeleri yaparken kullanılacak malzemeye göre düzeltmek dogru olacaktır bu arada elde etmek istenen efekte göre poligon yogunlugu değişebilir. Ekte bi örnek var
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
merhaba,
sıfırdan çizmeyi tercih ederdim fakat zaman darlığından dolayı bende yarım hazır bir model göndermeye tercih ettim. ilerleyen günlerde belki sıfırdan tekrar çizebilirim eleştiriler doğrultusunda. Sabaha karşı toparladığım için kamera görüntüsü değil normal perspektif ekranından aldım. Bina ikiz olduğundan dolayı yarısını modelleyip diğer kısmı ise mirror yapıp hallediyorum. ![]() |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
bende daha once modellemis oldugum bir calısmayı gonderecem fakat daha once autocad de modellemisim onu fark ettim ve simdi yeniden modelliyorum insallah yetisir eger yetismezse simdilik onu gonderecem daha sonra tamamen max de modellenmis halini yollayacagım. sanırım bu gece bende sabahlıyacam.
cok yogun gececege benziyor herkese kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Selamlar arkadaşlar.
Hocam, kenarlar konusunda size katılıyorum elimden gelen düzeltmeleri yapacağım. Ayaklar doğrama olacak (ahşap) ona göre birşleşim noklalarını ve deformasyonlarını ayarlayacağım. Yapı biraz temiz görünümlü olacağı için duvarları fazla deforma etmeyeceğim. Kamera açısı değişeşecek zaten deneme olduğu için böyle bıraktım. Hocam göz hızasında derken kamerayı binanın karşısınamı almamı tavsiye edersiniz ? Evin çevresine duvar örmek istiyorum, galiba ufuk çizgisi sorunu kalkacaktır o zaman. gerekli düzenlemeleri yapıp yarına yetiştirmeye çalışacağım hocam. Saygılar... Herkese kolay gelsin. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|