![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
topografyaya yol oturtmak...
Selamlar,
Elimde VIZ de 'terrain' komutuyla yaptığim inişli çıkışlı bir arazi ve onun üstüne oturtacağım yol izleri var. Yolları extrude la kaldırıp araziyle etkileştirip (subtract, intersect vs.) oturtabileceğimi ummuştum. Fakat terrain object'i solid olarak kabul etmediğinden ve bu yöntem işlemiyor . Peki deyin bakalım bana nasıl oturtacağım ben bu yolları? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Diyalog Konugu
|
viz'de var mı bilmiyorum ama bu iş için benim önerebileceğim yöntem "Compound object" listesinden bulabileceğiniz "ShapeMerge". Araziyi seçip sapemerge'a basın. Sonra pick shape düğmesine tıklayıp daha önce arazinin biraz üzerinde havada duracak şekilde yerleştirdiğiniz yol "shape"ini seçin. Bu işlem arazi mesh'inin üzerine yol shape'inin izdüşümünü alacak ve mesh'i bu shape ile kesecektir. Kesili yüzeyler ayrıca otomatik olarak şeçilmiş olacağından üzerine bir mesh select ve material modifier'ı atarak yol için farklı bir malzeme vermek çok kolay.
Ekte 3ds max r5 sahnesi var. Umarım faydası olur |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
teşekkürler
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
bu işi yapmanın biraz daha acemice bi yolu da var.. yolları cad den import edip terrainin üzerine çakıştırılır. bunu yapmadan önce terrainin bir kopyasını kenara koymak lazım. sonra çakıştırılan 2d parçaları terrainin max yüksekliğini aşacak şekilde extrude edip terrainden çıkarırsınız, geriye kabuk gibi sadece yolun olduğu terrain parçası kalıyor. sonra varolan diğer terrainin üzerine yolların olduğu parçayı taşıyorsunuz.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba cozdas,
Çok derli toplu, düzenli, anlaşılır anlatmışsınız, zahmetlerinize teşekkürler.. ................................. Farklı yönteminiz için size de teşekkürler ndg.. En son asteria tarafından düzenlendi : 23-04-2005 15:10. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
bi saniye.. :)
selamlar tekrar,
Sevgili ndg, tam bir acemi olduğum için senin dediğin yöntem benim de aklıma geldi.bu dahiyane fikri bulduğum için kendi kendime sevinirken uygulamada başarısız oldum . Çunkü Viz terrain object'i bir solid gibi algılamadığından sanırım bu objeji solidlerden çıkaramıyorum veya solidleri ondan. sen bunun hiç denedin miydi? Sevgili Cozdaş Senin dediğin yöntem de tam bir çözüm gibi gözükmekle birlikte bazı soru işaretleri var kafamda gene de. shape merge ün mantığını kavramış değilim henüz, bana yeni bir "yol objesi" yaratmıyor sanırm. zaten ben de bununla çok uğraşmadam viz in tutorial'inin önerdiği yöntemle işi hallettim. bu da çok iyi bir yöntem bakiniz: arazinin plani(yollari, arsa izi vs.) autocad'ten modelin üstüne oturacak biçimde hemen photoshop a atılır. difusse map ve bump map olacak biçimde imajlar ayarlanır. ve arazinin üstüne çakılır . afiyetle renderlanır. teşekkürler.. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
herakles, haklısın, terrain object'ten subtract yapılamıyor. bunu yapabilmek için önce terraini mesh haline getirmen gerekiyor. bunu yazmayı unutmuşum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
evet evet!
Herkese merhaba
dear ndg, Terrain i nasıl mesh haline getiriyoruz. Belki çok temel bişey ama ben hiç bilmiyorum. Benim bildiğim surface, solid; autocad kavramlarıyla düşünüyorum. Viz in kavramlarına bakmam lazım benim. ... . . |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Terraini seçip üstünde sağ tık yaparsanız açılan menüde convert to editable mesh seçeneğini göreceksiniz.
Bu arada maxin tutoriallarındaki çözüm çok eğimli olmayan araziler için. Eğer eğimli bir arazi de çalışıyorsanız bump maple bu işin halledilebileceğini zannetmiyorum. Eğer illede map ile haleldicem diyosanız vray displacement map ile çok daha iyi sonuç alırsınız. Kolay gelsin.
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba herakles,
Siz belki de şu ana kadar çözdünüz ‘yol’ unuzu ancak size bir tutorial önereceğim, arzu ederseniz oradaki çözüm yöntemini inceleyin.. Link adresi: http://www.opencad.com/ Sitede hem ‘free’ hem de yıllık abonelik ile ulaşılabilecek tutorial’lar var... Önce çok kısa bir kayıt gerekiyor,.... ‘Free trial ’ üzerine tık’lamanız gerekiyor ve kayıt yapıyorsunuz. Hemen aktivasyon gerçekleşiyor ve e-mail adresinize şifreniz postalanıyor ve çalıştığınız program ve sürümüne bağlı tüm ‘free tutorial’ ları kullanabiliyorsunuz.... ... ..> viz(trial)..>.. release 3... >... ‘Roll down’ menüden şu tutorial’ı seçin : 3319: Creating Roads on a 3D Terrain (FREE) Başarılar .... Tutorial'dan alıntı görüntüler .... ..... En son asteria tarafından düzenlendi : 25-04-2005 18:56. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
Teşekkürler, ve bir soru daha!
Merhaba,
SevgiliAsteria, gönderdiğiniz siteye baktım, tutorialleri çok anlaşılır ve özlü, ve tabi %90 ı paralı... belirttiğiniz tutorial den baya bişi öğrendim. Beni uğraştıran şu (yukarıda da bahsi geçmişti) Box ları vs compound obj/boolean la birbirine ekleme çıkarma yapabiliyoruz. Ama ben saatlerce uğraşmama rağmen "editible mesh" e çevirsem bile terrain object i "solid" gibi başka objelerle etkileştiremiyorum. Viz bu objeyi yüzeyler olarak alıyor, yani içi boşmuş gibi. Bunu nasıl masif hale getirip heykeltraş misali booleanlarım? Var mı bir yolu? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba herakles,
‘Boolean’ işlemi mesh’lerle güçlük çıkartabilir özellikle ‘subtraction’ yaparken kenarlarda kalan ince uzun ‘face’ler daha sonraları malzeme atarken de sıkıntı yapabiliyor. Bu işlemle sorun yaşayanlar yalnızca yeni başlayanlar değil buna güvenin, programı çok iyi kullananlar dahi bu işlemi sıklıkla ve çok sayıda ‘boolean’ olarak yaptıklarında sonuçlarıyla hayal kırıklığı yaşayabiliyorlar, bazen yüzeyler tamamen çarpılıyor ve obje kulanılamaz hale gelebiliyor. Geçen haftalarda www.3dTotal.com sitesindeki ‘speed modelling challenge’in konusu ‘masa oyunları’ydı ve satranç/dama vb. oyunların alt tahtaları yapılırken tüm katılımcılar bolca ‘boolean subtraction’ yapmak durumunda kaldılar ve inanın en tecrübeliler dahi birkaç kez kontrolü kaybettiklerini objeyi bozduklarını açıkladılar.. Ardından hepsi nasıl ‘boolean’ yaptıklarını ‘challenge’ devam ederken foruma göndermeye başladı ve ‘challenge’ın sonunda çok sayıda minik ‘boolean subtraction’ tutorial’ları oluştu...onları tek tek görebileceğiniz link: www.3dtotal.com’ da http://www.threedy.com/site/forum/sh...&page=32&pp=15 ( thread’in 32.sayfasından başlıyor..güzel örnekler var..) Ayrıca aşağıdaki link’te bir ‘video tutorial’ mevcut...ingilizce olarak anlatılıyor ama her şeyi takip etmek mümkün...’compound objects-boolean subtraction’ kısmı sonlara doğru, ve kolay anlatılmış.. Link.: http://www.avat.com/training/elearni...viz/index.asp# Ve 'Autodesk VIZ: Editing Mesh Objects with the Edit Mesh Modifier' için.. http://www.autodesk.it/adsk/servlet/...112&id=3197848 İyi çalışmalar . En son asteria tarafından düzenlendi : 03-05-2005 23:12. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
asteria sen benim forum meleğimsin
saolasın... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba herakles, Teşekkür ederim, böylece kendime bir kanat kazanmış görünüyorum, ama forum hacimleri içinde dengeli uçuş için ikinci kanadımı da kazanmalıyım diye düşünüyorum.... Bu nedenle yoluma çıkan bir yöntemi de yazıyorum ; ‘www.cgarchitect.com’ da benzer bir probleme çözüm arayan forum üyesine ‘Glue’ ‘plug-in’i önerilmiş ....dağlara / tepelere yollar, duvarlar, ağaç, kaya vb. objeleri yerleştirmek için de kullanılabiliyor... ‘Glue’ için link: http://www.itoosoft.com/english/freeplugins.html ( tutorial ) ‘Free Glue download’ için link: http://www.itoosoft.com/english/download.html İyi çalışmalar . En son asteria tarafından düzenlendi : 04-05-2005 15:16. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Glue iyi bir çözüm amma eğer topoğrafyanız Nurbs olursa otomatik bunu yapan bir modifiers da var. Bekleyeyim belki diyen olur diye.
surfdeform. Move to surface demeyi unutmayınız. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|