![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
3d model mies v.Rohe'nin "barcelona chair"
mies v.Rohe'nin "barcelona chair" koltuğunu 3d model olarak arıyorum,bulabileceğim yer söyleyebilecek veya paylaşacak biri varsa...cok sevinirim...acil
En son haksa tarafından düzenlendi : 06-04-2005 12:40. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
koltuk le courbusierin degil öncelikle. Mies Van Der Rohe nin . mail adresinizi iletin yollamaya calsiyim. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Archicad object library'de mevcut..
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
EVERMOTION sitesinde FREE STUFF bölümünde var yanılmıyorsam.
Bu arada bu koltuk niye bu kadar sevildi anlamadım. Zevk meselesi tabi. ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
hiç oturdun mu..hissetmen gerek..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba,
Bu koltuk niye bukadar sevildi, sorusu baya derin bir soru aslinda. sadece oturmayla alakasi yok sanirim , koltugun ötesinde estetik bir fenomen olarak 80 yillik bir tasarimdirda ayni zamanda. yani zamansiz olabilmeyi basarabilmislerden. Bir arkadasim bu koltuk merkezli bir tez yaziyor. tabi bu koltugu barcelona pavyonuyla beraber düsünmekte lazim . tasarimiyla ilgili cok hikayelerde var. Usta bir elden ciktigi, ilk bakista disiplinin icinden olmayanlar icin bile asikar olan ender ürünlerden biri. zevkler ve renkler tartisilmaz diye bir söz vardir... mimarlik egitiminde ilk ögrenilen seylerden biridir bu argümanin sacmaligi. zevk diye bisey yoktur, herseyi ardinda elle tutulabilecek sebebler vardir, ister sezgisel olarak bulun ister bilerek , ister yere basarak. iyi calismalar... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Ömer Selçuk,
Merak ettim …Barcelona Pavyonu ile birlikte düşünülmesi de dahil olmak üzere bu koltuğun tasarımıyla ilgili bir kaç hikayeyi paylaşır mısınız lütfen.? Bunlar Mies Van Der Rohe kaynaklı mı , yoksa o dönemde çevresindeki meslektaş veya yakınları kaynaklı mı ? Yani rivayetler de var mı ? ..Yine de bu koltuğun etrafında oluşmuş hikayeleri duymak isterim… Başarılar |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Paylasirim tabi,
yanliz isin sonuda konun kapatilmasida var rivayet degil öncelikle tarihi dökümanalra dayniyor ... biliyosunuz barcelona pavyonu deniyor ama aslinda o dönemde yapilan expo da almanyayi temsil eden yapiydi sözü edilen pavyon. pavyon 1928 de insa edildi tasarimida 1 yil kadar sürdü, ancak calismalar takib edildiginde Miesin ofisinde pavyondan cok sandalyenin tasarimina zaman ayirdigini görürüsünüz. pavyonun tasarimi cok daha kisa sürede tamamlanmisti .ancak sandalyeyle ilgili (ki sandalyede buraya ait oalrak siparis üzerine tasarlaniyordu) calismalr pavyonun insaasinin baslangicina kadarda sürdü. "tanri detaydadir" i onaylatan bir incelikle düüsnüldü defalrca cizildi. burdan cikarilacak cok sonuc var , ama herkes kendine cikarabilir ![]() Tabi o expo sirasindaki diger ülke pavyonalrini inceleyip , isin sahibinin ne ürettigini analamkta ayrica bir meseledir. zamanin cok ötesinde düsünülmüs, cogu tarafindanda anlasilmamis bir yapidir... 1930da tekrar yikilir yapi, expo yapisi olmasinin kaderiyle tanisir. bu arada sandalye icinde parlak fikrin miesten degil ofisindeki su an ismini animsayamadigim bir bayandan geldigiyle ilgilide bazi söylemelr mevcuttur. dönemin hem sanat hem sosyal yapisi kadinlar icin pekte olanak zenginligi sunmamaktaydi. örnegin bauhaus kurucusu gümüs prens lakapli walter gropius okuluna ilk kez bayan ögrencide almaya karar verince beklenenin cok üstünde talep olmus. ve sonrada bayanalr ayak islerine kosulmustur okulda .. hatta dahada ileri gidilerek sadece dokuma, kitap ciltlemesi yada metal isleri bölümlerine alinip erkekelere asistanlik yapmalarina izin verilmistir. iste bu dönemde bauhaus kökenli bir bayan olarak miesle calisan bu hanim . texttil doku gibi konularda mies desteklemistir. örnegin cam evdeki stor elemanlari zamanin kosulalrinda ileri bir teknikle cözülmesine ön ayak olmustur. yine barcelona sandalyesindeki deri gergilerin , strüktürün ve deri dokununda ona ait olma olasiligi cok muhtemel oalrak degerlendiriliyor bazi kaynaklarca. son oalrakta barcelona pavyonu 1986 da yeniden ayni yerine insa edildi. hatta temellerini yeri bulundu . ayni cins mermerden yaklasik ayni desenllileri ... ayni granitten ayni dokuda... ve tabi barcelona sandalyeleride. orjinalde pavyonda bulunana sandalyeler arandi... orda olmak ve mekani hissetmek cok ayri bir duygu saatlerce ciplak tasina oturulucak bir yer. malesef barcelonalra oturmak yasakti ![]() bu ve bunun giib bir cok kadin isi gecmis zamanda farkli sekillerde hemcinslerimizce sabote edilmis malesef. oda ayri bir konu aklima geleneler simdilik bunlar. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
İlginç bir konu ..
ayrıca kadınların mimarlık eğitim hakkını kullanabilmelerine dair sürecin nasıl güçlükler barındırmış olduğuna dair yakın tarih bilgileri vermesiyle de önemli...paylaştığınız için teşekkürler... ![]() Ayrıca kendi ‘barcelona chair’ini modellemek isteyenler için güzel bir ‘tutorial’ linki: http://www.cgarchitect.com/resources.../tutorial7.asp En son asteria tarafından düzenlendi : 07-04-2005 10:31. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
"Bu arada bu koltuk niye bu kadar sevildi anlamadım. Zevk meselesi tabi"
demiş Dogupars Evet aslında ben de anlamadım. Yani dogupars'a hak veriyorum.:-) Şaşırmayın öyle. Mies sevenler olarak bu koltuğu da müşterisine ciddi paralar ödettirerek aldırmış biri olarak şaşırabilirsiniz. Ayrı bir yeri vardı bende. Çok sever ve sayardım. Hatta binadan çok zaman harcanmış tasarımına diye çok ünlüdür. Ancak 1. Tepe mobilya Çin'de mi Tayvan'da mı her neredeyse yapılan kötü imitasyonlarını alalade koltuk fiyatınsa satınca vinleks kaplı kromajı çok kaliteli olmayan koltuk kopyaları ortalığı doldurdu. Bilen bilmeyen odasına olur olmayan demediler herkes aldı. İlla bunu alacağım diye sıkış pıkış odaya bunu koyanlar oldu. 2. Dekorasyonda çok kullanılan 3d model oluverdi. Herkes bunu koyuyor. Bir de Mies'in diğer şezlongunu. Havuz kenarına 20 tane koyanlar dahi oldu. 3d model'de bir fenomen oldu yine değersizleştirdi. Hatta ne yazık adı "le korbizyer" koltuğu diye biliniyor. Modoko'daki ve Tepe Home'daki satıcılar dahi öyle söylüyorlar. O yüzden ben de bu koltuğun bu şekilde fütursuzca sevilip modası geçecek bir sevda olmasından dolayı üzgünüm. her 3d modelde kulanılması da doğru değil. her evde de olmaz 3 metreye 4 metre bir oda dolap var masa var o var bu var sıkış pıkış bir de bir yerlerde bu koltuk. Olmadı yani. Geniş olsun duvar olsun bu duvarda başka bir obje olmasın. Duvar bırakın boş kalsın fon yapsın görüntüye. Rahat ferah olsun ve Mies'in işine saygı duyun. O bir mobilya değil ayrıca bir tamamlayıcı bir biblodur. Önemlidir.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hocam sen de kullanmışsın işte.. 2. resimde 3d render'ını almıyor musun????
![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
evet tüketim degerine zarar veriyor. haklisiniz... imitasyonlarida hemen kendini belli ediyor isin gercegi. bu mobilyanin ciddi bir agirligi var ve orjinalinin fiyatida bir okadar agir, yani orda burda görürseniz hemen inanmayin( sanirim 1400 e civarinda ) . bizde bazi islerde kullaniyoruz. assagda nivea merkez yönetim binasinin fuayesindeki örnegi yolliim bende. ayrica arkadaki resimde bir türk ressama aittir: Ahmet Oran Tasarim Walter Stelzhammer |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba Sevgili Ayasofya veya konuya yakın olan herkes,
Bir süredir ‘Barcelona chair’in oturma ve yaslanma bölümlerinde kullanılan dolgu malzemesinin türünü internette sorguluyorum ancak açık bir yanıt alamıyorum... Orjinal bir ‘barcelona chair’in doğal deri kaplı olduğu düşünülürse ve derinin 50-60 yıllık bir uzun ömrü olabileceği de düşünüldüğünde ilk tasarımda ( 1929) ve bugün kullanılan dolgu malzemesinin nasıl bir malzeme olduğunu koltuğu satın alıp inceleme şansı olanlar açıklayabilir mi mümkünse ? genellikle bir sertifikayla ve detaylarıyla birlikte teslim edildiğini düşünüyorum.... Eğer bilginiz dahilindeyse lütfen... Teşekkür ederim ---------------------------- Bulduğum tek açıklayıcı kaynak aşağıda ama o da günümüz malzeme dolgu uygulamalarından bahsediyor; www.departures.com/wg/wg_0399_armchairs.html ---------------------------------güncelleme-------------------------------- İtalya'da yapılan 'barcelona chair' uygulamalarında kullanılan günümüzün dolgu malzemesi: alıntı: www.dwr.com/productdetail.cfm?id=1260&fp=subc Material : Chromed steel frame; high-density foam cushions; saddle leather straps]; full-grain, aniline-dyed leather upholstery. En son asteria tarafından düzenlendi : 07-04-2005 13:52. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
1- Hiç bu kadar değerli bir koltuğa oturamadım ne yazıkki. Garibim (neresi olduğunu söylemek istemiyorum) en fazla 150 YTL'lik koltuk görmüştür herhalde. 2- Diyelim oturduk... ne kadar rahat olabilir ki? Masaj falan mı yapıyor? Koltuk hakkında pek fazla bilgim yok sadece 3d modelini görmüşlüğüm var o kadar. ömerselcuk: Bir arkadasim bu koltuk merkezli bir tez yaziyor. tabi bu koltugu barcelona pavyonuyla beraber düsünmekte lazim . tasarimiyla ilgili cok hikayelerde var. Usta bir elden ciktigi, ilk bakista disiplinin icinden olmayanlar icin bile asikar olan ender ürünlerden biri. Ya kusura bakmayın ama bu koltuğun disiplini, hangi ustanın elinden çıktığı falan beni ilgilendirmiyor ki. Alt tarafı oturacağım. Herşeyede çok fazla sanatsal bakmamak lazım. Neymiş el yapımıymış mesela, zaten yüz binlerce dolar kazanan birinin cebine iyice para koymaktır bu. El yapımı isteyen gider bastonuyla meşhur bir ilimiz var, oradan el yapımı baston alır, fakirlikten aç gezen baston ustalarından. Ferrariyi çizen grafikerin bir italyan mutfağı dizayn edip onu çok çok yüksek fiyatlara satmasıda beni acayip şekilde sinir ediyor (ediyorda n'oluyor, hiçbirşey... o ayrı) Sonra o mutfağı alanlarda " Bizim mutfağımızı ferrariyi çizen adam tasarladı yaaa." Aferin ona da sanada, aldında başın göğe mi erdi. Şimdi bana bayağı bir kızan olacaktır. Bu benim görüşümdür. Sanırım kimseyi kırmadım. |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|