Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 19-03-2005, 09:56   #1
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

"otto wagner preis"

Merhaba,

Daha öncede bazi yarisma projelrini foruma göndermistim. Maksat sadece render icin render olmasin, renderla birlikte , ayasofyaninda dedigi gibi ,amacina hizmet eden renderi yada bilgisayar destekli tasarimida konusalim. yani render üzerinden mimarligi tartisalim, gerkirse renkten dokudan, gercekcilikten gerekirsede soyutluktan, detaysizliktan proporsiyonlardan , derinlikten bahsedelim...

Bu düsünce üzerine , farkettimki arsivde bir dünya yarisma , projesi var , hani yarismlarda biraz daha özgürüz ya o bakimdan... ben bazilarini hatta son kullanma tarihi coktan gecmis olanlarida sizle ilerleyen zamanlarda , yayarak paylasayim diye düsündüm.

Ve ilk olarak "Otto Wagner Preis" icin yaptigimiz projeyle baslayayyim dedim.
tabi her projede oldugu gibi ciddi calsimalar söz konusu oluyo cogu zaman. ve insan bir anda tüm malzemeleri önünde görünce( ben kendi adima öyle oluyorum) biraz sarsiliyo.
o yüzden mümkün oldugunca kronolaojik sekilde ekleyerek gidicem bastan baslayarak.

yarisma kapsamindan kisaca bahsediim ilerleyen zamanlarda dahada acabilirim.
Otto Wagner anisina 4 yilda bir acilan sehircilik esasli bir yarisma. konu serbest secilebiliyo. uygulnamis bir projeyele yada kendi belirlediginiz bir sorun üzerine calismakta serbestsiniz...

biz orta avrupada, özellikle avrupada yaygin olarak görülen klasik "blokrant" blok yapilasmasinin genel sehir üzerinde yarattigi monotonlugu nasil daha alternativ konut alanlari üreterek yikabiliriz üzerineydi... ilk imajlari yolluyorum

yarisma sonuclanmis ve bisey kazanamamis olsakta hertürlü yorumu , düsünceyi aktarabilirsiniz.
Tasarim ekibi: Walter Stelzhammer, Ömer Selcuk Baz , Didem Durakbasa

ekte hedef bloklari gösteren bir hava fotografi ve klasik blok yerine ( dik yerlestirilmis peynir) yapmayi hedefledigimiz( yatirilmis peynir) yolluyorum.
Eklenmiş İmajlar
otto-wagner-preis-peynir-jpg  otto-wagner-preis-luft-jpg  
omerselcuk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-03-2005, 10:09   #2
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Simdi bu peynirde ne diyceksiniz oda fikrin esprili tarafi , almancada bloklarin adiyla anildigi, meshur ementaler kasari ...

Soru su olusturabildigi yogunluk düzeyiyle alt edilmez olan blok yerlesim . bütün imar kurallarina ragmen hem yogunluk acisindan alt edilip hemde kentsel oalrak daha etkin bir sistem üretilebilirmi??? yani blogun alternativi varmi??? ben burda eskiz safhasini atlayip size calismayi ileticem . tam gercek zamanli olamsada, bir kac gün arayla post etmeyi planliyorum...

ilk olarak bir tipoloji lazim... konbinasyon lazim...tabi bir kac hafta süren planlama calsimasindan sonra... yaklasik 12 farkli tip var elimizde...
Eklenmiş İmajlar
otto-wagner-preis-k1-jpg  otto-wagner-preis-k2-jpg  otto-wagner-preis-k3-jpg  
Eski 19-03-2005, 10:20   #3
Forum Üyesi

Günaydın Ömer Selçuk,

Ne güzel bir sabah bu böyle !! .....çok güzel bir sürpriz oldu..!

Yine dolu dolu bir proje paylaşmı , incelemek ve yadıklarınızı okumak çok büyük bir zevk olacak...

Sevgiler , görüşmek üzere..
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-03-2005, 10:34   #4
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Evet asteria, bakalim bu seferde sadece ikimizin arasinda gecmez umarim... herkes fikirlerini paylasirsa daha renkli olur... katilim olamassa bende senin mailine atarim calismalari
Eski 19-03-2005, 11:00   #5
Forum Üyesi

Evet haklısınız. ...Ben de çok katılımlı olmasını diliyorum....ama dışarıdan bile olsa izlemek keyif olur...

Ayrıca herkese katkısı olacak bir çalışmanın bu forumda olması ve görüş üretimine katkısı olması çok önemli...

Bu projeler burada oldukları sürece zamana yayılı olarak okunacaktır ve mutlaka akılların bir köşesine yeni bir şey takılacaktır.
‘İnsan varlık’ dolaylı öğrenmeye daha yatkındır, fark etmese de bir gün gelir hatırlar...

Sevgiler

Not: şaka dahi olsa, e-mail’le benim tekelimde kalması yerine herkesle birlikte öğrenmek ve paylaşıldığını bilmek çok daha güzel....kendi adıma ben çok şey öğreniyorum bu tür şeylerden. Hatta Brüksel ’in o sokaklarının gelişimini görmeyi dahi panlıyorum eğer proje uygulamaları başlamışsa....gördünüz mü bakın mutlaka izi kalıyor..
Eski 19-03-2005, 12:08   #6
Arkitera Üyesi

Mourner'in Avatar'ı

Dünya da böyle mi yaratılmış acaba ?

Hava fotografına baktıgımda, pek de fazla monotonluk çarpmadı benim gözüme, belki de uzun yıllar İstanbul 'da etrafa mimar gözüyle bakma çabasının bir sonucu bu, hava fotografından gözlemlerime devam ediyorum, şimdi çok net göremesem de avlular sözkonusu içinde bir iki yeşil öğeyi barındıran kapalı mekanlar gibi, sizin öneridiğiniz durumda "el" in ikinci müdahalesinde avlular çatılara mı taşınıyor ? Yoksa tüm bu yapılar grubu bir monoblok a mı dönüşüyor ve yanına/üstüne/altına/arkasına/önüne gelen aynı tipolojiye sahip başka bir monoblok ile bir avlu oluşturma sevdasının peşinden mi gidiyor ?
Merakla devamını bekliyorum.

Sevgiler
Gökhan

En son Mourner tarafından düzenlendi : 19-03-2005 12:24.
Mourner offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-03-2005, 12:10   #7
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

) 23 cift kromozonuz en nihayetinde....
Eski 19-03-2005, 12:42   #8
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Tabi havadan bakis herzaman daha eglenceli... simdi bu blokalrdan 1000 lerce olduugnu düsünün ve insan ölceginde bu gridin icinde hareket ettiginizi hayal edin tabi bloklar yekpare ve pandantifli 18 den 20. yüzyila kadar tarihlenmisler...

sorunun diger parcasi su neden hep böyle insa edilsinki?? biz bu dikey de gelisen cepheden isik alan sistemin yerine bunun kadar yogunlasabilecek baska bir sistem önerebilirmiyiz... proje sonuclandiktan sonra resmi ismi " himmel über fünf haus " idi yani "5 evin üzerinde gökyüzü" biz kendi aramizda blogu patlatmak olarak isimlendirdik...

benim icin aslinda sizin etap etap ne anladiginizda önemli . daha iyi seyler düsünenlerde oalcak belki??? mourner aslinda peynir örnegi konseptin ta kendisi... dik peynir delikleri sokaga bakan örnek yani klasik örnek peki blok cevrilirse ve ikinci peynir resmindeki hale gelir ve delikler gökyüzünü gösterirse???? ozaman hem mekan , hem yogunluk ve isik kosullari olarak nasil mekanalra ulasiriz ve bu hareketin kentsel sonuclari ne olur???

bizim ilk eskizlerimizdeki sorularimiz bunalrdi
Eski 19-03-2005, 12:53   #9
Arkitera Üyesi

Mourner'in Avatar'ı

Alıntı:
Orijinal metin omerselcuk tarafından gönderilmiş
mourner aslinda peynir örnegi konseptin ta kendisi... dik peynir delikleri sokaga bakan örnek yani klasik örnek peki blok cevrilirse ve ikinci peynir resmindeki hale gelir ve delikler gökyüzünü gösterirse???? ozaman hem mekan , hem yogunluk ve isik kosullari olarak nasil mekanalra ulasiriz ve bu hareketin kentsel sonuclari ne olur???

bizim ilk eskizlerimizdeki sorularimiz bunalrdi
Şimdi sezgisel olarak yani konsept ile yola çıkarak baktığımız da belki kentin(çok fazla kent ile ilgili bir bilgim yok) generl olarak geleneksel yapılarla bezeli olan dokusunda önerdiğiniz fikir heyecan verici gözüküyor, ancak sezgisel düşünceden yöntem/uygulamaya geçtiğimiz de yapının içini besleyecek ışığı birincil noktadan yani direk olarak gökyüzüne çevirdiği şeffaf parçadan(peynir dilimindeki delik) alması durumunun bazı sakıncalar doğurması durumu sözkonusu olabilir mi ? Bir kış sabahı "Kar" ın süzdüğü bir günışığı görme hissi acaba durumu lehimize mi yoksa aleyhimize mi çevirir ?

Burada yine mimarın kafasını karıştıran en ilkel problem ortaya çıkıyor, "Doğa'ya müdahale", şimdi burada bence iki tane yol var birincisi doğayı reddetip yapay üzerine gitmek, diğeri doğanın her gereğini kabulllenmek, sizin projenizde ikinci durumu kabul edersek bir kış sabahı kafamızı kaldırdığımız da "Bembeyaz bir kar örtüsü görme durumu" ortaya çıkması sizin konseptinizin, yöntem/uygulama bölümünü tam 12'den vurmus oldugunu gösterir. Ancak birinci durum yani gökyüzünü gösterme hedefi, doğa bunun aksini göstermeye çalıştığında nasıl bir hal alır o da ayrı bir konu belki üzerinde konuşabilriz.
Sevgiler
Gökha
Eski 19-03-2005, 13:16   #10
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Evet aslinda olay tam bu noktada basliyo. yani hep yapilanin biraz disinda bir yere geldiginizde acip bakacaginiz bir kitap analiz edeceginiz bir yapi olmadiginda düsünmek gerekiyor...

ne yaparsam ne olur, yani cephelrimizi sadece sokaga yada söle diylim x-y düzelmine acmamiz bir aliskanlikmidir yoksa zorunlulukmu??? hic sokaga bakmayan avludan aydinlanan , catisinda bir bahcesi olan bir konut olabilirmi??
olursa ne götürür ne getirir. projenin baslangicida burda , bu soru üzerine bir proje eksiklikler olacaksada projenin sonunda görelim diye tehlikeli sularda can simidi olmadan biraz gezinelim sonra limanimiza geri dönelim diye

aslinda bu avlulu tip evler bize cokta yabanci degiller ... doguda mardinde hatayda urfada inanilmaz örnekler var... yani aslinda bizim gecmisimizde kendi icine kapali avlu yasami var. tarihimizin genetiginde mevcut bir bilgi!!

cam üzerinde kar alma gibi nice detaylarada yelken acmak demek...güzel olanda bu.

ekte islam mimarisindaki avlu tipinden yola cikarak gectigimiz yillarda uyguladigimiz bir avlu tipi ice dönük ev var. cam cati( elimde resmi olmadigi icin yollayamiyorum) 3 kademeli olarak acilabiliyor kisinda kaptiliyor kar % 8 lük egimle catidan aliniyor...( tasarim:Walter Stelzhammer)
Eklenmiş İmajlar

Eski 19-03-2005, 14:34   #11
Forum Üyesi

Tekrar merhaba Ömer Selçuk,

Doğrusu peynirlere bakış açımı değiştirmiş bulunduğum söylenebilir.. ..Sabah sizin peynir dilimini gördüğüm andan bu ana. Aslında kişisel olarak peynir sevmem, özellikle koyu sarı ve delikli olanlarını, sadece hafif küflendirilmiş benim ‘ mavi peynir’ dediğim bir türü yiyebiliyorum. Biraz önce marketten geldim ve peynir reyonunun önünde ilk kez farklı bir gerekçeyle durdum. Çeşit çeşit peynirlerin, özellikle sarı ve delikli olanların reyonda yanyana, çapraz, üstüste veya aralıklı duruşlarını kısacık inceledim. Kesiliş biçimleriyle ‘soyut’ birer makete benziyorlardı. ( mimarlıkla ilgisi olmayan birileri için tuhaf gelebilecek bir durum. ..)

Ve eğer birer devasa yapıya dönüşüp insan barındırmaları gerekse nasıl bir verimlilik alırdık diye düşündüm.....düşünmeye devam da edeceğim. Benim üzerinde konsept hazırlığı yaptığım bir çalışmaya da katkısı olabilir diye düşünüyorum.

Aslında bu proje hakkında konuşmadan önce şu ana kadar gördüğüm ve altında Walter Stelzhammer isminin de bulunduğu projelerin genel konsepti üzerine bir sorum olacak:

Gökyüzüne açılan avlulu yaşam hacimleri bu büronun üzerinde devamlı olarak çalışıp çeşitli ölçeklerde geliştirmeyi / ilerletmeyi seçtiği bir konsept midir ?

sevgiler
Eski 19-03-2005, 14:47   #12
Forum Üyesi

helal..

arkadaşlar, ben bu foruma yeni katıldım..
bi kaç turdan sonra, daha yeni anlıyorum nereye katıldığımı..
gerçekten çok iyi çalışmalar var..
kendimi birden çok geride kalmış hissettim..
yani sorduğum sorudan utandım açıkcası..
şimdi sorumun cevabımdan çok, sizlerin nasıl çalıştığınızı merak eder oldum
büyük özen var.. helal,

başarılar..
MiM. offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-03-2005, 17:43   #13
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Sevgili Asteria

sorunun cevabi evet, imkan buldukca ofise gelen islerde isvereni ikna etmeye calsitigimiz bir tema . yakinda farkli bir tipte insa edilecek. ofis disinda benimde inandigim ve beyendiigm bir konu.

Türkiyede nerdeyse hic aktüel bir konu degil .ama avrupada üzerinde durulan bir kurgu. pasiv enerji , kopmaktlik ,az arazi tüketimi ile daha insani mekanlar üretme, yogunluk arttirma gibi konular ezelden beri konusulan tartisilan konular .

Tabi schindler yarismasinsin ofisle alakasi yok onun dsindada bu konuya dair calismalrim var. ayrica diploma tezimide bu konu üzerine bir proje esliginde yapiyorum. bence bu konuda cok ciddi bir potansiyel ihmal ediliyor....!!!
Eski 19-03-2005, 17:48   #14
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
Sevgili Mim.
genel olarak iltifatlarınızı sevinçle karşılıyoruz ama sanırım bu da bir son bulacak. Her koınun altında olmasa da olurdu.
Nasılsa bir konu da açtınız bunun hakkında
teşekkürler....

Bunun yanında sevgili omerselcuk yine bizi bizden almış teşekkürler

genelinde peynir hem ismi ile hem de şekil şemali ile çok çok iyi oturmuş.
Delikleri peyniri ilek görüdüğümde aklıma getirmiştim ve konu olunca daha da mutlu oldum.

Bu arada konuya diretk dalmadan önce bir saptama
BENCE bir planın üserine konulmuş peynir ve bu şekilde çok kapsmlı sunumu da RENDER demektir. Render illla bilgisayarla yapılmaz.
O yüzden forumumuzun bu bölümünün ismini çok kereler değiştirmeyi planlarken sonra vazgeçtik.

Gelelim peynire.
Peynir ince.
bir anda yatay çevirildiğinde ise delikleri ile avlu ve delikler oluşturuyor. Bir anda yerden yükseklikleri azalıyor.

Peynirin yüksekliği çok öenmli. Va bir peynir bloğundan küp şeklinde bir parça alınırsa. O zaman kurtulmak istediğimiz blokların yanyana sıkıştırılmışı ile karşı karşıya kalırız.

Önceden ayrık nizamda iken bir anda bitişik nizam oluvermiş İstanbul mahalleleri gibi.

Peynirin blokluktan kurtulmak için özel bir tasara ihtiyacı var gibi. En azından boyutsal olarak.

Kolay gelsin.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-03-2005, 18:00   #15
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Sevgili ayasofya,

Güzel konulara giricez peynir komik ama , bir "metafor" .Ementaler kasari yekpare kütleyi ve göz göz pencereleri temsil ediyor.... bakalim ben , deneme imajlarinida , final imajlarida gerken noktalrda diagram ve planalrida ekliycem kronolojik olarak . blogun durusunu degistirebilmismi öneri. bir yandanda blok Türkiyeye uzak bir durum belkide baslangic icin dogru projeyi secmedim . hadi bakalim.

yakinda devam edicek)
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları