Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 22-03-2005, 16:48   #31

asteria is on a distinguished road
...bir tane daha...havadan
Eklenmiş İmajlar

En son asteria tarafından düzenlendi : 23-03-2005 13:21
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-03-2005, 17:09   #32
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

omerselcuk is on a distinguished road
Merhaba...

asteria, seni hayal kirikligina ugratmak istemem

anlatmak istedigin seyi anladim. sen dah ileri derece bir cözülme bekliyodun benim yazdikalrimdan. senin yazdiklarinda ve son yolladigin ilusturasyondan anladigim sey aslinda bu konut catisinin sert cizgli cercevesinin icerinde gerceklesiyo. sen bu cizgininde ortadan kalkmasini savunuyosun. senin bahsettigin olayin benzeri bu konut catisinin altinda gerceklesiyo bizim projemizde( ilerde daha net görücez) .

yani uzun lafin kisasi yukarda net tanimli bir konut catisi var . bu ayni zamanda dev kalin bir sacak... assagda cözülmüs serbest bir plan , yesil alanlar geziti yerleri alisveris birimleri anaokullari spor alanalri var...

seninönerin cok farkli bir noktaya gidiyo ve projenin varlik sebebi olan bir argümani zedelemeye müsait bir yani var oda su. blogun yogunluguna cok yakin bir konut yogunlugunu saglamak gerekiyor öneriyle , ki her parcel sahibine ayni miktadarda alan geri verilebilsin. bu cok hayati bir nokta , projenin en önemli dayanagi bu sayisal diyagramdi bizim icin ve ilk paftada metnin yaninda herseyden önce yerini aldi.

senin önerdigin yerlesim bu yogunlugu saglayamaz malesef...

görüsmek üzere...
omerselcuk offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-03-2005, 17:26   #33

Merhaba,

Hayal kırıklığına uğramadım...ne demek istediğinizi anladım ...

Sadece bir öneri.... o kadar beton yüzeyi görünce Viyana’lılar biraz yeşille kucaklaşabilsinler istedim. Arsa payı geri dönüşümlüyse herşeyin bir saçak çerçevesi dahilinde oluşması normal.... bu yapı bana yatayda gelişen bir ‘babil bahçesi’ izlenimi veriyor. Her hacim saçağa asılıyor ve her çekirdek....

Görüşmek üzere...
Eski 22-03-2005, 22:17   #34
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba Asteria...

Aslinda cizdigin sey, su anda yazdigim tezimin bir parcasina cok yakin bir fikir... 1 yil icinde bitecegini tahmin ediyorum ozaman paylasabilirim sizle. bu tür avlu teras bahce iliskili yerlesimide iyi tanidigim icin ulasabilecegim yogunluguda biliyorum. calismlarim aslinda bu tür yerleimlerde yogunlugun konsepte zarar vermeden nasil arttirilacagi yönünde neyse konu disi olmayayim

sanirim fazla uzattim yavas yavas final imajlarini post ediim en iyisi.
Eski 22-03-2005, 23:05   #35
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba catinin tamami, cevre bloklarla ve tek basina...

sonra etaplama ile ilgili renderlarida ekliycem...

yorumlari bekliyorum...
Eklenmiş İmajlar
otto-wagner-preis-luft-schrek1-copy-jpg   otto-wagner-preis-6dach-jpg  
Eski 23-03-2005, 00:36   #36

Floating habitat- boşlukta yüzen yerleşme /
Termit yuvası ( beyaz karınca )/
Hanging gardens-asma bahçeler/

Merhaba,

Gerçek şu ki çatıyı yukarıdan izlemenin çekici bir yanı var; girift, içiçe geçmiş gibi görünen yapı ögelerinin bulmaca gibi bir niteliği var. Hangi eleman hangi üniteye ait anlamak zor, gizemli....

Görür görmez aklıma gelen ilk şey ise Avustralya’ nın beyaz karıncaları termitler. ..yuvalarını yer üstünde bir mimar gibi özel yönlendirme yapabilerek araştırmacıları şaşırtan karıncalar, yuvalarının ısı kontrolünü dahi yapıyorlar. Yolları özel açılarla yaratıyorlar...

Ya da yüzen yerleşim, çatıda hissedilen akışkan ögeler dinamiği sanki çatların altında da boylu boyunca bir hareket var izlenimi veriyor. Ancak bir konut bloğu olduğu daha önce söylenmiş olduğu için içinde yaşayan insanların ancak kendilerine ait çok küçük bir kısmını kullandıklarını biliyoruz....bu da tüm heyecana rağmen bende tehlike , kısıtlanmışlık duygusu uyandırdı. Kapalı yer korkusu olan insanların kolay kabul edecekleri bir seçenek değil, çünki onlar panik atak geçirirken tüm yön duygularını yitirirler ve kendi kendilerine zarar verirler.

Zemin kodunda modern bir çarşı düşünüldüğü ve iç bahçeleri saran aydınlıkların zemin kodunda kafe/ restoran gibi yerleri aydınlattığını tahmin ediyorum. Zemin yüzeyinin tüm serbestisine karşın taşıyıcı sistem ağının/ızgarasının kendisi acaba tehlike anında engele dönüşmeyecek mi? Çünki burada çok kalabalık bir muhit oluşuyor. Burası daha çok genç nüfusun kendini rahat hissedebileceği bir yer , yaşlılar hastalıkları ve yaşlılığın kendisinin getirdiği yavaşlık nedeniyle çekinirler burada yaşamaya....

Bütün bunları niçin mi yazdım ? burayı kısıtlamadan her yaş insan grubu için tasarlamış olduğunuz için, çünki mimari insanlara belli kalitede, işlevde mekan tasarlama becerisinden ibaret.....ibaret ama aslında insanı ilgilendiren herşeyle, her olayla doğrudan ilgili....

Belli bir insan ve metrekare yoğunluğunun taşınması gerektiğini biliyorum ancak bu yoğunluk konut ögelerinini biraz kaotik hale getiriyor gibi. Merkeze doğru sıkıntı var gibi...
Bu yapı daha önce fotoğrafını gördüğümüz uygulanmış yapıdan çok farklı önerler sunuyor.

Aslında konutların tarihi gelişim sürecinde çok erken dönemlerde uygulanmış toprak yapılaşmalarla çok benzeşiyor. O yapılara zemin kodundan girilmiyordu, çatıya dayanmış bir ahşap merdiven aracılığıyla çatıdakibir delikten giriliyordu. Çünki zeminden saldıran düşmandan korunmaları gerekiyordu, ve ihtiyaçlar yapılaşmanın şeklini belirlemişti.

Eğer ‘peynirin delikleriyle’ konutlar arasındaki yoğunluk/seyreltme oranı tutturulabirse daha iyi bir yapı bloğu olacak. Galiba bu oran %30 dan daha fazla olmalı, konut olduğu için...öğrenci yurdu gibi bir seçenek %30 u daha kabullenir kılıyor, çünki onlar genç ve her türlü macera ve yeniliği daha hızlı kabullenirler ve kullanıma geçirirler....

Devamını nasıl getirdiğinizi merakla bekleyeceğim...paylaştığınız için teşekkürler..

Görüşmek üzere....
Eski 23-03-2005, 00:52   #37
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

blogun altinda boylu boyunca giden cok eglenceli bir alan var

konutlarin girislerinin bulundugu bir cesit yukari kaldirilmis sokak... catinin alt görünüsünü post ediyorum. bundan sonra yollayacagim imajlar son ürüne aitler.
Eklenmiş İmajlar
otto-wagner-preis-layout4-eps-3-copy-jpg copy.jpg
Görünüşler: 41
Boyut:  92,2 KB   otto-wagner-preis-8-open-jpg  
Eski 23-03-2005, 01:21   #38

Kesinlikle çok ‘uzaylı’ illüstrasyonlar. ...sizin tasarım çalışmalarınızda hep ( şimdilik ) bir ‘out-of-this-world / dünya dışı ' hissiyatı veren tasarım ögeleri var. ....ama şimdilik ...çünki gelecekte farklı proje konularında ne yapacağınız henüz bir ‘bilinmeyen’..
Eski 23-03-2005, 01:44   #39
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

söylediklerini olumlu olarak algiliyorum, (babil bahcesi benzetmenle benden daha iyi ifade etmis oldun durumu ayrica).

en bastan bilinmeyen sualrdan bahsetmistim zaten. bence sonucun bu seklide olmasida , biseyleri yeniden strüktüre etme isteginden kaynaklaniyo . ayni sey schidlerde de vardi , belki biraz knauftada veya baska projelrde. cevreden farkli olmak bicim , doku yada proprsiyon olarak ayrilmak herzaman kopmak demek degil bence. hatta belki dahda cok baglanmak.

Bilmiyorum Pompidou kültür merkezini yerinde gördünüzmü bukadar aykiri, bukadar ayri ve agir gibi hayal ettiginiz biseyin nasil farkli sekillerde cevreye baglandigini görmek adina muaazzam bir örnek. tek kelimeyle bir bas yapit.

demek istedigim biseylei irdeleyip bazi seyleri yeniden bicimlendirmeye ve degistirmeye baslayinca cikan sonuc bizim fiziksel dünyamizda karsilastiklarimizla eslesmezler ( sonuc dogru olsada olmasada) . o yüzden mimar olarak baktiklarimizi bence bicimsel yada fiziksel oalrak degil ifade ettikleri deger olarak algilamak gerekir. örnegin asterianin son imaji render teknigi olarak bir degeri olmasada ifade ettigi sey degerli.

benim bu proje icin yaptigim renderlarda ayni sekilde render teknigi ve kompozisyon olarak cok degerli degiller belkide , ama yinede önemli olan bence amcina uygun , mimarlik icin biseyler ifade etmeye calisan( mükemel olmasada) calismalar.

kolay gelsin...
Eski 23-03-2005, 02:23   #40

Merhaba,

• Evet..sözlerim kesinlikle olumlu olarak algılanmalı ...ne düşünüyorsam onu yazıyorum, ardında başka manalar yok....

• Yine evet, Pompidou’yu ve işleyişini biliyorum..üstelik oldukça erken döneme ait bir örnek..kendi çağdaşlarından çok farklı...tam bir meydan okuma ...Sizin Schindler projeniz gibi...istikbaliniz de o’nun mimarına benzer ümit ederim..

• Yine evet, iyi ki üzerinde çalışılan projeler bizim şu anki fiziksel çevre ve algılarımızdan çok farklı bir boyuta geçebiliyorlar...

• Yine evet, asteria komple bir render sunum tekniğine yönelmiyor, çünki amacı zaten çok güzel modellenmiş bir projeye yönelik soruları sorabilmek , güzel çalışmanın tesirini azaltmak değil . Aksine sorularını en kısa zamanda ve kendince en kolay ifadelerle nasıl anlatacığının bir yöntemini o an için belirliyor...ve genelde sağolsunlar projenin tasarımcısı Ömer Selçuk ve arkadaşları da her sorusunu doğru anlayıp yanıtlarını verdiler....yani asteria’nın amacını gayet iyi anlamışlar... teşekkür ediyorum...

• Bu kez hayır , aslında düşündüğünüzün aksine sizin sunumunuz iyi render örnekleri ve tam anlamıyla bir mimari üslup içeriyorlar....burada ‘üslup’ anahtar kelime...

Size de kolay gelsin ve başarılar

En son asteria tarafından düzenlendi : 23-03-2005 02:57
Eski 23-03-2005, 14:38   #41

Merhaba,

Projenin tamamının postalanması tamamlandığı zaman ya da günün ardından belki izlediğiniz modelleme ve render yöntemiyle ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

Hangi modelleme programları ve tekniği ? ( duruma ve projeye bağlı olarak....yarışma-müşteri- kendi tez çalışmanızda...)

Render kararları, ışık veya malzeme atama...ve hatta ürünün soyut ya da gerçekçi yaklaşımlı olması hakkında....örnek: Schindler soyut ifadeye yakınken , daha önce gördüğümüz iç mekan ‘render’ları oldukça gerçekçiydi.

Ne zaman animasyon, ne zaman ‘still’ ...?

Bu gibi detaylar , lütfen...

Ayrıca aşağıdaki işaretli sorularıma yanıt verirseniz sevinirim..

İyi günler
Eklenmiş İmajlar

Eski 23-03-2005, 19:21   #42
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba,

teknik bilgileri bütün postalam isi bitince vermek iyi fikir...

isaretledigin yerleri aciklamya calisicam... simdi projeyi konut tipolojisi acisinda 100 ölcekte bütün genle blok anlaminda 500 ölcekte calsitik o yüzden bazi detaylar teknik cizimlerde degilsede 3d de es gecildi ( zaman ve gereklilik , önemlilik derecesine göre)
bu baglmada:

Tasiyici ayaklar celik rijit ayaklar oluturacak sekilde tasarlanmis bölgeler ayni zamnda negativ avlular... tabi 15 cm kadarda bir korunma payi öngörülmüstü( yangin icin) . bloklar bu ayagin icine oturuyor ve konut aralrindaki kiislere sistem asiliyor.

giris kotundaki döseme 40 cm cizildi tabi yesil dokunun üzerinde olusabilmesi icin 70+20 en az ( özel bitkilerle) 90 cm gerekli bu es gecilen bir detay yani bitklilerin oldugu yerlerde döseme 50 cm assagi sarkmak durumuda.

son imajlardan yollamaya devam ediyorum: görünüs ve kesit
Eklenmiş İmajlar
otto-wagner-preis-1-ans-jpg   otto-wagner-preis-schnitt-jpg  
Eski 23-03-2005, 21:03   #43

Merhaba ,

Etkileyici görüntüler...kesitler ve görünüşler daha çok şey anlatabiliyor...

Çelik ayaklara oturtulmuş bir beton tabla....taşıyıcı sistemin karma/melez olmasının böyle bir ‘uzay istasyonu’nu taşımadaki sorunları ne olurdu acaba? (....burada kendi kendime düşünüyorum ...) ‘delikli peynir’ strüktürlü beton tabla kendi içinde homojen değil ve ayrıca melez bir sistemle taşınıyor, görüntü etkileyici, ama acaba sistem nasıl bir yanıt verirdi inşa edilseydi? ....

Görünüşlerde hareketli beton plakalar mı görüyorum? Bana cephe tasarımı yarışmanızı hatırlattı, demek ki hareketli cepheler olacaktı.

Daha iyi anlaşılıyor artık....

Ben diyorum ki Ömer Selçuk bu proje galiba belediye meclisini ve yapıya izin vermesi gerekecek itfaiye idaresini korkutmuştur.. ( bu şaka ama onların karmaşık sistemlere bakışı da belli....yapının %100 teknik olarak güvenceli olduğunu görene kadar peşini bırakmazlar...)

Böyle bir yerde yaşamak keyifli olurdu....bir mavi ‘uzay istasyonunda’..

Devamını sabırla bekliyoruz
,
Eski 24-03-2005, 14:38   #44
Arkitera Üyesi

LKDel'in Avatar'ı

Antalya
Mimar
LKDel is on a distinguished road
öncelikle tebrik ederim. Bu tasarım beni oldukça heyecanlandırdı şöyleki kentsel durumlarla ilgili yazılmış bir dolu kitabın söylediklerini bir çırpıda bize anlatıyor. Projede avlulu ev fikrinden çok daha öte durumlar var bu yapı bizzat kentin kendisi.

Kente ait bütün programları kendi içinde barındırıyor zaten sadece konut alanı olarak görülüp tasarlansaydı modernizmin bölgeleme sisteminden hiç bir farkı kalmayacaktı.
söylenicek okadar çok sey var ki ben örneğin bir eş zamanlı bir tasarım okuyorum ömerselçuk bunları bize daha açarsa bu proje üzerinden çok sey öğrenilebilinir.
LKDel offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 24-03-2005, 15:02   #45

Sevgili Ömer Selçuk, merhaba

Aklımdayken aktarmak istedim, bugün bir küçük kalıp delikli peynir satın aldım.....

Çeşitli açılardan fotoğrafını çektim, sonra tarayıcı ile tarayarak dokusunu kaydettim, elimde evirip çevirip ilginç bir şekilde kütlenin içinde uzanıp giden oyukları inceledim...yakında çok bozmadan onları küçük bölümlere de keserek bir ‘maket’ gibi kullanacağım ve üzerinde çalıştığım konuma uyarlayacağımı umuyorum...peynir sağlık içerir...ben de 'sağlık'lı bir konuyla uğraşıyorum..bakalım ‘dehlizler’ bana neler yaşatacak....

Vesile olmuştunuz ‘sarı delikli peynirle’ tanışmama (tadını hala sevdim diyemem ama maket olarak çok takdir ediyorum. ..)

Teşekkür ederim .......sadece bir haber vermek istedim..(aşağıda kanıt belgesini bulabilirsiniz....> )

İyi çalışmalar
Eklenmiş İmajlar

En son asteria tarafından düzenlendi : 25-03-2005 12:05
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları