![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
![]() |
2. BÖLÜM- YARIŞMANIN YERİYarışma için seçilen bölge Brüksel’in bir zamanlar gözdesi olan ama çok uzun süredir ihmal edilen bir bölgesi. Brüksel’in kalbinde yer almasına karşın, şehrin göbeğinde bir kırsal kimlik sergiliyor. Yapılar Art-Nouveau tarzında, dar ön cepheli, çok hareketli ve renkli yüzeylerden oluşuyor. Şu anda bu bölgede Avrupa’lılardan ziyade Afrika ve Doğu Avrupalı göçmenler yaşıyorlar ve renkli kültürleriyle buraya bir canlılık getiriyorlar. Ancak bölge için yeni planlar hazırlanıyor, Saint-Gilles ‘in yeniden elit görünümüne ve yaşam standardına kavuşturularak rağbet gören turistik bir merkeze dönüştürülmesi çabası var. Yarışmanın öğrenciler arasında yapılması da yeni ve taze fikirlerin şehir ölçeğinde nasıl bir yansıması olacağını sonuçlarıyla görebilmek için. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
![]() |
3. BÖLÜM- PROJENİN YAŞADIĞI SORUNLARBu bölümde sizin yarışma projenizi yukarıda bahsi geçen çevre ve mevcut yapılaşmayla bir karşılaştırmaya giderek ve hazırladığınız projenin sunduğu bazı verilerden yola çıkarak inceledim ve izlenimlerinize sunuyorum. Daha önce hem fikir olduğumuz şekilde yapınız ‘masif’ bir kütle olarak tüm meydanın üzerini örtmektedir. Bu yekpare dinamik etki tamamen çevresini saran diğer yapılardan hemen ayrışmakta ve onlarla interaktif bir bütünlüğü sağlayamamakta. Mevcut yapların sağladığı çok önemli bir unsuru ortadan kaldırıyor :Yol zemini seviyesinde gerçekleşen sosyal hoşgörü ve birliktelik duygusunu zedeliyor. Projenin kesitleri incelendiği zaman, bu kütlede yaşayanların sokakla ve dışarıdaki hayatla tek bağlatılarının yarı saydam bir duvar aracılığıyla olduğu görülüyor. Yani açık havaya çıkmak ve çevreyle bir ilişki kurmak için tek seçenekleri çatıda dolaşırlarsa mümkün oluyor. Daha önce de belirtmiştim yapı kendi bütünlüğü içinde bir sorun yaşamıyor, bir tarzı var, yeni soluklu bir gelişme konut mimarisinde ve yeni denemelerle çok çeşitlendirilebilir ölçekler bazında. Aşağıda kesitler üzerinde yaptığım bazı değişiklilerle duruma açıklık getirmeye çalıştım: Önemli bir sorun da Kilise’ye uzanan yol üzerindeki tasarım. Neden mi?.... Çünki bu tarz küçük mimari bloklardan oluşan ve belli bir dönem mimarisinin izlerini taşıyan yapıların estetik anlamda bir izlenilebirliği olmalıdır. Bu yapıları bütün olarak algılamak için belli bir mesafeden bakmak gerekir. Ama sizin konstrüksiyonunuz bu bütünlüğü parçalamış ve bir engele dönüşmüş. Küçük yapılarda yaşayıp da her gün karşılıklı göz temasında olan komşuların da karşı binayla ilişkileri tamamen kopmuş ve çevreyi , sokağı algılamalarına sınır getirilmiş. Sokağa adım attıkları anda sokağın ortasından geçen bir beton kütleyle ve onun yarattığı gölgeyle yüzleşmek zorunda kalıyorlar. Engellerin ortadan kaldırılması ilkesiyle hazırlanmış bir yarışma için bu ‘hiç gözardı edilemeyecek bir engel’. Ben diğer projelerin içeriğine vakıf değilim ancak yarışma jürisini genelde hoşnutsuz bırakmış bir saptama yapılmış. Öğrenciler, şehir ölçeğindeki bu projeledirme yarışmasında tasarımlarında neredeyse yarışma temasını yani ‘engelliler için tüm engelleri ortadan kaldırmak’ yaklaşımını, tamamen unutarak kendi arzuladıkları projeleri tasarlamışlar. Jüri bu bağlamda istedikleri sonuçtan çok uzak kalındığını açıklamış. Hatta arada bazı ‘fazla dekoratif unsur’ içeren projeleri fazlasıyla amaçtan uzak bulup anlam verememişler. Ne Brüksel’de ne de Belçika’nın genelinde böyle ‘uçuk’ bir yapılaşma anlayışı olmadığını ve bu yanlış algılamanın büyük ihtimalle öğrencilerin proje alanını ziyaret edememiş olmasına bağlamışlar. Birinci , ikinci , üçüncü ve dereceye giren diğer projelerden edindiğim intibaya göre ise, jüri bu projeleri en azından bazı yaklaşımların doğruluğu veya sunumda gösterilen titiz çalışmaya dayanarak başarılı bulmuş. Ortak yaklaşım özelliği gösteren ilk üç proje , engelliler için çok önemli bir gereklilik olan ‘zemin kodunda’ erişimi sağlıyor görünüyor.Parklar, açık alanlar, yarı-şeffaf örtülü seyyar Pazar alanları, ve Schindler asansörleri ile desteklenmiş , rampalı, avlulu konutlar tasarlanmış. Ancak jüri sonuçtan tam olarak hoşnut değlmiş ve gelecek yarışmalarda farkındalığın daha da artacağını umduklarını belirtmişler. Yani Schindler 2 ve sonrakilerde.... |
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() |
4. BÖLÜMÖmer Selçuk / Süleyman Akkaş’ın projesi nerede daha uygun olurdu? Projeden ümidi kesiyor muyuz pekiyi? Elbette hayır ! Bu projenin doğru arazi üzerinde , kendi iç ve dış dinamiklerine sadık kalarak tasarım olarak değerleneceği durumlar mevcut. Kendisi bir yekpare beton-cam kütle olmasına karşın en çok bir yeşil çevrede sunabilecekleri azamiye ulaşıyor. Kütlelerin zeminden kaldırılmış olması daha az hafriyat anlamına geliyor ve sonuçta verimli bir alan komple betonlaşmamış oluyor.. Böylece çatıya çıkanlar uçsuz bucaksız bir doğayı izleyip tadını çıkarabilirler, çatılarda veya üst kodlarda dolaşmanında bir anlamı olur, çünki şehir merkezinde bu yükseklikte ancak diğer binaların çatılarını göreceklerdir. Bu kadar geniş bir çatı gezintisi daha değerli bir manzarayla anlam kazanmalı... Aşağıda göreceğiniz üzere sizin proje dokümanlarınız üzerinde bazı değişiklikler yaptım. Aslında projede hiçbir değişiklik yapmadım ama ona uygun bir arazi çizdim. Bu yeni düzen içinde tünel/köprü/sergi alanınız artık özgürce bir su geçidinin üzernden geçiyor ve Kilise’nin önündeki Pazar yerinde son buluyor. Köprü/ sergi geçidinin su üzerinde bulunmasının sergi alanına bazı katkıları oluyor: önce artık geçidi kullanacaklar tekdüze bir sergi mekanında olmayacaklar. Gün ve gece boyunca güneşten veya çevreden yayılan ışıklar suyun hareketli yüzeyinden yansıyarak sergi alanının tavanında ve duvarlarında sürekli değişen haleler oluşturarak mekanı ‘değişken’ bir sürece sokacaklar. Bir sergi alanı için önemli bir kazanç....ayrıca köprünün çatısında yürümek, fotğraflar çekmek, gün batımı / doğuşunu tabiatın ortasında izlemek büyük bir keyif olacaktır. İşte gördüklerimden epeyce süzerek size aktarabildiklerim....umarım sizi çok bekletmemişimdir. Sevgiler ve başarılar |
|
|
|
|
|
#19 |
|
![]() |
Kilisenin önündeki pazar yeri ve rekreasyon alanı..........
En son asteria tarafından düzenlendi : 08-03-2005 07:24 |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() |
VE GECE.....Çevresindeki arazi yüzeyine zarar vermeyen.....kendi kendine yetebilen ‘uzay gemisi’nin arazi üzerinde ışıldayan bir canlı/böcek görüntüsü....
En son asteria tarafından düzenlendi : 08-03-2005 07:32 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
asteria' ya özel teşekkür...
Sevgili asteria,
Projemize göstermiş olduğun yoğun ilgi ve yorumların, ve de yorumlarını eskizlerle desteklemen beni çok mutlu etti. Sana özel olarak teşekkür ediyorum. Umarım ileride seninle yüzyüze de görüşme fırsatımız olur. Şimdilik hoşçakal... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
![]() |
Ben de her ikinize çok teşekkür ederim...
Öncelikle yarışma projenizden haberdar ettiğiniz için.... Sonra değerlendirilmeye liyakat gösteren çok yönlü bir proje tasarladığınız için.... Her türlü eleştiriyi taşıyacak yapıcı kişilik unsurlarını taşıyıp bu proje için yorum getirebilmeyi kolaylaştırdığınız için..... Ve araştırma çabalarımı daha da kolaylaştırmak için belge göndermekte sakınca görmeyip, kolaylık gösterdiğiniz için.... Çünki bu projeyi inceleme sürecinde ben kendi adıma çok başka şeyler de öğrenmiş oldum, benim için sevimli, eğlenceli ve katkı payı yüksek bir süreç oldu. Yeni haberlerinizi de bekleyeceğiz.....başarılarınızı da Görüşmeyi ben de dilerim... ayrıca Dünya artık öyle küçük ki bu kaçınılmaz dahi olabilir.. ( Avrupa’nın başkentinde yapılmış bir yarışmanın İstanbul’da bir forum aracılığıyla ses bulması gibi.. .)Sevgiler ve başarılar |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|