![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
Blender
deyip karıştırayım ortalığı. Tabii ki çoğu arkadaşımız haberlidir.
Ancak BEDAVA bir program öncelikle macintosh, Windows, IRIX, linux, hepiciğinde sorunsuz çalışıyor. Topu topt 4.2 mb. Hatta Yafray diye yine bedava harici renderer ile beraber geliyor. Evet çok değişik bir arayüzü alışmak çok sancılı ama alışınca bırakamayacaksınız. Ben maya LW ve biraz da softimage karışımı buldum. Bedava olması sayesinde çok işe yarayabilir. Hem MAc hem de PC ile çalışanlar için iyi. Güzel öğretileri de var. örneklere ve galerilere de bakınız. Mimarlar Odası'nda Max Viz alternatifi olarak eğitiminin verilmesine önayak olacağım. Umarım beceririm. Daha ucuz olur ücreti. Bakınız... http://www.blender.org
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Selamlar,
2 gundur blender ile ugrasiyorum. Archicad de hazirlanmis modeli blender a atip, ordan game engine sayesinde walk through anmation yapmak istiyorum. Fakat Blender'in importu ile ilgili sorunlarim var. Hazirladigim modeli import islemi (.obj formatinda) uyguladigimda ekranda modeli cevirdikce yuzeyleri kesik kesik gosteriyor ve yazilimdaki acemiligimden sanirim tam modeli goremiyorum ekranda. denemek icin solid model import ettigimde (.obj formatinda) hic bir sorun yok.. cozemedim problemi.. ayrica walkthrough yapmak icin onerebileceginiz herhangi bir game-engine yada bir teknik var mi? archicad de yapilabiliyor ama bazi kisitlamalari var malesef.. bilgisi olan varsa bu konuda paylasirsa sevinirim PS:Sistem Mac OSX 10.2 Blender 2.34 MacPhyton 2.3 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu programi cok seviyorum. blenderla yapilan islerde bir acemilik olur genelde, fakat anladim ki bu acemilik programdan degil, cizerlerin acemiligindenmis.
asagidaki adreste blender' in render motoru ile yapilmis islerden begendiginiz cikacaktir, eminim: http://www.yafray.org/index.php?s=8&...575096b8f7b4b8 (yafray.org da gallery) import/export plugin leri de oluyor. ya da belki 2004 ten beri gelismistir biraz. henuz kurcalamadim oralari. tr3d ' de (www.tr3d.com) kisa bir tanitim yazisi hazirlanmis. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
bende bi ara kullanmayı denedim blender i ama arayuzunun karısık olmasından dolayı hic bisey anlıyamadım cok karısık geldi bıraktım o yuzden bir de turkce kaynak yok gibi bir sey 2 kaynak gordum ben simdiye kadar birisi tr3d de birisi ni tam hatırlamıyorum ama kaynaklar birbirine yakın. egerki kaynak bulmak mumkun olursa yine denemeyi istiyorum.
![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
ara yuzu diger programlara gore (gordugum kadariyla) cok basit aslinda. biraz pratikten sonra turkce bi tutorial yapmaya calisacagim.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
şahane
sabırla bekliyoruz. kolay gelsin
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Aslinda TR3D' de gayet iyi anlatiliyor.
Arayuzde kaybolmamanin kurali kisayol tuslari kullanmaktir. Bir de autocad, 3d max gibi programlardan farkli yaklasimi vardir bazen: Blender'da cursorun nerde durdugu, ve hangi acidan baktiginiz, komutlari etkiler. Ustten bakista dondur derseniz, z aksinda cevirir mesela, ama siz R (rotate) bastiktan sonra x derseniz uslu uslu x aksinda cevirir. [x,y,z nin islevi bu. iki kere basildiginda local x olur.] Yeni bir obje yaratilirken cursorun oldugu yere konuyor obje. Snap menusu [shift S] secenekleri de buna gore. Ucgenin tepe noktasini sectim diyelim. snap moduyla "cursor to selection" seciliyor. cursor ucgenin tepe noktasina gidiyor, ve yeni obje oraya konuyor. Ve fakat obje, hangi acidan baktiginiza gore konuyor. Benim icin en onemli alisma asamasi bu konulardi. Bu konuyla ilgili olarak "align view" cok onem kazaniyor. "Edit Mode" dayken, yani vertex secebiliyorken, bir alani olusturan vertexleri seciyorsunuz. Sonra [shift V] ile bu alanin neresinden bakacaginizi ayarliyorsunuz. Bu bakis acisina gore obje ekliyorsunuz. En son omr tarafından düzenlendi : 07-10-2005 01:40. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tuslar 1 : Viewpointler ve gorunus ile ilgili olanlar
Numerik klavye: Bakis acisi icin. O kadar kullanisli ki
mouse u sol elinize alabilirsiniz. View menusunde de kisayollar verilmistir. Verilmeyenler: 0-> kameradan bak, Ctrl 0->sonraki kameraya gec, Alt 0-> onceki kamera. Ctrl Alt 0 -> bakis acina kamera koy, ordan ceksin goruntuyu. Ipucu: 7-> ustten, Ctrl 7-->alttan bakis. Numerik klavyeden baska: Bakistan bahsederken align view onemini tekrar vurguluyorum shift V -> uc (ve daha fazla) vertex ile secilmis bir yuzeyin neresine bakacaginiz ayarlanir. (bunun icin "edit mode"da olmaniz gerekir) TAB-> edit mode/object mode. c-> cursor merkez alinir. shift c -> cursor merkez al hepsini goster. Home-> her seyi gosterir. Ctrl yukarı ok -> istediginiz pencere maximum Ctrl aşağı ->min. Alt yukarı ok -> baslat menusunun de ustune cik. (deneyiniz gorunuz) view menusu bitti, ek olarak TAB gördük. Başka: z-> solid-wireframe gorunus. shift z, alt z-> shaded, textured gorunus. En son omr tarafından düzenlendi : 07-10-2005 01:42. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tuslar 2 : F Tuslari
F1-> open file
F2-> save file F3-> save jpg [render aldiginiz goruntuyu jpg kaydetmek icin.] simdi paneller secilecek. Ekranda Panels yazisinin yanindaki kutucuklarin ustune mousela geldiginizde de gorunur. F4-> Logic (nedir bilmiyorum henuz) F5-> Shading / material F6-> Texture F7-> Animation F8-> World F9-> Editing [mesela modellerken bu acik olmali. edit mode' da daha fazla secenek cikar] F10-> Scene F12-> secili kameraya gore render F11-> render penceresini saklar. (bunu degisiklik yaptiktan sonra renderlari karsilastirmak icin kullaniyorlar sanirim). Simdi her panelde bir cok dugme vardi, onlardan bahsetmedim. Diger programlarla benzer kavramlar cunku. "array" yerine "spin dup" gibi farkliliklar da var. (farkettim de yaptigim sey bir tutorial degil )Yapilacak ise gore altta panel acmak bence arayuzun cok net olmasini sagliyor. Bu arada panel ekrani da ikiye bolunebiliyor, birinde material birinde edit gibi... |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|