![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
külliye
muradiye külliyesine katılmış arkadaşlar ,özellikle sizlerden yorum bekliyorum....selamlar
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Sebil fikri iyi de o demir aglar biraz agir kacmis gibi. Kullandiginiz butun mimari elemanlar (tas duvar, koseli sebil, cati, vs) osmanli resmi mimarisinden alinarak oranlari serbestce kullanilmis. bu gibi calismalari a. valeury'ler, r. d'arancolar, kemalettin ve vedat beyler 19 yy sonu ve 20 yy baslarinda zaten yaptilar. Bunlardan bence valeury cok cok basarili oldu. ama bu mimarlarin zamaninda osmanli ya hala vardi, ya da yeni rahmetli olmustu. acaba bugun hala tarihi bir ortama atifta bulunmak icin bu ortamin belli basli elemanlarini kullanmak en dogru secenek mi?
bir de butun bunlarin ustune su "render" daki iki vatandasin yabanciligi eklenince insanin aklina biraz sonra yakinlari tahliye olacak biri sihayi biri beyaz iki amerikalinin hapishane nizamiyesi onunde bekleyisi geliyor ) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Muradiye Külliyesi'nde o tarihi dokunun içine "bugün" e ait olarak konulacak "kapı" böyle mi olmalıdır!..O dönemin yapısal özelliklerinden, malzemelerinden bir takım alıntılar yaparak(üstelik gelişigüzel..)yapmış olduğunuz proje ne kadar "bugün"e aittir?
Elbette ki günümüze aidiyet, birçoğumuzun algıladığı gibi çelik,cam..vs.kullanarak elde edilecek bi durum değildir ama sonuç böyle de olmamalıdır bence.. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sonuçları beklemek lazım...
Sonuçlar açıklanmadan projelerin tartışılmasını doğru bulmuyorum.
"Sebil'imsi" yapınıza söylenecek çok şey var ama lütfen önce yarışmanın tamamlanmasını bekleyelim... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
slm,
aslında demir parmaklıklar ilk göze batanlar olmuş ama daha ilerisi çeşme ironisi.. bence çevrenin esiri olmuş biraz. o çevreye yapılacak yeni bir yapıda aranacak özellikler biraz daha anlamsal olarak yüklenmişlik omalıydı, birebir bir ögenin işlevini değiştirmekten öte. başarılar..
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tasarımı direkt bilgisayar ortamında mı yaptınız?
Neden? Çünkü, bana parmaklıklar ve diğer herşey, Max'in başına geçip bir çırpıda bitirilmiş gibi geldi. (Kötülemek için söylemedim yanlış anlamayın) sadece bana burada ürünün kendisinden daha ilginç geldi bu konu onun için... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
külliyenin girişi cidden böyle mi olmalıdır?cad programlarının mantalitesinde sıkışmış bir tasarım sendeki.yani bu tasarımı el çizimi ile sunsan ne görürsün?demir parmaklıklar neden?gişecinin kasasındaki para çalınmasın diye mi?yoksa max'in löp etlerinden mi? çörten ne alaka?kızmazsan bunun bir büfe yahut bir müzenin bilet gişesinden başka birşeye benzemeyeceğini söyleyeceğim.mimarın görevi kullanıcısına kaliteli ya da kalitesiz,nitelikli ya da istek doğrultusunda niteliksiz mekan yaratmaktır.olmayan birşeyi cad programı ile,render ile ne kadar satabilirsiniz?jüri yahut müşterinin saflığı kadar!çok değil bir kaç yıl sonra bu programlara herkes aşina olacak ve ondan sonra süslenmiş tenekelerin her zaman mekan yaratamayacağını ya da ayrıcalıklı olmadıklarını herkes görecek.
![]() En son @rchik@dir tarafından düzenlendi : 08-09-2004 00:00. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
:Ş
Daha önce de belirttiğim gibi bu yarışmaya zamanında teslim yapamadığım için katılamamıştım,
Görüyorum ki katılamamam isabet oldu galiba Efendim, muradiye külliyesinde yapılacak giriş ünitesi kanımca oranın bir parçası olmalı.Doğru yada yanlış.Saçak,taş duvar,parmaklık,cam; dünde vardı bugün de var.Taş malzeme az bakım gerektiren ve sağlam bir malzeme.Saçak ....malum.Sekizgen yapı formu raf teşhiri için bolca yüzey sağlıyo.,Programdaki güvenliğin sağlanması ifadesinin sonucu olan parmaklık....Formu ortadan bölen taş duvar hem dış teşiri hem de geniş yüzeyi ile tabela için imkan sağlıyo.Gizli derenin akıntısını Duvarın arka yüzeyinden aşağı almak için çörten..Elimde sadece tina,richard ve ron vardı..Onlarında suç işlemiş yakınları olabilir plan kesit görünüş göndermektense resimlerini göndermeyi tercih ettim.Modelleme programlarıyla tasarıma başlayıp bitirme gibi bişey varmı? ......bunlarda benim düşündüklerim........ ![]()
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Sanirim bu proje icin yapilan elestirilerin hepsi benzer; mesele geleneksel mimari malzemeleri hatta sekizgen gibi zamana bagli olmayan bicimleri kullanmak degil de nasil kullanmak.
Elestirenler projeyi didiye aldiklari icin yaziyorlar, yani projeye onem veriyorlar. zaten proje bir tartisma baslatmasi acisindan zaten onemli. Benim nacizane onerim mesela su Peter Zumthor denen adamin yapilarina bakmak, ozellikle Isvicrenin Vals kasabasindaki Termal tesislere. Bu adam projeyi yapmadan once turk hamamlarini inceledigini soyluyor. ama bakalim bakalim benzerlik ne duzeyde, hic roma ya da osmanli hamamina benzeyen bir bicim var mi? betonu tasi nasil kullanmis, duvar ormek icin mi yoksa baska sebeplerle mi? |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Geçmişe dönük şeylerin bugünün şartlarına göre yeniden yorumlanması ,stilize edilmesi düşüncesine kesinlikle katılıyorum.Aynen tekrar edilmelidir demiyorum.Ama bu yarışmada ben böyle bir hisse kapıldım.Hala da aynı şeyi düşünüyorum.Oraya Yeni bişeyler yapmak yanlış olur.Bu nacizane fikrim.Gelenekçi düşünceye körü körüne bağlı biri değilim.Söylemek istediğiniz şeyi de çok iyi anlıyorum.Onun için sonucu çok merak ediyorum düşüncem doğrumu yanlış mı diye.Bu arada benim cevap yazmam da ki amaç eleştiri belirtenleri benimde önemsediğimdendir.Forum ortamını jüri olarak görüp projeyi sizlere değerlendirmek amacındaydım.selamlar
![]()
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Mimari ve tasarım sorunlarını bir kenara bırakırsam...
Renderdin yönünden baktığımız da ışık ve geölgelerin daha uygun olması gerktiği ve yüzen bir panel arkasında gökyüzünün tasarımı göstermemek için elinden geldiğini yaptığını söylemek zorundayım. Kızmak yok.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
aslında render konusunda daha çok söylenir diye ummuştum gnderirken ama bu sefer proje daha çok eleştirildi.kızmak yok tabii..Render ı da öğrenicem zamanla
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
bu ülkenin mimarları ya da tasarımcıları yeniyi aramak zorunda.gelenek yeterince tüketildi.yeniye giden yolda ister geleneğin sırtına basın ister sırtınıza alın ama sonuç yeni olmak zorundadır eğer mimarlığı ileri götürmek istiyorsanız.
oraya ait olması için geçmişe atıfta bulunması gerekmez.aidiyet hissini,teknoloji ve bugün ile verebilmeyi,coop tan libeskind tan öğrenmek lazım.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|