![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Cinema 4D de 2 boyutlu çizim
herkese merhaba.
sorum : shape (spline) ile çizim yaparken düz bir çizgi çizip çizgiye arc ile devam edip yine line ile kapatmak istiyorum.Ancak ne mümkün.Bunu yapamayıp çaresizlikten yayı (arc) kısa çizgiler (line) ile oluşturuyorum.Tahmin edeceğiniz gibi köşeli ve bilimsel olmayan bir yay çıkıyor ortaya. Bu kadar güzel renderlar yapabilen bir programın bu basit eylemi yapamaması ihtimali var mı diya düşünmüyorum ama artık kendi deneme lerimle bu sorun içinden çıkamadım.Ne yapacağım kitlendim kaldım. ekteki çizimlerde ampirik yaylarımı görebilirsiniz? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
2b
Merhaba,
İstenilen eğri çizgiye göre o kadar farklı yöntemler kullanılabilir ki hangisinden başlayacağımı bilemedim açıkçası. Çizgi, yay, çizgi çizip hepsini seçip Object Browser'da farenin sağ tuşunu kullanarak bunları "connect" komutuyla tek eleman haline getirmek belki burda aradığınız. Veya bir Bezier Spline kullanarak çizmek belki daha uygun. Spline'lar söz konusu olduğunda ekranda noktalarının "tangent" ları ile oynayarak istediğin formları almalarını sağlayabilirsiniz. Veya bir noktayı ekranda farenin sol tuşu ile çift tıklayıp bu "tangent" değerlerini elle de girebilirsiniz. Umarım yardımcı olabilir bu yazdıklarım. Eğer çizilmesi istenilen eğri çizginin plan ve cephesini görebilirsek belki daha farklı yöntemler önerebiliriz. İyi çalışmalar, Fatih |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Autocad e bağımlıyım.tedavi görmek istiyorum.
Fatih bey öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim.
cevapladığınız soruyu düşünürseniz bu işte(cinema4d) yeni olduğumu anlarsınız. spline ve arc' ı ayrı ayrı çizdim.vertex konumunu açtim.spline ve arc ı null object haline getirdim.(içimde bir şüphe oluştu o an.sebebi de şuydu:acaba spline ile arc ı tam uçlarından birbirine dokundurmuşmuydum?ya da bir noktadan kesiştirmelimiydim?)null object seçili haldeyken functions çekme menüsünden connect komutunu tıkladım ve ekranda sadece spline etkinleşti.Yani iki ayrı parçayı birleştiremedim.(autocad programının pline komutu sürekli aklıma takılı.Join komutu ile uç uca dokunan parçaları birleştirir tek bir çizgi haline getirir hepinizin bildiği gibi.Ben şahsen bu pline ı region haline getirip extrude ediyorum ve bu matığı cinema 4D içindede kullanmak istiyorum.) bezier noktalarının tanjantıyla oynamak biraz canımı sıkıyor.Tam anlamında geometrik bir yay istediğimden veya autocad in bende yarattığı hasardanda olabilir herşeyi koordinatlarında görmek, önsezi ve şansı,ihmal ve tahmini kullnmaktan sakınıyorum. Konunun psikolojik boyutunu teknik konularla bağlamak için snap ayarlarını öne sürmek istiyorum.Snap noktaları hepimiz için çok önemlidir diye düşünüyorum.Nesneleri organize etmenin en kolay yolu benim için.Amacım autocad ile diğer programları karşılaştırmak onlar arasında kıyaslama yapmak değil ama C4D ve 3D max te snap konusunda autocad kadar başarılı olamıyorum.Şüphesiz bunun için tecrübe ve el alışkanlığı gerekiyor ama yine de içimden bir ses sanki autocad de bu iş daha kolay diyor.Yanılıyormuyum?Autocad içinde nesneleri ve şekilleri neredeyse her noktasından tutup taşıyabilirdim bunu cinema 4 de yapabilirmiyim.Sizler yapabiliyormusunuz? Fatih Bey e özel olarak şunu söylemek istiyorum: Bu konular yaklaşık 2 aydır kafamı kurcalıyor.Help menüleri , kitaplar,kendi denemelerim pek ilerlememi sağlamadı.Açıkçası pek zaman harcıyamıyorum çeşitli nedenlerden dolayı.Bu konularda sizde zorluk çekmişmiiydiniz yoksa benim kafamda mı bad sektör oluştu? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
sağdaki sütuna dikkat lütfen.Null object oluşturdum.saçtim ve connect i tıkaldım
sonuç yeni bir null object oluştu ve ekranda seçili halde olan odur. bu yazdıklarım dan çok utanıyorum.Burada daha zor konuları tartışmak isterdim. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Gün gelir hangi teknik iyi diye tartışırız.
Merhaba,
İlk bilgisayarımı aldığımda, içindeki bilgilerin kaybolmaması için bilgisayarı fişten çekip çekemeyeceğimi akşam bilgisayarı aldığım kişiyi evden arayıp sormuştum. Şimdi ne kadar komik ama öğrenmek güzeldir. Utanılacak birşeyi hiç yoktur. Daha kolay bir yöntem çizimi görmem iyi oldu: Arch çizin. "c" harfine basıp editable yapın. Nokta modunda Ctrl tuşuna parmağınızı basıp basılı tutup ekranda tıklama yaptığınızda çizginiz otomatik olarak yayınıza eklenmiş olur. Bir diğer bilgi: Snap modunu açmak için "Snap Settings"e gidin. "Enable Snapping"i işaretleyin. "Grid Point" ve "Grid Line" seçeneklerini kapatıp "point seçeneğini işaretleyin. 3B snap için "Snap 2.5D" yerine "Snap 3D" seçin. Editable durumdaki arch ve çizdiğiniz çizgiyi "connect" edin. "Rectangular Selection" moduna geçip, yay ve çizginin ortak, kendini tekrar eden iki noktasını bir pencere içine alıp birlikte seçin. "Structure"-"Edit Spline"dan "Join Segment" tuşunu kullanıp iki noktayı kaynaştırın. İyi Çalışmalar Fatih |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
MÜteŞekkİrİm
fatih bey minnettar hissediyorum kendimi.(bir yandanda her sorduğum soruyu yanıtlayacakmışsınız gibi arsız bir düşünceye de kapılmıyo değilim.)
şunu yaptım: arc ve spline ı snapler yardımı ile(dediğiniz gibi sadece point seçili) uç noktalarını üstüste getirdim. group object ile ikisini null objecte dönüştürdüm. null object seçili iken connect e tıkladım. yeni bir null object oluştu.Ama bu yeni oluşan artık bütün,birleşik bir çizgiydi... Fatih beye saygılar sevgiler... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
acaba?
doğru yapmışım dimi?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Doğru ancak,
1. Null obje yapmanız gerekli değildi. İki eleman seçili durumdayken Object Browser'da üzerlerinde sağ tuş yapıp "connect" diyebilirdiniz. 2. Eğer birbiri üzerine çakışan iki noktayı çizim ekranında bir seçim penceresinde birlikte alın Join segments uygulamazsanız, tam o noktada hem çizginin hem de yayın aynı koordinatlarda bulunan iki noktasını da barındırırsınız. Bu da ilerideki modelleme aşamalarında beklemediğiniz ve bu sebebi bile çoktan unutmuş olabileceğiniz problemler ortaya çıkartabilir. Aklınızda olsun. İyi çalışmalar, Fatih |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
birşeyi unuttuğumu biliyordum!
null obje haline getirdim çünkü 2 ayrı nesneyi aynı anda seçili duruma getiremedim.(konuştukça batıyorum).
seçim araçlarını kullanıyorum çizim alanında ,yinede seçemiyorum. nokta konumundayım. spline ve arc var sağ sütunda.Bu sütundada ctrl shift alt tuşlarıyla birlikte ikisini birden seçemedim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
seni yormak istemem!
arsızlığımı bağışla.sordukça soruyorum.
bu işi öğrenebileceğim türkçe veya ingilizce bir kaynak var mıdır? Siz nasıl öğrendiniz? |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
seçim araçları
seçim araçlarını sadece nokta ve polygon modunda kullanbiliyorum.
iki objeyide çerçeve içine alsamda tek bir tane si seçiliyor. çizim alanında seçemedim. sağ sütundada seçemedim. help menüsünde de aradım taradım. Sonuç müspet diil. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
SElamlar;
yanlış hatırlamıyorsam çoklu seçim 8. versiyondan sonra aktif hale geldi. Eski versiyonlarda birden fazla objeyi connect edebilmek için mecburen grup haline getirmek gerekiyordu. Dolayısıyla yaptığınız şey yanlış değil ![]() Sevgiler SSA |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
tabiya.bendeki release 6
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
cinema4D-6,7,8 sürümleri ile ilgili bir kitap basıldı mı?Türkçe olsa çok iyi olurdu.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
SElamlar;
Bir ara FGA çalışanları sanıyorum 7. versiyonun manuelini türkçeleştirmeye başlamıştı; fakat sonuç ne oldu bilmiyorum. Bunun dışında bildiğim Türkçe bir kaynak yok. Sevgiler SSA |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|