Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 28-05-2001, 15:34   #1
Forum Üyesi

Post Çok gerçekçi sahneler ve üç boyutlukaskla sanal gerçeklik için...

selam.. hiç olamayacak bir sahneyi 3 boyutlu olarak modelleyip 3 boyut desteği olan bir kaskla baktığınızda gerçekten pek fark hissetmiyorsunuz.. ben bunu fransa da denedim.. bir bilgisayar oyunları fuarında bu kaskı takıp uzay banzeri bir alanda yürüyordum , sahnenin çok gerçekçi olmamasına rağmen sanki önüme bişey çıksa çarpacaktım.. bu olay beni öyle etkilediki.. animasyon ve modelleme hakkında biraz bilgim var ama gerçeğinden ayırt edilemeyecek kadar bir neyneyi iyi modelleyip kaplayamıyorum, yada animasyonum yetersiz kalıyor... çok istiyorum bu işi öğreneceğim.. sanal gerçeklikle ilgili geliştirdiğim bazı fikirler var.. bu şekilde hayalimi gerçekleştirebilirim.. lütfen bana yardımcı olun.. bu siteye genelde profosyonel insanların geldiğini biliyorum, forumlardan bunu anladım ve üye oldum.. istediğim gerçekçi modelleme, sahne yaratma için hangi programlar en iyisi, nasıl öğrenirim, biri 3dmax ı tavsiye etti ama piyasada yeterli kaynak olmadığını söylüyor ve öğrenme zorluğundan.. auto cad in isa piyasada onlarca kitabı var.. nedersiniz.. işimi hangisi görür.. son olarak 3 boyutlu yani çift kamera ile çekilmiş görüntüler hakkında bilgisi olan var mı, yani derinlik algılamasını bizimg ördüğümüz gibi sunabilen.. bunlar nasıl çekilir, bilgiyi nereden bulurum.. şimdiden teşekkürler
tomcr offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-05-2001, 20:39   #2
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Mesleğinizi yazmamışsınız info nuzda ama herhalde mimar değilsiniz.

3DStudio'yu öğrenmek çok da zor olmaz sanırım hele internet varken; o kadar çok site var ki...

Bir de Cinema4D'den bahsediliyor son günlerde, forumda bilgili arkadaşla var umarım yazarlar yakında

Omer Yilmaz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-05-2001, 21:49   #3
Forum Üyesi

Cinema 4D bilgisi

Selam tomcr, selam blur...
Cinema 4D yazılımını satın aldığım firmanın web adresini bilgiye ulaşmanız için verebilirim. İçerisinde uluslararası 4D adreslerine linkler ve Cinema 4D'nin Türkçe destek ve tanıtım sayfaları da var.
Adres:
http://www.fga.com.tr

Kullanımı da oldukça kolay. En basitinden bir örnek, eğer varolan bir heyleli mimari projemde 3B kullanmak istersem tüm yaptığım önden ve arkadan fotoğrafını çekip bu resimleri Rölyef komutuna birer defa okutup çıkan iki rölyefi birleştirip varolan bir heykeli 3B olarak 1 dakikada oluşturuyorum. Umarım kullanım kolaylığına bir örnek olmuştur....
Yeniden görüşmek üzere....

bora offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 29-05-2001, 23:40   #4
Forum Üyesi

sağol bora

ama piyasada cinema4d ile gilgili hiç kitap görmedim, ingilizcemde iyi sayılmaz sence öğrenmem zor olmaz mı, ne yapmalıyım sence
tomcr offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 30-05-2001, 20:17   #5
Forum Üyesi

Türkçe...

Selam Tomcr...

FGA Mimarlık'a Cinema 4D'nin yeni versiyonuyla ilgili soru sorduğumda, çok yakında (1 ay içinde diye tahmin ediyorlar) yeni versiyonun çıkacağını ve kitaplarının da tamamen Türkçe olacağını söylemişlerdi.....Haberin olsun...Zaten eğitimini de veriyorlar...
Eski 13-06-2001, 15:25   #6
Forum Üyesi

Cool Autocad-3dsMax - ideRender?!?

Selamlar, modelleme ve render için Autocad ve 3dsMAXi birlikte kullanmayı denedim, sonuçlar iyi ama autocad deki projeyi 3dsMAX'e atarken veri kayıpları oluyor. Aslında mimari çizim ve render'ı tek bir programda yapmak en sağlıklısı. ideMimar'ı denedim, proje çizip 'export' ikonuna basıldığında iderender penceresi açılıyor, şu ana kadar herhangi bir veri kaybı görmedim, renderları da oldukça gerçekçi, demosunu bulup denemenizi tavsiye ederim, demo versiyonda ideMimar kısıtlı kullanım olmasına rağmen proje aktarımından sonra gelen iderender programı full version. broşürlerinde 3 boyutlu gözlük desteği olduğu da yazıyor ama bu Fransada gördüğünüz üç boyutlu kaska ne derece yakın bilemiyorum.
bostanci offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-06-2001, 16:25   #7
Yönetici

cihan'in Avatar'ı

yaklaşık dört yıldır 3d max kullanıyorum ve genellikle
autocad 2d dosyaları import ederek programın içine bunların ustünden tekrar line komutuyla geçmekteyim
3d olarak import ederse bazen kayıp olabilir ama olmayabilirde bundan daha onemlisi bazı facelerin render sırasında yuz normallerinin ters tarafta olması ve bunu duzeltmek için ya 2 side material atamak veya render için force 2 side seçeneğini kullanmak bu iki işlemde sureyi etkilemektedir.

benim asıl soylemek istediğim daha çok teknik konulara onem vererek bu yonde tartışmayı götürmek.
cihan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 13-06-2001, 21:45   #8
Forum Üyesi

Normal anormaller anormal normaller

Selam Cihan,
Korkarım normallerin bir tadil işlemine tabi tutulması tüm yazılımlar için bir zorunluluk (Ben bir CINEMA 4D kullanıcısıyım, eskiden 3D kullanırdım). Eğer NURBS özellikleri kullanarak (Lathe NURBS, Loft NURBS vs...) hiç bir sistem açık konturların normallerinin hangi doğrultuda olması gerektiği hususunda bir fikir yürütemez. Şükürler olsun ki CINEMA 4D'de bu güne kadar kapalı konturların normallerinin doğruluğunda en ufak bir problemle karşılaşmadım. Ancak açık kontur normallerinde ben Force 2 Sided veya 2 sided material seçenekleri yerine CINEMA 4D'nin Flip Normals komutunu kullanmayı tercih ediyorum. İşlem süresini oldukça düşürüyor.
Benim tahminim, senin istediğin normallerin daima doğru olarak oluşturulabilmesi sistemlerin önceden tanımlı olası formlar hakkında yazılımcılar tarafından bilgilendirilmesi ve olası açık konturların yüksek sayıdaki ihtimallerinin yüklenmesi sayesinde olabilir ancak buna ne RAM dayanır ne de işlemci. Üstelik artık bahsettiğimiz bir uzman sistem haline gelmeye başlar ki üretim maliyetlerine paralel olarak pazar kapsamı daralır ve yazılım şirketinin idame maliyetleri optimum satışlara ulaşılamadığından karşılanamaz. Yani korkarım senin soruna benim de en azından önümüzdeki 2 yıl için herhalde tatmin edici bir cevabım olamaz.
Hem herşeyi bilgisayar yapsaydı farkımız nerede olacaktı öyle değil mi?
Eski 19-06-2001, 13:47   #9
Forum Üyesi

otocad den 3d max e

selamlar,
3d max kullanmaya yeni başladım . otocad den 3d m ye dosya gönderimi yaptığımda başaralı olamadığımı düşünmüştüm. ama okuduğum kadarı ile veri kaybı olağan bir sonuç muş. ama bahsedilen line la üzerinden gitme kavramını anlayamadım.
bunu biraz açarsanız sevinirim.
iyi çalışmalar
oljeto offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-06-2001, 16:05   #10
Forum Üyesi

selam,

çizimlerinizi autocad içinde line değil de polyline kullanarak yapmanız,kapalı alanların polyline kullanılarak
çizilmiş olması ve kapalı olduğundan emin olmanız ve bu şekilde 3dsmax programında açmanız tatminkar sonuçlar verecektir.
bu noktada 3d çizimi tamamen autocad içinde hazırlamaktansa
iki boyut çizimleri 3dsmaxde açarak, gerekli üç boyuta aktarma işlemlerini yapmak normallerin çevirilmesine göre daha pratik olabilir.
yine 3dsmax içinde editible line modifier içinde iken line
düzeyinde outline parametresini kullanarak çizimleri kuvvetlendirmek extrude yahut lathe kullanılarak yapılacak
3 boyuta aktarma işlemlerinde istenmeyen açılmaların olmasını önlemektedir.
bildiğiniz gibi hemen her 3d animasyon programında olduğu gibi 3dsmaxde de line parametreleri ölçülendirilemiyor.bu bakımdan çizim doğruluğu için autocadden çizimleri ithal etmek geometrinin korunması açısından önemli oluyor.fakat 3dsmax içindeki standart line çok titizce kullanılmadığı zaman istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor bu bakımdan autcadde hazır çizimi eğer polyline olarak hazırlanmamışsa
ki genelde bu şekilde hazırlanmaz autocad içinde editleyerek
polyedit kullanarak bu polylineları 3dsmaxde kullanmak yukarda da değindiğim gibi çok tutarlı sonuçlar vermektedir.
kolay gelsin
saygılarımla..
stranger offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-06-2001, 17:25   #11
Yönetici

cihan'in Avatar'ı

yeni bakabildim benden sonra birhayli yazan olmuş

bir iki açıklama yapayım

genelde 3d çizimlerimi max kullanarak yapıyorum ama altlık olarak 2d dwg dosyası varsa bunu maxin içine import ederek bütün çizgilerin üstünden tekrar geçmekteyim yani planı snapleri kullanarak tekrar çiziyorum ve altlık olarak çağırdığım dosyayı siliyorum bu işlemden sonra.

ama sizlere 3d viz tavsiye edebilirim autodesk firmasının bir ürünü ve max ile farkı video post olayında ve animasyonunda bazı eksik noktalar var mesela c.s. plugini yok vs vs mimari çalışmalar için birebir bir yazılım hele autocad alışkanlığı olanlar için baya bir rahat gelebilir kullanım aşamasından dolayı. Ayrıca dwg linking olayı var
bunuda şoyle anlatabilirim 2d bir dwg dosyasını import ediyorsunuz bunun içinde binanın cepheleri var ve bunları vizde extrude ve rotate işlemleri kullanarak binanın kütlesini oluşturuyorsunuz bundan sora 2d dwg ye dönerek yapılan hertürlü değişiklik buradaki oluşmuş olan max uzantılı dosyaya da yansımış oluyor buda proje safhasında geri donüşlerde ve vs vs değişikliklerde baya bir zaman kazandırıyor.

cinema 4d aslında denemek istiyorum ama şu anda max veya viz ihtiyaçlarımı karşılamaktadır ayrıca daha gercek bir render için modeli hazırladıktan sonra size lightscape programını önerebilirim max , dxf vs dosya formatlarını okumaktadır

fazla gevezelik ettim kusura bakmayın
blur selamalar pazar gününü unutma
cihan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 20-06-2001, 15:57   #12
Forum Üyesi

her ikinizede teşekkürler

cevaplarınız için teşekkürler cihan ve stranger.
cevaplarınız oldukça aydınlatıcı oldu benim için. 3 d viz i duymuştum yakınlarda. sanırım onu denesem daha hayırlı olcak benim için.
tekrar tşkler ve iyi çalışmalar.
eylem
oljeto offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-10-2001, 00:16   #13
Forum Üyesi

Talking

selamlar.

herkes autocad den 3ds max a dosya transferinde bazı veri kayıpları olduğundan söz ediyor. bu benim hayatımda duyduğum en saçma şeylerden birisi. eğer autocad 14 kullanıyor ve nesneleri seçerek binary formatında dxf olarak export ederseniz hiç veri kaybınız olmaz. kaybetttiğini sandığı verinin (buna nesne diyelim) sanırım çizerken hiç sahibi olamamış bazı arkadaşlar var. sadece katı modellenmiş nesnelerin dxfout durumunda kayıplar olabilir. onuda hiç kullanmaya gerek yoktur. gerekse bile 3dsout yaparsınız. (yinede kayıp hiç olmaz genelde) bu işleri bilende de var bilmeyende. böyle saçma sapan laflar edip yeni başlayan arkadaşların aklını karıştırmayın.
böyle bir problem yok. ayrıca 2d çizimleri altlık yapan arkadaşlar varmış. ben şöyle yapıyorum. o 2d çizimleri printerden basıp tekrar tarıyorum. 3ds maxte resimi kutuya kaplayıp üzerinden çiziyorum. (bu da benim palavram, yeni başlayanlar yerse.. hehe)
extrudecu ve lahteci arkadaşlara bu yöntem gururla duyurulur.

extrude, lahte dedinde neyledin.

aşık modeler
birol ertekin offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 03-10-2001, 11:02   #14
Forum Üyesi

Arrow

merhaba..
modelleme programlari icinde benim en iyisi oldugunu dusundugum program Rhinoceros.Kulay kullanimi ve user interface tasarimi cok basarili bir yazilim.dosya buyuklukleri mantikli,hizli ve sanirim baslangic icin kullanilabilecek en iyilerden bir tanesi.diger yazilimlarla veri transferindede oldukca basarili.nurbs modelling de su andaki surum pek gelismis olmasada sanirim Maya adli software bunu kapatmana yardimci olucaktir ve 3d max tabiki(bir klasik)
maya oldukca pahali olmasina ragmen animasyon, ve nurbs modelling de ulasabilecegin en yuksek seviyenin yazilimi.
bunlarin kullanim kitaplarina internet uzerinden ulasmakta oldukca kolay.
Onur Teke offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-01-2002, 01:32   #15
Forum Üyesi

autocad > 3d studio max

autocad'den 3d s max'e obje planı aktarmak ve daha sonra 3d s max'te bu planı 3. boyuta kaldırmak aslında hiç de zor bir iş değil. Tek yapılması gereken planı çizilmiş objenin nesnelerini autocad'deyken "region" (draw menu > region) komutunu kullanarak "polyline" haline getirmek. bu şekilde nesnenin bir kenarına tıklandığında çizgiyi değil nesnenin sınırlarını seçmiş oluyorsunuz. bu durumda yan yana olan nesnelerin ortak kenarlarını ikişer kere çizmeniz gerekiyor daha sonra her kenarı kendi objesi için kullanacağınızdan dolayı.

bu olayın başka bir alternatifi var ki, o da "boundary..." (draw menu > boundary...) komutu. bu komutla da yapılmış çizimin içerisindeki boş alanları seçerek bu alanları çevreleyen sınırlar hizasında "polyline"'lar oluşturabiliyorsunuz. ancak bu yöntemi kullandığınızda çizimle işiniz bittikten sonra ilk çizdiğiniz planın çizgilerini silmeniz gerekiyor.

özet: kısaca autocad'dan 3d s max'e plan aktarmak ve 3d s max'te 3. boyuta kaldırmak istediğinizde, boyutlandıracağınız nesnelerin "polyline" özelliğini taşıması gerekiyor.

(diye düşünüyorum)
davshan offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları