![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
calisma3
meraba arkadaslar...
bu calisma ,viyanadaki Türkenschanzpark ta tasarlanmis bir türk panyonu. tamami ahsap olarak düsünülen yapi , iki dev agacin arasinda bulunuyo, dolayisiyla agaclara cok yaklasmamak gerekiyo köklere zarar vermemek icin. cati altin rengi , üzerinde kaligrafi desenleri bulunan bir yüzey ve aydinlatma catiya yansitilan isik sayesinde yapiliyo. tabi türk pavyonu oldugu icin bazi mimari motiflerde yok degil... elestiri ve yorumlariniz icin simdiden tesekkürler. kullanilan programlara autocad2002,3dsmax5,photoshop7,rpc3.0 Tasarim Walter Stezhammer,sanat danismani Ahmet Oran |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
resim2
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
resim3
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
resim4
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
resim4 (yanlis resim gitmis!!!!!)
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
mesela?
Türk pavyonu yapmışsın iyi güzel de, pek Türk kokmuyor.
Türk mimarisini daha bir moderinize edip, sadece motiflerle değil de geometrik olarak da hoş plastik değeri olan formlar yaratabilirdin. Mesela Türk Mimarisi denince akla ilk gelen tipik birtakım formlar vardır. Ya da Ahşap bir Türk evini referans alıp formlarla oynayıp, moderinize edip farklı tatlar yaratabilirdin. Modelleme olarak fena değil bence ama daha çok çalışılması lazım. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
dedigin gibi model olarak eksikler var bende oacidan kendimi gelistirmeye calisiyorum. o konudaki daha genis fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim.nerede neyapilabilirdi yada neyapilmamaliydi gibi.
diger yandan ,mimari kütle, proporsiyon,ve düsünce olarak acikcasi beni tatmin ediyo .mimarlikta desen , süs gibi arti elemanlara genel anlamda yapiya bisey katmadiklari icin , ve cok oburca kullanildiklari icin bende karsiyim ve bu konuya dikkat edilmeli diye düsünüyorum. burda denedigimiz sey biraz daha farkli biseydi... ama tabi sizin fikriniz saygi duyarim. yorumunuz icin tesekkürler... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
it just suggestion!
Modellemelerinde; ışık ve kaplamalar da sorun var gibi. Aydınlatma ve kaplamalarla oynarsan daha da iyi olur...
Tasarıma değinmek istiyorum ben yine; iki adet ağacın arasında sanırım yapı. Bu ağaç unsurlarını da olayın içine katarak o simetriyi bozan dinamik ve çevreyle bütünleşen bir form yaratırsan daha bir kendini gösterir. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
ilgin icin tesekkürler öncelikle...
aslinda senin dedigin sekilde baslamistik simetri genel olarak bizimde hoslanmadigimiz bisey( belki önyargi). ama birkac denemden sonra(bir plan olmadigi icin arazi verisi olan simetrinin gücü anlasilmiyo,iki agcin arkasinda yarim elips seklinde simetriyi bütünleyen cit var buda arazi siniri olarak dikkate alimasi gereken bir durum) simetrinin dayatmasina isyan etmeyi birakip bir uzlasma aramaya koyulduk.dolayisiyla agac köklerine zarar veremeden merkeze yerlestik, öndeki yodan davet eden ve iki yanindaki girsleri gösteren bir sacak kurgusu olusturduk ve yine iki yanda yapi gibi yerden koparilmis ve agaclari icine alan platformu olusturduk.renderlarda görünen iki yandaki kayan kapilar birbiri üzerine katlandiginda iki agac arasinda devam eden ve merkezde sacak ile örtülü bütünleyici bir mekan elde ettik. bana göre kavramsal, baglamsal, ve mimari olarak son derece tutarli, bu arada tasarimina katkim olmus olsada tasarimin bana ait olmadiginida belirtiyim. biraz mimari rapor gibi oldu ,belki yeri degildi . tekrar tesekkürler... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
merhaba omerselcuk,
genel olarak calismani begendim. cok guzel olmus eline saglik. tasarim konusunda herhangi bir yorum yapmayacagim, zaten tasarim ile ilgili gerekli aciklamayi yapmissin. ![]() render konusuna gelince; gece gorunuslerinde modelin zemini ufukta birden bitiyor. bence plane yada box bir zeminin render da birden bitisi hos olmuyor, cunku ufukta yer alan zemin duzlem bitis cizgisi de bazi kamera acilarinda render kompozisyonuna giriyor ve bazen bozabiliyor. aydinliktan karanliga degrade bir gecis daha iyi olabilirdi. Bak benim yaptigim bir calismada kastettigim seyi daha iyi gorebilirsin; http://arkitera.com.tr/forum/showthr...0&pagenumber=1 sacak oda icinden yada dis kenarlardan aydinlaniyor gibi, bu etki bence guzel olmus, ama keske armaturleri de gostersen. boylelikle render a bakan kimseyi supheden kurtarabilirsin. camin gecirgenlik ve yansiticilik bilgisi konusunda biraz daha calisma yaparsan daha iyi sonuclar alabilirsin. agaclar ile yaptigin grafik etki hos olmus.(gercekcilik hedefliyorsan, rpc agaclarin kirmizi olani fall yani sonbahar serisinde digeri ise normal seride ) insanlara gelince kompozisyonda tek kisi zayif kaliyor bence, 3 kisi render a daha dengeli bir sekilde yerlestirilebiliniyor.( 2 yanyana 1 yuruyen gibi) ayrica gunduz gorunusu icin kullandigin resmi geceye de cevirebilirisin, ama sanirim tek kamera acisi ile sinirlanmak istemedigin icin yapmadin. gokyuzu rengi ise enfes, cok begendim. fotomontaj uyguladigin gunduz calismasi ile ilgili isik konusunda tavsiyem, gece aydinlatmasini aynen kullanmaman. beyaz oldugunu bildigin bir yuzeyden (ornegin arkadaki binalar) gunes isiginin rengini alip (photoshop da eye drop la) modelindeki gunesine verirsen, biraz da hue saturation brightness conrast uygularsan, agacin golgesini de pavyonun dosemesine dusurdun mu render fotograf ile kaynasacak, az miktarda film grain uygularsan render ve fotograf arasindaki cozunurluk farkinin hissedilmesini engelleyebilirsin. umarim yardimci olabilmisimdir. calismalarini sabirsizlikla bekliyorum. ![]() saygilar |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
meraba venom
herzamanki gibi en can alici konulara degindin yine elestirilerin gayet gelitirici benim icin. zemin konusunda haklisin o calismandaki gibi olmaliyidi,bütün araziyi modellemek yerine böle soyyut bir secim yapinca sonuna kadar gidilip senin dedgin etki kullanilmaliydi. cam konusunda direk tercüme edersem almancadan beyaz cam denilen refleksiyonu minumuma indirilmis özel bir malzeme kullanmayi hedefledik a´ma yinede bir miktar refleksiyon olmaliydi. aydinlatma armatürleri ise gercekten üstteki kirise gömülü yoktan aydinlatiliyo hissi verilerek catinin kopma hiisini arttirabilmek icin montaj icin söyledigin incelikleride kullanacagimdan emin olabilirsin. ha bide aksam üstü günes batmaya yakin bir montaj vardi onuda koyim bari sölemisken sen. cok sagol zaman ayirdigin icin... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
Turk pavyonumu pek benzememiş tasarımını yapan bizi japonlarla mı karıştırmış ?
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
evet ya. Bunun neresi Türk? Bunun kapısına yeni zelanda pavyonu yazsalar o da olurmuş. Türk mimarisinin bi takım temel özellikleri vardır ben burda hiç böle bişey göremedim. Bunlar yapının mimarına eleştiriler.
3d için ise aynı şeyleri tekrara gerek yok. Işık ve dokular sorunlu. Detayları da venom açıklamış zaten. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhabalar...
arkadaslar, modernite icin yerellik tehlikeli kavramlardan biridir.cünkü modern baslangici kendi temellerini endüstri devrimine ve bunun paralelinde neredeyse yersizlige dayar(örn mies ve evrensel mimarlik). daha sonra mimarlik dünyasaindaki gelismeler, yersizligin(bu yerelligin tam ziddi olarak algilanmamali) kendi kendini yok etmeye sürükleyen argümanlarini su yüzüne cikartmakla kalmaz bu tepki postmoderniteninde dogusuna sebeb olur... bu bildiginiz bir animsatma... yani aslinda, Viyanada, bir parkta, bir Türk pavyonu...ilk bakista program olarak ciddi sorular olusturuyo kafada. tabi programin bir diger yüzüde, türkenschanzpark ta(türk sansi parki) yer almasi ve ayrica özel olarak cocuklara yönelik aktivitelerin gerceklesecek olmasi ( tam dügün corbasi) tabiki Türk mimarisinin (aslinda osmanli mimarisi daha dogru) cok klasik özellikleri hernekadar dönem dönem degissede, SACAK,CUMBA,eli bögründe, avlu, ahsap kagir sistem, sokak seviyesinde masif tas duvar, cörten,himis,kubbe, kemer siz bendende cok sayarsiniz... bana göre biz yüzyillar öncesinin, yine yüzyillar icinde gelismis ,olgunlasmis, mimari form ve elemanlarini birer bicim olarak algilayamayiz diye düsünüyorum. bunlar bicimin ötesinde birer düsüncedir,sistemdirler. bir neden sonuc iliskisi sonucunda evrimlesmislerdir. sizlerde modernitenin dürüst strüktür ve mimarlik icin neleri öngördügünü bilirsiniz ben , o doktrinlere inaniyorum. bu baglamda tasarimcinin yapacagi sey veriler dogrultusunda belli bir cercevede, insiatifi bir taraftan( bir mimari bicim ltaratürü degil,bir düsünceyi,yada düsünceleri) kullanmaktir. # önde bir yol vardir " davet eden sacak" ha diyeceksiniz bu proporsiyonlarda sacak yok türk mimarisinde. buda osmanlidaki cesme ve cardak mimarisinin, elimizdeki kosullara adaptasyonudur(bicimin degil, sacagin altinda durma girise yönlendirme düsüncesinin) # 4 tarafta strüktürden konsollar vardir"ic mekana adapte edilmis SEDIRLER" e böle cumbada yoktu. ona göre cikilan sokak genisligi, komsu hakki, ve malzeme vardi. #bide platform var yerden koparilmis, buda modernitenin meshur motiflerinden biridir. ama biz moderniteden önce, karadenizde neme karsi korunmak icin yerden kaldirilmis evler yapmamismiyiz. tabi ayni proporsiyonlari ayni teknolojiyi kullanmassaniz, bir düsünceyi temel alirsaniz, ortaya cikan sey biraz tanidik ama , herkesin türk demeyecegi bisey olmasi kacinilmaz olur. biribirinden habersiz, uzak toplumlarin, benzer mimari ögeleri kullanarak daha yasanir mekanlar üretmeye calismalarida bana cok ilgi cekici geliyo.kurdugunuz benzerligide buna bagliyorum "evrensel olanla yerel olan arasinda kuralan görünmez bag" |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Türk mimarisi yapacam diye şekil kopyalamaya girersen olmaz tabi. Burdaki olay kimlik sorunu. Sen ne kadar "bu da osmanlidaki cesme ve cardak mimarisinin, elimizdeki kosullara adaptasyonudur" desen de ben buna baktıgımda Türk den cok japon havası görüyosam demek ki yanlış adapte etmişsin. Zaten mimarlıkta adaptasyon falan gibi kelimeler tehlikeli kelimelerdir. kullanmadan önce baya dusunmek gerekir. Bir yapının Turk oldugunu belli edecek form kopyalamanın ötesinde bir sürü imkan olabilir. Burdaki uygulama bu açıdan bana basarılı gelmedi.
Nasıl ki her yapı tipinin kendine özgü bir kimliği var ise her ülkenin de kendine özgi bir kimliği var. Akımlar değişse de bu kimlikler kaybolmuyor. Neyse şimdi ayasofyadan azar işitmeden mimarlık tartışmasını bitiriyorum. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|