![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
|
CGmimar ismi uygun mu
Düşündüğümüz site için CGmimar ismi iszce uygun mudur.
Alternatifleri sıralayayım. ---- BigMimar.com (Bilgisayar Grafik ve Mimari'nin kısatlması.) Biraz megolamanca ama her mimar öyle değil midir biraz. Şaka yollu olabilir bir alternatif. --- BGMimar.com Hani big olmasın diye -- CGmimar.com Cgarchitect'in çok benzeri kopyası olabilir de olmayabilir de. --- Bilgörmimar Bilgisayar destekli görselleştirme mimarlar için gibi bir özellik. Bir mimar için bilgisayarı bilmesi ve ondan bir şeyler görmesi göstermesi zorunluluğunu çağrıştırıyor. "ö" harfi sorunlu. ---- Şimdi alternatif bulacağım diye saçma isimlere gitmeyeyim diye buraad kesiyorum. Sizler de yukarıdakiler için yorum yapabilir. Eklemelerde bulunabilrisiniz. Bekliyoruz.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
gcmimar bence gayet uygun bir isim turkçe ingilizce karışık olmasından dolayı bir sorun olacağını zannetmiyorum zaten hayatımız bu karışıklıktan ibaret değilmi sanki
cgarchitect sitesini bilenler için belki bir çağrışımda olabilir isim yakınlığından dolayı |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
ben de aklima gelen bir iki isim siralayayim;
biraz beyin firtinasi yapalim, herkes aklina geleni yazsin; ben aklima gelenleri dizdim asagiya; www.CADora.com (cad agorasi gibi) www.CADaron.com (cad mimari birlesimi megaron oluyor cadaron) www.CADarch.com (cadarch adi ustunde )www.ARTitect.com (sanatsallik bilemiyorum )www.otomatikkedi.com (ayasofya senin kosenin adi da fena degil) www.CADDD.com (cad 3d birlesimi )gelsin oneriler |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
cgmimar
selam,
toplantının sıkıcı olan 2. yarısına yetiştik, bu konudaki konuşmaları pek duyamadık ama genede isimle ilgili biraz birşeyler yazayım. türkçe ingilizce karışık olması bence pek iyi değil.hatta komik.ayrıca cg'nin ne oldugununa çoğu insan anlamaz anlamakta isteyeceğini sanmıyorum, neyse. ben şöyle bir fikir vereyim illa .net .com falan gibi bitmek zorunda degil cgarchitect istiyosanız ole olup .gen.tr olsun. vs vs... belki işleri kolaylaştırır diye yazdım. ya ayrıca gene en sonunda konuşulanlardan, cg olayının arkiteradan ayrı olsun ama içinde olsun denildi. o iş bence olmaz. bu olay biraz şirket içinde şirkete benziyo (cgmimar'ın şirket olduğundan bahsetmiyorum benzetme yapıyorum) eh buda pek olabilir birşey deil.sonuçta gerçek olan biri birinin trade mark'ı olur ki cgmimarın geleceği odur. bilmem anlatabildim mi. konuya bir öneri getirmiyorum bunu yazmamdaki amaç bunlarn ileride olacağıdır belki unutulmuştur ya da gözden kaçmıştır. hepinize iyi çalışmalar. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
arkadaslar,
allah rizasi icin bi yorum, bi oneri ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yorum :)
bence CGMimar ismi gayet guzel..
cunku bu piyasada ki bi kisi ornegin web den arama yaptıgı zaman daha ziyade CG koduyla arama yapar..bu nedenle turkcelestirmeye gerek olmadıgını soylemek isterim.. Yorum sırası henuz bana gelmemisti ama nacizane yorumum budur.. Saygılar Gokhan
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
cg mimar a " evet"
bencede cg mimar ismi daha uygun taa en başından beri ilk buluşmamızın konusu bile cg mimar dı..ağzımızda hazır oturmuşken bu böyle kalmalı..hani yer döşemesine kalebodur, plastik boruya pimaş der gibi buda bu isimle oturmalı....
tabi ki kişisel bi düşünce...hoşça ve dostça kalın...
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
|
Selamlar
efenim "cgmimar" ismi bütünüyle ingilizce türkçe beni de tam sardı denemez. ama biraz da gerekli gibi. CAD termi artık çok kısıtlı şeylere hitab eder durumda. Yanlış mıyım. herşeye CAD eklemesi çıkarması yapmamak lazım. CG "Computer Graphics" demek. "Kompüter grafigi" diyenler de var. Ama "bilgisayar" çok daha iyi oturdu dilimize. Güzel. "Grafik" kelimesi yerine ise bildiğiniz üzere şahane bir karşılık yok bırakınız "grafik" olarak kalsın diyenler çokça. Şimdi isim konusunda yorum gelecektir. Arkitera'nın durumuna gelirsek. Burada sanki Arkitera forumun bir parçası olacakmış gibi bir durum yok. Daha doğrusu bu bağımısz bir site. Tamam mı tamam. Şimdi Ben nasıl tekil bir bireysem Çetin nasıl öylese ya da venom ya da her arkadaş bir fikri olan biryse aynen Sayısal Grafik firmasını temsile Burutay vardı. Aynen Arkitera'yız da tüzel bir kişilik olarak görmek lazım. ana kurallardan biri Bu çalışmanın bir firmanın altında olmayacağı idi. ama yine de kabul ederseniz ki bu iş maliyetli. Arkitera sektörde bir çok ilke imza atan bir kuruluş. ayrıca mimarlık işinde teknolojiyi en çok kullanan ve KULLANDIRAN bir firma. Okeydir. genel olarak ülkemizdeki sayısal mimari yaklaşımlarında var olmak onları geliştirmek isityorlar. Bu sitenin onlara maddi olarak külfet getireceği de muhakkak. Ana sponsor bulmak duyurmak bakımını ve gelişmesini sağlamak açısından oldukça faydalı olacaklardır. Haaa onlara bir katkısı olacaksa onu da sağlarız. Bağımsız bir girişme destek bekliyoruz. Ha olur ki biz palazlanırız artık Arkitera'nın desteğine ihityacımı olmaz ya da özgürlüklerimizin kısıtlandığını hissederiz tekilleşiriz. Açıkçası Arkitera bu konuda çok demokratik olacaktır. Ayrıca bu çalışma Arkitera'ya da rakip değildir. Arkitera bu forum platformunu sadece sayısal işlere ayrımamış ki. Ancak onlar da istemezler forumun sadece AutoCAD'ten rendering'den rating almasını. Bakın aradaki mesaj farkına. Yakında AutoCAD bölümünü tur bindirecek diğer bölümlere. Buna benim de etkim var. Sizlerinde daha çok. Orta yol bulmalıyız ve Arkitera'nın desteğini almalıyız. Toplantıda Burutay bunu belirtti. Bu benim fikrim. Lütfen fikirlerinizi paylaşınız. herkesi selamlarım.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba,
İsim konusuna gelince; anladigim kadariyla ayasofya sen, cg nin turkce bir karsiligi bulunmasi uzerine odaklanmis durumdasin sanirim. Bilgisayar grafigi gibi, bg mimar ya da big mimar isimleri gundeme geliyor bu durumda. Bence olabilir. Taklit nike ayakkabi yapip da nike yerine nite yazarlar ya ayni yazi karakteriyle, bende cgmimar ismi bu intibayi uyandiriyor. BGMimar daha kisilikli ve ozgun. Ben de ismin turkce olmasi taraftariyim. Search text ler icine cg kelimesini yine yazariz. Hem de b ile baslayan bir isim c ile baslayan bir isimden arama sirasinda onde gozukecektir. Benim oyum bu isimden yana, yada buna denk turkce bir isimden yana. Bence de oncelikle arkitera destegi ile bu ise girelim, hem bu bizim icin de sitenin performansini deneyebilmemiz icin bir imkan olur. Site cok basarili olursa, belki tekillesmeyi yeniden gozden gecirebiliriz. ama arkiteranin bunyesinde bu is nasil olur, onu bilemiyorum. Arkitera ayri bir siteye sicak bakmiyorsa, bizim bu isim bulma telasimiz haybeye mi? Yok arkitera bunyesinde olacaksa, arkitera ne gerek var ayri bir siteye buyrun forumda devam edin mi diyor? Bana mail atan arkadaslar bu site yalnizca mimarlar icin mi olacak diye soruyorlar. Sadece mimarlar icin boyle bir girisim olcaksa bu forumu kullanan arkadaslarimizin yuzde kacinin mimar olduguna dair bir anket yapalim, boylelikle yeni bir site kurulacaksa ve bu site 3d dunyasinin mimari ile ilgili olan kismi ile ilgili olacaksa buna bizim forumuımuzdan ne kadar bir katilim olacagini da ogrenmis oluruz. hem mevcut forumu kullananlarin yuzde kacinin mimar yada ic mimar oldugunu ogrenmis oluruz. Ne diyorsun ayasofya boyle bir ankete? ![]() saygilar |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
Uzun süredir hasta oldugum için buralarda yoktum. Baya bi konu birikmiş hepsini okuyayım cevap yazayım. Özellikle bu CG mimar konusunda. Toplantıda o kadar aktif olduktan sonra forumda pasif olmak yakışmazdı
![]() |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
Yeni bir oluşum için...
İzin verirseniz bu tartışmaya ben de bir iki cümleyle katılmak istiyorum... Kendimi bazı nedenlerden burada misafir gibi hissetiğim için daha önce her hangi bir fikir beyanında bulunmaktan çekindim...
Öncelikle kafamdaki bir iki soruyla başlayayım: s1. Oluşturulmasına çalışılan bu sitenin tam amacı nedir ve içinde kimler etkinlik gösterebilecek? Bir diğer deyimle bu site mesleği mimar ve ona yakın bulunan mesleklerin bireylerine mi hitap edecek? (Eğer böyle olursa biz mimar olmayanlar yalnızca bu yeni sitenin dışarıdan mimarisini seyretmekle mi yetinmek zorunda kalacağız?) s2. Görünüşe göre ülkemizde yeni yeni gelişmekte olan bir komputer yardımlı tasarım hareketi var. Buna 3B işlerden tutun da imge işlemesine kadar pek çok etkinliği dahil etmek mümkün. TR'de böyle bir harekete öncülük edecek ve onu barındırıp kalkındıracak bir sanal ortam oluşturulsa ve bu alandaki ilişkili tüm etkinlikleri bünyesinde barındırmaya çalışsa, en azından başlangıçta onlara bir şans tanısa iyi olmaz mı? s3. Böyle bir girişimin maliyeti ne olabilir? Sonuçta bağış yoluyla bir server ve gerekli diğer donanım alınıp birinin evine/iş yerine yerleştirmek olanaklı bir düşünce olamaz mı? (Ben seve seve bir bağışta bulunmaya hazırım. Herkes gücüne göre bir şeyler yapsın deriz, yapabilenler yapar, diğerleri ve ülkemizin gençleri bundan yararlanır.) [Ben kişisel olarak komputer tabanlı çalışmaların ülkemiz gençliği için çok iyi bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bir yazılımı yazmanız için elinizde 386 olsa bile yeterli... Ne hammadde gerektiriyor, ne de çevreye zararlı. Hindistan gibi bir fakir ülkenin insanları Avrupa ve Amerika'da mumla aranıyor... Tek nedeni de BT (Bilgi Teknolojisi) alanında çok iyi yetişmiş elemanlarının olması. Herşeyin otomasyona geçmeye başladığı bir yüzyıla girdik, bu çağda yerimizi almamız bir zorunluluk gibi geliyor bana.] s4. Bence dil konusunda yapılması gereken bir şeyler var. Yazdıklarımızın doğru düzgün yazılmasından tutun da üzerinde uğraştığımız alanla ilgili bir terimler ve kelimeler dağarcığı üretmeye kadar uzanıyor yapılabilecekler listesi... Pek çok insan bazı kelimeleri ne demek olduğunu bilmeden söylüyor. Bir şeyi kullanabilmenin en temel koşullarından birinin o şeyi anlamak olduğunu düşünüyorum. Ne dersiniz? Komputer kelimesinin Türkçe'ye 'bilgisayar' olarak çevrilmiş olması bence en vahim yanlışlardan biriydi. (Bildiğim kadarıyla bu kelime İTÜ'nün Maçka'daki öğretim üyeleri tarafından piyasaya sürüldü; Gümüşsuyu'nda 'bilgiişlem' denirdi...) Ben halen komputerlerin nasıl olup da 'bilgi saydıklarını' anlamaya çalışıyorum. (Benim kişisel tercihim ya 'Mr. Scott'un' komputerlerini kullanmak, ya da 'bilgiişlem' kelimesini kullanmak.) s5. Seçilecek isimde CG ibaresinin olması gerekmiyor. Çünkü arama robotlarının mimarileri değişiyor giderek. En ünlü olanında, ki Google, artık 'meta tag' denen şeylere bakılmıyor. Bir sayfaya kaç gönderi yapılmış onlara bakılıyor... Kullandığımız tüm aletlerin temelinde elektronik ilkelerin yattığını düşünürsek 'Elektronik Görselleştirme' gibi bir isim belki üstünde çalışılabilir bir aday olabilir... Düşünmek ve tartışmak gerekiyor... Buradaki forumun bizim etkinlik gösterdiğimiz kısmı en yüksek hareketlilik düzeyini sergiliyorsa bu da cg alanında büyük bir potansiyelin varlığına işaret eder. Böyle bir potansileyi olabildiğince işlemek gerekir bence. İşlemek için de doğru araçlara sahip olmalı. Yeni, bağımsız bir site iyi bir araç olur... Benim söyleyeceklerim şimdilik bu kadar. Ancak eğer ilerde örneğin 'cdmimar' adı seçilirse kendimi hiç bir zaman böyle bir sitenin parçası gibi hissedemeyeceğimi şimdiden söyleyebilirim. Herkese iyi çalışma dileklerimle... oa |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Toplantı notları burada yayınlanamadıgı için tabi toplantıya katılamayanlar ne olup bittiginden haverdar olamıyorlar.
Ben kısaca toplantıda kendi sölediklerimi tekrar yazayım. Ben o konusmalarda bu yeni oluşum için kendimce kafamdaki kuralları sıralamıştım. Bir nevi manifesto. Bu kurallar ise şunlardı: 1. Bu oluşum yeni bir Bilgisayar Destekli Mimari Görselleştirme forum değildir. Dahası bu bir forum değildir. Bu sebeple ne arkitera forumlarına ne de diğer forumlar bir alternatif teşkil etmez. 2. Bu oluşumun amacı ülkemizdeki Bilgisayar destelki Mimari Görselleştirme ürünleri kalitesinde bir "üst kalite çizgisi" çekmek potansiyel müşteriler içib bir başvuru kaynagı olmak, ve mimari görselleştirme konusunda akademik egitim ve piyasa tecrubesini yeni yetişen nesile aktararak konu ile ilgili bir kültür ve bilinç oluşturmaktır. 3. Bu sitede yayımlanacak işler tamamen 1. tekil şahısların yani işleri yapan sanatçıların site içinde yer alan kendi şahsi galerilerinde yer alırlar. Bu durumda siteye girecek işlerin xyz multimedya şirketi imzalı değil kişi imzalı olması gerekir. 4. Bu oluşum sitesinde yayımlayacagı işleri detaylı bir kalite filitresinden geçirir. Bu kalite filitresinin ne oldugu site içinde ayrı bir başlık altında madde madde ilan edilmiştir. Bunlar kısaca: a. model kalitesi b. doku ve malzeme kalitesi c. kaplama (mapping) kalitesi d. ışık kullanımı e. kamera kullanımı f. çevre faktörleri Bu konulardaki beklentilerin ne oldugu detaylı bir şekilde açıklanır. Teknolojinin gelişimine göre bu beklentiler güncellenir. 5. Bu oluşum içinden seçilen jüri yılda 4 kere toplanarak yollanan imajları inceler ve istenilen kriterlere uyan ve uymayanları belirler. Bu eleştiriler bir juri raporu olarak her imajın altında ilan edilir. Böylece degerlendirmenin şeffaflıgı saglanmış olur. Bu açıklamalar bu işe yeni başlamış kişilerin kendilerini geliştirebilmeleri için önemli bir kaynak birikimi de sağlarlar. 6. juri bu site üyeleri arasından dönuşumlu olarak seçilir. Toplam 5 kişiden oluşur. Site dısından konusunda basarılı oldugu herkesce bilinen, ressam, fotograf sanatcısı, heykeltraş, grafiker gibi 1 isimle desteklenebilir. Böylece işin sadece kendini tekrar eden bir Bilgisayarcı Mimarlar Monologu'na dönüşmesi engellenir. Farklı disiplinlerin görüşleri de herkes için egitici olacaktır. Kararverme kolaylıgı acısından toplam juri uyesi sayısının tek rakam olması iyi olacaktır. (ilk jüri için ayasofya, cetin, venom, - kendisi ile cok kapışsak da - cüneyt özdaş benim şahsi önerimdir)6. Bu oluşum bagımsız bir oluşumdur. [b]Kimseye ait değil site içinde işi bulunan herkese aittir[b]. tek amacı da Mimari görselleştirme Kalitesi'ni artırmaktır. Bu amaçla site üyelerinden her mesela her ay bir konu hakkında detaylı bir tutorial hazırlamaları istenebilir. Bunlar zamanla önemli bir tecrube ve bilgi aktarımına yol acacaktır. Bu yolla siteye yeni üyeler katılması mumkun olacaktır. 7. Bu oluşum dışardan baskılara dirençlidir. Yukarda bahsedilen kalite kriterlerini geçemeyen bir imaj ünlü XYZ mimarın ofisinde bile yapılmış olsa refuze edilebilir. Refuze edilme sebepleri de acıkca ilan edilir. Böylelikle kişisel kırgınlık veya düşmanlıkların önü kesilir. 8. Site üyelerinin mimar olması beklenmiyor ancak ürünler mimari görselleştirme konusu içinde yer almalıdır. 8. Bu oluşumun bu ülkede üretilen en kaliteli Mimari görselleştirme işlerini barındırması gereklidir. Böylece kendiliğinden bir saygınlık kazanacaktır.Mimari Görselleştirme ticari bir üretimdir. Bu oluşumun Mimari görselleştirme hizmeti almak isteyen potansiyel müşterilere kendini tanıtması gerekir. Böylelikle potansiyel müşteriler gerektiginde site üyesi sanatçılardan hizmet alabilirler. "CG MIMAR" (veya adı her ne olacaksa) bu ticari bağlantılardan bir komisyon talep ETMEZ. Bu maddeler üzerinde tartışırsak sanırım daha somut adımlar atabiliriz. "Bilgisayar destekli tasarım hareketi" diye bir hareket henüz ne yazık ki yok. Olan bilgisayar destekli kötü tasarım enflasyonudur. Biz en azından bilgisayar destekli mimari görselleştirme konusunda bir kalite hareketine önculuk etmeye calısıyoruz. ben kendi adıma diğer sanat ve tasarım alanlarında da her türlü oluşum içinde bulunmaya kararlıyım. MSÜ Grafik'te bu konuda bir ders açmaya çalışıyorum. Diğer dallarda herhangibir oluşum olacaksa oralarda da aktif gorev almaya hazırım ama öncelikle mimarlıktan baslamak piyasa oluşumu acısından daha olabilir görünüyor. Dil konusunda cok haklısın. Bu oluşum belki bu konuda da yenilikler getirebilir. Kompüter kelimesi de hesaplayıcı demektir. Yani sadece hesap makinesini tarif eder. Matematik dısı işlemleri tarif etmez. Bnece Bilgisayar, bilgiyazar vs oldukca hoş kelimeler. Üzerinde tartışılabilir. Bildiğim kadarıyla külbastı da bir yiyecek cesidi ![]() |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
Kısa bir ek...
Çetin merhaba...
Yazdıklarını okuduktan sonra üzerinde konuşulan sitenin daha çok mimari ile ilgili olacağı yargısı epey güçlendi bende. Bunda da hiç bir sorun yok elbette. Bir mesleğin üyeleri olarak böyle bir site yapmaya çalışmanız gayet hoş olur bence ve belirttiğin ilkeler çercevesinde gelişebilirse ülkemizde çok özlenen kalite sorunun çözümüne güzel bir örnek de teşkil edebilir... Yazının son paragrafında kendi yazıklarıma bir atıfda bulunulmuş olduğunu hissettim. O nedenle bir açıklamada bulunmak istiyorum: Komputer (computer) kelimesinin hesap makinası ile eş değer olmadığını açıklamak istiyorum. Her ne kadar bizler komputerleri/bilgisayarları birer elektronik alet olarak tanımış olsak da aslında 'computer' kelimesi yalnızca makinalar için değil insanlar için de kullanılmışır. Bunun altında yatan tarihsel açıklama çok kısaca şu: Zamanında ABD'de nüfus sayımları ve buna benzer geniş ölçekli ekonomik anketler yapıldığında bunların derlenip toparlanması insanlar tarafından yapılıyordu. Çoğunlukla genç bayanların oluşturduğu bu grubun bireylerine, yani bu insanlara 'computer' deniyordu... (Calculator dendiği de oluyormuş) (Kaynak: Discovery kanalı) Ama doğal olarak biz aletlere gönderme yapıyoruz komputer/bilgisayar deyince. Lakin 'computer' kelimesi hesap makinası olarak çevrilemez Türkçe'ye... İngilizce'de hesap makinası 'calculator'dır, 'computer' değil. Arada çok önemli bir de fark var: Hesap makinası basit matematiksel işlemler yapar -toplama, çıkarma vs. Ancak bir komputerin çalışabilmesi için algoritmalardan oluşan ve toplamı program olarak adlandırılan bir yazılıma ihtiyaç vardır. Hiç bir İngilizce sözlükde de bu iki kelimenin birbirinin yerine kullanıldığını görmedim. (Oxford, Collins ve Longman sözlükleri.) Komputerin matematik dışında bir şey ifade etmesine de gerek yok bir anlamda. 'Bilgisayarlarda' yapılan bir işlem ne olursa olsun temelinde matematiksel ve en temelinde de mantık kuralları yatmakta. Photoshop'da ya da Max'de oluşturulan bir görüntü ile çağdaş bilişim tekniğinin temellerini atan Boolean mantığı arasındaki kan bağı hacimli bir çalışmayla gösterilebilir ama bunun yeri elbette bu forum değil... Sonuç olarak ben 'bilgisayar' kelimesini kullansam da bunun beni rahatsız ettiğini söylemek istiyorum. Seçilecek kelimeye elbette saygım olacak ama doğru bir kelime seçelim diyorum -en azından gelecekteki kelimeler için... --------------- alıntı: ["Bilgisayar destekli tasarım hareketi" diye bir hareket henüz ne yazık ki yok. Olan bilgisayar destekli kötü tasarım enflasyonudur.] Haklı olabilirsin. Ben ortamı da piyasayı da tanımıyorum ve saptama olanağından da yoksunum, uzaklarda yaşadığım için. --------------- alıntı: ['Biz en azından bilgisayar destekli mimari görselleştirme konusunda bir kalite hareketine önculuk etmeye calısıyoruz. ben kendi adıma diğer sanat ve tasarım alanlarında da her türlü oluşum içinde bulunmaya kararlıyım. MSÜ Grafik'te bu konuda bir ders açmaya çalışıyorum. Diğer dallarda herhangibir oluşum olacaksa oralarda da aktif gorev almaya hazırım ama öncelikle mimarlıktan baslamak piyasa oluşumu acısından daha olabilir görünüyor. '] Bu düşüncelerini saygıyla selamlıyorum... Herkese iyi yıllar... |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yönetici
|
selamlar,
Bilgilendirmeler için teşekkürler. Yeterince araştırmadan ve dusunmeden konustugum için hata yaptım. Yarın gercekten de oturup bu kelimelerin kaynakları üzerinde detaylı araştırma yapıcam. İlginç geldi. Uzaklarda olsan da fikir ve önerilerini merakla ve ilgiyle bekliyoruz. Yazında değindiğin her madde bence mantıklı ve üzerinde dusunulmesi gereken konular. Hiçbirini atlamış değilim. Ben kendi adıma bu piyasanın neredeyse tarih öncesi çaglarını bile yaşamış biri oldugum için gözlemlediğim erozyon acı verici. İlk kez klavyeye dokundugumda 1984 senesiydi (sinclair 16 k) Kendi adıma bu tarz oluşumlarda aktif görev alma konusunda kararlı olucam. Ben mimarlık egitimi aldım(ODTÜ BA-1992). Master derecem de genel hastane tasarımı üzerinedir (ODTU MA-1996). Ancak 1992-2004 seneleri arasında multimedya, sinema, fotografcılık, programcılık, eğitim animasyon, oyun tasarımı dallarında calısıyorum. Şu anda MSU Grafik Bölümünde hareketli görüntü tasarımı dersini vermekteyim. Bu dalların her birinin ülkemizde kavramsal ve ürün olarak erozyona ugradıgını gördüm. Bu durumda aslında genel bir Bilgisayar Destekli Tasarım bakış açısından zaman zaman ürün vermiş oldugum bu konuların hepsinde kaliteyi ön planda tutan her türlü oluşumda aktif olarak yer alacagımı da burada bildiririm. Bu konudaki hedeflerimden biri ise ülkemizde CG konusunda VancouverFilmSchool kalitesinde egitim verebilecek bir okul oluşumunu başarmak olacaktır. Umarım günün birinde bu tarz bir kurumun oluşumuna katkıda bulunabilirim. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Özlemler aynı... Yöntemler farklı olabilir... (olsun!)
Çetin tekrar merhaba...
(Gecenin son/sabahın ilk iletisini yazayım da yatayım ondan sonra...) alıntı: [İlk kez klavyeye dokundugumda 1984 senesiydi (sinclair 16 k)] Görüşe göre sende de var bir parça 'dinazorluk' ama ben herhalde daha önce tarihe karışmış bir türü temsil ediyorum... Ben ilk klavyeye dokunamadım: o zamanlar klavye yoktu çünkü. İTÜ Gümüşsuyu binasının soğuk, karanlık bir odasında var olan 'delikli kartlarla' işleyen bir 'nesnede' ilk FORTRAN 4 programını yazmaya çalışmıştık. CRAY adlı aletten uzay ötesi bir uygarlığın anlaşılmaz yaratığı gibi söz edilirdi. ( O dönemde ABD'deki en hızlı bilgiişlemci) Sinclair'i daha sonra 'Uzay Yolu' oynamak için kullanmıştık, 83'de... Hmm, şaka maka 20 yıl geçmiş... Vızır vızır uçan elektronların yaptığı gürültüden kurtulmak için ben de başka 'hobilerime' yöneldim sonradan. En büyük tutkularımdan biri olan fotoğrafı Nokta gibi bir dergide basın fotoğrafçılığı yaparak profesyonelleştirdim... [Şimdi yıllar önceki bir görüşmede MSÜ'nün hocalarından birine 'biz Türk'lerin genetik yapısında mı var çirkinliği sevmek?' diye sorduğumu anımsadım. Hoca da günlerce bunun üstünde düşündüğünü söylemişti sonradan. (Böyle bir tartışma epey alevli olabilir aslında)] Mühendislik ve fotoğrafçılık dışında pazarlama okumuş olmak, dijital medya ile ilgilenmiş olmak gibi nitelikler ekleyebilirim bir CV'ye... Şu sıralar, sarı saçlı kızlarının bizim ülkemizin parlak güneşinin yerini asla tutamadığı karanlık, ırkçı ve kendini beğenmiş bir kuzey ülkesinde 'dalga geçmekle' meşgulüm. 'Felsefe yapmak için' zamanım çok ![]() Özlemlere gelince... Yaşadığım bu ülkenin insanları kendi mizah anlayışlarının dünyadaki en iyi mizahı olduğunu düşünürler. Mizahın bu kadar iyi ve önemli olduğu söylenen bu ülkede bir tek mizah dergisi çıkmaz ama! Benim aklıma bizim Gırgır ve diğer dergiler gelir... Sonra oturup düşünmeye başlarım: 'Ulan, derim kendim kendime, bizim ülkemizde o kadar yetenekli adam var, bir tekinin adı bilinmiyor burada. Ondan sonra da biz Türkler mağalarda yaşayan yabanıl hayvanlar gibi görünürüz Avrupalılara... Ama bunda bizim suçumuz Çok: çünkü biz adam gibi bir şey yapsak bile bunun adını 'English' seçiyoruz... Böylece Türk'lerin bir şey yapabildiğini görme fırsatı bulamıyor buradaki insanlar ve biz de buna bir güzel yardımcı oluyoruz... Hayallerimden biri şu: Bizim şu kalemi ve kağıdı kullanmasını iyi bilen sanatçılarımız oturup bir kaç karakter çizseler, başkaları bunları 3B'ye dökse, başkaları programlasa, birileri bunu finans etse, böyle bir ürün uluslararası yarışmalara girse.... hani, hayal ediyor insan... (Sanatçının en temel araçlarından biri hayal etmek değil mi?) Harry Potter mudur, nedir, o kitabı yazan hatun işsizlik parası ile geçinirken şimdi İngiliz kraliçesinden daha fazla gelire sahip oldu. Hayallerin sattığı ve insanların buna para ödemek istediği bir çağa girdik. Temel yaşam sorunlarını çözmüş olan batı artık eğlence arıyor... ABD'de PC oyunlarının yaratacağı cironun çok yakında müzik piyasasının cirosuna yaklaşıp geçebileceği söyleniyor. Yeni bir dünya/batı gençliği var ve bu neslin eğlence motifi daha öncekilerden değişik... Yeni bir çağla karşı karşıyayız ve bu çağı yakalamak elimizde aslında, yeterki örgütlenmesini bilelim... Neyse, daha fazla uzatmayayım artık. Sanırım ne demek istediğim çok açık ve büyük bir olasılıkla da ortak hayallerimiz var. Sorun bunları ortak başarıya dönüştürebilmekte... Yeni yılda bunun somut adımlarını görmeyi çok istiyorum... Esenlikler |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|