Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 22-11-2003, 06:12   #1
Forum Üyesi

Obscure_Alien is on a distinguished road
bir Maya imgesi...

Maya ile yapılmış bir deneme...
Eklenmiş İmajlar

Obscure_Alien offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-11-2003, 06:16   #2
Forum Üyesi

jpg sıkıştırma...

Buraya yüklenen imgelerin 102400 byte'ı aşmaması gerektiği için yapmak zorunda kaldığım şıkıştırma ne yazık ki imgenin berraklığından bir parça ödün vermemi gerektirdi... Ne yapalım, buna da şükür diyelim bari...
Eski 22-11-2003, 11:28   #3
Forum Üyesi

rocktuel'in Avatar'ı

rocktuel is on a distinguished road
Buraya image yüklemek zorunda değilsin ki,
1- İlla buraya yükleyeceksen fotoğrafı OPTIMIZE edebilirsin ki, Photosop programının FILE menüsünde SAVE FOR WEB diye bir komut var, orada %75 değerini veriyorum... PROGRESSIVE seçeneğini de işaretliyorum ve görüntüde çok farkedilir bir değişiklik olmamasına rağmen, dosya boyutu bayağı bir azalıyor....
2- Ben yerinde olsam, bedava hosting veren yerlerden bir alan alırım 10,20,50 MB. kapasiteli bedava hosting veren bir sürü firma var.. Resim dosya(ları)mı oraya yüklerim ve buraya da o resim(ler)in linklerini eklerim... İnan çok daha işine yarar..
Kolay gelsin...
rocktuel offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-11-2003, 19:30   #4
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
ayasofya will become famous soon enough
Arkadaki şey tabak mı?

Bir de zemin ve rengi biraz uygun mu bilemiycem.

Kolay gelsin.

çalışmalarınızı gönderdiğiniz için teşekkürler.

SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu.

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 22-11-2003, 22:18   #5
Forum Üyesi

acarmimar is on a distinguished road
selamlar.
yansıma ve kırılma efektlerinin ayarları pek tutmamış gibi geldi.
form olarak cam olması gerektiğini düşündüren kadehler, alt yüzeylerde kromajlı metal gibi görünmeye baslıyor. aşırı yansımadan şeffaflık kaybolmuş sanki
bir de kadehin sapı ortada çok ince olmamış mı? kullanmak bayağı zor olabilir.

iyi çalışmalar dilerim.
acarmimar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 23-11-2003, 01:54   #6
Forum Üyesi

huseyinoz'in Avatar'ı

huseyinoz is on a distinguished road
yansıma ve kırılmalar çok hatalı olmuş. ikiside aşırı derecede fazla. o yüzden cam etkisi vememiş.

gerçeğe yakınlık için çok fazla test yapman gerektiğini düşünerek (ki en uzman kişiler bile yapar) caustic kırılma etkileri ve hazır glass materiallarda çok başarılı olan bir render motoru ve plug-in i kullanmanı tavsiye ederim.

bide rocktuel ben bir sürü free host biliyorum ama hot linke izin veren çok az. bildiğin hot linke izin veren yer varmı.
huseyinoz offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-12-2003, 13:49   #7
Forum Üyesi

venom is on a distinguished road
merhaba obscure_alien,

asagidaki sitede dogru ior ayarlari var, isine yarayacagini umit ediyorum.

kaynak:
http://www.3d-designer.dk/resource/ior.html

saygilar
venom offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-12-2003, 01:13   #8
Forum Üyesi

Tepkilere yanıtlar....

Buraya günler önce yüklediğim bir imgeye gelen tepkisel yaklaşımları bir değerlendirmeye tabi tutmak ihtiyacı hissettim.

Beni buna iten neden de burada yazılan tepkilerin hemen hepsinin olumsuz bir hava taşıyor olması. Olumsuz eleştiri almaktan korkan bir değilim. Neyi ne kadar yaptığını, ne yapmak istediğini bilen biri olmanın yarattığı güven belki de... Belki de sıradan bir kendini kabul ediş. Lakin benim bu forumda aldığım eleştirilerin karakteri bir başka, 'ecnebi,' forumda aldıklarıma tümden ters düşüyor; 'acaba kültür farkı mıdır?' diye düşünmekten kendimi alamıyorum.

İsterseniz öncelikle diğer forumda bu imgeye gelen tepkilerden bir kaç tanesini Türkçe'ye çevireyim ve yorumları ondan sonra yapayım...

Bakınız neler yazılmış:

'' O KADAR güzel... o kadar temiz. Çok iyi olmuş!''

'' Merhaba Ü! Gerçekten nefis bir resim. Yansımalar, müthiş keskinlik, yalnızca bir kaç rengin olması... Evet, bu resimde onu heyecan verici yapan bir şey var...''

''Keskiliği tartışılmaz; o derece! Yansımalara biraz daha dikkat etmelisin...''

''Bir resim ya da bir grafik ürün olarak harika! Profesyonelce yapılmış!''

''Gerçekten çok hoş ve müthiş keskin bir imge. Yansılmalar çok iyi yakalanmış ve renkler iyi dengelenmiş.''

Bunlar çok zaman önce alınmış tepkilerdi. Dijital medya üstüne bir eğitim sırasında bir öğleden sonra bir iki saatlik uğraşla yapılmış bir ürün için hoş övgüler... Ama bu foruma dönünce tümden farklı bir hava esiyor... Örneğin öbür tarafta kimse beni 'buraya image yüklemek zorunda değilsin ki!' diye selamlamamıştı daha foruma ilk adımımı attığımda.

Nesye, sanırım yapmam gereken bir açıklama var, öyle gözüküyor...

Ben 3D imgeleri yüzde yüz gerçekçi olacaklar diye bir koşul altında yapmıyorum. Ben güzel bir imge yaratmaya çalışıyorum... O zaman ne saydam malzemelerin kırılma endeksleri beni o kadar ilgilendiriyor, ne de yansımaların 'gerçekteki' gibi gözükmeleri. Benim yapmak istediğimi en azından birilerinin anlamış olması da imgenin mesajımı taşıdığını kanıtlıyor...

Merak ediyorum, acaba şimdiye kadar kaç kişi Walt Disney'e mektup yazıp onların çizgi filmlerindeki miki mouse'un gerçek farelere benzemediği şikayetinde bulundu? Van Gogh'un resimlerindeki çiçeklerin gerçeğe yakınlığı nedir? Ya da Dali'nin, Max Ernst'in, Paul Klee'nin imgelerinde?

Bence bir imge değerlendirilirken bu imgenin hangi amaçla yapılmış olduğu göz önüne alınıp ona göre değerlendirme yapmalı... 'Gerçekteki gibi gözükmesi' bir başarı ölçütü değil bence... (Olduğu ve olması gerektiği zamanlar da var elbette.)

Bütün bunlara eklemek istediğim teknik bir şey var: 3D programları henüz bebeklik çağında ve gerçeği resmetmek alanında henüz o kadar kusursuz değiller... Zamanla olacaklar tabii... Şimdilik saydamlığı ya da doğal aydınlanmayı tam veremiyorlar ne yazık ki... Hatta verdikleri saydamlık kullanılmış geometrinin yapısına göre değişiyor... Bu nedenle bazı hedefleri gerçeklemek için ardı arkası kesilmez denemeler yapmak gerekiyor... Bu da zaman gerektiren bir uğraş... Benim o kadar zamanım yok ne yazık ki...

Gönderilen eleştirilere teşekkürlerimle noktalıyorum.... Yaptıklarımı paylaşmaya devam etmeye çalışacağım...
Eski 17-12-2003, 11:36   #9
Forum Üyesi

venom is on a distinguished road
merhaba obscure_alien,

keske calismanin yanina bu calismanin bir camda isik kirilmasi testi olmadigini, calismanin kendi icindeki olcutleri oldugunu belirtseydin. haliyle imajin %40 ini iki cam ya da metal bardak kapliyor ise ve bunun uzerinden de yansima ve kirilmalar oluyor ise, ve sen de ben bu calismayi su tur kaygilar ile ortaya koydum demiyorsan, burada ne yazilabilir ki . anlasilan bir yanlis anlasilma olmus, yeni calismalarini bekliyorum.

saygilar
venom offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-12-2003, 12:41   #10
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
ayasofya will become famous soon enough
gerçeklik

Selam

Asıl konu bir çalışmanın gerçekliğinin ne olduğu tartışmak değil herhalde. 3d çalışmaşların doğayı takip etmesi veya taklit etmesi takıntısına sahip olmak farklı bir olgu.

Siz bir fotoğraf sanatçısı olsanız ve iki üç adet kristal nesneyi bu şekilde bir kompozisyonla fotoğraflamaya çalışsanız o zaman size gelecek eleştiriler, ışık komposizyon ve genel sanatsal eleştiriler olacaktır.

Kimse bu bardak gerçek mi değil mi sorgulamaz. Onun gerçek olması sizin elinizde değildir çünkü o gerçektir zaten.

Felsefe parçalamamak lazım.

3d render işi bir miktar imge yaratmaktır. BU imge acaip ve soyut da olabilir. Bu da bir değerdir irdelenir.

Ancak bu şekilde kırınma ve yansıma işi göze sokulursa eleştiri de o şekilde gelir.

"Ecnebi" forumlardan gerçekten ciddi olanlarından onlarca iyi eleştiri alınabilir. Ancak o zaman ben bu eleştirileri alsam 2 saatlik bir çalışma ile ecnebi forumlarda herkesin çok ama çok beğendiği bir iş çıkarsam artık o foruma bu sefer 10 dakikalık çalışmalarımı atar ve tahminen iyi eleştiri alabilirim. Yani devamlı iyi eleştiri almak
o forumunun çok çok üstünde bir performans sergilediğinizi de gösterebilir.

Artık siz bu işi çözmüş ve kenara koymuşsunuzdur.
Ya da söz konusu ecnebi forum gerçekten sadece bize değil, render işine de çok ecnebi.

Çalışmanızdaki arka plan, seçilen zemin ve seçilen renk ve yatay bardak modelindeki çizginin amacı "aman yanlış anlamayın bu bir render gerçek değil" diye hususi konmuş bir kavram değil.

Açıkçası gerçeklik buradaki asıl kıstas değil. Ama sizin amacınız kırınmayı göstermek değil mi. Amaç sanatsal bir çalışma mı? Belli ki kırınma yeteneklerini de sergilemek de önemli tutulmuş. Arkadaki tabağın kompoziyona etkisi veya ne olduğunu çözmekte zorlandım.

Ha "biz toplandık her gelene ketum eleştiri yağmuruna tutarız" demiyoruz. Ama oldukça iyi eleştiri yaptığımız da oldu.

Gelelim "kültür"e. Amacı aşıyor ya. Neyse.

Ben de kimseye "kötü bir iş" demeyi sevmem. Size de demedim. Demem de. Bunu söylemenin bir kaç değişik yolu vardır. Ama

''Bir resim ya da bir grafik ürün olarak harika! Profesyonelce yapılmış!''

dememek "kültür" farklılığından kaynaklanmamaktadır. Açıkçası bana sizin çalışmanız bunu hissettirmedi. Hissettirmeden bunu dersem asıl yanlış olmaz mı.

"Kültür" farklılığını "ecnebi"lerin daha kibar olduklarına, ya da "genelde çok olumlu yazan" özelliklerine bağlayayım. Yoksa "kültür" yönünden farklılığımızın, artık iyi mi kötü mi yönde olduğunu tartışmak yanlış olur. Ayrıca "kültür" farklılığını dile getirmek için hem ecnebileri hem de bu topluluğu çok iyi tanımanız gerekir. Ecnebileri çok çok çok iyi tanıyor olabilirsiniz. Bir ihtimal olabilir. Çok önemli değil. Ama bu topluluğu çok iyi tanımadığınıza emin olarak sadece tek bir çalışmaya eleştirsinden alakası olmadığı halde "kültür" farkını ortaya çıkarmak anlamlı değil bence.

Bir de eğer mümkünse üzerinde az çalıştığınız bu çalışmayı iyi çalışarak yeniden sunabilirsiniz. Çoğu arkadaşımız böyle sonradan iyileştirmeler yapıyorlar.

Söz. Alışık olduğunuz "kültür"den çok farklı olarak eleştiri getirmemeye çalışacağız.

SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu.

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-12-2003, 19:02   #11
Forum Üyesi

(Ufacık bir açıklama...)

Görünüşe göre istemeyerek birilerinin kalbini kırmış gibi olmuşum... Sevgili Anasofya ve Venom'a hemen belirteyim ki niyetim kesinlikle bu değildi... Ben yalnızca 'yüksek sesle' düşünmek istedim... Forumların yararlarından biri de bu değil mi? Tekrar ve altını çizerek belirteyim ki iyi niyetle yapılan hertürlü eleştiriye açığım! Teknik ya da estetik her tepkiye kapım da kafam da açık... Bu foruma katılmak istememin nedeni hep hoş övgüler almak falan değildi... Amacım, TR'de 3D alanında oluşmaya başlayan bir ortama katkıda bulunmak ve hatta belki ilerde bir üretimde birileriyle birlikte yer almak... Takım çalışmasının ne kadar önemli olduğunun farkında olan birisiyim. Takımın da bireylerden oluştuğunu ve bireyler arası iletişimin ne kadar önemli olduğunu...

Umarım bu yazdıklarım herkesin gönlünü almaya yeterli olur... özellikle de Ayasofya'nın... (bana alıştığım 'kültür'e, ortak kültürümüze dayalı eleştiriler göndermeye devam et Ayasofya, herbir kelimeni dikkatle okuyacağım da emin olabilirsin

Teknikle ilgili eklemek istediğim bir şey var --yine Ayafosya'nın sözüne atfen: Son dönemde bu imgeyi yeniden ele almaya çalıştım. Bu kez olabildiğince gerçekçilik sağlamak üzere yola koyuldum. Ama elimdeki Maya sürümü ne yazık ki bana istediğim olanakları vermiyor. (v4.5) Çeşitli sitelerden görebildiğim kadarıyla da iyi bir 'renderer' gerekmekte... Belki Mental Ray, belki Brazil belki de bir başkası ile daha iyi bir saydamlık ve yansıma oluşumu olasıdır...

Herneyse, son olarak söylemek istediğim şey şu: eğer ilgi varsa herhangi bir NURBS modellemesinde kullanılan eğrilerin CV konumlarının saydamlığını nasıl etkileyebildiğini sergilemek amacıyla buraya iki (ufak) imge eklemek isterim...

Bunların dışında bir sorum var: Pek çok kimsenin bazı şeyleri öğrenmek için yanıp tutuştuğunu okuduktan sonra yalnızca kapsamlı 'tutorial'lara ayrılmış bir site yapmanın ne derece yeni başlayan ya da kendini geliştirmek isteyen kişilere hizmet edebileceğini düşünmeye başladım... Maya, Max, ve CAD gibi 3D programları, ya da PS, CD gibi 2D programları öğrenmek isteyen pek çok kişi var gibi gözüküyor ve büyük bir olasılıkla bu kişilerin gerekli kaynaklara erişimi gerek dil gerekse de ekonomik nedenlerle çok sınırlı olabiliyor... Böyle bir site kurulsa ve oraya 'üstatlar' açıklamaları ile birlikte katkıda bulunsalar acaba ülkemizdeki bu yeni ortamın gelişimini bir nebze de olsa hızlandırır mıyız?

Yeni ve denenmemiş boyutlarda görüşmek dileğiyle...

os
Eski 18-12-2003, 11:54   #12
Forum Üyesi

rocktuel'in Avatar'ı

rocktuel is on a distinguished road
Öğlenleyin 2 saat'te yapıverilmiş bir çalışmaya olumsuz eleştiriler gelmesini neden bu kadar rahatsızlıkla karşıladınız bilmem ki? Yıkama yağlama servisleri ile Forum'ları birbirine karıştırmamak gerekir diye düşünüyorum... Eleştirileri hazmedemeyecek olanların eleştiri istemeleri bence yanlış olur.... O zaman bir web sayfasında ya da bir Galeri'de sergilersiniz ve yorum almazsınız... Bu forum'da iyi çalışmalara iyi de denmiştir, kötülere de kötü... Biraz geniş olmak ve söylenenlerden de (her söylenen doğru olacak diye bir kural da yok...) varsa ders almak gerekir diye düşünüyorum... Burada kimse kimseyi rakip, düşman vs. görmüyor.. Konuşuyoruz, kızıyoruz, bağırıyoruz ama şuna inanıyorum ki çok da şey kazanıyoruz... Ben kazandıklarımın peşindeyim.. Aslında bu forum'a bir VESTİYER gerekiyor... Girerken EGO ve KOMPLEKS lerimizi asıp da girebilelim diye.... Bir de gereksiz SAVUNMA MEKANİZMA larını da bozacak bir mekanizmaya da ihtiyacımız var... Birşeyler öğrenmek ve paylaşmak için ideal bir ortam burası... Haksız mıyım?
rocktuel offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 27-12-2003, 22:32   #13
Forum Üyesi

melc is on a distinguished road
arkadaslar bu maya denılen program karekter anımasyon ıcın mı kullanılıyor ben oyle dıye duymustum ben yenı mezun oldum ıc mımarlıktan bu programı 3d max gıbı mekan modellemek ıcınde kullanabılır mıyım ve nereden nasıl ogrenırım
melc offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-12-2003, 06:33   #14
Forum Üyesi

Maya'yı öğrenmek için...

Sayın Melc,

Maya pek çok film, otomotiv sanayi ve bu gibi alanlardaki kuruluşların hem endüstriyel ürün üretimi, hem de çizgi film, özel efekt yapımını gerçekleştirmek için kullandıkları bir modelleme ve canlardırma (animasyon) programı.

Maya'nın Max'e nazaran az bilinmesinin iki nedeni var: Birincisi Maya Max'den çok daha karmaşık bir program. Öyle liseye giden birilerinin eğlencesi olsun diye yapılmış bir program değil... Bu nedenle kullanıcı tabanı çok fazla değil(di) profesyonelce bu işle uğraşmayan kişiler arasında. Profesyonelce uğraşanlar ise Maya'yı 'endüstri standardı' olarak görüyorlar...

Maya'nın az bilinmesinin ikinci nedeni ise daha yakın zamana kadar akıl almaz düzeyde denebilecek fiyatı idi. İngiltere'de daha bir iki yıl öncesine kadar 15.000 pound fiyatı haizdi. Doğal olarak bu kadar fiyatlı bir programı da ancak şirketler alıp kullanabiliyordu. Ama Maya'nın yapımcısı şirket Max'in giderek daha yetkinleştiğini ve yeni bir kullanıcı neslinin neredeyse tümüyle Max ile büyüyeceğini ayrımsayıp çok kökten bir fiyat politikasına yöneldi . Şu anda Maya'nın 2 sürümü var: Complete ve Unlimited. Biri 2000 dolar, diğeri 7000 dolar kadar. (USA'da).

Ancak eğer Maya'yı öğrenmek isterseniz hiç para ödemeden de bu olanak sunuluyor size: Maya Learning Edition diye bir program yardımıyla bu programın her işlevini öğrenmeniz mümkün. Ancak en son adımda herhangi bir imge çıktısı aldığınızda üstünde bu programı yapan şirketin imzası oluyor...

Aşağıdaki adresten bu programı aktarıp istediğiniz kadar kullanabilirsiniz... Maya'nın Maxdan çok daha dakik (prezisyonu yüksek) bir program olduğunu söyleden kapatmayayım konuyu... Araba üreticilerinin Maya'yı kullanıp Max'ı kullanmamalarının ardında yatan neden de bu olsa gerek.

Sözü edilen programı bulabileceğiniz adres:

http://www.alias.com/eng/products-se...le/index.shtml

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum...
Eski 28-12-2003, 13:32   #15
Forum Üyesi

Parathoner'in Avatar'ı

İstanbul
Parathoner is on a distinguished road
2. paragrafı biraz açıklarmısın?. Yanlış mı anlamışım acaba? ; Yani lise öğrencisinin bu programı öğrenmesi imkansız mı? ,ya da eğlence olsun diye başlayamaz mı bu programı öğrenmeye?. Anlıyorum ve seni taktir ediyorum MAYA öğrendiğin ve uyguladığın için ama diğer programları ve öğrenmek isteyen insanları küçümseyerek ( bu kelimeyi yanlış kullanmış olabilirim ) kendi kullandığın programı övmemelisin. Herhangi birşeyi küçük görerek kendini yükseltemez, aksine batırırsın. Evet, Maya Max'ten daha zor olabilir ama öğrenmek için önce eğlence olsun diye başlayabilirsin. Ve sonra profesyonel olmaya adım atarsın. İlk bilgisayarımı aldığım zaman sadece oyun oynardım. Şimdi ise bilgisayarımı bana gelir sağlayan bir araç olarak kullanıyorum. 3DS MAX'e de eğlence olsun diye başladım. 1 yıl oldu... Ve gerek yurtiçinden gerek yurt dışından bir çok insandan iyi ya da kötü eleştiriler aldım. Ve lisede okuyup çok güzel görsel sahneler çıkartan insanlar da tanıyorum. Bırak insanlar Maya'ya eğlence olsun diye başlasınlar, zaten yoluna devam edecekler, yoluna devam edecektir. Buna hiçbirimiz engel olamayız,olmamalıyız değil mi? MAYA'nın nekadar iyi bir yazılım olduğunu zaten çoğu ilgili insan biliyor.

Umarım 2. paragrafı yanlış anlamışımdır

Başarılarının devamını dilerim.
Sevgilerimle,
Parathoner offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları