Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 04-11-2003, 11:38   #1
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
cgmimar

uzun zamandır aklımda böyle bir proje var.

tabii binlerce sorunu ile

ilki hosting alan adı bunun tutulması yönetilmesi ve genel forum software'i

tez ile uğraştığımdan yine zaman problemim var.

1-isim

cgmimar gibi bir ismi olur. (şu anda avaliable)

2- içerik

genelde mimari görselleştirme bilgisayar grafiği 2d ve 3d ve genelde galeri sunumu tarzı herkesin yeri olacak. jürili hakemli olacak her önüne gelen çalışma koymuycak belli bir kbyte'i geçmiycek çalıntı eser olmuycak gibi gibi

3- tartışma ortamı

forumu olacak.

Tabii ben aslında arkitera'ya hıyanet ediyor olucam.

falan filan. Bilmiyorum olur mu olmaz mı. Bir sürü problem var.

ANCCCAAAAKKKKKK

piyasada birisi mimari görselleştirme yapacaksa buraya bakacak. aha çyle bişi istiyorum diycek. salak saçma işler binlerce dolara yapılmayacak. Ama bu galerideki iyi çalışmanın bu galeriye giren birinin çalışması da sudan ucuza gitmiycek.

Sonra üyelerine indirimler software teknik desteği bilmem ne olabilir.

bunlar uçuk ve olmayack hayaller de olabilir. ama hayal etmek bedava diğ mi.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 04-11-2003, 23:43   #2
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Evet böyle bir yer iyi olur. Ben de bu mimari görselleştirme konusundaki başı bozuklugu ve bunun neden olabileceği sonucları 1999 dan beri hararetle söylüyor ve savunuyordum. Sonucta ne 10-15 saat 3d dersi alan x şahıs hemen piyasaya atladı kalite rekabetine giremediği için fiyatrekabetine girdi ve sonucta kitlenin tümü yani sadece ustalar ve profesyoneller değil kendileri de bu işten zarar gordu. Benzer bir zarar da uyduruk işleri asırı pahalı fiyatlara yapanlar tarafından verildi. Böylece piyasa iyice bası bozuk kaldı.

Yününden yararlanmamız gereken koyunu kestik. Etini yedikşimdi aç geziyoruz. Mimari CG piyasası oluşamadan kurudu. Hala bir takıminsanlar üstelik de bu piyasanın içinde oldugunu düşünenler bu işin cok kolay bir iş oldugunu sanıyorlar falan filan.

Bu projede pek cok dusunulmemiş noktaolmasına ragmen ben bunu sonuna kadar destekliyorum.

Arkitera güzel ancak bu konustugumuz CGMIMAR profesyonellerden profesyonellere bir tavsiye hizmeti vermeli. Tartışmalar biraz üst düzey olmalı. O sitede işlerin yayımlanması önemli bir basarı sayılmalı.

Belli bir kalitenin altında çalışanlar orada iş yayımlayamamalı hatta belki forumda bile olmamalı.

Diğer taraftan bu sitenin böyle bir fonksiyonu oldugu mimarlık dunyasına anlatılmalı.

Belki yeni başlayan arkadaşlara yardımımız olabilmesi acısından sadece mimari içerikli tutorialler yayımlanmalı. Mesela AYDINLATMA ve GÖRÜNTÜ KOMPOZİSYONU hakkında, mesela fotorealistik rendering hakkında. Dokulama hakkında.

Böylece ortaya fırlayan her kişi ben iyiyim sen iyisin kavgasına tutuşmaz. Potansiyel müsteri mimarlar da iş yaptıracakları kişiyi burdan secebilirler.

Hatta belki bir disiplin sistemi de geliştirilebilir. İşi yarım bırakan birisi olursa adının ilan edilmesi galerisinin kapatılması gibi.

Hakem juri ise donusumlu olarak aramızdan secilebilir.

Bu durumda yeni ögrenenlere kurs değil ama belli konularda seminerler de verebiliriz. Böylece bilgi paylaşımı verimli olabilir. Mesela burda her kafadan bir laf cıktıgı oluyor. Bu da vakit kaybı sadece.

Diğer taraftan kendini yenileyebilenler ve yenileyemeyenler de belli bi sistemle ödüllendirilebilir. Mesela bir puanlama sistemi de dusunulmeli bence.
Çetin Tüker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2003, 00:23   #3
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 17
evet puanlama sistemi hoş olabilir.
Aslında Cüneyt Özdaş öyle bir sistem yazmıştı.

Mesela sadece 3dnetwork eskilerinin katılacağı kapalı bir forum yapacaklar. Onun organizasyonunu yapıyoruz. Ancak ben mimarlar için uygun gördüm. O toplulukta mimar yok gibi bir şey.

Bakalım o bir kurulsun belki cüneyt'ten altyapı yardımı alırız.

Bakın kendi sitesinde

http://www.cuneytozdas.com/

orada bile güzel bir ortam yakalamış.

Neyse çetin'e katılıyorum da umarım oralarda kavga olmaz.

Bakın benim de çok kavgalar etmişliğim vardır. taaaa HiTNet'ten bu yana yazışmalar içindeyim. Güzel. Ancak artık kaşarlandık mı nedir. Biri bana bir sürü şey dese bile takmamayı öğrendim.

Nasıl edicez bu yeni oluşumda ama bir şekilde bu kırıcı mesajları halletmemiz lazım.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2003, 14:09   #4
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Üyelerden ufak bi aidat alınması da iyi olur. Muhtemel seminerlerin mekanı olarak belki mimarlar odası yardımcı olur. belki sponsor bile bulunabilir.

Ben kendi adıma 1991 den beri bu işi yapıyorum. Piyasanın nasıl oluştugunu nasıl dejenere oldugunu kimlerin bu işi dejenere ettiğini kimlerin de bundan faydalandıgını hep gordum. Bu işin meraklıları ve profesyonelleri kesin olarak birbirinden ayrılmalı. Bazı insanlar 1-2 sneliğine bu piyasaya girip bedava fiyatına gönül eglendirip sonra bi anda yok oluyorlar. Geriya kalan bizler ise bu adamların batırdıgı kaliteyi ve musteri guvenini yeniden toparlamak için cabalıyoruz. Artık buna bir dur demek gerekiyor. ben kendi adıma bundan bıktıgım için lanet olsun diyip mimari piyasasından cıktım. Benim gibi yapan baska insanlar da var.

Sistem nasıl calısırsa calıssın bu işin meraklılarının yeri piyasa değildir. Meraklılar çıraklık ve kalfalık aşamasını bitirene kadar bi ustanın yanında olurlar veya evde oturup calısırlar. Bu iş de her gordugum işe "aaaa ne cici olmuş" diyip sürekli karşındakini boş yere onore etmeyle ögrenilmez.

Sürekli onore edilmek isteyen amatör meraklılar baska bi yerde (CG MIMAR dısında) kendi aralarında körlerle sağırlar birbirini ağırlar" diyalogu yapabilirler. Ben kendi adıma ciddi, profesyonel ve üst düzey bir ortam hayal ediyorum. Amatörlerin piyasaya doluşup 2-3 iş yaptıktan sonra kendilerini bişi sanmaları sonucunda gelinen nokta acıktır. Ben kendi adıma kayıtlı 200 tane mimari gorselleştirme projesi yaptım 1991-2000 arasında. Bu iyi bi sayı. Ayrıca 1997-2000 arasında 5 kişinin çalıştıgı bir şirketi de sadece bu işten gelen kazançla dondürdük. Herhangi bir ortamda bi laf ediyorsak bilerek konusuyoruz.

Sonuç: ben piyasa diyince profesyonellerin oldugu bir ortam dusunuyorum. Gereken neyse her türlü sorumlulugu almaya da hazırım. Benzer düşünceleri başkalarından da bekliyorum.

----------------------------
Kavgalar konusunda:
Ben acık söliyeyim. Ben burda işimi (CG ART) cok ciddiye aldıgımdan mıdır nedir açık yüreklilikle eleştiri yapıyorum. Ancak,
tartısma devam etmesin diye burdan ornek vermicem, baska bi mail gurubunda birisine yaptıgı iş için wireframe goruntusunu yollarsan iyi olur diye bi mesaj attım adam bana "ne o wire mire yok öle bişi bunla idare et" diye bi mesaj atmış. ben bu adamı ve benzerlerini her ortamda her seviyede eleştirim lafımı da sakınmam. Bu böyle biline. Alttan almanın bi sınırı var. Allttan aldıkca insanlar havaya giriyor ne yazık ki.
------------------------------
Eski 05-11-2003, 14:10   #5
Forum Üyesi

proje

selam,

ayasofya aslında çok güzel bir konuya deyinmişsin ne zamandır benimde aklımda olan bir proje. gerçi senin anlattığına bakılırsa ikisi biraz farklı fakat bir çok ortak noktası var. buna benzer çeşitli siteler var. aslında iş bulmaya yönelmesi bence ikinci aşamada olmalı. daha çok kişiler eğitim için olabilir diye düşünüyorum fakat bunun gibi bir projenin çalışması için bu işle uğraşan amatör yada profyonel bi çok kişinin katılımı gerekmektedir. not vermek falan düşünülebilir fakat belirleyici kim?kim nye ne kadar not verecek? ayrıca iş verenleri düşünecek olursak, herkes her işi 3 günde istiyor hatta bi gecede onların eğitilmesi belirli bir kalite için gerekli olan şeylerin anlatılması vs vs. gibi misyonları gerekli bulmakla beraber kesinlikle inanmıyorum ve boşa uğraş olarak nitelendiriyorum.

aslında söylemek istediğim şey şu, öncelikle isterseniz bu konuyla ilgili ufak bi toplantımsı bişi düzenleyelim bi yerlerde buluşup belki tanışma gibide olabilir çokta önemli deil ama buraya yazmak her ne kadar 10 senedir chat vs vs gibi şeyler kullansamda bana pek tad vermiyor, ayrıca kimi arkadaşlarında ben çok bilirim edelarında yorum yapmaları sinirlendiriyo.

arkiteraya ihanetten söz etmişsin bence ikisinin misyonu ve hedefleri farklı şeyler. alakasız derim..için rahat olsun
architect offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2003, 14:35   #6
Forum Üyesi

Merhaba,

Toplanti konusunda ben de architect ile ayni fikirdeyim. Bence de toplanti fikri cok iyi bir fikir.

saygilar
venom offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2003, 18:05   #7
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

----------------------
architect diyorki:
ayrıca iş verenleri düşünecek olursak, herkes her işi 3 günde istiyor hatta bi gecede onların eğitilmesi belirli bir kalite için gerekli olan şeylerin anlatılması vs vs. gibi misyonları gerekli bulmakla beraber kesinlikle inanmıyorum ve boşa uğraş olarak nitelendiriyorum.
---------------------

En baştan boşa ugraş diye girdik konuya. Siz iş verene bu işlerin 3 gunde yapılamayacagını söylerseniz ve bu işi ciddiye alan herkes de böle soylerse o işi 3 gunde cıkaran adamların işleri ile 1 haftada yapanların işleri arasında bariz kalite farkı olursa o zaman isveren işi 3 gunde isteme alışkanlıgından kurtulur. Türk oldugumuzdan mıdır nedir en ufak örgütlü çalışmaya karşı bile ümitsiz bakıyoruz. Adam en başından inanmıyor ki. Bence siz ortama negatif başarısızlık elektriği yuklemeyın. Biz sizin adınıza yapalım nasıl olsa size de yarar saglar.

Yorumlara da sinirleniyorsan sen de yap.
Eski 05-11-2003, 18:46   #8
Forum Üyesi

dedim ki.

dedim ki.
dikkatli okursan dediklerimden şunu anlaman gerekiyordu,

benim bahsettiğim şey ayasofyanınkinden farklı birşey.
daha çok kendini geliştirmek vs. vs.

gidipte işverenle uğraşmak vs vs deil bu 1.

2. olarak işin yetişmeside her zaman işverenle alakalı olmayabiliyor sonuçta onada işveren biri var.

3.sen benim yerime zahmet etme ben zaten böle iş yaptıım zaman, iice anlatıyorum makulse benim istediim çalışma düzeni oluşuyo.deilse kabul etmiyorum zaten.

4.ozellikle benden yorum duymak isteyen bi arkadaşım falanda yok ister yazarım ister yazmam, buradaki yorumların bir kısmının kötü olması benim yorum yazmamı gerektirmez.

son olarakta konuya geri dönmek gerekirse istanbuldan katılanları öğrenmek isterim kimler var. böyle yüz yüze görüşmek daha iyi olmaz mı?

ps: gene yeni konu açtı kendi kendine.işin kötü yanı silemiyorumda izin vermiyo. öbür başlıktaki not haliyle geçersizdir.
Eski 05-11-2003, 19:00   #9
Forum Üyesi

ben de istanbul dan katilan arkadaslarla yuzyuze gelmek ve gorusmek isterim, toplanti fikrine bu nedenle sicak bakmaktayim. bu aralar tez ile ugrasiyorsun anliyorum, ayasofya. ancak bir bulusma organizasyonu yapacak miyiz, ne dersin? bulusmanin istanbul da olmasi ve forum moderator i olmandan oturu bu organizasyon isinin yukunu de tek basina senin sirtina yuklemek yanlis olur bence. istersen bu isin yukunu aramizda paylasabiliriz, ne diyorsun bu konuda?
venom offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-11-2003, 20:41   #10
Arkitera Üyesi

murathacialioglu'in Avatar'ı

Evet venom a katılıyorum. Bence de İstanbul 'da buluşalım. ayın 4 ü ve 5 i Ankara' da idim. Orada bişeyler yapayım dedim ama iftar günü acayip bölüyor, hiç bişey yapamadım.
Eski 05-11-2003, 23:15   #11
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

mesela 6 ayda bir site üyesi kişilerden oluşan ve rastgele seçilmiş bir juri toplansın ve yeni basvuran kişilerin çalışmalarını degerlendirsin. Degerlendirme bütün literatürde CG kalitesini belirlemede üzerinde düşünce birliğine varılmış

1. model kalitesi
2. doku ve malzeme kalitesi
3. kaplama (mapping) kalitesi
4. ışık kullanımı
5. kamera kullanımı
6. çevre faktörleri
7. gerisini siz ekleyin

faktörlerin degerlendirilmesi ile yapılsın. Sonuçlar yani jurinin raporu her kes için olumlu olumsuz faktörler acıkca ve net olarak belirtilerek yazılsın ve sitede yayımlansın. Böylece kimse kimseyi kayıramaz.
Eski 06-11-2003, 03:09   #12
Forum Üyesi

cgmimar

Her ne kadar artık cg işinde olmasam ve de çok şükür ki ömrümün sonuna kadar olmayacak olsam da cgmimar gibi bir site fikrine çok ısındım. Elimden geleni yapmak isterim. Ne de olsa bünye 3D zehirini henüz vücuttan atamadı. Bir süre daha buralarda görüneceğim.
Site ilgili birkaç şey söylemek istiyorum.
Çetin'in fikirlerine tamamen katılıyorum, herşeye eleştiri yazmaya haddim olmasa da o yazınca ben de yazmış kadar oluyorum. Sağol Çetin..
Piyasada son yıllarda yoğunlaşan belirsizliğin bana göre bazı sebepleri var. Bunun bir sebebi işveren denen kesimin hala ve hala yapılan işi değerlendirememesidir. cgmimar gibi bir sitede yayınlanacak çok ama çok iyi işlerin yanında berbat işler de yayınlansa emin olun ki işveren olarak inceleyecek??? olanların 10 da 1'i bile aradaki farkları göremezler. İnşaat malzemesinin iyisini/kötüsünü ucuza almaya, elemanı bedavaya çalıştırmaya alışmış zihniyet 3D konusuna gelince farklı düşünemez. 3 boyutlu zekaları 3D'nin inşaat sürecine ne kadar olumlu faydaları olabileceğini kavrayamaz. Bu yüzden her zaman avan proje sonrası 3D'ler çöpe atılır. Biraz da bu yüzden kısa zamana sıkışmış işlerden hiç zevk almayız.

Ülkemizdeki işveren-mimar ilişkisi de hala kurumsallaşamamıştır. İşlerin 1-2 güne sıkışmasının nedeni azıcık da budur.
Çünkü bizde işler hep argo tabirle sinyal olarak alınmaya çalışılır. Birinin yaptıracağı bir işe başka birinin aracılığıyla teklif verilir. Laila/Reina mimarlığı aşağı yukarı böyle işlemektedir.

Şimdi cgmimar sitesine değineyim.
Sitede değişken bir jüri olması yararlı olmaz. 5 yada 7 kişilik bir sabit jüri olabilir. Bu sayının en fazla 3 tanesi 6 ayda bir değişse doğru olur. Bu sürekliliği sağlar. Değerlendirmeler güncel olmalıdır.
cgmimar Türkiye'de belki de bir ilki gerçekleştirebilir. Sitenin ana hedefi B2B (Bussiness to bussiness) olacaktır. İşvereni zaman içinde iyi ile kötüyü, pahalı ile ucuzu ayırt edebilecek bir noktaya getirmeye yardımcı olabilir.
Yurtdışında bunun çok sağlam bir örneği var.. İşte linki..

http://www.elance.com/c/cats/main/ca...505&type=buyer

Ülkemizden kendine güvenenler elnace'a üye olabilirler. İş bile almak mümkündür.
cgmimarın ikinci faydası Çetin'in bahsettiği vur kaç taktikçilerinin piyasadan elenmesine sebep olur. İşlerini yayınlayanların altına fiyatlarını da koymaları iyi olur.
Sitenin hitap edemeyeceği ciddi bir kesim ise maaşla çalışan yeteneklerdir. O arkadaşların yaptıkları işlerle sitede yer almalarını pek beklemiyorum. Hadise despot patronların kulağına gidince "Ne o? Bizim projeye fiyat mı biçtin, reklam mı yapıyon?, ekmeğimizi yiyon da iş mi arıyon terbiyesiz" şeklinde uyarıları olabilir.
Satır arasında şunu belirteyim. Siz bir şirket için çalışıyorsanız, yaptığınız modeller ve renderlar size aittir. Eğer baştan yazılı bir anlaşma yapmadıysanız işveren sadece basılmış render'ın sahibi olabilir. Telif yasası böyle diyor. Tabii yoruma açık bir konu.

cgmimar'ın faydaları saymakla bitmez.... İşi gerçekten hak edenin almasını, utanmazların utanmasını sağlar.
Sanal/gerçek ortaklıklar kurulabilir.
İşverenleri kalite/fiyat konusunda uyaran bölümler yapılabilir, bu uyarılar bütün potansiyel işverenlere email ile yollanabilir.

Şimdilik diyeceklerim bu kadar...
izoleli pense offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 06-11-2003, 05:13   #13
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

senin jüri konusuna getirdiğin çözüm benimkinden daha dogru ve gelişkin. Destekliyorum.
Eski 06-11-2003, 12:58   #14
Forum Üyesi

ya peki birazda şu öneriyi değerlendirseniz...

B2B uygulama yapıp zaten yapılabilenleri değerlendirip bunlara fiyat biçmek vs bence burada pek iyi birşey deil.
çünkü mevut kalitenin kötü olduğunu düşünüyorum. aslında kötü kelimesi yanlış biraz fazla ileri gitmiş oldum ama iyi olmadığını söylersem sanırım yanlış olmaz.

bilgi paylaşımından söz ediyorum.örnekler üzerinde konuşarak yapılanları değerlendirmek yöntemleri paylaşmak vs. vs.

şu var bu size uymaya bilir, dersinizki ben hayatımı bu işe verdim bi ton tecrubem var zaten hakkımızı alamıyoruz bide kıtıpiyozlar gelecek onlarla uğraşacaz. o zamanda derim ki seviye seviye 2-3 grub olabilir. BENCE. biraz dergi falan inceliyorsanız yada netteki örneklere bakıyorsanız baya baya güzel ilginç şeyler var. 60 tane ışık koyarak fake radiosityden bi kupten oluşan bi mekanın map atanarak lambasi kartonpiyeri süpürgeliginin oluşturulması falan filan....

daha gerçekçi render yapmak için yada piyasayı eğitmek için böle bi cgmimar fikri ortaya atıyorsanız bence burada bir kaç fena olmayan piyasa rendercısının iş almasını kolaylaştırmaktan başka bişi yapılmış olmaz derim ben.

genede durum belli olduğunda yapılabilecek bişi varsa yaparım.
bi 8-10 kişi toplayıp ufak bi toplantı yada seminer tarzı bişi (seminerden kastım katılan kişiler yanında getireceği 2-3 örneği gösterir kendini tanıtır). sonra olursa toplantı olur.

ayasofya hiç yazı yazmıyo seyrediyormu geçen konuşmalrı yok sa okuma fırsatımı olmadı acaba?
Eski 06-11-2003, 13:24   #15
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

1. model kalitesi
2. doku ve malzeme kalitesi
3. kaplama (mapping) kalitesi
4. ışık kullanımı
5. kamera kullanımı
6. çevre faktörleri

Ben piyasada hali hazırda yapılanlardan bahsetmiyorum. Bana sorarsan çoğu kötü bile değil. Ben yukardaki kriterlere uygun uluslararası kalitede işlerden bahsediyorum. Bunun dısında bazı belli konuya özelleşmiş seminerlerin ötesinde ayrıca üst düzey bir eğitim verilmesini desteklemiyorum. Eğitim almak isteyen ya birinin yanına çırak girer ya da parasıyla eğitimini alır. Ya da kitabını bulur internetten getirtir oturup çalışır. başlangıç düzeyde bi eğitimi de istediği yerden alabilir. Ben şahsen bedava eğitim olayına karşıyım. Her işin bedavası bir süre sonra tavsamaya başlar.

Diğer taraftan burda rahatsız olması beklenenler o kalitede iş çıkartamayanlar olmalı.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları