![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
maya kullanan varmı?
maya programına isim olarak çok duydum,ancak çevremde bu programı kullanmayı bilen yok uğraşanıda görmedim.(okul ve iş).
webde gördüğüm kadarıyla bu program sayesinde olağanüstü işler çıkarılabiliyo.dokular ışık..vb herşey gerçeğe çok yakın hatta gerçektende güzel ve etkileyici diyebilirim.sorun şu maya nasıl bir program kullanabildiğim cad ve max'e yakınmı yoksa dahamı farklı ?programı kurabilmek ve kullanabilmek içinnasıl bir bilg.sistemi,konfigurasyon gerekiyo?vssss...ben bilgi için pek araştırma yapamadım en kolayından alakalı arkaşlara forumumuz yoluyla soruyorum.bilgilendirilirsek seviniriz hande. ![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
yurtdışındaki bir atölye çalışmasında kullandım. üzerinden beş yıl geçti eminim şimdi biraz farklıdır. modelleme için nurbs kullanıyor. ama sadece nurbs. max deki gibi mesh ya da polygon yok. arayüzüne alışmak kolay olmadı. maya üzerinde çalışan plugin ve script max ile kıyaslanamayacak kadar az.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Öncelikle görmüş olduğunuz o olağanüstü çalışmaları yapan maya değil onu kullanan olağanüstü kişilerdir, bunu belirtmek isterim.
Bu girişin biraz agresif tınılar taşıması, soru sahibine duyulan kızgınlıktan değil, yıllardır karşılaştığım tuhaf bir sanal sorunun tekerrürü sonucu gerginleşmiş algılama bozukluğumdur olsa olsa, siz üzerinize alınmayınız lütfen Sizin bu sorunuzdan hareketle elektronik forumsal ortamların verdiği kişisel görüş açıklama fırsatının çekiciliğiyle, sorunuza doğrudan cevap oluşturmayan ama konuya bakış açımı paylaşabileceğim bir yanıt vermek istiyorum.Bu sanal soru çeşitli biçimlere bürünüp karşıma bir çok defa çıktı. Max mı iyidir, lightwave mi, Softimage daha iyi mi render yapar, Maya karakter animasyonunda daha mı iyidir vs vs Benim bu soruya tek cevabım vardır. Bir programı en iyi kullanan kişi daima en iyi sonuçları alır. Bu hangi program olursa olsun. Kişisel yetenek, ortaya çıkan işin tüm kalitesini belirler. Evet programların bazılarının biribirilerine göre bazı üstünlükleri vardır doğal olarak. Bu yadsınamaz. Ama sonuçta alet işler el övünür. O programı kullanan kişi belirler programın üstünlüğünü. Zamanımızda piyasada bulunan bütün programlar yavaş yavaş biribirine yaklaşmıştır. Hemen hemen hepsinde aynı özellikler göze çarpmaya başladı. Kiminin doğrudan içerdiği özellikleri kimisi plug-in denen eklentilerle sağlıyor. Maya ve Softimage karakter animasyonlarında başarılı gibi görünürken 3DsMax ve lightwave TV ve oyun sektöründe çok kullanılmaktadır. 3D uygulamalarının hangisinin daha iyi olduğu sorusunun, 3d programlar kullanılarak ortaya çıkararılan işlerin, kişisel yeteneğin sonuçları olduğu kabul edildiği ön şartıyla, öncelikle piyasadaki programların herhangi birinin uzun ve zorlu bir yolu kapsayan hatmedilme döneminden sonra, artık programın size verebildikleriyle ve sizin ondan almak istediklerinizle karşı karşıya kalındığında konuşulacak bir konu olarak yaklaşılırsa anlam bulacağını ve profesyonellik düzeyinde ele alınması gereken bir soru olacağını düşünüyorum. Bu noktada ise bu soru anlamını yitirmektedir. Çünkü kişi programı artık sadece bir araç olarak kullanmakta ve o aracın ona verebileceklerini sonuna kadar almaktadır. O kişi için o program en iyi programdır. Çünkü en iyi bildiği program en iyi programdır. Yani sonuç olarak "Mayaymış Maxmış bahane, 3d programlar erbabının elinde şahane" gibi uyduruk bir atasözüyle lafı bağlıyor ve huzurunuzdan çekiliyorum. ![]() En son Graf tarafından düzenlendi : 06-10-2003 04:36. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Graf'ın dediklerine katılıyorum.
Öncelikle kişsel yeteneğimizi geliştirelim. Sonra Birbirine yaklaşan bu paket programlar arasında seçim yapmak kendiliğinden gelecektir. Ayrıca söz konusu programlar çok para. Birinde uzmanlaşım saatlerce kendimizi gellştirip onun lisansına, kitabına para verip emekler harcayıp yok baba daha iyisi şuymuş şimdi onu satın alalım bakalım çok zor görünüyor. Yetenek ve görgü, tasarım felsefeniz eğer çok öenmli bir detayı gerektiriyor ve o sadece o programda bulunuyorsa o zaman geçişiniz daha kolay olacak size bu konuda yardımcı olacak birini bulmanız da kolay olacaktır. Neyse son cümle. Graf'a katılmaktayım.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
%100 destek veriyorum
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Ben kısa bir araştırma yaparak hangi program hangisini döver sonucuna istatiksel olarak yaklaştım. (Rakamlar yalan söylemez)
www.googlefight.com sonuçlarına göre, 3ds MAX = 427.000 Maya 3D = 469.000 görüldüğü üzere Maya halen daha iyi gibi duruyor. Şaka bir yana Graf'ın söylediklerine ben de tamamen katılıyorum. Eklemek istediğim bir iki şey var. Hangi program iyi, hangisi kötü tartışması için biraz işin tarihine bakmak lazımdır. Ben 10 yıl önce 3d studio ile tanıştığımda 486 bir bilgisayar kullanıyordum. 3d studio kullanıyordum çünkü o zamanın parasıyla patronun tanesi 3000 dolara aldığı 486 bilgisayarlar ancak 3d studio çalıştırabiliyordu. Aşağı yukarı herkeste durum buydu. O zamanlar Etap Marmara, şimdiki adıyla The Marmara otelinde gördüğümüz ve aklımızı başımızdan alan Silicon Graphics makinelerde çalışan Lightwave programına ise sadece bakmakla yetinmiştik. Çünkü orta halli bir tanesi bile 20-22 bin dolar civarındaydı. Benim incelediğim sanırım 60 bin dolardı. Real time'a yakın bir render'ı ilk defa o zaman görüp "vay be teknoloji nereye geldi" demiştim. Autodesk'in pazarda akıllıca davranışı ise hemen her bilgisayarda kullanılabilen ucuz bir yazılımla ortaya çıkmasıydı. Aslında bu firmanın yaptığı biraz kahramanlıktı. Pazarda %100 paya ve en az 10 yıl daha eski bir geçmişe sahip yazılımlar karşısına çıkmak riskti. Dediğim gibi ucuz ama pek yetenekli olmayan bir yazılımla başladılar. Birçok kullanıcının hayat boyu hiç yapamayacağı örneklerle reklam desteği yapıldı. Ve halen de yapılmakta. 90'ların ikinci yarısı 3d studio için kırılma noktasıydı. Bu dönemde hızlanan bilgisayarlar ve milyarlarca dolarlık oyun ekonomisinden aldığı pay ile devleşti. Diğer programlar hakkında çok bilgim yok ama 3d max'in açık kaynak kodu mimarisi de sanırım bu işe çok yardımcı oldu. Bilgisayar teknolojilerinde herşey bir anda değişebilmekte. Bundan 8 yıl önce %98 pazar payıyla kullandığımız Netscape bile bugün tamamen bitmek üzere. İnterneti "halk bantı telsiz çılgınlığına" benzeten ve internete yatırım yapmayacağını zamanında açıklayan Bill Gates bile şu anda ne düşünüyordur acaba? Linux'e karşı olan savaşını hep birlikte izlemeye devam edeceğiz. Bir Lightwave, bir Maya belki iyi yönetilebilseydi ve 3000 dolara satılabilecek bir yazılıma zamanında 15000 dolar gibi rakamlar istemeselerdi belki şu anda daha çok "konuşulur" olurlardı. Bu durum şu anda3d max için geçerli. 4000 dolarlık fiyatına karşılık internetin geldiği noktada "açık kaynak kodu"na sahip "bedava" bir yazılım karşısında neler yapabileceğini hep beraber görürüz ki bu hayal değildir. Ne yaptığını ve yapabileceğini bilen, "kendinden" en fazla verimi almaya çalışan arkadaşlarımız için bu senaryo enteresan bir tecrübe olabilir. Belki de daha da güzel olur. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Saptamaların oldukça doğru izoleli pense, tümüne katılmamak elde değil.
Yalnızca, bir kaç teknik hatayı forumların genel kullanımının gerektirdiği bilgilendirici yönüne halel getirmemek için düzeltmek istiyorum izninle. Öncelikle Lightwave programı hiç bir zaman Silicon Graphic üzerinde çalışmamıştır. İlk defa Newtek firması tarafından o zamanlar Amiga bilgisayarlarına üretilen ilk "frame buffer" kartlarından "video toaster" için yanında bundle olarak verilmek üzere üretilmişti. Amiganın efsane programı "imagine"e rakip olarak yazılmıştı, "video toaster" kartının rakibi olan "impact vision" kartı da imagine programını bundle olarak vermeye başlamıştı. Benim de Amiga üzerinde en çok kullandığım program "imagine" idi. Lightwave sonradan aldı yürüdü, o ayrı. Bunları Lightwave programının ilk versiyonunu amiga 3000 ine kuran bir kimsenin rahatlığıyla ekliyorum Senin hatırlattığın Marmara otelindeki fuara büyük olasılıkla ben de katılmıştım. Fuardan hatırladığım, senin de üzerinde şok etkisi bırakan Silicon Graphics bilgisayarı aynı etkiye maruz kalarak görebilmem olmuştu. Sanıyorum o bilgisayarı o zaman yeni kurulan Kanal 6 televizyonuna satmışlardı. Başında da Fransız bir eleman gösteri çalışması yapıyordu. Kullandığı program yanlış hatırlamıyorsam "WaveFront" du ve çeyiz sandığı büyüklüğünde bir Silicon Graphics üzerinde çalışıyordu. Seninkine benzer bir hayranlıkla izlemiştim elemanı. O zamanlar dünyada 4 tane büyük 3D programı vardı. Alias, Softimage, WaveFront ve ismini şimdi hatırlayamadığım diğer bir program. Bunlar çok pahallıydılar ve pahallı Silicon Graphics sistemler üzerinde çalışıyorlardı. Sonradan bunlardan Alias ve WaveFront birleşerek Power Animator oldular. En sonunda da Maya yı oluşturdular. Softimage da o günlerden bu günlere, Microsoft'un en büyük ali cengiz oyunu doğrultusunda satın alınması, PC ve Windows lara uyarlanması ve diğer büyük 3D programların da bu atağa karşılık vererek Windows versiyonlarını çıkarması sonucunda bugünlere gelmiştir. Tabi Microsoft amacına ulaşıp 3D programları PC platformuna dahil etmesiyle sonuçlanan ve Slicon Graphics firmasını neredeyse batmanın eşiğine getiren bu cinliğinden sonra tekrar satmıştır Softimage'i, orası da ayrı. Bir küçük hatırlatma daha yapmama müsade edersen; Lightwave kendi tarihinde hiçbir zaman 1600$ dan pahallı satılmamış bir programdır. (Şu anki Amerika fiyatı da 1595$ dır zaten) Bu fiyata sağladığı performans ve çıktılar ayrı bir muammadır kanımca ![]() Bundan sonrasını zaten oldukça güzel özetlemişsin. Eline sağlık. Bu tarihçelerin nereden gelindiğini ortaya koyması açısından değerli olduğunu düşünüyorum. Aslında duyan da yüzlerce yıl öncesinden bahsediyoruz sanacak, topu topu 10 yıl içinde olanlara bak ![]() |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Yaşlanınca hafıza da biraz zayıflıyor tabii.
Wavefront ile Lightwave i arada karıştırmışım. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
Öhö..Bizde konuşalım bari..
Amiga'da gelişen çok boss programlardan light, imagine, real 3d, Cinema ve sculpt..Sculpt' ı (cok baştaki program be baba) pas geçersek diğer 4 programdan light, imagine' nin çıkışından hemen sonra patlayan bir program oldu..(bu arada imagine' e imagine olmadan önce turbo silver adında idi..Daha sonra imagine oldu.. 1990 falan..Benim hatırladığım light turbo silver'dan sonra imagine' den önce idi..)(imagine şu an 5.0 v var galiba) Fakat 2 modüllü program (imagine'de öyle) lightware hızı ve özelliklede modelleme konusundaki başarıları ile imagine' nin önüne geçti..Aslında bu öne geçiş işi hatırladığım kadarıyla bobylon 'daki 3D işlerinin light ile çıkmasıyla ivme kazandı ve birçok demo grupları özellikle odyssey grubu (ki kaldıki kefren, andromeda, melon demo gruplarındaki adamlar dünyanın en iyi yazılımcıları idiler... Adamlar tek diskete bir sürü görsellik yapıyorlardı..Buradaki adamlarda şu an halen dünyanın en iyi hackerları ve programcılarını oluşturmaktadır.) demolarında gerçek zamanlı render motorlarına yaptıkları 3d nesnelerin tasarımında light kullandılar.. İmagine graf'ın dediği gibi amigada bir salefti...2 modül olayı (ki graf seninle muhabbeti olmuştu ev yolunda ram darboğazından diye sonuça vardığımız bir hikayeydi) light halen sürdürmekte..Sanıyorum biraz genelekçilik..Bunu tartışabiliriz..Ben imagine ile real 3d'yi disketle açıyordum gvp'yi almadan önce... Bence imagine' nin en büyük rakibi ise real 3d idi..farklı olarak 1 modüllü "real 3d" tek bir programdı..Bende imagine 2 ile uğraştım fakat çok az süre ama real 1.0 ile başladım ve 2.0 da işi bitti..Gerçi böyle bir programın pc' ye geç aktarılması bu softların yayılmasını engelledi..Şimdi ise real 3d, imagine bence en iyi programlar arasında yer almaları gerekirken tarihin şanlı sayfalarında sculpt ile birlikte yer almaktadırlar. Light ise yine grafın dediği gibi sgi ile çalışmamıştır..Yani yanlış anlaşılmasın şimdi bu program sgi makinada çalışmaz demiyorum ama light çıkışını amigada yaptı ve herzamanda ucuzdu.15.000 dolar gibi rakamları hiç hatırlamıyorum..SG dec alpha sistemlerde warefront, soft falan vardı..Sanıyorum o gördüğünüzde bundan ibarettir. Soft konusunda ise micrsoft gerçekten platform windowsa milleti çekme hikayesine kullandı.Sonra da avide al olm dedi.Ama soft kullanıcıları gayet genelekçidirler kendi softları için... Bendede amiga 1200 - yan tarafta gvp firmasının 68030 işlemcili hızlandırıcısı 25 mhz ve (-ki o zaman 40 mhz 'ya 68040-60'a kadar modelleri vardı) 20 Mb lik hd falan vardı..Tabii ki bu sistem gerçekten iyiydi.Real 3d ile deluxe paint yüklü idi..Kaldıki deluxe' nun brush sisteminin bilen bilir. Newtek Video toaster ise A2000-A4000 arasında kullanılan bir sitemdi hatırladığım kadarıyla genlock, switchten oluşuyordu..ve tabiiki frame buffer..O sıralar fiyatıda frame buffer idi...Aslında daha sonra çıkan amigalarda kullanılan grafik chipi AGA (bunun ne olduğunu anlatamam yaşanır..)desteğini bu kart sonradan sağlamıştır ama ben hiç bir son nesil Amigilarda bu sistemi kullanan görmemiştim..A 4000 'ini saymıyorum..Bu kart Pekiala a1200 - 40 mhz lik gvp sistemiyle çalışabilirdi (tabiiki gvp düşman firmaydı öyle mi?..Mu ha ha..Ne dergilerde nede başka bir yerden hatırlamıyorum.) Birde bu kartın ben sadece ntsc destekli olarak hatırlıyorum..Yada hayal görüyorum... Impact Vision ise ahh işte o o kart..Amiganın en iyi destekçisi GVP ki (amiga için en hızlı hızlandırıcıları çıkartan-supra falanda vardı..En iyi updateleri sunan firma..Tapılası firma) işte onun kartı değilmidir vision 24...Scalayı kullanan Real time 24 bittttttttttttt 16 milyon renkk ..Mu ha ha ha..Yanlışmı hatırlıyorum ama imkansız aklımda öyle bir duruyor ki...Genlock' u ile (hatırladığım kadarıyla kaldıki bu genlock hikayesini GVP firması ayrıda çıkartmıştı ve sadece capture yapıyordu..)s-vhs formatlarını bilem destekliyordu..GVP vision 24 ile imagine nin bundle satıldığını senden duydum graf. İşte bu kart A2000-A4000 ile çaılışmakta ve kendi hızlandırıcılarını kullanan A1200 ilede yan tarafına konulmakta idi..Hiçbir zaman el sürme şansım olmadı ama hayallerimde durur ....Zaten A1200 hızlandırıcısına oldukça iyi bir para bayılmıştım. Neysem pc platformuna real 3d ile light geçti ama realda dikiş tutturamadı..Light ise halen süregelir. 10 sene falan ama o zamanlar başkaydı...Heyacanın yerini ise profesyonellik adına üstlendiğimiz kendimizin beğenmediği çalışmlar aldı ve bir süre sonra o çarklarda gezinmeye başladık. Şimdi ise ne 3d max bana real 3d deki heyacanı veriyor nede kick off oyunundaki joystick patlatmasını flashback gibi oyunların heyacanını şu oyunlar veriyor..O zaman herşey kısıtlı idi..Bu kısıttan insanlar neler yapıyordu görmek çok daha ilgi çekiciydi..Şimdi ise bu pradoks çöktü..Herkez hakem oldu.. Öhö kendine gel mengler...SAÇMALAMA SAÇMALAMA.. Şu an ise ne kullandığının değil ne yaptığının önemi var..Max'in 2,5 versiyonundaki sistemde olsaydık tamam ama discreet(disket) bence max'i şu an highend piyasaya sokmuş durumda..Örnekmi istiyorsunuz...Hemen Highend3d sitesi soft ile mayanın kalesi gibiydi 1 sene önce şimdi bir bakın..Gelişme sürecinde bu protgramlardan maya bana son kullanıcıya inmeyi hedefliyor (ki soft bir çok studyoyu (ILM gibi) yine eskisi gibi bağladı..Özellikle 4.0 v için söylenenler belli) gibi geliyor..Özellikle un-limited versiyonuna swift çıktı alabilen bir modul koymaları tam bir komedi..Fiyat düşürmeleri falan dediğimi doğruluyor gibi...Ama son kullanıcı alanında bir halef duruyor...MAXXXXXX Max ise zaten son kullanıcının programı idi..Bu sektörde tartışmasız..65 üzeri ödül falan hız/ çıktı esnekliğindeki başarısına bağlı...Hızı ve esnekliği ve profesyonel birçok eklentisi ile şimdi ise discreet ile highend alanında..Özellikle diğer programlarla olan etkileşimine bakınız..Combustion, fire, flint.. Yani max desteksiz uçmuyor.. Bunlar benceler..Yanlış hatırladıklarım varsa düzeltilmesini arz ederim... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
ben il 3d renderimi 1991 de 3dstudio ile yaptım. ne günlerdi
) ama komik olanı o imajlar hala duruyor. Aramızda da bi ton tarihçi varmıs. bence bi toplantıda birleşin bunu uzun uzun yazın. gecen gun bi arkadaş 3d programların tarihini arıyordu bulamamıştı. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
söz hakkı
Sorumun cevaplarını bugün okuyabildim ama açıkçası şaşırdım çünkü böyle yanıtları okuyacağımı tahmin etmemiştim…
Sorum yanlış anlaşıldı galiba .ben mayayı kurabilmek,satın alabilmek için gereken fiyatın ve donamının ne olması gerektiğini öğrenmek istiyordum.bunu sormuştum çünkü,nette gördüğüm lightwawe ve maya modelleme çalışmaları beni 3dsudio,rhinoceros ve 3d max’kilerinden daha fazla etkilemişti.Nadir olarak kullanılması da sanki değerini arttırmıştı mayanın , istemedende kullandığım max’le kıyaslamıştım .kimse yanlış anlamasın bende max’le modelleme yapmaya çalışıyorum işimi de görüyor.(zaten şirkette mimari modelleme için kullanıyorum çok ayrıntı gerektirmeyen çalışmalar için.. ) tabii ki beceri,yetenek ve azim 3d programlarda ortaya etkili bir çalışma çıkarabilmek için gereken özellikler.her maya programına sahip olan eğer bu 3 özellik den yoksunsa yaptığı çalışma sonuçta sıradan olur bunu bende biliyorum.izah edilmesine hiç gerek yoktu kendimi salak gibi hissettim dediğim gibi merak ettiğim farklardı.sorduğuma pişman oldum.kıyaslama düşüncem bu amaçlıydı. Umarım şimdi daha iyi anlaşılmışımdır. hande savun |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Selam
hande hanım ne yazık sizinle aynı fikirde değilim. neden???? google'da alias wavefront ya da Maya siye türkçe sayfalarda arat dediğinizde önünüze çıkıveriyor. Hah diyelim ki bu araştırmaya gerek duymadan buraya mesaj atmak istediniz. Soru şeklinizi ben ve arkadaşlarım bu şekilde algıladık. Ama yine de ben önceden bildiğim halde araştırmayı yaptım ilk sayfadaki ilk link http://www.arttek.com.tr buradan fiyatını sorabilir ve satın alabilirsiniz. Hah alayım mı kullanayım mı kullanan var mı memnun mu diye sotrarsanız iş buralara kadar gelir. Ben olsam şuh içinde yazılanları okur mutluluk duyardım. Şünkü bunu yapıyorum. Konu dağılsa bile (ki dağıldı) müdahele etmiyorum etmiycem. Başka hangi forumda var bu şekilde tozlu tarih bilgisi. Size ön araştırmalarınızı yapın ve gerekirse bir konu daha açın lütfen. İyi çalışmalar.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
max mı maya mı?
İkisini de bir parça da olsa kullanmış biri olarak kişisel beğenimi dile getirmeme izin verilirse ben hemen Maya derim...
2000 yılı başlarında buradaki (Danimarka'daki) bir teknik okulda ikisini de tatma fırsatı buldum... Aradaki farkı -tümden öznel olarak- şöyle özetlemek mümkün: Max iyi bir spor araba gibi... Giderek de iyileşiyor. Ama Maya ufak bir avcı uçağı gibi, öylesine keskin, kaprissiz ve alçak gönüllü... Neden alçak gönüllü? Çünkü çok cılız donanımlarla bile çalışma yeteneğinde... Ekrandaki isobarları yenileme hızı, bir cisme yaklaşma olanakları sırasında izin verdiği manevra yeteneği ile Çok Rahat bir uygulama programı... (Rendering hariç tabii ![]() Ve artık neyse ki bir kaç yıl öncesinde olduğu gibi 15.000 İngiliz poundu tutmuyor Maya'nın fiyatı. Daha da iyisi AliasWaveFront Maya 5 programını öğrenmek isteyenlere bedava olarak veriyor şu sıralar... (Discreet hala 30 günlük demo'larla çalışmaya uğraşa dursun...) Şu dönemde Maya'nın 2 farklı sürümü var, 'complete' ve 'unlimited'. USA'da complete 2000 dolar, unlimited 7000 dolar. (Max v6 3500 dolar). Son yıllardaki pek çok Holywood filminde Maya çok başarılı efekler için kullanıldı. TR'de Maya'yı tanıyan çok kimse yok ne yazık ki... Bir Maya grubu oluşturulsa iyi olurdu. Belki bir ölçüt olabilir diye söylüyorum, buradaki bazı üretim şirketleri önce Max ile başladılar yaşamlarına ve sonradan Maya'ya döndüler... Herhalde bir nedeni vardır diye düşünüyorum ![]() Bu ufak iletimi Maya'da, 2002 baharında yaptığım bir çalışma ile de süslemeye çalışacağım. Ah, bitirmeden eklemek istediğim bir şey var: Bir fotoğrafçı olarak ışık kullanımı üzerinde en çok durduğum konulardan biridir. Ve Maya'da aradığım ışıkları bulabiliyordum ta 3,5 yıl önce, Max bunları daha yeni yeni sunuyor... Selamlar herkese... ü.k. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Bende kesinlikle Maya derim. Yanlis anlasilmasin Max'in ve digerlerinin ozellikleri yabana atilacak gibi degil. Ancak Hem okudugum okulda hemde calistigim yerde Maya kullanilmasinin en onemli nedenlerinden birisi kuskusuz MEL dir. Diger programlarda buna benzer bir kullanim kontrolunun olmayisi Maya'yi bir adim one suruyor. Sonucta yeterli kullanim bilgisine sahip olundugunda Maya yi kendinize ozel bir program halinine getirebiliyorsunuz. BU ozellikle oyun yapiminda cok onemli bir ozellik. Buna en guzel ornek olarak Melbots lari gosterebilirim. Gormeyenler varsa http://melbotwars.com dan bilgi edinebilirsiniz. Ayrica QT kliplerede bir goz atin. Sonucta Hande hanimin sorusuna karsilik olarak ben kesinlikle Maya derim. Bu programin limitleri yok ve isi bilen ellerde gercekten cok iyi sonuclar yaratiyor.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Makinenizin en azindan cift islemcili olmasi ( Xeon 2.0GHz den asagisini tavsiye etmem) Fire GL serisi bir Video Karti ve bolca RAM. RAM, RAM, RAM... Fiyat/performans acisinda ASUS PCDL DELUXE DUAL anakarti tavsiye ederim. Ben su anda benim sistemimde onu kullaniyorum ve cok memnunum. Tabii tum bu donanimlari fiyat/performans acisindan tavsiye ettim. Cok daha pahaliya cok daha iyi donanimlarda mevcut. Ama boyle bir konfigirasyon sizi epeyce idare eder sanirim. Umarim sorunuza yeterli cevabi verebilmisimdir.
Iyi calismalar |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|