Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 05-04-2007, 11:15   #1
Arkitera Üyesi

yardimlasma uzerine dusunceler

arkadaslar,
sizlerle beni cok rahatsiz eden bir konuyu aylasmak ve dusuncelerinizi ogrenmek istiyorum.
ben birbirimize yardim etmenin ne oldugunu, bu konudaki dosunceleriniz cok merak ediyorum.
bunun nerede baslayip, nerede bittigi?

ornegini birisi sizden el emegi goz nuru calismanizi isteyecek cureti gosteriyor ise ve siz kibarca hayir derseniz, bu yardim etmemek midir sizce?

veya hic birseyi bilmeyen ve yeni baslayan birisi, "lutfen bana isik ayarlarini ver" diye bir email attiginda, "ama her sahnenin isik ayarlari farklidir vs diye" bilgilendirdiginizde, bu yardim etmemek midir?
"hatta meslek sirlarini saklamak", "kotu insan olmak", "musterilerinin calinmasindan korkmak" midir?

bana gunde ortalama, 20-30 tane email geliyor.
yardim istegi ile.
bunlarin bazilari, belirli bir konuda ve benim de bildigim bir konuda, bazi teknik sorular oluyor ve yardimci oluyorum.
kimisi benden yapmis oldugum calismalarin max dosyasini istiyor.
kimisi benden "bana isiklandirma nasil yapilir?" sorusuna bir mail ile cevaplayip, sihirli formuller sunmami bekliyor.
bazisi verdigim cevap hosuna gitmedigi icin bana cok agir kaba sozler soyluyor. bazisi cok tesekkur ediyor.
HER mail'e cevap yaziyorum. elimden geldigince, dilim dondugunce anlatmaya calisiyorum.
bazi sorular bir doktara "hadi bakalim bana ameliyat yapmasini ogret" demek gibi cok ucuk, anlasilmaz geliyor. ama bu soruyu soran kisye, ne yazikki bunu gosterebilmek olanaksiz. tam tersine sizi "kotu kalpli" olmakla, "bilginizi paylasmamakla" sucluyor. hatta "benim sizden daha iyi olmamdan korkuyorsunuz" gibi son derece hasta tepkilerle de karsilasiyorum.
daha bugun benzer bir sey oldu. cok kaba ve beni cok uzen sozlerle karsilastim.
ve gercekten cok merak ediyorum arkadaslar
yardim nedir? nerede baslar? birisine calisma dosyani vermek istememk yardim etmemek midir? (ben bunlari beni desteklemeniz icin filan sormuyorum. gercekten herkesin gercek fikirlerini merak ediyorum)

ben kimseden bugune kadar calisma dosyasini istemedim. istemem de.
cunku benim calismalarim benim icin ozel.
hic bir zaman ne "en iyi" olduklarinda, ne de "cok iyi" olduklarindan.
sadece bana ait ve benim emegim olduklarindan, bbenim icin ozel.
bir anlamda cocugum gibi.
gunlerce emek verdiginiz sey ozel olmaya basliyor.
belki ben cok duygusalim.... belki butun mimarlar veya sanaticilar benim gibi ya da degil.
ama bana birisini bu cureti gostermesi o kadar inanilmaz geliyor ki.....
dedigim gibi ben mi yanlisim, baskalari mi anlayamadim.
ama bunaldim.
fikirlerinizi paylasirsaniz sevinirim.
herkese sevgiler.
giraffe offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 11:25   #2
MrT
Yönetici

Angry

Çalışmaların bütün hakkı yapana aittir. Başkasının bunu isteme gibi bir cüreti olmamalıdır. Eğer ürünün sahibi isterse bunu zaten yayınlar. Yardım etmek gibi kimsenin de zorunluluğu yoktur. Burda herkes kafa patlatıp, zaman ayırıp kendini geliştirmeye çalışıyor. Bunun dışında kimsenin kimseye baskı yapmaya ya da kabalaşmaya hiç mi hiç hakkı yoktur.
Kaldı ki burda ki herkes elinden geldiğince yardım eder yoksa forumda ne işi var.
Eski 05-04-2007, 11:31   #3
Arkitera Üyesi

aysuntoprak'in Avatar'ı

Sevgili giraffe,

Yazdıklarınızı okuyunca hem çok üzüldüm hem de çok sevindim. Sevindim çünkü; yardımlaşmayı, paylaşmayı, arkadaşlığı önemseyen insanlar o kadar azaldı ki. Evet duygusal olduğunuz doğru ama bu yakınılacak bir durum olmamalı.

Üzüldüm çünkü; anlattığınız tarzda; başkalarını sömürerek yaşamaya alışmış, emek vermeden ulaşmaya alışmış insanlar da var.

Paylaşım konusu insanın kendi sınırları ile halledebileceği bir konu. Yani bunun genel bir kuralı yok bence. Çalışmalarınızı paylaşmak istememeniz, onları çocuklarınız gibi görmeniz o kadar doğal ki. Asıl problem bunu anlamayan karşınızdaki insanlarda. İnsan hayatında istediği şeyleri paylaşır istediklerini kendine saklar. Bunu en yakınına bile yapmaya hakkı vardır. Herkesin kendi ait bir yaşam alanı var ve bunun ne kadarını paylaşacağımız tamamen bizim seçimimiz.

Bence bu tür insanların sizi üzmesine izin vermeyin. Bilmediğini kabul edebilmek büyük bir erdemdir.
aysuntoprak offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 11:32   #4
Forum Üyesi

Bu soruların cevabı çok basit, ama anlaşılan o kadar çok üzerinize gelmişler ki kendinizden bile şüphe etmeye başlamışsınız....

Sorun sizde değil.. Siz, gördüğüm kadarıyla işinizi çok iyi yapıyorsunuz ve insanlar sihirli bir formüle sahip olduğunuzu düşünüyorlar demek ki.. Aslında öyle bir formül yok, zaten bilgisayarda "e hadi şu işi bitir" ve "şahane render al" diye tuşlar da yok.. Ama bazı insanlara bırakın yardım etmeyi, dert anlatmak bile çok zor..

Sakin bir şekilde insanlara gerektiği/hakettileri şekilde tepki verebilirseniz bu sizden bir değer eksiltmez, hatta değer katar.. Ama bunlar hayatınızda sıkıntı yaratmaya devam ederse o zaman ciddi bir sorun var demektir.. Belki de mail adresinizi değiştirmek, tepkisiz kalmak, uzak durmak gibi yerlere kadar gider..

Size bol sabır diliyorum.... Tekrar söyleyeyim, bence sorun sizde değil, o yüzden rahat olun
kuti offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 11:44   #5
Forum Üyesi

Merhaba sevgili giraffe,

Kendinizi müsterih hissedebilirsiniz; özel bir çalışmanızın max dosyasını paylaşmak veya size gelir getiren özel bir tekniğinizi kimseyle paylaşmak zorunluluğunuz bulunmuyor. İyi niyetli olmayan veya etik olarak bu dosyayla başka neler yapacağı şüpheli kişilere belli bir sınırı kararlılıkla koruyabilirsiniz.

Çünki, basit bir düşünce silsilesi ile çok şey yapılabilir böyle bir dosyayla; sahiplenilebilir; bir yere satılabilir ve altına kendi imzaları konulabilir; Internet üzerinde "tutorial hazırladım" diyerek, kendi adına yayınlatabilir ve ana dosya kendisinde olduğu için kimse yalan olduğunu düşünüp yasal arayış yapmaz; sizi vicdanen sürekli rahatsız eder ama kendisi hiçbir rahatsızlık hissetmez.

Hiçbir çalışmanızı paylaşmak zorunda değilsiniz ve bunu karşı tarafa rahatlıkla söyleyebilirsiniz. Eğer emek üretmenin değerini biliyorsa bunu "anlayışla" karşılayacak yüreği de olan bir insandır. Aksi bir durum oluyor ve size insani yönünüze saldırarak veya suçlayarak tepkiler veriyorsa zaten vermeyerek en doğrusunu yapmışsınız demektir.

İçiniz rahat olsun...

Nasıl bir paylaşım hem size zarar vermez, hem de samimi bir kaç insana bir şeyler öğrenme fırsatı verebilir?

Eğer zaman zaman "vaktim müsait, bazı öğretici teknikler için basit bir kaç sahne hazırlayıp 'tutorial' hazırlayarak insanları bunlara yönlendirebilirim," diye düşünürseniz, bu hem sizi korur, hem de samimi olan bir kaç kişinin önünü açar..

Ama bunu yapana dek, hayır, kimseyle özel olan hiçbir şeyinizi paylaşmak ve yardım tanımları altında teslim etmek zorunda değilsiniz...Onlar size teslim etmezdi.

Yaşadığım kendi tecrübelerimle biliyorum ki istekler sonsuzdur ve en yakınınızdan dahi beklenmedik tepkiler görebilirsiniz, ama inanın bana bazan en yakınınız dahi emeğinizin kıymetini bilmez...

Sıkı durun ilkelerinizin yanında !

İyi çalışmalar

asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 11:54   #6
Arkitera Üyesi

orhunkeskinbicak'in Avatar'ı

meslek sırları çok önemlidir. ve verilmeme hakkı vardır.
öğretmekte çok güzel tatmin edici öğretmen olmak
istemek serbest, vermeyene en ufak bir lafımız olamaz olmamalı bu konuda "neden vermiyorsun" diye bile sorulamaz

yaptığınız bir heykel olsaydı kopyalanması bu kadar kolay olmazdı
ve kopyası da değersiz olurdu zaten

ancak 0 lar ve 1 ler çok kolay kopyalanıyor ve değerinden birşey kaybetmiyor
Eski 05-04-2007, 12:10   #7
Arkitera Üyesi

arkadaslar,
cevaplariniz icin cok cok tesekkurler

tabi ki ben de sakin cevap veriyorum her zaman.
ama bunaldigim dogru...

yani sadece calisma dosyasi isteyenler degil.
diyorum ya, kimisi nasil benim gibi sonuc almayi ogretmedigim icin kiziyor... nasil ogretilebilir ki - keske bilsem.
yani hep ayni ornegi verecegim "hadi bana nasil ameliyat yapilir- ogret" gibi bir sey bu...
kimisi ise, zannediyor ki sadece kendisi yaziyor bana.
hatta gec cevap verince duygu somurusu yapanlar vs...
arkadaslar bazen 40-50 mail oluyor. gunde ortalama 30 tane.
hepsini cevaplamak bile uzun zaman aliyor.
ben herkese elimden geldigince yardim etmeye calisiyorum.

dedigim gibi cok tesekkur edenler de var.
beni "meslek sirlarini aciklamaktan korkuyorsun" gibi absurd bir sekilde suclayanlar.
hatta bugun birisi "evermotion'da senden daha iyi olmamdan korkuyorsun" gibi seyler yazdi.
yani inanilmaz geliyor bu dusunceler. guleyim mi aglayim mi sasirdim.

belki burada dusuncelerimizi paylasirsak, bu mail'leri atanlar da okur.
ve yardim konusu uzerine tekrar dusunurler.
yani bunun nerede baslayip nerede bittigi. bir gorev olup olmadigi.
Eski 05-04-2007, 12:14   #8
Arkitera Üyesi

asteria ,

aslinda ben tutorial yapmayi hep istiyorum...
ama biraz da bencilim galiba...
yani benim hep kendi ogrenmek istediklerim, yapmak istediklerim zamanimn ilk sirasinda.
sonra da baska bir seye zaman kalmiyor ki......
ben de, kendi pesinde kostugum merak ettigim seylerin arkasinda gidiveriyorum...
Eski 05-04-2007, 12:15   #9
Arkitera Üyesi

arkadaslar,
soz konusu olan GELIR GETIRMESI filan degil. hic degil...
benim kisisel sahnelerim bana hic gelir getirmiyor.
hem de hic...
ama onlar benim icin cok ozel.
ve onemli.
yani para ile filan ilgili degil bu...
Eski 05-04-2007, 12:17   #10
Forum Üyesi

Anlıyorum, kendi arayışlarının peşinden gitmenin ne olduğunu...

Mutlu çalışmalar
asteria offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 13:57   #11
Arkitera Üyesi

THELION'in Avatar'ı

Tuğlalar

İnsanlar hayatları boyunca öğrendiği herşeyin %80 ini 0-6 yaş arasında kalan %20 lik bilgi birikimini de ömrünün diğer kısmında öğrenirler. Bu yüzden insanın öğrenme sürecini hep bir duvara benzetirim. Başlangıçta duvarın üzerinde yükseleceği sağlam bir temel oluşturur doğrultusunu belirleyip terazisinde ipleri çekip yavaş yavaş tuğlaları koymaya başlarsınız. koyduğunuz her tuğla yaşam serüveninizin bir parçasıdır. Öğrendiğiniz her şey, bilgi birikiminizin bir göstergesidir.

Duvar yükseldikçe taşıması zorlaşır aralara lentolar destekler atmak gerekir. Bu lentolar hayatın kritik döngüleridir. Doğru yere doğru zamanda atılmalıdır. Kimileri hayat duvarlarını fazla yükseltemezler sığ kalırlar , kimileri de o kadar yükseltirler ki baktığınızda başınız döner. Ne yazık ki doğduğumuz andan itibaren medya ve çevresel etkiler tüketim kültürünü, hazır almayı damarlarımıza kadar empoze ediyor. Yaptığımız duvar da başkalarının tuğlaları oluyor. Hazır almaya alışmakta kişinin yeteneklerinin gelişmesini sekteye uğratıyor ve bir noktadan sonra öğrenmenin metodunu bile unutuyor. Hazır alamadığı zaman da ya boyun eğiyor ya da saldırıyor.

Tıpkı siz de olduğu gibi sizin için özel olan elde etmek için uzun çabalar, uykusuz geceler geçirdiğiniz çocuğunuz gibi olan çalışmalarınız gibi. Elbette uzun emeklerle elde ettiğiniz şeyleri başkalarıyla paylaşmak zorunda değilsiniz kimse bunun için sizi suçlayamaz. Bu suçalamaları yapan kişiler sizin kortuğunuzu idda ediyorlar ama asıl korku bu suçlamayı yapanların içinde çünkü duvarlarını bu kadar yükseltemeyeceklerini itiraf etmekten korkuyorlar.

Beşeri sermayenizin ne kadarını paylaşacağınız tabi ki sizin tasarrufunuzda. Ama başkalarına tuğla vermek yerine harçlarına su katmak en doğrusu. Balık yemeyi değil balık yakalamayı öğretmek.

Yardım etmek, bilgiyi paylaşmak işte tam da burda başlıyor kişiye herşeyi vermek aslın da ona yapılacak en büyük kötülük. Bilgiyi paylaşmak doğruya gidecek yolu göstermekle de bitiyor bence. Herkes tek tuşa basarak aynı görüntüleri elde etseydi herkes aynı kalitede iş yapsaydı yapılan işin hiçbir değeri olmazdı. Kaldı ki herşey rendır denen sonuç görüntüsünden ibaret değil ÇETİN HOCANIN üstüne basa basa anlattığı bir gerçek var Rendır değil... Esas olan ve farkı ortaya koyan o kompozisyon görüntüsünün arkasında yatan değerlerdir kişinin öz sermayesidir.
THELION offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 15:48   #12
Forum Üyesi

Parathoner'in Avatar'ı

Kimseden ayarlarını isteyemedim. Neden bilmiyorum ama isteyemedim. Oturup nasıl yaptı acaba diyerek deli gibi sayılar girip renderları bekledim. Şimdi hala aynı sayıları girip daha iyisini yapabilmek için uğraşıyorum. Banada gelen maillerde; "ışık ayarların nedir yazarsın değilmi ama yok yazmazsın sen kesin" diye mail atanlar bile var

Elif'e katılıyorum. Ve destekliyorum. En sinir olduğum şey ise hazıra konanlar. Onlar daima yerlerinde saymaya mahkumlar.
Parathoner offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 17:47   #13
Arkitera Üyesi

Bence bu 3d programlarla yapılan çizimlerin bir sanat eserinden hiçbir farkı yok. O yüzden bir kimsenin yaptığı çizimi görüp onun ayarlarını istemenin kopya çekmekten hiçbir farkı yok benim için. Her sahnenin ışık,kamera,render,material ayarları kendine özel ve buna karar veren de onu çizen. Onu bulmak için emek veren de çizer. Bu yüzden çok genel bilgiler dışında, bir kişinin yaptığı sahneyi çok beğenip ondan aynısını almak isteyenleri onaylayamıyorum. Tabii Giraffe dediğiniz gibi, tutorial lar yapıp bu işin yollarını gösterebilirsiniz.Çok da güzel olur.
atek offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 17:50   #14
Arkitera Üyesi

itiraf ediyorum

Evet sanırım uzerinden baya bir zaman geçti ve bende yanlış hatırlamıyorsam eğer Giraffe'den istemiştim böyle birşey.Ama olası red cevabını aldıktan sonra yine yanlış hatırlamıyorsam kotu birşey yazmamıştım???(Giraffe doğrula benı lütfen)Ama aradan gecen zamandan sonra isteğinizede bağlı olarak birşeyler öğreniliyor ve bu sefer birileri sizden istediğinde aynı cevapları anlıyosunuz ki kolay değil.Sizin emek emek saatlerce vakit harcayıp,birçok şeyden fedakarlık yapıp,gözlerinizin bozulma derecesinde bilg. başında oturup çözdüğünüz soruları birileri bir anda öğrenmek istiyor..

Şimdi bana sende yapmışsın aynı şeyi demeyin lütfen.Ben zamanında o ayarları istediğimde farkında değildim bunun ne demek olduğunun.Gerçekten yarım etmek değil bu! çalışan insanlar ve hazıra konan insanlar arasında bir fark olması gereğine inanıyorum.

Kendini hiçbir şekilde kötü hissetme Giraffe.Sakin bir şekilde verdiğin cevaplara aldığın ve canını sıkacak maillerde de yapacağın tek şey kişiyi engellemek,mail okumamak vs...Vaktini bunlarla harcaman bile gereksiz bence

Kolay Gelsin
interior designer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 05-04-2007, 22:06   #15
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Selamlar

Efendim Giraffe, bizim medar-ı iftiharımızdır. Onunla övünmeyi biliriz ve çok da mutlu oluruz.

Tahmin ediyorduk ama yine Giraffe gibi nahif birinin bu bitmek tükenmek bilmeyen "FÜTURSUZCA" isteklerle tüketilmek istenen çalışma değerinin bu safhya geldiğini bilmiyorduk.

Bir gün foruma 3DS MAX kitabı yazdığımı beyan etmiştim. Sonra bitiremedim filan. (Çetin kadar çalışkan değilim.) Bir mesaj aldım özelden.

"Kitabın bitirdiğin kadar kısmını word olarak bana göndersene"

Nasıl????

O yüzden üzülmeye gerek yok. Üzerinde düşünülmüş kısa öz ve biraz da cevap vermeye mahal bırakmayacak matbu bir mesaj hazırlayıp isteyen copy paste yapmanızı öneririm.

İçiniz de rahat olsun.

Ancak Griaffe, siz Türkçe karakterleri kullanırdınız önceden yurtdışında mısınız?. Eğer öyle değilse Türkçe karakterleri isterik isterik.

Bu düşünceli durmunuz bizi hiç şarşırtmadı. Daha da övünüyoruz.
Hayatınızda başarılar.

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları