Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Mimarlık ve Bilişim > Mimari Görselleştirme

Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın.

Kapalı Konu

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 21-02-2007, 02:53   #1
Forum Üyesi

venomdan ayasofya ve cetine

Merhaba,

Bu yaziyi alttaki linkteki konudaki mesajlar uzerine yolluyorum.
Göl Kenarinda 3 Ev

Bu yaziyi ozelden de atabilirdim ama ben eger herkes icinde bir yanlislik yapilmissa herkes icinde duzeltilmesi gerektigini dusunurum.

Linkteki yazismayi daha cok Omer ile Omerin calismasi uzerinden bir tartisma seklinde yurutmeyi istemistim; ama bu istegimi omere basinda belirtmemem ve kendime medya olarak forumu secmemden oturu bu durum gerceklesemedi. Omer ile basladigimiz tatli sert yazisma araya giren mesajlar ile nahos noktalara dogru burnunu cevirmeye basladigi anda bu yazismayi kendi adima bitirdim. Oncelikle eger Omer seni kirmis isem ozur dilerim.

Bunun disinda Ayasofya, senin arada attigin yanittaki kendine sordugun soru cevaplari alt alta koydum;

Soru: Calisma nasil?
Ayasofya: Çalışma güzel
S: Ne tur seyler seversiniz?
A: Kübik ve miminlaist şeylere bayılıyorum.
S: Bu tarz calismalara ornek verebilir misiniz?
A: Örneğim Ömer Selçuk'un bir işi bana bir çalışmayı anımsattı.Ama neyi.
S: Neyi?
A: Ne farkeder.
S: Üzerinda o kadar kafa patlatılmış bir şey aynen direkt kopya mı?
A: Kesinlikle değil.
S: Yalinlikta sizi etkileyen sey nedir?
A:Yalınlıkta beni aslında çarpan oranlardır.
S: Ornek verebilir misiniz?
A: Bakınız resim.
S: Omer Selcuk a soylemek istediginiz bir sey var mi?
A: Tebrikler diyorum.
S: Forumda ne tur calismalar istersiniz?
A: Keçiören evleri yerine bir yönetici olarak hep böyle tasarımları forumda istiyorum.
S: Bencil misiniz?
A: Bu konuda evet.

Ayasofya, kirk yilin basi olusmus boylesine hep ozlemini duydugumuz tipte render tasarim karma giden bir konuda bir yonetici olarak araya reklam verir gibi forum uyelerine mesaj verme niteliginde roportaj tadinda bir yanit atmak, dogru muydu? Hele en son kendi kendine yaptigin soru cevap, “bencil misiniz? Bu konuda evet” Bu birazcik guc gosterisi olmadi mi? Konuda bu tarzi ve icerigi gerektiren bir gidisat mi vardi?

Bu arada sana mimari uslup irkcisisin demedim, bu bencillik ile ilgili cevap tarzi oyle goruluyor dedim, bu bencillik lafi ile birlikte en guzel kelimeler bile cirkin durur ne yazik ki. Bu durumu sasirip yadirgadigimi da soyledim.

”Ben bu yazilari kalitesize prim verelim anlaminda degil, mimari uslup irkciligina karsi yazdim. Bu forum bence her tur calismaya es mesafede olmali, her turun iyi ornekleri her zaman bas taci edilmeli. Tek sesli bir forum olmamali. Kotu olan isler ister modern olsun ister post modern ister klasik, zaten yollayanin aldigi kritiklerle ortaya cikacaktir.”

Ben bu yazdigimi anlatmaya calistim tum mesajlarimda. Bu demokratk olalim kalitesiz islere kucak acalim demek degil, bu populist davranip galeriyi kotu isler ile dolduralim demek degil. Tam olarak yukarida yazan cumle ne biraz eksik ne biraz fazla. Ayasofya, hayir boyle bir forum olmamali diyebiliyor musun?

Vakitsizlikten nihayet gunlerdir beni rahatsiz eden bu konuyu gecenin 02.30’unda yaziyorum. Evet, is yogunlugumdan oturu cok uzun zamandir, sadece calisma yollayabiliyorum, o da duzensiz bir tempoda, elimden bu geliyor. Ama bu sure icinde sen ve cetin yoneticiler olarak bencilligi cok rahat telaffuz eder hale gelmissiniz. ben foruma son yolladigim 10 calismada gercek anlamda nitelikli bir ya da iki kritik aldim, niye yolluyorum buraya calisma? Ya da su yazdigim 300 kusur mesajda yaptigim kritiklerin aynisini niye yapip duruyorum? Acikcasi burayi kendi icinde bir aile olarak gordugum icin yapiyorum bunlari. Bu kadar uzun zamandir yazmamama ragmen,ben hala 300 kusur tane mesaj atmis en cok mesaj atan 20 uyeden (bir zamanlar ilk 10da idim) biriyim, hem de oyle su en son cikan 10 mesaj atma kurali geregi mesaj yazan arkadaslar gibi faso fiso mesajlar ile yapmadim bu sayiyi. Hep dolu dolu yazmaya calistim yazdiklarimi, nedeni ile nicini ile. Nicin bu yazdiklarimi en azindan forum icinde hakli olabilme ihtimali olan tarz ile ilgili bir elestiri olarak ele almiyorsun?

Senin yanitindan once ayasofya kecioren evleri konuya dahil degildi, senin mesajindan sonra dahil oldu. Bir kecioren evleridir cikti ki, sanki ben yazdigim her yanitta kecioren tipi evlerin savunucusu imisim gibi cetin tarafindan bir iki cevap yazildi. kaldi ki ben bu kecioren evlerinin kitsch oldugunu belirtmis idim. Ardindan omer mesajlar yazmaya basladi ki ben coktan yazismayi birakmistim. Ardindan alper_ist konuya mesajlar atmaya basladi, hatta moderatorleri devirme noktasina kadar gitti. Sonra cetin her muhalif mesajda yaptigi gibi tipik bir sekilde hayat hikayesini anlatti. Ardindan ayasofya sen son mesajini attin.

Oncelikle ayasofya, sonra cetin bu konuda ne dusunuyorsunuz?

saygilarimla

Not:
Ayasofya, evet benim hocamsin. Hep de oyle kalacaksin, boynuz kulak senin bilecegin sey. Isim aciklama olayina gelince de, canin sagolsun onemli degil.
venom offline  
Eski 21-02-2007, 03:14   #2
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Cevap basit:

Ben kendi adıma herhangi bir tarzı diğerinden öncelikli tutmam. Tutarlı ve başarılı olması yeterli. Bu açıdan bakınca Ömer'in işi belli bir seviyedeki bir iştir.

Ben de forumda belli bir kalitede iş olmasını isterim. Bu modern, post modern, neo klasik, ya da herhangi bir başka tarz olabilir.

Keçiören evleri hiçbir açıdan, ne mimari başarı olarak ne de tarz olarak ne de şu anda aklıma geleyen herhangi bir başka şey olarak bir değere sahip değildir.

Ben kendi adıma, forumda bu tarz çalışmalar görmektense Ömer'in işi gibi üzerinde konuşulmaya değer çalışmalar görmek isterim. Şu ya da bu tarzdan olması beni ilgilendirmez. Mimari açıdan lezzeti, kalitesi ve başarısı olsun yeterli.

Farkındaysanız keçiören konusunda pek bir tartışma olmamıştı çünkü ortada tartışılacak bir mimari yoktu. Ömer'in konusunda ise ortada bir mimari var bu yüzden tartışıldı.

Ayasofya bu foruma illa modernist çalışma yollayın demedi. Orada nedense bir yanlış anlama var sanıyorum. Onun kastettiği ortada bir "mimari" olmasıdır.

--------------------------------------

Senin işlerine yapıcı bi eleştiri yapmamız mümkün değil. Belli bir çizgin var. Belli bir tekniğin var. Kendi içinde tutarlı, başarılı. Benim yapacak bir eleştirim yok. Eleştirilecek bir hata yoksa neyi eleştirebilirim?

Sen bu tarzdan vazgeç başka bir tarz bul demek biraz garip olur.

İlla eleştiri istiyorsan çalışmalarını mikroskop altına alıp keyfe keder noktalarını bulup eleştirelim.

Gerçek eleştiri istiyorsan, şu ana kadar yaptığın çalışmaları ve tarzını bir kenara koyup yeni şeyler denemelisin. Bir adım ileri atarsan ancak hata yaparsın ve işlerine eleştiri gelir.

Sen başarılı olduğun güvenli çember içinde çalışıyorsun. Bu durumda yaptıklarına eleştiri gelmez.

Galeriye iş seçilmesi hakkında ise galeri bölümünde de görebileceğin gibi bir jüri sistemi önerildi en sonunda ve bundan sonra galeriye girecek işler bu jürinin oyu ile seçilecek ki bu jüriden geçer oy almak da çok kolay değil. Dolayısıyla galeriyi ıvır zıvır işlerle doldurmak söz konusu bile olamaz.
--------------------------------------------------------

Ayrıca bu 10 mesaj sınırı foruma otomatik mesaj yazılmasını engellemek, özellikle son zamanlarda artan reklam mesajlarını engellemek için kondu. Aslında pek çok forumda bu kural 20 mesaj ve 1 hafta süre şeklinde uygulanır ve bu "tırı vırı" mesajlar bile modere edilir. Yani 20 mesajı 1 günde yazsanız bile, 1 hafta geçmeden konu açamazsınız. Bizde durum 10 mesaj atmadan konu açamama olarak uygulanıyor. Siz farkında değilsiniz ama biz o 10 mesajı uyduran kullanıcılar özel mesaj atıyoruz. En azından ben 2-3 kişiyi uyardım. Ancak biz yine de bu uygulamayı hafif tuttuk. Yani gerekli olduğu için başvurulmuş bir çözümdür.

------------------------------------------------------

Benim 3D ve mimarlık konusundaki eleştirilerime "sen de kim oluyorsun ki benim işimi eleştiriyorsun" çerçevesinde yaklaşıldığı sürece hayat hikayemi daha çok dinlersiniz.

Biri bana kim olduğumu sorarsa ben de cevap veririm.

Ayrıca senin daha önce tanık olmadığın bazı başka tartışmalar da olmuştu. Bunları bilmediğin için oradaki tartışma sana fazla gelmiş olabilir.

Bencillik konusunu ise komik buldum. Farkında değilsin herhade ama forum yöneticilere birşey kazandırmıyor. Bolca zaman harcatıyor sadece. Ayrıca ikimizin de bir kalite anlayışı var. Kendi kalite anlayışımızın "doğru" değil "gerçek" olduğunu düşünüyoruz ve bu anlayışa göre iş bekliyoruz.

Ben zaten kendi adıma neyi yapıp neyi yapamadığımı biliyorum.

Sence bu forumda yönetici olmak bana ne kazandırıyor?
Cevap??

Kalite belirlemek benim görevim ise tarafsız neden olayım?
Cevap??

Tarafsız olmak gibi bir yükümlülüğüm var mı??
Cevap??

Bu foruma katılanların işleri dünyanın en başarılı mimari görselleştirmeleri midir??
Cevap??

Forumun kurulduğu günden başlayarak bu güne kadar yapılmış işlerde bir ileri gidiş var mıdır??
Cevap??

Ben sadece kendi vicdanıma karşı sorumluyum.

Ben taraflıyım, kalitelinin tarafındayım. İşin altında kimin imzası olduğuna bakmam. Benim işlerim yerli yabancı pek çok insan tarafından "popüler" değil, "kaliteli" bulunuyor ise kendimi doğru tarafta hissediyorum. Kaldı ki çoğunluğun işlerimi beğenmesi umurumda değil. Ben kendime karşı sorumluyum. Ben kendime karşı dürüstüm. Bunun sonunda yaptığım işler beğeniliyorsa bu hoşuma gidiyor.

Benden daha kaliteli işleri olan bir çok insan tanıyorum. Ben de kendimi onları örnek alarak geliştirmeye çalısıyorum. Bu insanlar da taraflıdır. Ve kalitelinin yanındadır.

En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 21-02-2007 11:45.
Çetin Tüker offline  
Eski 21-02-2007, 11:29   #3
Yönetici

ayasofya'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 16
Sevgili Venom,

1- İşlerine tenezzül edip cevap veren yok demişsin (Çalışma 19 içindi sanırım) Venomcum ne yazalım senin çalışmana. Bundan önceliklerde daha eleştiriecek bir şey yoktur dedik. Her çalışma için de diyelim mi?

Örneğin desek ki şu neden böyle şurada değil belki müşterinle konuştuğun özel bir durum var. Bir tasarımcının hikayesi de var. Hem öyle merak edilecek bir büyük sıradışılık da yok. Çalışan ve iyi şeyler. Eee rendır'a da diyecek yok. Başkası yazsın diye bekliyoruz. Çetin de aynısını demiş zaten. Hah foruma neden çalışma göndermelisin. Kaliteyi artırmak için. Sonra eleştirinin ya da olmayan eleştirinin sana faydası yok ama buraya giren adam için hımmmm demek ki bu işler bu şekilde yapılıyormuş demesi için gerekli.

2- Irkçılık kelimesi edildi. Ancak demedim diyorsan tamamdır. Denmedi sayıyorum. Şimdi forum için böyle önemli ve ulvi bir isteğin var. Güzel. Herkese herşeye açık olmak. Zaten öyle. Ancak bu eleştirinin genelinde forumu bütünüyle okuduktan sonra yapılmasını isterim. Ama sen yoğunsun (ben burada yoğun olmayan var mı bilemiyorum) forumu okumadan karar verme hem de büyük üthamlarda bulunma dedim. Budur.

3- İsim vermek zorundayım. Çünkü buradan biri bana "hocam" dediğinde ya da ben bahsettiğimde bana "padişahlık" kuruyorsunuz diyen oldu. Çok komik. Yani beni hoca ilan etmişler ben ne dersem o oluyormuş. Sanki burası tekke medrese. İşte sizin örnekte olduğu gibi tam tersi isteyen istediğini der (demeli) ancak ithamlara cevap hakkımız doğar. İsim vermek zorunda kaldım ki anlasınlar gerçekten hoca öğrenci durumu yaşandı. Bana şeyh tekke hocalığı gibi bir şey yakışıtırılmıyor. Garip ama böyle. İstersen silerim hemen. Amacım deşifre etmek değildi.

4- Biz ayrıca forumu takip eden de üye istiyoruz. Bir aralar Çetin de öyle uğrar sonra yoğunluktan gelemezdi. Şimdi ise en faal en yararlı yöneticimiz diyebilirim. Yani venom bize senin daha sık uğrayanı lazım.

5- Ben venom'un Galeri'deki çalışmasını severim. İşte sana bir amaç. Altlığının iyi olduğunu biliyoruz jüri orada puanlama da belli. Kararını verdik. Belki de ticari olmayan bir işle (karışanın bozup değiştirenin olmaz) ister kübik ister rustik bir işler karşımıza çıkıver. Bekliyoruz.

Bunun dışında ben Eczacıbaşı'nın eski mobilyalarının imitasyonu yapılarak eczanesini oluşturacak bir iş için modelleme ve rendır yapmıştım. Gerildim süslerden yay gibi. Patladım ama iş iştir. Buraya da göndermedim ama iş olunca yapılıyor. Hiç sevmediğim halde göndereyim de önyargımız olmadığını anlayın. (Daha bir sürü mobilya daha modellenmiştir)
Eklenmiş İmajlar
venomdan-ayasofya-ve-cetine-dismekan01-jpg  venomdan-ayasofya-ve-cetine-icmekan01-jpg  

Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler?

Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler

TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ
ayasofya Şu anda online  
Eski 24-02-2007, 20:27   #4
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba herkese...
Öncelikle venom bir kirilma söz konusu degil. yani özürede gerek yok. inceligin icin tesekkürler yinede. Sadece " taklit " nitelemesine yakin tanimlamalar yapmana üzüldüm acikcasi.Herkesin inandigi biseyler var bu mimari icinde gecerli . Mimarsak zaten taraf tutariz herkesin gönlünde yatan bir mimari dil var. Bunu kosullardan dolayi uygularsiniz yada uygulayamazsiniz ayasofyanin örnegindeki gibi. Önemli olan mimar olarak digerlerinin mimarligina nasil yaklasacagimiz, neresinde hangi tavirla tutacagimiz.
venomun calismalarini ben 2001 den beri forumdan takip ediyorum , bakip cok seyde ögrendigimi söylemem lazim, calismalarinda halen belirgin bir titizlik görüyorum ve bu durumu takdir ediyorum. Hatta zamaninda venom benim 1-2 calimama oldukca yardimci olacak kritikler yapmis onlar üzerinden hem tasarimlari hemde imajlari daha ileri götürnüstüm. Kisacasi venom foruma yüzeysel olmak bir yana cok faydali dolu mesaj yazan ender üyelereden, o yüzden zaten az olan bu tip kullanici mevcudunu korumakta fayda var. Tatli serte devam yani...

Bu konu burda acilmisken acikcasi benimde forumla ilgili bazi rahasizliklarim var, bunlari yaziyorum cünkü daha iyi olmasina kattkida bulunabilecegini düsünüyorum.
Simdi burasi görsellestirme ilgili bir forum, ama mimari görsellestirme konumuz, yani aslinda cok özel bir durumu var!. Isin gercegi kanimca iyi resim üzerine yorum yapmak kullanicilar icin daha kolay mimari üzerine yorum yapmaktan. Belki yarimda olsa bir imaj üzerine yorum yapmak daha az mesai istiyor (yarimda olsa bölümü önemli). Ancak bir mimari ürünü yorumlamak icin cok daha fazla mesaiye ihtiyaciniz var. iste bu yüzden aysofyanin ve bazi arkadaslari sikayet ettigi "apartman modelleyicileri" imgesi bu bölümün kismen üzerinde. Neden o sekilde cünki rederlar konusuluyor sadece isik, doku konusuluyor. bunlar önemsiz demek istemiyorum ama bunlarin yaninda ve bir mimarlik forumuysa burasi mimarligida konusmamiz gerekiyor öyle olamadigi icin yüzeysel kaliyoruz ve o tirnak icinde söz geliyor karsimiza yine " apartman modelleyicileri"...
Galerideki calismalar dahi secilirken daha cok irdelenen konular yukardaki parametreler üzerinden.
Ben de dahil olmak üzere cogu yolanan basliga bakiyorum ama cogu zamanda yoruma deger bulmadigimdan bisey yazmiyorum. Cünki okadarenerjim yok, mesai istyen bisey . Belki o yüzden venomun " neden yorum yok " yorumu aslinda hakli. o calsmalar aslinda yorumu hak eden calismalar, ama kanimca reder acisaindan degil mimari acidan hak ediyor yorumu.
Örnegin calismalar galeriye secilirken dahi farkli kriterler göz önüne aliniyor cogu zaman kurmaca sahneler ancak geleriye girebiliyor, demekki Türkiyede piyasada yapilan islerin düzeyi okadar assagidaki, piyasaya yapilan isler bizim elememizden gecemiyorlar( bunun diisnda örneklerde var tabi). ama bence galeri sadece görsel mükemmelige degil mimarinin soyutta olsa dogru ifade edilmis sekillerinide icermeliydi. Bu durumda o tirnak icindeki ifadeyi beraberinde getiriyor. örnekler: Aklimda hayalen kalan bazi calismalar var forumdan . venomun bir bar calismasi vardi cok eski NP, birde ofis calismasi vardi egimli tavanli akvaryumlu,... kisacasi bu secimler yapilirken kanimca mimari deger yada onun iyi ifade edilmesida isin en azindan yarisini olusturmali.
Aklimda olanlar bunlar... herkese iyi calismalar ve iyi hafta sonlari
Eski 24-02-2007, 21:05   #5
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Adı geçen çalışmalar yapılırken galeri uygulaması yoktu. O yüzden onlarla ilgili bir seçim yapılmadı.

Evet burası bir mimari görselleştirme forumu. Ağırlıklı olarak "illüstrasyon" tekniği irdeleniyor aslında. Galeriye giren çalışmaların çoğu kurmaca, çünkü mimari illüstrasyon yapanların çoğunluğunun yaptığı işin kalitesi çok çok geride. Ama ucuz yapıyorlar. İşler onlara gidiyor. Bana piyasadan iş gelmez mesela. Sebep açık fiyat yüksek. Müşterinin bana yap dediği fiyata o işi çıkartamam. Ayrıca işin süresi de müşteriye uymaz. Bu şartlar altında galeriye iş seçerken kurmacalar ağırlıkta oluyor.

Bir diğer sorun da "mimari görselleştirme" konusunun henüz anlaşılamamış olmasıdır. Olay salt projeyi göstermek değildir. Mimari bir fotoğrafta olduğu gibi işin içine bir artistik lezzet de katmak gerekir. Yabancı örneklerde mimariyi görürken artistik lezzeti de alabiliyoruz. Henüz bizim forumumuzda üretilen işlerde bu kaliteye ulaşılamadı. Çok yakın olan bazı kişiler var. Umarım onların işleri öncü olacak.

Galeriye iş alırken ince ince görselleştirilen işin mimari planlarını incelem şansımız yok. Buna gerek de yok. Kitle oranları ve cephe düzeni ile olgun ve tutarlı görünen bir projenin proje tasarımının da belli bir çizginin üstünde olduğunu düşünüyoruz. Yoksa işimiz projeleri ince ince yarıştırmak değil.

Burası mimari görselleştirme forumu olduğu için görselleştirme ile gelen mimari tartışmalar serbest hatta özendirilen bir konudur.

Ancak örnek olarak galeriye girecek bir işin "fotoğraf" ve "illüstrasyon" kalitesi ve becerisi açısından farklı ve hatasız (ya da hatasıza yakın) olmasını bekliyoruz. Mimarisi başarılı bir yapının kitle düzeninin ve oranlarının iyi fotoğraf verebilecek mekanlar üretebileceği iddiasındayı(m)z. Ve bu açıdan bakınca bir apartman projesinin galeriye girme şansı pek yok gibi görünüyor. Ancak buna bile kesin diyemeyiz. Ankara Cinnah Caddesi üzerinde şu anda adını hatırlayamadığım bir mimarımızın yaptığı bir apartman vardır. O apartman için yapılacak bir görselleştirmenin yeri eğer yeterli fotoğrafik kaliteye ulaşmış ise doğrudan galeridir.

Bu konuya neden bu kadar kastığım merak edilebilir.

Benim şu anda üzerinde çalışmakta olduğum doktora tezim, bilgisayarda 3 boyutlu ortamda üretilen grafiklerin güzel sanatların diğer alanlarında kural olarak kabul edilen prensiplerle ilişkili olduğu iddiası üzerinedir.

Bunun içine fotoğraf, mimarlık, resim, heykel, grafik tasarım da girmektedir.

Yapılan işlerin ağırlıklı olarak profesyonel çalışmalar olması aslında onların kalitesiz olacağı anlamına gelmemeli. Ama nedense öyle oluyor. Ben bu anlamda bu görselleştirme işlerini yapanların illüstratif becerilerinin yetersiz olduğunu düşünüyorum. Ancak bunu söylediğimde tepki görüyorum. Yani mimari illüstrasyon yapacak birinin mimarlık bilmesi yetmez. İyi desen çizebiliyor olması, renk teorisini biliyor olması, ışıktan, kadrajdan anlıyor olması gerekir.

Kötü bir projeden iyi bir illüstrasyon çıkar mı? Belki bir noktaya getirilebilir. Ama asla bir baş yapıt çıkmaz. Bakın bir konu açıyorum. Oraya 1997 de Sinan Kestane ile beraber yaptığımız bir işi koyuyorum.

O işteki çabamıza bir bakın. Ne v-ray var ne başka bir şey. 3DS R3 (max değil). Buyrun bu forumda üretilen diğer işlerle kıyaslayın.

http://forum.arkitera.com/showthread...0699#post70699

Apartman modelcileri ya da renderinciler yakıştırmasının sebebi ışık doku konuşulması değildir. Bunun sebebi olsa olsa insan becerisini ve görsel kültürü bir yana bırakıp, sonucun kalitesini bilgisayar tarafından hesaplanan pixellere bırakmak olabilir. Bilgisayar ne yapar kuru bir "işte buna benziyor" görüntüsü çıkartır.

Bir mimarın projesini bir kenara bırakıp "bakın autocad de ne güzel çiziyorum" demesine benzer. Mimari illüstrasyonun kalitesi, projeye de bağlıdır, yapıyı nasıl modellediğinize de bağlıdır, dokusunu nasıl yaptığınıza da, renkleri nasıl seçtiğinize de, kamerayı nereye koyduğunuza da...

Bu durumda kullanıcı "operatör" konumuna düşer. Amacımız mimari görselleştirme yapanları "operatör" durumundan kurtarmak. Ama bunun için fazlasını yapmak gerek. Yorum katmak, lezzet katmak gerek.

Böyle yaparsanız kimse size "renderingçi" demez.

Keşke burda ışık ve doku konuşulsa. Konuşulan ışık ayarları ve doku dosyalarını nerden indirebilirim olmasaydı.

Daha dramatik bir ışık nasıl yapılır. Kitleleri daha iyi nasıl ifade edebilirim, bu yapının amacı bir dini yapı ya da bir teknoloji yapısıdır, bunu vurgulamak için nasıl bir ışık olmalı acaba gibi konular konusulmaya başlandığında kimse bize renderingçi demeyecek.

Galeriye seçilen çalışmaların büyük kısmında teknik başarıdan çok artistik başarı gözetilmiştir. Ancak teknik beceriksizlik de artistik başarıyı belli bir noktaya kadar kısıtlar.

Size bir başka örnek daha vermek istiyorum.

http://www.parkir.com.tr/

Buyrun hepsi profesyonel işler. Hepsi bizim galeriye kafadan girer. Arkadaşlarımız örnek alacaklarsa burdan örnek alsınlar.

Mimariyse mimari, fotoğraf kalitesiyse fotoğraf kalitesi, renk, kompozisyon, ışık, gölge.... Ders gibi hepsi. Biz bunları bekliyoruz galeriye.

"ama bence galeri sadece görsel mükemmelige degil mimarinin soyutta olsa dogru ifade edilmis sekillerinide icermeliydi"

Evet içermeli ama fotoğrafik, illüstratif ve grafik kalite sağlanıyorsa içermeli. Mimarlarlık eğitiminde verilen "grafik" görüşü yetersiz buluyorum. Bu yapılan sunuşlarda bariz belli oluyor. Basit bir kağıdın üzerine ne nereye konur noktasından font seçimine kadar çoğunlukla başarısız. Bu durumda galeriye nasıl iş seçebilirz ki?

En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 24-02-2007 21:51.
Çetin Tüker offline  
Eski 24-02-2007, 22:25   #6
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba
Önce suna aciklik getireyim, ben forumda tutarli mimarliginda en az iyi ilüstrasyon kadar deger verilmesi gerektigini anlatmak istedim zaten hemen her mesajimda az cok mimarik tartisir. Galeri bu anlamda( bana göre öyle degil) forumca en üst paye oldugundan bu sadece resim secme isine hizmet ediyor endisesine beni götürüyor. iyi isik iyi dokulama, iyi kadraj ve aci renk dengesi gibi ögeler kadar mimari denge de cok önemli bir etmen olmali. iyi lezzetli olmali ama lezzette ayni olmamali.
Mimari görsellestirme sonuc itibariyla mimarliga hizmet eden bir elemandir. mimarligin ifadesidir esas olan. bu ifade daha soyut olabilir ... dogrudur bir lezzeti olmalidir bir denge olmalidir ama bu bu dengede de bir denge olmali!!
hatta mimari tutarlilik bu isin yarisi olmali. Ben resim , denge , oran iyiyse mimarlik iyidire pek katilmiyorum. kötü bisey de cok iyi sunulabilir belki bas yapit olmaz ama... ve bu kosullar altinda bu galeriyede cok rahatlikla girer. Sanirim burda farkli bakis acilari devreye giriyor sen daha cok ilüstrasyon yönüyle bakiyosun daha az mimari ben daha cok mimari daha az ilüstrasyon. Ben diyorumki buna biraz daha denge getirin.
Ben "apartman modelleyicileri" ilgili sacmaligi baskalarindan duydum ve gülüyorum sadece ve üstümede hic alinmadim. burdan ögrendikleriminde katkisi oldugu kendi hesabima katildigim 30 kadar yarismada 20 nin üzerinde uluslararasi ve ulusal ödüller ve 1. likler aldim. kazandigim yarismalardan bazilarini uygulma sansi buldum. ve bu islerimin cogunda bu forumdan aldiklariminda faydalarini gördüm.Ve görsellestirmeyi sadece mimari hedeflrime ulasmak icin bir arc olarak kullandim, cogu mimarin yaptigi gibi.

Bütün bu isleri yaparken cogu zaman mimar olarak isverenle iliskileri mimari görsellestirmeleri cok farkli yönleriyle kullandik. ve özellikle uluslararasi calismalarda belki mimarlik kültürünün daha cok gelismis olmasindan soyutlama yolunun etkili oldugunu gördük. her bilgiyi vermeyen , daha ucu acik görsellerin bazen daha etkili olabilecegini kesfettik. Bir tadinin olmasi gerektigi kesin... aynen katiliyorum bu
tad in acilimi konusu tartismaya acik.

ama o tirnak icindeki kelimelerden kasit kendini bilgisayara teslim etmek degil bence. Orda daha derin bir alt mana var! oda zannedersem su ;resim , imaj üzerine konusulan bir yer olmasi, esas o resmin konusu olani, esasi unutup baska seyler üzerine odaklanmak. cogu zaman es gecmek degerlendirmemek iste sig gelen sanirim bu
( ben öyle olduguna katilmiyorum). Ama suna inaniyorum iyi mimariyi olusturabilecek görsel egitime sahip mimarlar bu isin ifadesindede kendilerine has dilleri gelistirmekte cok zorlanmazlar. Kisacasi ben muhtesem resimlerdense vasat bir görselligi ama saglam bir mimarligi tercih ederim. bu forumda cok iyi görsellik vasat mimarlikla esit olmasi gereken durum budur.
Eski 25-02-2007, 00:02   #7
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Forumda tutarlı mimarlığa illüstrasyon kadar değer veriliyor zaten. Galeriye girebilecek kalitede ve tutarlı bir mimariyi görselleyen bir iş geldiğinde o da girer.

En azından şu andaki galeride yer alan işlerden hiçbiri "kötü" bir mimarlığın iyi görsellenmiş hali değil. Sizin bu konudaki endişelerinizi anlamış değilim. Galerideki hangi işin mimarisi kötü? Olsa olsa bazı işlerde, kurgusal olduğundan, mimari proje yok ortada diyebilirsiniz. Biz bunu kabul ediyoruz.

Mimari görselleştirmenin başlangıç noktası mimarinin ifadesi olabilir. Ancak (bence) o sadece başlangıç noktasıdır. Ulaşılacak en üst noktası değildir. Mimari fotoğrafçılığın başlangıç noktası da yapılan bir işin fotoğrafını çekip onu görmeyenlere göstermektir. Ama MİMARİ FOTOĞRAF bununla sınırlı değildir. Fotoğraf sanatının kuralları içinde değerlendirilir. Biz de burda aslında biraz fotoğrafa, biraz illüstrasyona, biraz heykele, biraz resime benzeyen işler üzerinde konuşuyoruz. (Açıkçası şu tartışma bile başlı başına bir tez konusudur, ve bence biz burda ne kadar çok yazışsak bu tartışma bitmez. Çünkü haksız değilsiniz. Ama ben de haksız değilim.)

Evet siz bu karışımın içine daha fazla mimarlık ben daha çok illüstrasyon atıyorum. Bu da doğru tespit.

Mesela, sizin son yolladıgınız ve üzerinde tartışılan iş, göl kıyısındaki evler, (bence) bir galeri adayı olabilirdi. Ama CGI (computer generated imagery) tekniği açısından eksikleri var. Neden aday olmuyor? O yüzden olmuyor. Aynı işi yeniden yollayın ama daha büyük boyda ve o hatalar düzeltilmiş olarak, hemen jüri mekanizmasını çalıştırayım. Buyrun size açık çek. Biliyorsunuz yöneticilerin sadece 1 oyu var. Jüri kabul ederse iş galeriye girer. Ancak şu anda mimarisinde değil belki ama sunuştaki eksikler yüzünden olmuyor.

Dağlar, ağaçlar, göl... Hayır ya. Bu haliyle girmez yani. Keşke daha iyi olsa. Proje daha iyi sunulmayı hakediyor.

Kısaca, mimari görselleştime bir araçtır bu doğru ama salt araç olarak kalmak zorunda değildir. Burası mimari GÖRSELLEŞTİRME forumu. En iyinin en iyisini arıyoruz.

Sığ gelimesi hatalı. Burda ne yapmamızı bekliyorsunuz ki. Bu resim vasatın biraz üzerinde ama mimari çok kaliteli diye galeriye mi alalım? Bu olmaz. Bu sığlık değil. Olay mimarinin seçimi ise onu bir başka forumda yapmak gerek. Burda görsel kalite amaçlanıyor.

"Ben resim , denge , oran iyiyse mimarlik iyidire pek katilmiyorum. kötü bisey de cok iyi sunulabilir belki bas yapit olmaz ama"

Hayır burda beni yanlış anlamışsınız. Ben bunu demiyorum.

Benim dediğim:

Ortaya çıkan yapının mimarisi başarılı ve tutarlı ise, kitle oranları, kitle dengesi, dolu boş ritmi de başarılıdır, bu da zaten kendiliğinden kaliteli bir görselleştirmeye olanak sağlar.

Bu anlamda, görselleştirmelere konu olan çalışmaların projelerini tek tek incelememiz söz konusu olamaz. Biz var olan resimde görülen kitleye bakıp mimarisinin de kitlesi gibi başarılı olduğunu yukardaki önemeyi doğru kabul ederek söylüyoruz.

Yukardaki önermenin doğruluğunu araştırmak da ap ayrı bir makale konusu olabilir. Ben bilmiyorum doğruluğunu. Sadece hissediyorum.

Bu arada başarılarınız için ayrıca tebrik etmek istiyorum.
Eski 26-02-2007, 01:52   #8
Forum Üyesi

merhaba ayasofya,

Ne yazik ki sadece galeri amacli bir calisma yapabilecegimi zannetmiyorum, ofiste oyle bir calisma sekli olusturduk ki artik son 6 aydir parasini almadan hic bir sekilde proje cizmiyoruz. Bu bizi bos yere proje cizme zahmeti ve alinamayan islerin demoralize edisi ile yeni islere moralsiz baslama problemlerinden kurtardi. Artik sayi olarak daha az proje ciziyoruz belki ama hem yaptigimiz islerin kalitesi, hem de is alma yuzdemiz arttiyor.

Galeri ve elestiri konusunda omer bu konudaki hislerime tercuman olmus adeta. cetinin de omerinde vurguladigi gibi foruma yonelik bir tanim problemi var ortada bence. Bu durum calar saat modellemek uzere bir calar saat modellemek ve bir proje modelinde kullanilmak uzere calar saat modellemek arasindaki fark gibi. Ilk yaklasiminda durum, yaklasimin sadece calar saate yonelik olmasi ve son urunun calar saat olacak olmasi. Ikinci durumun ise esas yaklasimin projeye yonelik olmasi, calar saatin sadece projeyi destekleyen bir aksesuar olmasi durumu. Bu ornegi sunun icin verdim, forumun bir mimarlik forumu icindeki “mimari gorsellestirme” forumu olmasi, bence mimari ve gorsellestirme kelimelerinden olusan bu isim tamlamasinin anlamini tarifliyor. Amac mimarlik, gorsellestirme ise bir arac. Mimarlik odakli bu arac nasil kullaniliyor, nasil daha iyi kullanilabilir durumu. Tipki sadece gorsellestirme uzerine bir forum olsaydi ve o forum icinde mimari gorsellestirme diye bir alt baslik olsaydi bu durumun tersinin gecerli olacagi gibi. O forumda gorsellestirme isi ile ugrasanlar mimari gorsellestirme konusunda kendilerini egitmeye calisacakti. Arkitera mimari gorsellestirme forumunda ise mimarlik isi ile ugrasanlar gorsellestirme konusunda kendilerini gelistirmeye calisiyorlar. Yani bu iki mimari gorsellestirme forumu bulunduklari alt kumesi olduklari kumeler nedeni ile ayni sey olamaz. Gorselleri yollayan kisi tasarim benim degil deyip kurtulamiyor burada, ama sirf alt kumesi mimari olan bir gorsellestirme forumu olsaydi burasi, elde edilen gorselin mimarisi de irdelenir miydi bu kadar??? Cetin yonetici oldugu icin para almiyor, kalite icin savas veriyor ama, olayi biraz da fazla gorsellestirmecilerin tarafindan ele aliyor.

Cetinin Ankarada cinnah taki bahsettigi proje Tevfik Danyal Çiper’in gemi apartmani. O projenin fotograflarini en kotu fotografci bile cekse iyi fotograflar cikar ortaya, cunku saglam bir mimarisi var. ama malesef Danyal Çiper bahsettigimiz anlamda mimari gorsellestirme yapmiyor.

Bu camiada isik, renk, doku, grafik, fotograf vb. degerler konusunda uzman olan kisi ya programlari iyi kullanamiyor, ya da iyi bir tasarimci degil. Yani bu bahsedilen tum sartlari yakalamak ayni anda iplerin ucunda sallanan bir cok cemberin hepsinden birden bir ok gecirmek gibi bir sey. Evet Tanju Özelgin var belki ama kac tane Tanju Özelgin var ki?

Galeride 1 tane bile yarisma gorseli yok, halbuki bircok yarisma projesi yollanmisti vaktinde buraya. Piyasada zor sartlarda da olsa yapilmis bir dekorasyon gorsellestirme calismasi yok galeride. Keyfe keder bir yarisma projesi prezentasyonu yapamazsiniz, ya da bir dekorasyon prezentasyonu. Evet belki enine boyuna incelendiginde bu tip calismalarin fotografik, grafik vb. Eksikleri olabilir ama bu projeleri de kendi zor sartlari icinde secmek gerekir, cunku bu zor sartlar hep baki kalacak.

Bu nedenle forumun tanimi bence daha iyi yapilmali. Bu forum yukaridakilerden hangisi? Buna karar vermeliyiz degil mi?

Ayasofya, mimari uslup irkciligi olayina gelince, ben sadece senin yazdigin o mesaja has davranisin olusturacagi etkiyi kastetmistim daha sonraki mesajlarda, seni degil. Bu sozlerin de senden geldigine sasirip, yadirgadigimi da soyledim. Yadirgarken yanilmamisim, bunu demek istemedigini yukaridaki mesajinda gayet acik izah etmissin, tesekkur ederim hocam

Isim verme olayina gelince bence problem degil, canin sagolsun. Bir sorum var; ben istersen benim nick imi yoneticiler degistirebilir mi? ornegin kendi ismime.

Elimden geldigince foruma ugramaya calisiyorum, ama artik “modeli otoketten maxe nasil atarim?” niteligindeki sorulara da cevap verebilecegimi zannetmiyorum. Cogu kullanici kontrol panelindeki arama fonksiyonunu bilmiyor herhalde. Belki bir tutorial olarak bu anlatilabilir, ciddiyim

Saygilar

Omere not: Taklit kelimesini ben yazimda yerici bir kelime olarak kullanmak istemedim. Inandigin mimari dile dil uzatmak istemem. ( bu nasil bir cumle oldu )
venom offline  
Eski 26-02-2007, 08:54   #9
Yönetici

Omer Yilmaz'in Avatar'ı

Blog Mesajları: 53
Alıntı:
Orijinal metin venom tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Isim verme olayina gelince bence problem degil, canin sagolsun. Bir sorum var; ben istersen benim nick imi yoneticiler degistirebilir mi? ornegin kendi ismime.
Evet. Ben daha önce blur nikini kullanıyordum hatırlarsanız. Her isteyenin hemen nikini değiştiriyor değiliz ama siz tabi ki istisna olabilirsiniz.

Alıntı:
Orijinal metin venom tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
Elimden geldigince foruma ugramaya calisiyorum, ama artik “modeli otoketten maxe nasil atarim?” niteligindeki sorulara da cevap verebilecegimi zannetmiyorum. Cogu kullanici kontrol panelindeki arama fonksiyonunu bilmiyor herhalde. Belki bir tutorial olarak bu anlatilabilir, ciddiyim
Eger cok sorulan sorular belirli ise bu sorulardan bir bölüm oluşturabilir, acemi kullanıcıları oraya yönlendirebiliriz.
Omer Yilmaz offline  
Eski 27-02-2007, 20:55   #10
Arkitera Üyesi

omerselcuk'in Avatar'ı

Merhaba...
Venomun , "Mimari görsellestirme" tamlamasi, alt küme ve kümelerle ilgili anlatiklari , durumu cok iyi acikladi. Venom , ömer düsüncelerime tercüman olmus dedi ama, venom benimkilere daha cok tercüman olmus. Cok iyi anlatmissin , bu kelimeler benim neden aklima gelmediki ?!
Eski 28-02-2007, 02:23   #11
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Azıcık beklerseniz cevap yolda.

Venom sadece kendi düşüncelerini çok iyi açıklamış. Ve sınırlı bir bakışı içeriyor. Bu da mimar bakışı. Bu durumda mimari illüstrasyon mesleğine gerek yok. Her mimar öyle ya da böyle perspektif çizebilir. Attırırsın bir kurallı perspektif mimariyi 3 boyutlu anlatırsın olur biter. İllüstratöre ne gerek var? Peki ya fotoğrafçıya? Gerek yok. Mimar kendisi çeksin fotoğraflarını binasının. Hem mimarım, hem illüstratör, hem fotoğrafçı. Benim için bakış açısı çok daha geniş.

Azıcık sabır... geliyor cevap. Sadece araştırma yapıyorum.
Eski 01-03-2007, 02:17   #12
Forum Üyesi

Mimari gorsellestirmeyi kimler yapar?
Mimari gorsellestirme tek basina gecim kaynagi da olabilen, mimari ya da ic mimari burolardan kendine ait departmanlari bulunabilen ya da bu dalda ihtisaslasmis firmalarin bulundugu profesyonel bir istir. Bu is icinde genellikle asagidaki meslek gruplari calisir.

1.mimarlar (ic mimarlar dahil)
2.teknikerler
3.ilustratorler

Bu meslek gruplarinin disinda bu isi yapmaya calisanlar da zaman icinde kendilerine egiterek okul yollu olmasa da bu isi yapacak proje okuma, 3 boyut kavramlari vb.bilgileri edinerek bu isi yapabilirler.

Mimari gorsellestirme ne amacla yapilir?
1.Mimari gorsellestirme, mimarin ya da ic mimarin kendi tasarimini projenin on asamalarinda kontrol etmesi icin onceki zamanlarda maketin gordugu islevi kismen saglar. Maket gibi gercegin temsiliyet araci olarak kullanilir. Maket gibi dokunamazsiniz ama, makro ile maketten cekemeyeceginiz acilari ve detayliligi gormenizi saglar.

2.Mimari urunun mimarlik disiplini icinde olmayan birisine pazarlama, insaat, kesif vb. amaclari icin gercegin temsiliyeti icin kullanilir.

Mimari gorsellestirmede tarz nasil secilir?
Mimari yarisma projelerini ya da avan projeleri uzerinde istediginiz kadar ugrasin fotogercekci goruntuler almayi basaramazsiniz, isigin fotogercekci olmasi modeli fotogercekci kilmaz, cunku daha malzemeler vb. detaylar belli degildir. Bu projelerde mecburen soyut bir tarz yakalarsiniz, yoksa basarisiz duruma dusersiniz.

Uygulama projesi ya da hemen oncesi daha fotorealistik seyler yapabilirsiniz, artik detaylar belli olmustur.

Ic mimari projelerde ise projenizi tasarim olarak ne denli doygunlastirirsaniz o denli fotoreal calismalar cikartabilirsiniz ortaya, ama ic mimari projelerin kavramsal asamalarinda yine soyut bir tarz kullanabilirsiniz.

Yani mimari gorsellestirmedeki kullanacaginiz tarz projeye dair elinizdeki verilerin azligina ya da cokluguna gore tercih edilir. Elinizde az veri varsa soyutlama yolunu, gerekli veriler var ise fotoreal ya da soyutlama (ya da karma) yolunu tercih edersiniz. Ancak mimari gorsellestirmede hedef eldeki verileri mumkun olabildigince karsi tarafa anlatmaya calismaktir. Mimari gorsellestirme adeta bir yabanci dil bilme islevini gorur. Mimarcayi siradan insanlarin anlayabilecegi sekle donusturen bir istir mimari gorsellestirme.

Mimari gorsellestirmede bakis acilari nasil secilir?
Mimari gorsellestirmede belli perspektifleri vermek durumundasinizdir. Tipki mimari projede nasil vaziyet plani, kat planlari,en az 2 kesit, 4 cephe gorunusu vermek durumunda oldugunuz gibi. Mimari gorsellestirmede de hazirlanan projeyi mukellef bir sekilde anlatmak icin ic mekan ve dis mekanlar icin belli bakis acilari vardir.

Mimari gorsellestirmede isik nasil ayarlanir?
Mimari gorsellestirmede isik mumkun oldugunca projenin yani urunun iyi yonlerinin one cikartilacagi sekilde yapilmalidir, ama yapilan is gorsellere bakanlari kandirmaya yonelik degil, mumkun oldugunca gercekte orada olacak isik atmosferini gosterir sekilde olmalidir. Isik da bir tasarim verisi oldugu icin sayet bu veri projede kullanilmis ise bu vurgulanmalidir.

Mimari gorsellestirmede malzeme nasil verilir?
On proje asamalarinda yapilan ya da soyut bir tarzda yapilan mimari gorsellestirme calismalarinda kavramsal renkler kulanilabilir, projenin okunmasini ve ifadesini guclendirecek malzemeler verilebir. Foto gercekci bir gorsellestirmede ise projedeki malzemeler dosenis yada uygulanis sekli olabildigince ifade edilerek gercek dunya referans verilerek yapilmalidir.

Sonuc
Mimari gorsellestirme bir temsiliyet aracidir. Esas urun mimari nesnedir. Hobi amacli bina ya da sokak gorsellestirmesi yapanlar mimari gorsellestirme yapmis olmazlar. Onlarin yaptiklari gorsellestirmelerde gorselin icindeki mimari degil, gorselin kendisi urundur.

Projelerden bagimsiz kurmaca sokak yada kurmaca binalarin kartpostal tadindaki gorselleri mimari gorsellestirme urunleri degillerdir, olsa olsa 3 boyutlu modelleme ve resim isleme yazilimlari kullanilarak yapilmis konu olarak kendine sokagi ya da bir binayi secmis “tablo”lardir. Hedef binayi ya da sokagi anlatmak degildir; hedef denge, renk, doku, oran, orantiyi 2 boyutlu duzlemde dogru yakalamaktir. Evet yapilan is sanat, bunlari yapanlar da sanatcilardir ve ileri bir teknik bilgi gerektirir. Bu isi yapanlar kendilerine sokaklari ya da binalari secmis ressamlardan farkli degildir, yani yapilan is mimari gorsellestirme degildir.

Mimari gorsellestirme ise sannattan ziyade mesleki bir gereklilikten dolayi yapilir, bir hedef ugruna yapilir. Hedef 3 boyutlu modelleme ve resim isleme yazilimlari kullanilarak projeniz olan binanizi ya da ic mekaninizi anlatmaktir. Projeyi dogru ve anlasilabilir anlatmak ugruna ortaya cikacak resimin dengesinden ya da grafik degerlerinden vazgecilebilir, cunku sonuc urun mimari gorsellestirmenin kendisi degildir. Mimari gorsellestirme bir temsiliyet aracidir, onemli olan esas urunun yani binanin kendi kompozisyonunun iyi olmasidir.

Tabiki projenizi iyi anlattiktan sonra fotografik, grafik degerlere bakilir, ama bunlar urunu destekleyen ogelerdir, urunun kendisi ya da calismanin amaci degil.

Binanizin ya da ic mekaninizin gorselini tek bir kareye sigdirmak fotografik anlamda iyi bir kompozisyon vermeyecek olabilir ama o aci projenizin en iyi anlasilmasini saglayacaktir. Mimari gorsellestirme yapanlar fotograf sanatcilari degillerdir ya da grafiker, tipki fotograf sanatciligi ve grafikerlik gibi, mimari gorsellestirme denen bir disiplin de vardir ve o da kendi kurallarini dayatir.

Soru
1.Bu forum, mimari gorsellestirme yapanlarin yeri midir yoksa bilgisayar ile icinde bina ve sokaklarin bulundugu tablo yapanlarin mi?
2.Bu forum, mimarlik forumu altindaki mimari gorsellestirme forumu mudur yoksa bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu mudur?
3.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise nicin “projenin tasarimi bana ait degil” diyerek calisma yollayanlara proje elestirisi yapiliyor?
4.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise niye “CAD” bolumu altinda da “SANAT” bolumu altinda degil?
5.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise bu karari kim verdi?

saygilar

En son venom tarafından düzenlendi : 01-03-2007 02:55.
venom offline  
Eski 01-03-2007, 10:18   #13
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Hepsi güzel ama önemli bir hata var.

"Mimari gorsellestirme ise bir gereklilikten dolayi yapilir, bir hedef
ugruna yapilir. Hedef 3 boyutlu modelleme ve resim isleme yazilimlari
kullanilarak projeniz olan binanizi ya da ic mekaninizi anlatmaktir.
Projeyi dogru ve anlasilabilir anlatmak ugruna ortaya cikacak resimin
dengesinden ya da grafik degerlerinden vazgecilebilir, cunku sonuc urun
mimari gorsellestirmenin kendisi degildir. Mimari gorsellestirme bir
temsiliyet aracidir, onemli olan esas urunun yani binanin kendi
kompozisyonunun iyi olmasidir. "

Bu paragraf tamamen ölçülemez ve ispatlanamaz cümleler içeriyor. Aynı zamanda hem projeyi çok iyi anlatacak açıları bulursunuz hem de grafik kalitesiyle, rengiyle ışığıyla, ifadesiyle başarılı bir görselleştirme çalışması yaparsınız. Eğer olmuyorsa ben burda kendi grafik görüşünüzü sorgulamanızı beklerim. Zaten görselleştirme işi ile uğraşan birinin aynı zamanda vasatın üstünde iyi bir mimar, vasatın üstünde fotoğrafçı ve oldukça iyi bir illüstratör olması beklenir. "İllüstrasyon" zaten kelime anlamı ile görsel anlatımı tarifler. Açıklayıcı resim diye çevrilebilir. Yani burda bir konuyu açıklamaktan bahsediyoruz. Nedense illüstrasyonun bir süsleme işi olduğuna takıldınız.

Mimari illüstrasyonda esas ürün mimari değil illüstrasyondur. Tıpkı mimari fotoğrafta ürünün fotoğraf olduğu gibi. İllüstratör mimariyi olabildiğince iyi ifade etme amacını taşır. Bunu yaparken hangi tekniği kullanacağına karar veririr. Çok soyut olabileceği gibi somut anlatımlara da gidilebilir. Bitmiş bir projenin anlatımı mutlaka somut olur diye bir kural yoktur. Her illüstratörün kendi tarzları da vardır ve illüstratörü bilgisayar programından ayıran da budur. Yani her illüstratör yaptığı işe kendinden bir şey katar.

Şu anda ülkemizde mimari illüstrasyon yapanların çoğu mimar ya da tekniker kökenlidir. Çoğu hiç bir, fotoğraf, grafik, renk, desen, illüstrasyon bilgisine sahip değillerdir. Bir kısmı bunun farkında bile değildir. Gerekli olmadığını savunanlar bile vardır. Genellikle ülkemizdeki olay işin özünü atlayarak kullanılan aracı yani bilgisayar programını öğrenmeye yönelik olmuştur. Hala asıl ifade unsurlarının öğrenilmesine sıra gelmemiştir. Yani bu pargrafın özü olarak şu söylenebilir. Mimari illüstrasyon yapacak kişinin fotoğraf, renk, graf,k, ve desen yönlerinden eğitimli ve donanımlı olması gerekir.

Donanımlı değilseniz ne olur? Yaptıklarınız belki işi anlatır ama sadece o kadar.

"Binanizin ya da ic mekaninizin gorselini tek bir kareye sigdirmak
fotografik anlamda iyi bir kompozisyon vermeyecek olabilir ama o aci
projenizin en iyi anlasilmasini saglayacaktir. Mimari gorsellestirme yapanlar
fotograf sanatcilari degillerdir ya da grafiker, tipki fotograf
sanatciligi ve grafikerlik gibi, mimari gorsellestirme denen bir disiplin de
vardir ve o da kendi kurallarini dayatir."

Bu da bir diğer varsayımsal paragraf. Ve hatta yanlış. Siz bu konuda herhangi bir araştırma mı yaptınız ki mimari görselleştirme disiplininin kurallarından bahsediyorsunuz? En ufak bir araştırmanız olsa mimari görselleştirmenin görsel kurallarının fotoğraf ve grafikten referanslandığını bilirdiniz. Bu paragraftan çıkan anlam, fotoğrafik ve grafik unsurların yapılan işi süslemekten ibaret olduğu zannına yol açıyor. Hayır değil. Bu unsurlar süsleme değil, anlatımı vurgulama amaçlıdır. Dolayısıyla doğru kullanıldığında mimari projenin anlatımına, yani asıl amaca katkıda bulunur. Zaten sanırım anlaşıl(a)mayan da bu.

Basit bir örnek verirsek, doğru ışık düzeni kullanarak hem daha fazla detay gösterebilir, hem binanın kitle ilişkilerini vurgulayabilir, hem doğru renkleri alabilir, hem de estetik bir anlatım elde edebilirsiniz.

Bir başka örnek, fotografik bir unsur olan alan derinliği etkisini kullanarak belirli bir detayı vurgulamak da mümkündür. Örnekler sonsuz sayıda çoğaltılabilir.

İllüstratörün elinde bunun gibi pek çok araç vardır. Bunların bazılarını fotoğraftan, bazılarını resimden, bazılarını grafikten hatırlayarak işlerine yansıtır. Bu durumda bu unsurlardan haberdar olmayan bir illüstratörün yeri geldiğinde bunları hatırlaması ve işlerinde uygulaması da mümkün değildir. Yaptığı işlerin de salt yapı hakkında genel bir fikir vermekten öteye gitmesi de mümkün değildir.

Bu durumda yine başa dönüyoruz. Daha iyi anlatım için daha donanımlı olmak gerekir. Anlatım zayıflıkları varsa donanım eksikleri vardır. Donanımlarınızı geliştireceksiniz. Ya da ben bu kadarını yapabiliyorum diyerek belli bir çerçeve içinde iş üreteceksiniz.Bu foruma gelen işlerin %99 unda bu tarz donanım ve dahası teori eksikleri vardır. Bu eksikler yüzünden ben günlerdir aynı şeyleri evirip çevirip yeniden yazmak zorunda kalıyorum. Benim yazdıklarım, bu mesleği bir kaç adım öteye götürme amacındadır. Ancak bana gelen cevaplar bu işi belli bir hücreye hapsetme düşüncesinde.

1.Bu forum, mimari gorsellestirme yapanlarin yeri midir yoksa bilgisayar ile icinde bina ve sokaklarin bulundugu tablo yapanlarin mi?

Cevap: Her ikisi de. O tabloların içinde de bir mimari vardır. Çünkü oluşturulan ve tasarlanan bir mekan veya mekanın parçasıdır. Sonuçta mimari ile ilişkili olmaktan öte yine mimarinin görselleştirilmesine yöneliktir. Ortada inşa edilmek üzere üretilmiş bir proje olması beklenmez.

2.Bu forum, mimarlik forumu altindaki mimari gorsellestirme forumu mudur yoksa bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu mudur?

Her ikisi de. Yukarıdaki cevap geçerlidir. Ayrıca yine bir donanım sorunu çıkıyor yapılan işler resim değil illüstrasyondur. Resim farklı bir konuyu tarifler. Dolayısı ile yapılan işler resim değil illüstrasyondur. Bilgisayar ile mimari konulu illüstrasyon yapanlar da bu forumdadır. Hatta olmaları da özellikle istenir ki donanım eksiği olan diğer illüstratörler onlardan bir şey öğrensin.

3.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise nicin “projenin tasarimi bana ait degil” diyerek calisma yollayanlara proje elestirisi yapiliyor?

Bu soru "Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise" yanlış bir önerme olduğundan zaten geçersiz. Proje eleştirisini işi çizene değil ortaya yapıyoruz. Sen neden bunu çizdin bakalım git daha iyi mimar ve proje bul onu çiz diye bir eleştiri yapmıyoruz. Mimarız çoğumuz kötü bina görünce çenemiz durmuyor eleştiriyoruz. Bu eleştiriler sizin tarifinizle "tablo" yapanlara da geliyor.

4.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise niye “CAD” bolumu altinda da “SANAT” bolumu altinda degil?

Bu soru iyice saçma cevap vermeye gerek duymuyorum.

5.Bu forum, bilgisayar ile resim yapanlarin forumunun altindaki sokak ya da bina temali tablolar forumu ise bu karari kim verdi?

Geçiniz, saçmalıyorsun.

Her forumda ister istemez forum yöneticileri belli bir görüş sahibi olduklarından dolayı bir anlamda editörlük görevi yaparlar. Yani forumun yönüne aslında yönetici karar verir. Hiç bir forum tam demokratik değildir. Bu durumda yöneticileri oylama ile belli bir süre için seçmek gerekir.

Bazı forumlara istediğinizi alır istemediğinizi almazsınız. Mesela ben bazı forumlara dışarı kapalı diye girmem. O forum yöneticisi de beni almaz. Bazı galeri siteleri işinizi tarzlarına uymuyor diye seçmeyebilir. Sonuçta her forumun kendine özgü bir dili vardır.

Bu forumda Ayasofya ve ben "Mimari Görselleştirme (illüstrasyon)" işini bir noktaya getirme çabasındayız. Dolayısıyla şu ana kadarki yönlendirmeyi de biz yaptık.

Bakın, burda havanda su dövmek yerine gidin bir fotoğraf veya illüstrasyon kitabı alıp okuyun deneyin anlatılanları ve işlerinizin kalitesinin nasıl arttığını siz de görün. Böylece kendinizi biraz geliştirmiş olursunuz. Gerçekten de çok zaman alan bir şey değil bu. O yoğun işlerin arasında bunu yapabilirsiniz.

Sanki 15 senedir aynı işi yapmıyormuşum gibi konuşuyorsunuz. Sanki www.parkir.com örneklerinde olduğu gibi mimari anlatılırken görsel kalite olamazmış gibi konusuyorsunuz.

www.parkir.com

Sen venom, kaç senedir aynı işi çiziyorsun. Aferin memnunsan devam et. 50 sene boyunca aynı işi çizebilirsin. Üstüne hiçbir ekleme yapma. Hiç değişme. Sen sıkılmıyorsan biz de sıkılmıyoruz.

www.parkir.com

Bakın öğrenin örnek alın.
Eski 01-03-2007, 11:41   #14
Arkitera Üyesi

Düzeltme : www.parkir.com.tr
tolgahang offline  
Eski 01-03-2007, 20:06   #15
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

Buyrun size netten bulduğum bazı mimari görselleştirmeler. Aralarında CG olanlar da var.

Bunlara ne diyeceksiniz? Mimari göz ardı mı edilmiş ? Ne demekse bu dediğiniz?
Eklenmiş İmajlar
venomdan-ayasofya-ve-cetine-3d-architectural-rendering-jpg  venomdan-ayasofya-ve-cetine-architectural-rendering-jpg  
Eklenmiş İmajlar

Kapalı Konu

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları