![]() |
|
|||||||
| Mimari Görselleştirme Mimari görselleştirme çalışmalarınızı bizler ile paylaşın. |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Özellikle Max 9 çıktıktan sonra Mental Ray'in gücünde önemli bir artış görüldü.Ancak V-Ray'de kolay vazgeçilebilecek bir alışkanlık değil gibi.
-Sizce hangi render motoru daha güçlü?... -İç mekanlarda yada dış mekanlarda hangi render motorunu tercih edersiniz?... -Duruma göre farklı render motorları tercih ettiğiniz olurmu?... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Pudra şekeri kaplanmış görüntüleri sevenler v-ray kullanıyor
diyerek olaya hiç de bilimsel olmayan bir yaklaşım getiriyorum ![]() Ben hiç v-ray kullanmadım ama mimari görselleştirme yaparken v-ray tercih ederdim. Animasyon işlerimde mental ray kullanıyorum. Ancak bazı işlerde v-ray de hoş sonuç verebilir. O pudralanmış görüntü hoş olabiliyor. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
![]() |
Alıntı:
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
İstanbul
![]() |
amaç ve sonuç
selamlar,
vray kullanması gerçekten kolay olan bir render motoru, mental rayin yanında ama animasyon aşamasında olay değişiyor vrayde çıkan bir takım sorunlar mentalda yaşanmıyor. Gölge ve yansımalar animasyonda titreme yaratmakta bu sorun mental rayde olmamaktadır.vray arka plan resmini yansımalarda öne taşıyor sonuç olarak akan görüntüde titreme oluşuyor. iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Vrayde crack kullanımda böyle titremeler olduğunu duymuştum. Ankara'da vray ile 45 dk uzunluğunda animasyon filmi yapan ekipler var bunlarda titreme sorunu olmadı.
Dahası mental ray'in de bazı durumlarda garip lekeler oluşturması ve teslim tarihlerini zora sokması zamanında yaşadığımız bir problemdi. Sebebini anlamadık o yüzden çözemedik başka bir yöntemle devam etmiştik. Pudralanmış yüzey derken, vray renderlarında çıktıların renklerinin garip bi şekilde beyaza kayıyor olmasını kastettim. Sanki üzerine pudra sürülmüş gibi pürüzsüz ve de beyazlamış. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Mental ray denince photon mapping anlıyorum, vray' de ise başka hesap yöntemleri de var ve daha çok bunlar kullanılıyor. Yöntemlerin teknik anlamda farkını bilmiyorum, anlatan olsa bir şey ifade edecek mi emin değilim.
Işık sektirme konusunda detaylar, farklar, iç mekanda daha çok öne çıkıyor, dış mekan için kontrol daha çok kullanıcıda. Vray' in daha kolay öğreniliyor olması, malzemeler ve ışıklarda daha basit ve kısıtlı seçenek olmasından kaynaklanıyor sanırım. Mental ray' de standart malzemeler de dahil olmak üzere aynı hedefe birçok yönden ulaşmak olası . Ayrıca "shader" programlayarak daha da genişletilebilen esnek bir motor olduğu için ortalık biraz karışmış. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Gerçek dünyaya yaklaşmak istiyorsanız vrayi öneririm, mental ray ile ne kadar uğraşırsanız uğraşın toon havasını dağıtamıyorsunuz.
Konu ile ilgisi yok ancak gönlüm her zaman brazil' da. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Toon?
http://www.mentalimages.com/4_1_moti...res/index.html Emrah'cığım tekrar düşün. Poseidon The Day After Tomorrow The Matrix Revolutions The Matrix Reloaded Star Wars: Episode II "Attack of the Clones" Terminator 3: "Rise of the Machines" Panic Room
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Özür dilerim benim hatam, ufak cümlelerle büyük bir sektörü ifade etmek elbette zor ve ben bunu yapmaya çalıştım.
Gönderdiğiniz resimleri inceledim ancak konu burada maya mı? max mi? xsi mı? cinema 4d mi? Hepsine verilen mental ray render motoru gerçekten bir mi? Hepsindeki kodlar aynı mı ? Resimlere tekrar bakın hepsi gerçekten max ile mi yapılmış? Ben max'e bahşedilen mental ray ve vrayden bahsettim ki buradaki konunun da bu olduğunu zannediyordum. Belkide konuyu açan arkadaş burada bir açıklama daha yapmalı. Dediğim gibi benim hatam , başa dönüp soru okunmadığı için genel ifadeler kullanmamalıydım. Okumayanlar için max için mental ray diye açık bir ifade yazmalıydım. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Yok... Mental Ray Stand Alone renderer büyük ihtimal bunlar. Ancak sonuçta core aynı olduğuna göre çok fazla farketmeyecektir. Dahası zaten iş hangi yazılımda yapılmış olursa olsun sonuçta "stand alone renderer" üzerinde renderlanabiliyor.
Bence çok fazla zorlama, öyle ilk anda göze batacak kadar bir ayrım yok sonuçlarda. Ama vray daha kolay kullanılıyor dersen ona kimse birşey diyemez. MR ile iyi sonuç almak için ciddi bir uzmanlık gerekiyor. MAX'da gerçekçi malzeme üretmek çok zor. Çok iyi bilmek gerekiyor. Aksamalar o yüzden oluyor. En azından ben kendi işlerimi MR ile renderliyorum. Gerçekçilik açısından bir sorun olduğunu sanmıyorum. Vray ise kendi malzeme ve ışık seti ile geliyor. Yine dediğim gibi mimari yapacaklar için vray iyi ve kolay bir seçim olabilir ama uzun boylu işlerde ben MR seçerdim. Aralarında çok büyük fark oldugundan değil. vray'in renk skalası mimarilerde iyi duruyor gercekten de. Ama hareketli görüntüde bana soğuk ve yavan geliyor. Tamamen subjektif bir seçim. En son Çetin Tüker tarafından düzenlendi : 25-01-2007 17:50 |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
![]() |
...
Mental Ray'de V-Ray'de şüphesiz gerçeklik duygusu yaratmak için tasarlanmış render motorları.Tabi Mental Ray'in biraz daha sürealistik atmosferleri yarattığı konusunda Emrah'a bir noktaya kadar katılıyorum.Zaten sinema sektöründeki kulanımlarıda genelde fantastik filmler boyutunda.Oysa V-Ray fantastik bir atmosferden ziyade normal sahnelere yardım eden ve animasyon olduğu pek belli olmayan durumlarda yardımcı işlevi görüyor. Bu yüzden mimari görsellerde dikkati mekan üzerine yoğunlaştırmak isteyenler ve temiz yüzeylerle çalışanların işlerinde daha duyarlı resimler ortaya çıkartabiliyor. Ancak Max 9 'un Mental Ray tutoriallarını incelemeye başladıysanız V- Ray'e yakın sonuçların elde edilebildiğini görebilirsiniz son zamanlarda...Daha fazla para vermeye değecek bir fark ortaya çıkıyormu o zaman? Tabiki '' Max'e bahşedilen V-Ray Emrah ''...Zaten max 9 'un çıkışı ile Mental -Ray'deki değişimler üzerine bu konuyu açmak bende bir ihtiyaç oldu.Mental-Ray'ın Max 9'daki versiyonunu baz almamız sağlıklı olur.V-Ray'e gelince onunda max 9 'da çalışabilen versiyonu V-Ray 1.5 RC3. Kulanmış olan varsa ve konuyu genişletirse sevinirim.Dahası konu mimari sunumlarla sınırlı.Burası mimarlara ve tasarımcılara yönelik bir forum genel olarak. Yani max gibi programları aslında bir araç olarak kullanan kişiler için.Xsi gibi sinemaya yönelik programları pek kullananlar olduğunu sanmıyorum. Bu konularda açıklamaya gerek varmı bilmiyorum.Zaten Türkiye'deki mimarların çoğunluğu da Autodesk'in ürünlerini kulandığı için Max'e yöneliyorlar doğal olarak.Tabi istisnalar olabilir.Amacımız ne? Mimarlar olarak daha gerçekçi sahneleri nasıl yaratabiliriz? Arayışım bu yönde. ..ve bu bağlamda Max 9'un ulaştığı son aşamada biz mükemelliyetçiler için Mental-Ray artık yeterlidir diyebilirmiyiz.Yoksa V-Ray olmadan olmuyor demeye devam ediyormuyuz? Örneğin Çetin V-Ray kendi ışık setiyle geliyor ve malzemeleri mimariye daha uygun dedi. Bunun gibi RPC tarzı yan programları düşünürsek hangisi daha başarılı ve uyumlu? Konunu geldiği noktadan memnunum aslında yanlış anlaşılmalar olsada..Daha teknik yorumlarında olacağını düşünüyorum zaman içerisinde. Bu tarz farklı görüşleri olanlar bizi aydınlatmaya devam ederse sevinirim
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Herşey tamam da, ben arada edilen şu "XSI gibi sinemaya yönelik programlar" tarzı lafların kişileri yanlış bilgilendirmekte olduğunu söylemeden edemeyeceğim.
Yani MAX mimari, MAYA ve XSI sinema... Bu ayrımlar doğru değil. 10 sene önce kısmen doğru olabilirdi. Artık genellikle kişilerin hangi yazılımı kullanıldığı ile pek ilgilenilmiyor. Bu aşama gerilerde kaldı. Lightwave ne o zaman? PİXAR ne MAYA kullanıyor ne MAX ne XSI. Kimisi hepsini kullanıyor. Kimi kendi yazılımını geliştiriyor. Böyle boş ayrımları insanların kafalarına sokmayalım. Bu yazılımların hiçbirinde bu oyun programı olsun bu sinema programı olsun bu mimari programı olsun tarzı optimizasyonlar yok. Piyasadaki farklı sektörlerdeki farklı yaygınlıkların sebebi fiyat politikaları, pazarlama politikaları ve piyasaya giriş zamanlarına bağlıdır. Aynı şey rendır motorları için de geçerli. mesela 2000 kullanıcılı bir mental ray paketi kaç dolar acaba? Ya da 2000 kullanıcılı bir vray? Ağır iş yükünde kim daha az sorun çıkartıyor? Kim daha hızlı? 100 milyon dolar harcayacağım filmimi hangi rendır motoru son ana kadar sorunsuz rendırlayacak? Kim bana son ana kadar teknik destek verecek? Bir yapımcı daha cok bunları düşünüyor. Biz ise sadece çıktılara bakıp ahkam kesiyoruz. XSI ve MAYA nın mimaride yaygınlaşması mümkün değil. Çünkü objeleri merkezde yaratmak gibi bir sorunu var. Bir mimari modelciyi çıldırtmak için birebir. Orijinden 100 mt uzaktasınız ve bir kutu için orijine panlıyorsunuz. Ayrıca Z ekseni MAYA ve XSI da ekranın derinliği gösterir MAX ise world koordinat sisteminde Z eksenini Ekranın yukarısı olarak tanımlar. Mimarların MAX'I tercih etmelerinin en temel 2 sebebi budur. Bu arada tabi Autodesk'in dünyadaki en büyük sektör olan inşaat sektöründe yaygınlığı ele geçirdikten sonra sahip olduğu maddi güç ile hemen ardından gelmekte olan Alias'ı 185 milyon dolar gibi bir paraya satın aldıgını da unutmayalım. Vardır bir hikmeti. Zaten bu gidişle yakında ortada Adobe, Microsoft ve Autodesk kalacak. Yani yazılımların piyasadaki yaygınlıklarının ve hangi sektörde neden tercih edildiklerinin sebepleri bizim sandıklarımızdan cok farklı olabilir. Bu sebeple konuyu bu şekilde ara cümlelerle dağıtmaya gerek yok. Konu Mental Ray ve v-ray karşılaştırmasıydı. Devam edebiliriz. Bu arada kimse Lightwave adını kullanmadı. Ben kullanayım da unutulmasın. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Kafaları karıştıran şey şu.
XSI Rgileme konusunda sıkı MAX'çilerin bile programı değiştirmesine sebep oldu. Örneğin Blur Studios rig konusunda XSI'a geçti. Ama model render bütünüyle Max. kafaları karıştıran budur bence. ![]() Bir sinema üreticisi piyasaya bakar projesine bakar. Duruma bakar yani. Aaa der ben şu konuda şunu kullanacağım bu konuda bunu kullanacağım. Büyük bütçeli bir stüdyo ise arada sırada kabuk değiştirir gibi yazılım değiştirir. Ya da daha da iş büyüdüyse kadrosunda shadercı rendercı tutar kendi motorunu kendisi yazar. Örneğin Taylan Erdem geldi Pixar'a yazdıklarını anattı. Helal olsun dedik. Sadece Taylan'a değil Pixar'a da. Yaptığı işte ne gibi detaya inip neler üretiyor diye. Aramızda dönen muhabbetlerde MAX sinemacılara uygun değil ama bak XSI uygun demek Çetin'in de dedeiği gibi çok doğru sonuçlar doğrumaz. Kaynak: Grafficafe ve http://features.cgsociety.org/story_...id=3829&page=1 ve http://www.softimage.com/news/default.aspx?video_id=0
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
İzmir
Mimar
![]() |
Ben Çetinim verdiği linklere baktığımda daha çok Mental ray'in ışık oyunlarının olduğu yerlerde kullanıldığını görüyorum...Ve gördüğüm kadarı ile Almanyada ki bir kaç firma mental ray ile inanılmaz animasyonlar üretmişler..Vraydeki pudramsı olay zaten tamamen indoor için kullanıldığında ancak cok güzel sonuçlar veriyor.Onun dışında Outdoor renderlarda çok bir avantajı olduğunu bende sanmıyorum..Cidden maya da modelleme yapmak bir mimar için inanılmaz zor..Ama sanırım versiyonlar ilerledikçe bunu daha esnek hale getiricekler..Cgtalkta şu an en çok takip edilen thread Mental ray ile nası vray gibi sonuçlar alınabilceği...Ortaya çıkan sonuçları incelemenizi kesinlikle tavsiye ederim...Render konusunda uzman mental ray kullanan bir çok insan Vray kadar bir render alamadı..
ne yazık ki alınanlarda cok özel ve uğraşılmış sahnelerdi...Mental Raydeki bozuklukların standalonedaki bug dan kaynaklandığını sölüyolar..www.lamrug.com Los Angles mental ray user group ) burda bununla ilgili açıklamalar bulmak mümkün..
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |