|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
acı gerçek
Selam arkadaşlar.
Ben de 3. dönem diploma projesi mağduru bir insan olarak sizinle aynı duyguları paylaşıyorum. Malesef ki okulumuzun 4 yılda mimar olunmaz anlayışı birçoğumuzu gerçekten mimar olmamaya itmektedir. Ben kendi adıma bu okulda yaşadığım psikolojik baskılar aşağılanmalar neticesinde hem bedenen hem ruhen sağlığımı yitirmiş durumdayım. Mimar Sinan' da okuyorum dediğim zaman insanların bana acıyarak baktığı hatta bunu açıkça dile getirdikleri çok acı bir gerçek. Eğer bir üniversite her yıl bünyesine 100 kadar öğrenci alıp bunların yalnızca 20-30 unu mezun edip, 50 kişilik sınıflarda 50 kişilik kadryla 200-250 öğrenciye ders vermeye çalışıyor, öğrencilerini eğitim almaya geln insanlar değil üzerinde egosunu tatmin edebileceği zavallı varlıklar olarak gören öğretim görevlilerini bünyeinde bulunduruyorsa o kurumun başarısından nasıl söz edilebilir. Geçen dönem yaklaşık 120 kişi diploma projesi alıp 70 kişi başarısız oldu. Üstelik başarısız olanlar neden başarısız oldukları nerede hata yaptıkları hakkında hiçbir şekilde bilgilendirilmedi. Bu okula gelen herkes belli bir kapasiteye sahip insanlar sonuçta. 120 kişinin 70 i başarısız(!) oluyorsa bu o güne kadar o öğrencilere yeterli eğitimi vermeyip sonra onları tek başına bırakan, ara jürilerde verdiği önerilerin arkasında durmayıp bitirme jürisine dışarıdan gelen hocalara karşı savunmayan ve kanımca karar alırken de hiçbir şekilde objektif davranmayan kadronun problemidir. Üstelik birinci sınıfa adımını atar atmaz taş duvar nasıl çizilir, en fazla 3/2 tuğla kullanarak tuğla duvar nasıl örülür 1.5 metreden fazla çıkma yapılamaz gibi çağdışı saçmalıklarla öğrencileri en az iki sene oyalayıp sonra betonarme sistemi şöyle bi geçip çelik yapıların kıyısından geçen bir sistemde yetişmiş insanlar olarak çağı yakalamak 3 boyutlu görsel çizimler yapmak tamamen bizim maddi imkanlarımız ve araştırma kapasitemize bıralıyor. Bugüne kadar iş ararken T cetveliyle çok iyi çizim yapar mısınız yada moloz taş duvar örmeyi bilir misiniz gibi bir soruyla hiç karşılaşmadım. Eğer iş hayatında bana gerekecek beceri ve bilgileri kendi kendime öğreneceksem bu okulda okumamın ne anlamı var ki... Çok uzattım galiba bu okul hakkında söylenecek çok şey var. Ben de geçen dönem YÖK başvurma girişiminde bulunarak bu konuda mağdur arkadaşları örgğtlemeye çalıştım ama okulu sittin sene bitirememe korkusundan mıdır, ben nasılsa bu sene bitiririm düşüncesi midir yoksa kaderi kabullenmişlik midir bilemiyorum kimse yanaşmadı böyle birşeye. Mesela bir kanalda tv programı yapılsa ve herkes bunları bütün Türkiye önünde dile getirse hatta bu son diploma tesliminden önce yapılsa. Eğer ciddi katılım olacağını garanti edebilirsek bu konuda birşeyler yapabilirim sanırım. Bir ay içinde desteklerinizi bekliyorum. Sesimizi duyurma zamanı gelmiştir. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Gerçekten böylemi oluyor bu okulu bitirmek pardon bitirememek yazdıklarınızı dehşetle korkuyla okudum iç mimar adayı olarak!Mimarlık kısmı bu kadar zor sa kim bilir iç mimarlık kısmı ne kadar zordur.Umarım bu geçen süre içinde bitirme projenizi verirsiniz.Saygılarımla...
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Üye Adayı
Bursa
Mimar
![]() |
Bir arkadaşım okul birincisi olduğu ve önceki hiçbir projesinden kalmadığı halde diploma projesini 5. defada verebildi.
(Kendisi yaptığı 3. diploma projesini ulusal bir öğrenci fikir projesi yarışmasına göndermiş ve ödüle değer tek proje seçilmiş ve ara juride bunu hocalarla tartışmış ve 5. projesinde düşük bir notla mezun edilmiş.) Düşünmek bile istemiyorum diploma projesi olarak elli (50) puan verilmeyen proje, sanırım on (10) kadar proje arasında tek ödüle layık proje seçiliyor ve ulusal bir dergide de yayınlanıyor. Bu söylediğim hadise 90'lı yılların sonlarında olmuştu demek hala değişen birşey yok.. Yazıklar olsun...... Kalın mimarca.... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Katılıyorum "yazıklar olsun"
4. kez bitirme projesi aldığım halde yine başarısız bulundum. Peki nereye kadar? Kendi kendimize daha ne kadar cebelleşebiliriz? Ben artık mimar falan olmak istemiyorum zaten diplomamı versinler yeter ki bunu fazlasıyla hakettiğime inanıyorum. Son 4 dönemdir inatla gösterdigim çaba ve gayret hakediyordu en azından. Bize öğretmedikleri şeyleri bilmemizi nasıl bekliyorlar işte bunu anlayamıyorum. Artık birilerinin bu keyfilige dur demesi gerekiyor. Bu insanların oyuncağı değiliz biz. Bu yaştan sonra babamızdan görmediğimiz aşşağılamayla azarlamayla bizi muhattap etmeye psikolojimizi bozup bizi ezik insanlar haline getirmeye hakları yok. Bu ülkenin türbandan daha büyük eğitim sorunları var ama biz kimsenin umurunda değiliz.. Bizim sesimizi kim duyacak.. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
MSÜ-MSGSÜ diploma projesi
forumun bu bölümüyle hic ilgilenmemistim, mezunu oldugumdan her zaman gurur duydugum okulun ögrencilerinin yazdiklarini okuyunca sasirmamak elde degil.
Sevgili ögrenciler hocalarinizdan su sorunun cevabini almayi deneyin bakalim. MSÜ/MSGSÜ diplomasi avrupada hangi ülkede akredite olmustur somut ülke adi isteyin Bendeki bilgi durumuna göre HICBIR ÜLKE ama beser sasar belki bu ara bir ülke yanlislikla tanimistir bilemem ama onlar kesinlikle daha iyisini bilirler. ülkenin en elit okullarindan biri olan MSÜ deki egitim (aslinda bütün üniversiteler bu veriye dahil) neden taninmiyor ve okulun bu yönde bir iyilestirme cabasi varmi ? ben yillar önce mezun oldugumda o dönem hepimiz mezun olmustuk jüri bitiminde sonuclari bildirdiklerindede cicek pasajinin yolunu tutmustuk okudukca hayretim dahada artti 1 yil önce bu konu baslatilmis aslinda eskimis oldugundan bir sey yazmak istememistim ama 2008 subat ayinda yazilmis yaziyi görünce galiba konu yine canlaniyor deyip katki koymayi tercih ettim |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Sorunun cevabı çok basit aslında okulun zihniyetinin ve sisteminin taş devrinde yaşıyor olması. Onlarca cümle yazmıştım ama yanlış tuşa basınca hepsi gitti şunu belirteyim 21. yy'da moloz taşlarla 1.5 tuğla duvarlarla 1.5 metreden fazla çıkma yapılmazlarla iliğimiz kemiğimiz doldurulup beynimiz uyuşturuluyor. Sonra çağdaş yapı sistemleri öcüymüş gibi gözteriliyor ama gel gör ki diploma projesinde öğretilmeyen herşey istenip neden yapmadın deniliyor. Ben kendi kendime herşeyi öğrenebileceksem siz neden varsınız? Bu okulu bazı hocalar açık öğretim fakültesi kendilerini de konu mankeni zannediyorlar nedense bilgilerini paylaşmaktan ödleri kopuyor. Sonra da ağzınla kuş tutsan "kuşun kanadı niye beyaz değil" deniyor. Evet 19. yüzyıl şartlarında çok iyi eğitim veriliyor ama kesinlikle gelecek görmüyorum. Kim ne derse desin çağdaş bir eğitim aldığımıza inanmıyorum. Bu şartlar altında kim niye tanısın ki ...
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
Evet, çıkmak 4 yıldan biraz daha uzun da sürebilir, fakat başka bir şey var.
Buradaki eğitim sizi daha güçlü yapar. Peki güç nedir... Eğer diploma jürisine gelene kadar, daha doğrusu ondan bir önceki aşamaya, yani Mimari Proje yapma aşamasına gelene kadar, mimarlığın doğrularını öğrenirseniz, ondan sonra okulda da hayatta da bir probleminiz kalmaz. Güç sizin kendi elinize geçmiş olur, bundan sonra da kaç diploma öğrencisinden kaçının kaç senede mezun olduğu sizi ilgilendirmemeye başlar. Yani burada ayakta kalabilmek için yapmanız gereken, gücü kendi elinize almaktır, bunu yapmanın tek yolu da mimarlığın doğrularını öğrenmektir. Dolayısıyla buradan sizi mimarlığı öğrenmeden ve ayaklarınızı yere bastırmadan mezun etmezler. Buranın insanlara zor gelmesinin sebebi budur. Ama bu, sizi, kendi dışınızdaki koşullara bağımlı olmaktan kurtarıp, gerçek tasarım ve uygulama alanında kendi ayaklarınızın üzerinde durabilmenizi sağlamak içindir. Nasıl... Örneğin, burada size hiçbir şeyi hazır vermezler. Proje konunuzdan projeyi yapacağınız arsaya, kullanacağınız paftaya, rölövesini alacağınız binadan rölöve alırken kullanacağınız tekniğe, eskiz yaparken kullanacağınız kalemden eskiz yapma tekniğinize, her şeyi kendiniz bulursunuz. İşler bir usta-çırak ilişkisi içinde yürür. Siz çırak olarak önce fikrinizi ortaya koyar, denemenizi yaparsınız, ondan sonra usta gelip yapacağı yorumu yapar. Sizi uzaktan izler, düştüğünüz zaman kaldırır. Elinizden tutup köprüyü geçirmez. Köprüyü belki 3 denemede geçersiniz, ama nereye bastığınızı bilerek. Diploma projesine geldiğiniz zaman ise tamamen eğitim bitmiş, kendi kendinize bir bina tasarlıyor halde olursunuz. Önce projeyi yapacağınız arsayı, gerekçeleriyle beraber jüriye kabul ettirirsiniz, sonra sömestr içinde sadece iki kere jüri önüne tekrar çıkar, projenizi anlatırsınız. Bunun dışında kimseye danışma durumunuz yoktur, ama danışmayı istiyorsanız da, hem doğru kişleri bulmanız hem de doğru soruları sormanız gerekecektir. Projeyi teslim ettikten sonra çıktığınız son jüride de, ortaya koyduğunuz projeyi, gelebilecek tüm sorulara cevap verebileceğiniz kalitede bir sunumla beraber savunmanız beklenecektir. Bunu yapabilene kadar da sizi bırakmayacaklardır. Okulun zorluğu buradadır. Onun için, diploma jürisini, olayın özünü kavrayamamış insanlardan dinlemeniz hata olur. Bu konuda son bir şey...5. - 6. - 7. seneye kimse bakmaz, kimse de kafaya takmaz...Adam okulu 7 senede bitirir, sonra girer kürsüye hoca olur. Çünkü eğitimi almıştır ve bu işi yapabilecek kaliteye sahiptir. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
liquid.dreams ne kadar güzel yazmışsın.ben msü'se mp2 alacağım önümüzdeki dönem. 4. senem bitti okulum şimdiden 2 sene uzadı
her sene her diploma jürisine giriyorum.. birçok arkadaşım diploma pr. aldı 4 senede. bazılarına dirsek dirseğe yardım ettim,içinde bulundum.yani ne olduğunu biliyorum.ilk 2 sene ben de okula çok isyan ettim.sonra anladım ki esas eğitim problemi üniversiteye gelene kadar olan zamanda.. esas sana verilmeyen özgüven lisede ortaokulda.. o kadar alışıyorsun ki bir test kitabı alıp "soru tipi" ezberlemeye ya da verilen ödev kadar ödev yapmaya.. işte 2. seneden sonra az önce senin anlattıklarını gördüm okulda.. diğer okullardan arkadaşlarım oldu. onların çatır çatır projelerden geçmesi bana anlamsız,kıymetsiz gelir oldu.. ben "ödev" yapmadığımı anladım, biliyorum..ve bu yüzden okuluma aşığım ve inanılmaz saygı duyuyorum.bozulmadığı için,dejenere olmadığı için,ekolünü kaybetmediği için,saçma sapan amerikancılık oynamadığı için, varoluşunun arkasında durduğu için, beni piyasaya değil,mimarlığa yetiştirdiği için.. artık gerisi biraz da insana kalıyor.. neye anlam yüklediğine kalıyor. 4 senede mezun olmak 4. senenin sonunda bir değer taşıyosa senin gözünde birşey diyemem tabiiki.. fikirlerin beni çok mutlu etti.. msü için bir kez daha düşünüp,fevri düşünmemek lazım. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
bu sene 88 kişi diploma projesi aldı mimar sinanda.55 kişi diploma projesini verdi.bu sonuçta mimar sinanda bir diploma projesi skandalının olmadığının göstergesidir.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
bence asıl sorun mezun sayısı değil.ama bunu skandal olarak görmeyenler için söyleleyim.bu dönem 2004 mezunu dört kişiydik.yani yaklaşık 120 kişiden sadece 4 kişi mezun oldu.geriye bakıldığında okadar insan acaba gerçekten de mezun olmayı haketmiyor muydu?:/ hadi bunu geçtim o kadar insan kalıyor ya acaba bunda suç tek tarafta mı?burada eğitmenler,eğitim sistemini yapanlar kendilerine pay çıkarmıyorlar mı?tabiki hakkeden geçsin.eşitlik değil bu,tabiki adil olmak lazım.ama bence bu böyle sürüp giderse kaç mimar sinan lı mimarlıktan hatta hayattan soğuyacak bu daha önemli.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
yök okulun başarısı düşük diye(çok az mezun veriyor olduğundan ve mezunların ortlamasının düşük olduğundan) okula uyarı yapmış.ve bu yıl okulun mezun verme oranı %59.artık mimar sinanlılar daha şanslı
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Umarım mimar adaylarının Mimar Sinan Üniversitesine tercih etmemesine karşı doldurmuyorsunuzdur ?Yoksa bu hem okul için hem orada okuyan öğrenciler için güzel bir yargı değil!Kendimde gördüm yurt dışından Erasmus'la gelen bir çok öğrencinin ilk tercihi Mimar Sinan olmazdı.Biraz daha makul konuşmak hem forumda bu yazıları okuyanlar adaylar için hemde bunları okuyan diğer kişiler için güzel bir yaklaşım değil!Saygılarımla...
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
ben sadece mimar sinanda olan değişiklikleri ve olayları forumda paylaşıyorum.sizin bu ön yargınız ne olacak orasını bilemem...
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
Tekirdağ
Öğrenci
![]() |
Ön yargılı değilim olamamda umarım siz beni yalnış anlamamışsınızdır.Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.SAYGILARIMLA..
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|