|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Karadeniz Teknik Üniversitesi
KTÜ Mimarlık Bölümü
1955 yılında Trabzon milletvekillerinden Mustafa Resit Tarakçıoğlu ve arkadaşlarınca Trabzon'da “Karadeniz Teknik Üniversitesi” adıyla, “bilimsel üretimin yanında, hizmet vereceği geniş bölgenin araştirma merkezi ve laboratuarı” olacak yeni bir yükseköğretim kurumu kurulması için bir kanun teklifi hazırlanmıştır. Bu teklif, TBMM'nin 20 Mayıs 1955 günkü toplantısında 6594 sayılı Karadeniz Teknik Üniversitesi kuruluş kanunu olarak kabul edilmiştir. Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne 19 Eylül 1963 tarih ve 336 sayılı kanunla Rektörlük ve Fakülte kadroları verilmiş; böylece Temel Bilimler, İnşsaat-Mimarlık, Makine-Elektrik ve Orman Fakülteleri kurulmuştur. Karadeniz Teknik Üniversitesi, kuruluşundan yaklaşık 8,5 yıl sonra 2 Aralık 1963'te Trabzon'un Maşatlık mevkiindeki bir ilkokul binasında öğretime başlamış, daha sonra bu okulun yanına yapılan bir ortaokula, 1967'de ise Bostancı Köyü sınırları içinde yer alan şimdiki üniversite kampusuna taşınmıştır. İnsaat ve Mimarlık Fakültesinin ilk öğrencileri, iki yıl Temel Bilimler Fakültesi'nce İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi desteğiyle yürütülen ortak bir program uyarınca öğrenim görmüşler; 1965 yılında teknik kadroların oluşmaya başlamasıyla İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık Bölümlerinden birini seçerek 5 yıllık bir öğretim sürecinin ardından 1967–1968 öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin Yüksek Mühendis ve Yüksek Mühendis Mimar diplomalı ilk mezunlarını oluşturmuşlardır. Kuruldugu günden beri Mimarlik Bölümü'ne diger kurumlardan ögretim üyeleri davetli olarak egitime katkida bulunmuslardir. Bu üyeler, diploma jürisi üyeligi, Mimari Tasarim Teorileri, Yapi Bilimleri, Tasiyici Sistemler, Kent Bilimleri ve Tarihi Çevre Degerlendirmesi vb. Bilim Dallarinda ders, konferans ve doktora dersleri vermislerdir. Kisa zamanda ögretim elemanlarini kendi bünyesinden yetiştiren Mimarlik Bölümü, gelişimine katkıda bulunan bu kişilere ve bugüne kadar görev yapıp ayrılan tüm Öğretim üye ve elemanlarına teşekkür etmeyi bir borç bilir. 4936 sayili kanuna bagli oldugu 1963–1973 döneminde 5 yil ögrenim süreli olan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin ögrenim süresi, 1973'de çikarilan 1750 sayili Üniversiteler Kanunu ile 4 yila indirilmistir. Mimarlik Bölümü ise 4 yillik egitime 1977–1978 ögretim yilinda baslamistir. Ilk mezunlarini 1968 yilinda veren KTÜ Mimarlik Bölümü bugüne kadar yaklasik olarak 2000 mimari ülkemizin hizmetine sunmustur. Bu mezunlar çesitli kademelerde yer alarak ulusal-uluslar arasi düzeyde basarilar elde etmistir. 1963 yılında Insaat-Mimarlik Fakültesi, Makine-Elektrik Fakültesi ve Yer Bilimleri Fakültesi adlariyla kurulan üç fakülte, 4.11.1981 tarih ve 2547 Sayılı Yüksekögretim kanunu ve 20.07.1982 tarih ve 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca, Mühendislik-Mimarlik Fakültesi olarak birlestirilmistir. Bakanlar Kurulu'nun 04.07.2005 tarih ve 9127 Sayili karari ile ise Mühendislik-Mimarlik Fakültesi kapatilarak, Mühendislik Fakültesi ve Mimarlik Fakültesi olarak yapilandirilmistir. Mimarlık Bölümü bu tarihten itibaren Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Mimarlık Bölümü; insan, yapı, çevre iliskileri alaninda bilgi üretmeyi, düzenlemeyi ve bu bilgileri tasarim, organizasyon, uygulama, danismanlik etkinliklerinde kullanmayi amaçlayan mimarlik anlayisina yönelik dört yillik bir egitim vermektedir. Yönetmelik uyarinca ögrenimini tamamlayanlara “MIMAR” diplomasi verilmektedir. Bina Bilgisi, Yapi Bilgisi, Sehircilik, Restorasyon ve Mimarlik Tarihi Anabilim Dallarından olusan bölümümüzün akademik kadrosunda 8 profesör, 3 doçent, 9 yardımcı doçent, 5 ögretim görevlisi ve 20 arastirma görevlisi bulunmaktadir. Bölümümüzde 1963 yılından beri lisans ve doktora, 1982 yılından beri de yüksek lisans programı yürütülmektedir. 2005–2006 egitim-ögretim yılında kayıtlı 251 lisans, 33 yüksek lisans ve 31 doktora ögrencisi vardır |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|