![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
En İyi Tasarımcılar Hangi Okuldan Çıkıyor?
Sizce hangi okulun yetiştirdiği öğrenciler daha iyi tasarımcı oluyor.Bu işin buyuk kısmı olan kişiye özgülüğü bir kenara koyarsak bu konuda farklı kişilerin neler düşündüğünü çok merak ediyorum.
Ben kesinlikle uludağ diyorum mesela..2. sırada itü (ondada yuksek lısans yapıorus ayıp olmasın simdi )
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
Konya
Öğrenci
![]() |
Ben İTÜ yü çok da tasarımcı bir üniversite olarak düşünmüyordum şaşırdım siz burda yazınca ben mimar sinan ve yıldız teknik diye düşünüyorum daha sonra da anadolu olabilir belki İTÜ daha teknik ve yapıya yönelik diye çok duymuştum genelde böyle geçer konuşmalarda İTÜ adı...Kişinin kendi tasarım yeteneğinden başka bence Mimar Sinan da gerçekten bir tasarımcı nasıl olunur tasarım nasıl yapılır bu öğretiliyo diye düşünüyorum bence de önemli olan bu...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
--------------------------------------------------------------------------------
...............türkiyede mimarlik egitimi veriliyomu bunu asıl sorgulamak lazım.... mimarlık egitiminde türkiyede okul neresinde kalıyo .... bence yeterli değil. okul dışında adımlarını eksik atsa mimarlıgı yaşam olan insan yaşamdan geri kalacak.. bircok mimar ark. konuştugumuzdada türkiyede cogu ünv. yurt dışındaki egitimin cok gerisinde kalıyo... ama bu yurt dışındaki egitimi göz önüne alıp akredite olmak için çalışan türkiyeden sadece iki ünv. var. bir itü digeri uludag ünv. ........ durum böyle olunca tasarımcı okulu secmek sacma olur bence.... ........ ama türkiyede şu durum var... şuan başarılı görünen ünv. var. sadece başarılı görünen... bu forma herkes yazar şimdi odtü, itü, ytü, msü bunlar bence köklü ve cok sayıda ogrenci alan okullar oldugu icin görünen kısım kastettiğim kısımdalar... ........ 1985 ve 1990 lardan sonra mimarlık egitimi veren okullar arasında baktıgımda uludag ünv. göze carpıyor. şuan gündemde olan yarışmalardada az sayıda mezun ogrencisi olmasına ragmen onların başarılarına şait oluyorum. ........ bir okulun başarısını gösteren ve onların türkiyede mimarlık egitiminde yerini gösteren archiprix yarışmalarında derecelere baktıgımızda uludag ünv. ilk üç dereceyi ve diger dereceleri paylaşamakta... ........ eger böyle bir secim yapılacaksa bunları göz önüne almak gerek...... ................................................................................ .................... ......................... kİmin İçiN neyi TASARLAMAK: |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
......... bence köklü ve başarıların devamı, hocaların kaliteli oldugu için,; İTÜ
........ 1998 de ilk mezunlarını vermesine ragmen kendinden cokca bahsettiren, İST. dışında bir ünv.başarılarıyla göz önünde olup takdir duyulan ULUDAG ÜNV. ........ bu dediğim değerlere binayen özgürlüğün okulu osmangazi ünv.... ................................................................................ .......................................... kİmin İçiN neyi TASARLAMAK: |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Üzgünüm ama bur da tek boş konuşma seninki görünüyor painintheass...Avrupa birliği konusunda bizi biraz daha aydınlat ona gore davranalaım.Yoksa Allah korusun giremeyiz..Sonucta burda belki kısmen gorecelide olsa bir konu üzerinde konusuyoruz.Keşke sizde Konuyla ilgili birşeyler yazsaydınız ya da hiçbirsey yazmasaydınız..Neyse..
Konuya gelmek gerekirse acıkcası ben itü ' hemen yanında parantez içinde belırttıgım nedenden dlayı yazmıstım.Bir uludaglı olarak okulumun gercekten tasarım anlamında onemli bir faktor oldugunu dusunuyorum.Aslında bana gore bunun arkadasında bır ekıpten cok tek bir kişi var.O da Neslihan DOSTOGLU..bizim en buyuk sansımız o oldu..Mezun olmamıza ragme hala daha herkesı yarısmalar konusunda teşvık edıyor.işler buluyor..İnanırmısınız Archiprix oncesi gecen yıl benı cep telefonundan 3-4 defa aramıstı.Emre mutaka hazırlanıyorsun degılmı dıye..(tatılde olmasına ragmen)..Sonra duydumkı sadece benı degıl butun arkadasları aramıs.Bu en basıt ornektı ama ben neslıhan hocaya baglıyorum acıkcası herseyı..Ornegın mımarlık egıtımım esnasında Turkıye nin lokomotifi sayılabilecek kesimden olan bircok mimardan ders alma sansını yakaladık.Murat tabanlıoglu.M konuralp. han T. Atılla yucel,N. sayın,arolat,derman, Hulya-ferhan yurekli,Hulya turgut ..vs butun bunlar hep neslıhan hoca sayesınde oldu.Diger hocalara haksızlık etmek ıstemıyorum.Onlar da cok ıyıler ama neslıhan hoca bambaska..zaten dedıgınız gıbı o yuzden archiprix te ve baska yarısmalarada hep uludag ısmı duyuluyor.' farklı yılda aynı sınıftan 2 ser tane yanı toplamda 4 adet archiprix cıkan baska okul yoktur sanırım...
www.emreapak.com En son emreapak tarafından düzenlendi : 25-08-2006 09:01 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
sizlerrrrr......
Alıntı:
sizce insanları bozma, kücültme gibi ucuz işlerle ugrasan birinin, sözlerin altında yatan zoruna giden şey neyse acıkca söyleyinde size yardımcı olalım. sizin gibi insanlar türemeden düzeltmek gerek. ................................................................................ ............................................... kİmin İçiN neyi TASARLAMAK: |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
Bursa
Öğrenci
![]() |
lütfen seviyesizleşmeyelim
öncelikle ben burdan arkitera yönetimine seslenmek istiyorum.böyle bir nickname neden kabul edildi. painintheass yani "pain in the ass" tercümesini yapmya gerek yok.burası bir mimarlık platformu ve burada mimarlığı ya da sosyo kültürel herhangi bir olguyu tartışmamız gerekiyor.insanlar burada basitleşerek bu sitenin kalitesine zarar vermemeli.ben böyle birşeyi ilk defa görmüyorum bu sitede ama ne yazık ki painintheass gibi şahıslar da bir şekilde aramıza karışıyor.bu konuda arkitera yönetimini sorumlu yöneticiliğe davet ediyorum........................................................................ ................
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
Bursa
Öğrenci
![]() |
konumuza dönelim......bence itü ve uludağ.................................
konumuza dönecek olursak ben bu konuda itü yü önde görüyorum.uludağ üniversitesi de arkasından geliyor.diğer üniversiteden arkadaşlar hemen kızmasın görüşlerimi açıklayacağım.benim diğer üniversitelerden de birçok arkadaşım var ve konuşmalarımızda gördüm ki diğer üniversitelerde tasarım biraz daha geri planda kalıyor bu işin teknik yönü öne çıkıyor.fakat itü de bu iki önemli olgu bir arada tasarım yaklaşımlarına teknik yönlerini de katıyorlar ve ipi göğüslüyorlar.bunun dışında uludağ üni. de tasarım yönünden nçok gelişmiş durumda ki bunu sayın emre apak da güzel bir şekilde özetledi.Sayın Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun üniversiteye katkısı tartışılmaz.Öğretim görevlisi açığıı dışardan mimarlar ve eğitimciler getirerek kapattı ve uludağ üniversitesine altın yıllarını yaşattı.bunun sonucunda da birçok ünlü mimarın proje yürütücülüğünde başarılı yıllar geçiren öğrenciler şu an çok güzel yerlerdedir. bunlardan biri de sayın emre apaktır...
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
tasarımcı okul :D
merhabalar
Öncelikle bu konunun sadece dikkat çekecek türden ve işin içine münakaşa girince alevlenecek türden bir konu oldugunu düşünüyorum.Bunu neden dedim; çünkü belki sizce gerekli ya da merak edilmiş olabilir ama faydasız bir tartışma bence. Ülkenin pek çok yerinde ( 35 okul) da mimarlık eğitimi veriliyor.Tabi ki bazı okullar öne çıkıyor,öğrencileri de haliyle...Bunda okulun bulunduğu il, sağlanan şartlar da etkilidir şüphesiz. Türkiye'de verilen mimarlık eğitimi konusunda söyleyeceklerim var.Arkadaşlar etrafta yeni yeni KADİR TOPBAŞ 'lar mı türüyor ne? Emin olun ki bizim okullarımızda da iyi hocalar,iyi eğitimler var.Uluslararası etkinliklerde diğerlerinin bizden çok farklı olduklarını göremedim.Ve bence yok da.Bir tek şey burda etkendir...kültür.Okullarımızda tasarım sürecine haddini bilmeden saldıran hocalarımız var ancak bizde de iş bitiyor..tek fark cesaret yoksunluğu "tasarımcı okul" tabiri hepimizin anlayacağı türden ama bence yanlış bir tanımlama.Keşke daha anlamını bulan bir tabir kullanılsaydı... O saygısızlık eden arkadaşımız da gerçekten sıradanlaşan bir sözle kendi ifade yoksunluğunu ortaya koyuyor zaten.O tabir "biz bu kafayla avrupa birligine zor gireriz" di.gerçekten komik keşke açsaydı da anlasaydık hangi zihniyet girer avrupaya !!!Son olarak, tasarımcı okul konusunda bazı şeyler söylemek isterdim ama ne desem... İTÜ,MİMARSİNAN,ULUDAĞ,GAZİ,YILDIZ,OSMANGAZİ,ANADOLU....Bu konu konuşulurken duygusallık da oluyor sanırım herkeste... ---umarım sözlerim kimseyi kırmamıştır---
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
En tasarımcı?
Garip bir soru? En tasarımcı ne demek? Şöyle bir soru sorulsaydı yanıtlayaqbilirdim...
Tasarımlarında bir ekol barındıran, yetiştirdiği öğrencilerinin bireysel yeteneklerini ortaya çıkarırken onlara aynı zamanda bir ekolünde parçası olabilmeyi öğreten okul hangisidir? bu sorunun cevabı da şöyle olacaktır. İTÜ, ODTÜ,MİMARSİNAN ama yinede yeterli değiller. Okullarda ya kalıplara şıkışmış bir tasarım öğretiliyor, yada tasarım adı altında içi boş , sadece farklı olmaya , başka olmaya özendirici bir tasarım öğretiliyor. Nadiren başka yerlerden bu altyapıyı oluşturup kendini kurtaranlar çıkabiliyor...
|
|
|
#11 |
|
Ziyaretçi
|
Boyle sirin bir konu basligi acilmisken, nihayet biri her cumlesiyle mimarligi kurtarmaya calismiyorken, "en tasarimci okul hangisi" gibi yanlis bir cumleyle sormak istedigi seyi bu kadar guzel ve ciddiyetsiz (iyi birsey soyluyorum su anda) sormusken yine biri sazi eline alip "bizde hicbirsey dogru degil ki zaten efendim" edebiyati yapmaya basladiginda olusan amacsiz sacmaligi elestiririm ben arkadas.
Hakaret de etmeden istedigim uslupla elestiririm. Nickname'imi de ozellikle sectim. Ciddiyetsizligim belli olsun diye. Eger tek basina benim ciddiyetsizligim cok onemli mimarlik tartismalarina zarar verip mimarlik camiasinda buyuk yaralara sebebiyet verebiliyorsa o tartismadan da o camiadan da umudu kesin zaten. Eger benim nickname'im ya da ciddiyetsizligim hicbirseyi degistirmeyecek kadar hafif, etkisiz, sacma birseyse rahatsiz olmanin ne manasi var? Ki nickname'im gercekten de hafif, etkisiz, luzumsuz ve sacma. Ve bu bilincli bir secim. TRT'nin Piglet'i domuz diye yasaklamasiyla birinin nickname'inden rahatsiz olmak arasinda ne fark var? Cogu kisinin nickname'inden de daha islevsel oldugunu soyleyebilirim. TRT'nin zihniyetinde olanlari ayikliyor mesela. Birakin da biri de dunyayi kurtarmasin. Bolca gonullu kahraman var zaten. Tartismaya gelecek olursak, Mimarsinan olsun mesela en tasarimci okul. Benim fikrim bu olsun mesela. PS. Eger sikayetler artarsa nickname'imi Battal Gazi olarak degistirebilirim. Su an aklima gelen en ciddi isim oldugu icin o da... En son painintheass tarafından düzenlendi : 26-08-2006 09:50 |
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
gayet iyi anlaşılıyor.
"tasarımcı okul" tabiri hepimizin anlayacağı türden ama bence yanlış bir tanımlama.Keşke daha anlamını bulan bir tabir kullanılsaydı...
Ne kasdedildiğini gayet iyi anlamışsınki o kadar guzel cumleler kurmussun.O zaman sorun yok demektir.Bence yanlıs bir ifade olmadı.Ben sizlerin yazdıklarını gorunce merak istediklerimi almış oluyorum.Merak ettigim seylerden bahsedıyorsunuz: Sonucta burda en cok iyi bulunan okulu 1. secmeyecegiz. Bu forum bircok ogretim gorevlisi tarafından da takip ediliyor.Bu sekılde bir soruyla herkes okulunda ki eksiklikleri, aksaklıkları ifade edecek.Bunu o okulun ogretim gorevlisi de okuyacak.Ya da baska bir okulun iyi bir ozelliginden bahsedilecek ve belki diger okulun hocalarıda onu ornek alacak.vs vs vs...sonucta o cumlede cansız bır varlıga canlı bır varlıgın sıfatı yuklendı ..hanı denır ya buyuk krampon sahalarda (bak sana kucuk birde turkce dersi).Aman sımdı bu lafımada kızıpta bır yıgın sey yazma..bu forumda sadece konuyla ılgılı cumleler duymak ıstıyorum.Herhangı bırınınde nıck name ı bızı ılgılendır mıyor...ıstedıgını koysun bıze de acıklama yapmasın..cıddıyetsız oldugunu gostermek ıcın o nıck name de gerek yoktu zaten.neyse arkadaslar sız devam edın ..bence cok yararlı bır forum bu...
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Bir neden daha..
yukarıdakı yazıyı yazdıktan sonra msjlarımı kontrol ettım.ve bır msj okudum.Yuksek lısanssa gırmeyı dusunen bır arkadasaımız merak ettıklerını sormus.ve hangı okul olması gerektıgı konusunda arastırma yapıyor.ve dedıgı sey su.''uludagı dusunmuyordum.Ama sımdı dusunuyorum.''
Bakın arkadaslar bırcok vesıle ıle bırcok ınsan yenı bılgıler edınıyor.ve bırbırımızı daha ıyı tanıyorus..Buraya mımarlıgı sececek genc arkadaslarımızda ugruyor.onların karar vermesınde ne kadar faydalı olacagınızı dusunsenıze.bence cumlenın dılbılgısı acısından durumunu bosverın.varsın yanlıs olsun.ama sız devam edın yazmaya
|
|
|
#14 |
|
![]() |
Emreapak:” bence cumlenın dılbılgısı acısından durumunu bosverın.varsın yanlıs olsun.ama sız devam edın yazmaya”
Sayın emreapak, Bu başlığın önerdiği gibi sadece tasarım ve mimarlık bölümleri olan okullarla ilgili tasarım zenginliği ve araştırmaları üzerinde kalınmasını ve daha önce defalarca Arkitera tarafından rica edilmiş olduğu gibi Türkçe dilini düzgün ifadeli yazılar olarak görmek istiyoruz. Bu forumda yazılanları okuyacak herkes ve özellikle mimari konuları merak edenler için bu önemli bir unsurdur. Bu şekilde onlara daha kolay yardımcı olunacaktır. Lütfen şahsi olarak bunun ‘gereksiz’ olduğu konusunda diğer üyelere beyanlarda bulunmayınız. Teşekkürler Ömer Yılmaz: "Not: Arkitera Forum'da dilbilgisi kurallarına titizlikle uyulmasını bekliyoruz. Lütfen mesajınızdaki yazım hatalarını düzeltiniz." Alıntı link’i: Turgut Cansever üzerine.... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() |
Değerli üyeler, Diğer bir husus ise kullanıcı isimleri konusu. Arkitera forumu bir kaç kişinin ima ettiği gibi çok kuralcı ve denetleyici bir mimarlık forumu değil, bunu daha iyi anlamak için Internet üzerindeki bazı mimarlık ve mimarlıkla ilgili sitelere kayıt olmaya çalışmak yeterlidir. Sistemlerinin özellikle İngilizce dilindeki ‘ofensif’ kelimelere karşı korumalı olduğunu görürsünüz. İsteseniz dahi sistem o kullanıcı adını ‘invalid-geçersiz’ gösterir ve sizden yeni kullanıcı adı ister. Hatta daha ileri giderek eğer forumda ‘argo’ nitelikli sözcükler kullanılır ve bu konuda ısrarcı olunursa site ‘admin-idaresi’i kişileri en fazla bir kez uyarır ve diğer üyelerden ‘forumun genel politikasını ve düzeyini zedelemekten’ dolayı özür dilemesini talep eder. Israrlı kullanım halinde ise kişiyi ‘ip’ numarasıyla birlikte forumu kullanamamak üzere kilitli hale getirir. Ve inanınız ki buna yasal hakları da vardır… Arkitera Forum’u bir konuk salonu olarak düşünmek daha doğru olacaktır. Kimse evine davet ettği konuklarına sonradan gelen bir başka konuğun huzuru bozacak davranışlar sergilemesini kabul etmez, tüm konuklar ev sahibi için aynı şekilde saygıya değerdir ve kuralları ev sahibi yapar. Herkes kendi evinin kurallarına hürmet edilmesini bekler. Arkitera benim bildiğim en hür platformlardan ve Türkiye’nin dış dünyaya gösterebildiği önemli mimarlık yüzlerinden biridir. Bunun kıymetini bilmek ve saygınlığını kullanıcılarının da saygınlığıyla zenginleştirmek gerekir. Bu perspektif dahilinde kullanıcı adlarının da seçilmesinde titizlik önemli olacaktır ama kullanıcı mimari üzerine tüm ‘isyan’ ve ‘aykırılık’larını diğer üyelerle fikri düzeyde kuvvetle tartışabilir ve vurgulayabilir. Verimli forum tartışmaları diliyorum.. İyi çalışmalar |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|