![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Güzel bir haber: "Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri..."
HABER:
http://www.cumhuriyet.com.tr/?em=cumhuriyet/w/c00.html ADRESiNDEN ALINDI... Cumhuriyet 29.07.2006 Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri Eskigediz'de ek okul binasını tasarlayıp inşa ediyor 'Köy Enstitüleri' model oldu OKTAY EKİNCİ UNESCO'nun çağdaş eğitime örnek gösterdiği Köy Enstitüleri'nin ünlü ''uygulamalı öğrenim'' modeli, yarım yüzyıl sonra mimarlık eğitimine de esin kaynağı oluyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Uluslararası Kentsel Çalışmalar Araştırma Merkezi (ICUS) ve Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen mimarlık öğrencileri uygulama atölyesi Eskigediz'de gerçekleşiyor. Fahrettin Altay İlköğretim Okulu'na ek bina yapımını içeren atölyenin amacını Dekan Prof. Dr. Emre Aysu anlatıyor: ''Öğrencilerin eğitimlerinde edindikleri teorik bilgileri, eğitmenleri, yerel ustalar ve yapı dünyasının profesyonel uygulamacılarıyla birlikte, ülkemiz şartlarında ihtiyacı olan bölgelerde pratiğe dönüştürmelerini hedefliyoruz.'' ESKİGEDİZ'İN SEÇİMİ... Aynı çalışmayla, öğrencilerin mimar olduklarında ''sosyal sorumluluklarını'' yerine getirmelerine de olanak sağlandığını belirten Prof. Dr. Aysu, yer seçimi konusunda da şunu belirtiyor: ''Önce Erzurum, Gümüşhane, Kütahya çevresinde yapılan araştırmalar sonucunda; geleneksel Osmanlı Dönemi yerleşim dokusunun günümüze kadar bozulmadan gelebilmiş az sayıda örneklerinden biri olan Eskigediz uygun görüldü...'' 1970'deki büyük depremin ardından yeriyle birlikte adı da değiştirilen yerleşimde ilk çalışmalar 2003-2005 yılları arasında yapıldı. Türkiye Bilimler Akademisi, YTÜ Mimarlık Fakültesi ve Eskigediz Belediyesi destekli projede, ''geleneksel dokunun belgelenmesi'' tamamlanmış oldu. Geçen şubat (2006) ayında da mimarlık öğrencileri 2 adet yapının rölövelerini kotardılar. Şimdi, yaz aylarıyla birlikte gerçekleştirilecek, ''Uygulama Atölyesi - 2006'' kapsamında ana sınıfı, teknoloji dersliği, öğretmenler odası, WC'den oluşan ek okul yapısını öğrenciler tasarlıyor. Öğretim üyelerinden oluşan bir grup da statik, mekanik, elektrik projelerini hazırlıyor. Çalışmanın ikinci aşamasında ise projelendirilen yapının inşası, öğretim üyeleri ve yerel ustaların desteğinde yine ''öğrenciler tarafından'' yapılacak. Mimarlık eğitiminde, bir zamanların efsanevi okulları Köy Enstitüleri'ndeki ''Anadolu'da uygulamalı eğitim'' felsefesini yaşama geçirecek tüm bu çalışmalara belediye ve kaymakamlığın yanı sıra özel sektör de sponsorluk yapıyor.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|