![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Mimarlığın Eğitiminin Uzaması
ben mimarlığın avrupa birliğine uyum adı altında 6 yıla çıktığını duydum bu kesin bi sonuç mu acaba bi bilgisi olan varmı eğer böyleyse mimarlığın kalitesi açısından olumlu ancak mimarlık öğrencilerinin sağlığı açısından olumsuz bi sonuç olur
![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
hatta ben bu konuda bir arastırma yapmaktayım,mayıs ayının son haftası sunumum var...
fikirlerinizden yararlanabilirim... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
peki @ aphelion bu sunumun ne oldu??? sonuc nedir???merak ettim
![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben bu konuyu ortaya atalı yaklaşık iki ay oldu hala kimseden bi yanhıt alamadım. bu bizim için o kadar basit bi konu mu. ki ben hala hocalarımdan bile net bi cevap alamıyorum.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
1996 Türkiye imzaladığı belge ile 10yıl içinde Avrupa ile uyum sürecinde bir takım sözler verdi. bunların içinde Avrupadan mimarların gelip Türkiye'de çalışabilmeleri Mimarlık eğitiminin 6 yıla çıkması gibi maddeler de var. Buna karşı mimarlar odasının da birçok çalışması oldu, oluyor da bildiğim kadarıyla.
Eğitim bildiğim kadarıyla avrupa genelinde 6 yıl ama son 2yıl pratiklik ve deneyimlerle ilgili. Ülkemizde 6yıl da olsa 66 yıl olsa da kalite önemli, bu ayrı ve derin bir konu. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
İlgisizlik değilde biraz başlıklar arasında sıkışıp kalmış görünmüyor konu.
Bu konuda ne kadar bilgin var bilmiyorm ama ben bildiklerimden bahsedeyim! AB ye uyum süreci olarak gelişen bu konunun asıl çıkış noktası şu;ana bilim dalı olarak sadece tıp ve mimarlık belirlendi diğer eğitimler ve meslek grupları bu iki bilim dalının kolları yada alt başlıkları oldu. Eğitimede bu şu şekilde yansıtılması kararlaştırıldı:mimarlık,iç mimarlık,peyzaj,şehir planlama.....vb bölümler ilk iki sene ortak dersler alacaklar asıl branşlaşma 3 seneden itibaren olacak.Bence iyide olur! 4. senenin sonunda seçtiğin branşa göre örneğin eğer mimarlık seçtiysen 'mimarlıkı eğitimi almıştır' diye bir belge verilecek. Bunun üstüne 2 yıl zorunlu staj gibi çalışmaya dayalı bir sreç daha var galiba yılda 1 kezde yine sınavları var. İşte bu 6 yılın sonunda her ne iseniz onun diplomasını alıyorsunuz işte o zaman size mimarlık diploması verilecek. Uygulumaya bu şekilde konmasına dair mimarlık fakülteleri dekanları kendi aralarında bir kurultay yaptılar galiba.Bu şekilde bakıldığında aslında sene uzuyormuş giibi geliyor ama eğerki tam olarak yapılabilirse mezun olan öğrenciyi bir karmaşa içine dalmadan bir iş çevresi oluşturmasına imkan tanıyor.böylece okul sıralarında hem okuyup hemde yavaş yavaş piyasaya girme kaygısından azda olsa kurtulmuşoluruz sanırım. Benim bildiklerim yada hatırladıklarım bu kadar bir gelişme olursa yine forumdan haber veririm. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba
Ben de bu konuda kesin bilgiye sahip değilim ama, bir hocamızın anlattıklarını anlatayım. Durum şu şekilde; 4 yılın sonunda diplomamızda mimar yerine, 4 yıllık mimarlık eğitimini tamamlamıştır gibisinden bir ibare yer alacak, lisanstan sonra da, iki yıllık bir eğitim süreci gerekecekmiş. Bu eğitim iki türlü olacakmış, meslekte uzmanlaşma ve meslekte derinleşme adı altında. Restorasyon konusunda uzmanlaşma ve ya, tasarım konusunda derinleşme gibi. Ayrıca hocalarımız da öğrencilerin bu konuya ilgisiz olmalarına şaşırıyorlar
![]()
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
öncelikle yorum yazan arkadaslara tesekkür ediyorum..
bu konuyu bende merakla takip ediyorum ama gösterilen ilginin yetersiz olması üzdü beni acıkcası.. benim de konu hakkındaki bilgim acıklanan düzeyde..4yıl yine aynı şekilde lisans eğitimimizi tamamlayacağız ama tek fark diplomada mimar yerine mimarlık eğitimi almıştır ibaresi yer alacak.sonraki 2yılın zorunlu olup olmadığını bilmiyorum ama bu 2yıl içerisinde hem ders görüp hem staj gibi çalışacakmışız sanırım..acıkçası bu 2 yıllık uzama verimliliği arttırır, 4senenin ardındaki sudan cıkmış balığa dönme durumu biraz hafifler gibime geliyor..çünkü mimarlık gibi eğitimi yoğun ve özveri isteyen bir bölümde okurken aynı zamanda calışmak zor oluyor bence..yazın yaptığımız stajlar da iş hayatını ''tam olarak'' yansıtamaz gibime geliyor.bu nedenlede daha mezun olmadan sumeyyemeryemin dediği gibi piyasaya girme kaygıları alıp gidiyor.. daha geniş bilgisi olanlardan yorumları bekliyoruz... |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
arkadaşlar konuyla ilgilenen hrkese çok teşekkür ediyorum. bi gelişme yaşanırsa lütfen birbrimizi haberdar edelim. şimdiden teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
peki arkadaşlar bahsettiğimiz bu konu bizlere yani şu anda mimarlık okuyan öğrencilerede mi denk gelecek yoksa..karar alındıktan sonra bu uygulama karardan sonra 'mimarlığa' girenler için mi geçerli??
|
|
|
#13 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
faydalı olur sanırım... |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben bu kararın bizi de etkileyeceğini duymuştum ama bizim okulun 4, sınıfları mezun olabildiler yani etkilemedi. ama ne olur bilmiyorum artık
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|