![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
Türkiye dışı
![]() |
Eğitim,
Neredeyse 1 yıl önce atmış olduğum bir mesaj gündeme yeniden gelmiş oldu. Bu nedenle 1 sene sonraki ben olarak yazıyorum. (Bu konuyu attığım mesaj Arkitera'daki ilk mesajımdır )Şimdi bu sene boyunca pek çok insanla tanıştım ve konuyu da tartıştım. Artık okul isimlerini pek umursuyorum diyemem. Yani mimarları tanırken okullarına sadece şöyle bir bakıyorum. İnsanlar da hayatta ürettiklerinize bakıyor ve kendinizi geliştirmenizden etkileniyor. Hiç bir sınava girmeden bile MIT'deki Yale'deki kitapları edinebilir, oradaki insanlarla tartışabilir, ufkunuzu açabilirsiniz bile. "Okul" kavramı da hem çok gerekli hem de değil. İkisi birden doğru. Eğitimde hayalim gerçekten gelişmeme faydalı olacak bir yer. İsmi değil artık. Mesela amerikada öğrenciler kullanılmış teneke,tahtalardan ellerine bir miktar tutuşturulup ormana yollanıyormuş, bu malzemelerle kendilerine bir ev yapmaları isteniyormuş. böyle bir eğitim gerçek eğitimdir herhalde Ama 1 sene içerisinde gördüm ki okulda değil kafada olay. açıkçası planlamanın da bir anlamı yok. okul olaylarını akışına bırakmak gerekecek. şu ana kadar yardımcı olanlara teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
İzmir
Mimar
![]() |
Umut Cem
Selamlar...
Bana sorulan soruyu biraz geç gördüm ama herhangibir yanlış anlamaya neden olmamak için yine de yanıtlamak isterim. Üstü kapalı olarak herhangibir okulu kastetmeye çalışmıyordum. Zaten böyle bir yargıda bulunmak için o okulun içinde bulunmak gerektiğine inanıyorum. Ben de zaten bu yüzden yalnızca öğrenci olarak içinde bulunduğum iki okul ile ilgili bilgi verdim ArasBurak'a. Alıntı yapılan biraz kötümser paragraf ise, dışarıdan bakarak yaptığım, ama çok da yanlış olmadığına inandığım bir yorum. Ama tartışabiliriz isterseniz... Örneğin ulusal ölçekteki mimarlık dergilerinde yazı ve araştırmalarını gördüğümüz, sürekli birşeyler ürettiklerine inandığımız akademisyenler hangi okullardan? Farklı okullardaki akademisyenlerin tartıştığı konular farklılaşıyor mu? Uluslararası mimarlık gündemini daha yakından izleyen, yeni şeyler üreten, Türkiye'deki tartışmalara katkıda bulunanlar kimler? Bence Türkiye'de akademisyen olmak çok da zor değil. Kesinlikle verilen emeği küçümsemek için söylemiyorum bunu, akademisyenliğin hakkını vermek için gerçekten büyük emek ve özveri gerekiyor. ama şu da bir gerçek ki, Türkiye'de hakkını vermeden de yapmak mümkün bu işi... Ortalama 30-35 yıllık akademik hayatınızı kendinizi çok da geliştirmeden geçirip profesör olabilir, kitaplar yazabilirsiniz. Bazı üniversitelerde bu şekilde var olmak daha zor. İçinde bulunduğunuz ortam üretken olduğu zaman, bu sizin için de bir itici güç oluyor. Ancak Türkiye'deki mimarlık okullarının sadece bazılarında bu ortam var gibi görünüyor. Bence bu durumun nedeni kişilerin kötü niyeti değil, farkında olmamaları... Bu nedenle kişileri ya da okulları suçlamak yerine, bu durumun farkında olmak ve sorgulamak gerekir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Bence Türkiye' de mimarlık üzerine eğitim veren okullar, bu konu bazında;
2 gruba ayrılıyor. Birincisi; işin sadece teknik boyutunu veren ya da bir anlamda piyasa mimarı yetiştiren okullar ki bunlarda tasarımı her zaman ikinci plana itiliyor. İkincisi ise öğrenciyi daha çok işin sanat yönüyle yoğunlaştırıp teknik yönden uzak tutan okullar. İkisinin ortasını bulupta tam anlamıyla mimar yetiştiren okullar ise bir grup oluşturamayacak kadar az sayıdalar. Eee durum böyle olunca öğrencide kendini ister istemez eksik hissediyor. Fakat bu ne kadar böyle olursa olsun iş birazda eğitim alan kişiye, öğrenciye kalıyor. Verilen eğitim dört dörtlük bile olsa mesleğimizin temel kuralı okul esnasında ve sonrasında kendini meslek üzerine geliştirmek. Bu da devamlı bir araştırma, düşünme yani müthiş bir "istek" gerektiriyor. Ne de olsa çoğu meslekten farklı olarak bizim mesleğimiz ölene kadar devam edebilen bir meslek daha doğrusu bir yaşam tarzı. Ama farklı olmak esas. Sadece şunu düşünmek yeterli "hiç kimsenin yapamadığı bir işi yapmalıyım ki kazanayım". Mimarlıkta 2x2=4 etmiyor. Belki de güvensizliğin bir sebebi de bu. Yani "doğru" kavramı bizde fazlasıyla göreceli hatta yok. Ama önemli olan 2x2 'nin sonucu değil bizim verdiğimiz cevap... |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
Türkiye dışı
![]() |
Liseden sonra doğrudan Hollanda'da üniversite (mimarlık)okumak hakkında bilgisi olan var mı?????
Hollanda (mimarlık) üniversteleri, istedikleri vs... gibi bilgileri içeren bir kaynak internet sitesi bilen de varsa lütfen mesaj atsın bu konuya ![]() teşekkürler |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
![]() |
hollandada en iyi mimarlık okullarından biri olarak delft'i duydum, bi de eindhoven var. berlage de postgraduate eğitimi veriyor. ayrıca link olarak da www.archined.nl yi inceleyebilirsin, eminim faydası olacaktır.
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
Türkiye dışı
![]() |
teşekkür ederim uçurtma
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
![]() |
merak ettim
merhaba;
akhilleus, sadece sanata ağırlık veren okullar var demişsin.hangisini kastediyorsun?hatta hem sanata hem de tekniğe ağırlık veren bir okuldan da bahsetmişsin. bu hangisi? tam bir mimar sinanlı gibi konuşmuşsun. mimar sinanı birinci kategoriye mi sokuyorsun?teknik ağırlıklı olmadığını kabül ediyorum da sanat ağırlıklı olduğunu kabül etmiyorum.çünkü sanatın tanımında bile geçen özgünlük kelimesinden eser yok.tüm mimar sinan öğrencilerinin, hocalarının sözlerini kullanmasından belli değil mi sence bu? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
mimar aday adayi
Sevgili arasburak,
Ben mimarlık 3. sınıf ogrencisiyim, acıkcasi ben de liseden beri mimarlıgı dusunuyordum, israrla da itu mimarlik istiyordum, oss den aldigim cok iyi bir puanla buraya girdim. Bunun en onemli nedeni Istanbul'da her turlu org. u fuar, konferans vs. yi cok yakından takip edebilmen.ITU mimarlık fak. ın yani TASKISLA nın yeri ise apayrı, acık konusmak gerekirse mimarlık taskısla olmadan bana cok uzak gorunuyor. Buranın ortamı cok farklı girer girmesz hissedebiliyorsun bunu. Sunu da soylerim ki sana cok yakın bir arkadasım exchange ile politecnica unv. ye gitti. Bizim unv lerimiz ile yabancı unv ler arasında onemli bir fark yok. Basarılar.. Gokhan
|
|
|
#24 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Merhabalar..
Ben bu sene İTÜ Mimarlık fakültesine girdim ve tek söylemek istediğim, burayı tercih ettiğim için aşırı mutlu olmam. Ortam iyi, insanlar çok çok iyi, eğitim iyi... Biraz kendi kendine kavrulma olayı var ki bu da benim çok hoşuma gidiyor. Sevgiler; Aziz K. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Forum Üyesi
![]() |
ben de bu sene mimar sinan'a girdim. daha ilkokuldan beri verilmiş bir karardı mimar olmak benim için; son iki senedir de mimar sinan üniversitesi'nin yaklaşımının bana uyduğunu düşündüğüm için tercihimi burdan yana kullandım. Her okulun belli bir tarzı olduğunu, o tarzın da okulun öğrencilerine o öğrencinin özgünce ve özgürce yaratmasını engellemeden bir şekilde bulaştığını gözlemledim ben çaylak gözlerimle. Ama hiçbir okulun tarzı öyle diğerine baskın filan değil. Mesele hangi okulun tarzının sizin üzerinize daha iyi uyacağı. Mimar olup süper projeler çizip paraya para dememek için mimarlık okumaya karar vermedim; para kazanmak için yeğleyeceğim başka ilgi alanlarım var. ve adam yerine konmak için de hiçbi işe yaramasa bile kıvırıp popo cebinde gerektiğinde göstermek için hazırda bulundurulucak bir diplomaya gereksinim var. "mimar"ın bir sıfat olduğunu, bu sıfatı sadece diploma üzerinde kazanmanın değil gerçekten haketmenin zor-zahmetli olduğunu ve de sadece okulun verdikleriyle değil kişinin kendi çabalarıyla kazanılabildiğini farkediyorum. ama itülüyle msülü arasında şunla bu arasında devamlı bi sidik yarıştırması olması güzel değil. yarın öbür gün meslektaş olcaz, ortak ülküler adına rapido sallıycaz.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Forum Üyesi
![]() |
diploma almayı başarmış ve mimar ünvanı almış taze mimarlara soralım;
aday olduğunuz meslek dünyanızla ilgili ne biliyorsunuz? nasıl bir mimar olacağınız konusunda bir fikriniz var mı? önünüze ilk proje işi konduğunda ne yapacaksınız? tasarım kriterlerinizden emin misiniz? ya da böyle bir şeyiniz var mı? mimar mısınız? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
Mimarım mı?
ITU Mim. 3. Snf.
Bkz.: Imza.
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Re: Mimarım mı?
itü'yü bilirim
9 yıl okudum karşı çıkmamayı becerebildiğim tek stüdyo şadan hocanın resim stüdyosuydu evet sorumu anladınız genç dostum birkaç yıl sonra diplomalı olacaksınız kendinize aynı soruyu soracaksınız, bu kaçınılmazdır. size meslekte büyük başarılar dilemek isterim. bizler öğüten bir eğitim sisteminden geçtik ve direnebilenimiz kkişiliğini koruyabildi sizler biraz farklı bir sisteme entegresiniz sizinle bunu tartışmak istemiştim |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
![]() |
kimse üniversitesinden dolayı şeetmesinnn
İtü dediğin yer duyarlılıktan yoksun amele mühendislerin bulunduğu kazma bi bölümdür.neden farklı bi fakültesi yada güzel sanatlarda olmasın.kazma mühendislerin yanında mimarlık okulu olurmuymuş hiç!!!!!
bana insanlar hiç bişeyin farkında deilmiş gibi geliyo.nesin ne olcaksın okuldan çok bu önemli diye düşünüyorum.ne yapcaksanız dürüstçe yapın adam gibi konuları tartışın.bu iş çok zor yada siz en iyisi vazgeçin yanlış başlamak yanlış adım kadar zaman kaybı yaratan bi şey yoktur.sonradan bide yanlış yürüdüğünüz yerleri yeniden yürümek zorunda kalcaksınız.yada yanlış öğrendiklerinizi doğruymuş gibi insancıklara yutturp bizi deli edeceksiniz bizde size ve o mimarlık yaptıınız toplumdan nefret etmeye devam edicez...üzgünüm hemde çok |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ziyaretçi
|
sen hic mimar kelimesinin tersini tusundunmu ?
yasasin tembel-mimarlik akimi en saglami keyfe bakio mimarligi sarip iceceksin !!! |
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|