![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
YÖK ve Eğitim
Dün gece Siyaset Meydanı'nda Üniversiteler ve YÖK ile ilgili ateşli tartışmalar yaşandı.
Cumhurbaşkanının YÖK üyeliğine Türkan Saylan ile birlikte atadığı Prof. Dr. Alparslan Işıklı oldukça doğru şeyler söyledi kanımca. Ancak YÖK'ün eleştirilere maruz kalan iki ana dezavantajından biri hakkında söyledikleri aklıma takıldı: Sayın Işıklı konuşmasında Atatürk ilkeleri bir bütündür onu parçalayamazsınız dedi buna Ankara Üniversitesi Rektörü ve oradaki hemen herkes de katıldı. Fakat kimse Atatürk ilkelerinden devletçiliğin çağa ayak uydurma zorunluluğunun bir parçası olarak terkedildiğinden bahsetmedi(bence de doğru bir karar). VE Atatürk ilkeler bütününün bir parçası da sosyal devlettir ve sosyal devletin sonucu olarak da eğitim devlet tarafından sosyal eşitliği sağlayacak şekilde yapılmalıdır dedi. Sözlerinin içinde aklıma en çok takılanı ABD ile ilgili olandı. Amerikan sistemi bilimi devre dışı bırakmaktadır. gibi anlamakta zorlandığım bir iddiada bulundu. Eğer Amerikan sistemi bilimi devre dışı bırakıyorsa neden bilim orada gelişiyor? Neden bizim tarihimizle, bizim mimarimizle ilgili pek çok araştırma orada yapılıyor ? Neden onlar uzayda biz hala YÖK tartışıyoruz ? Neden?
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
yönetici
![]() |
Ben tartışmayı izlemedim ama senin tespitin doğru ise buna insan güler. Amerika'daki eğitim sistemi bilimi devre dışı bırakıyor demek için bir insanın kafasının kumun içinde olması gerekir. Gerçi Amerikan eğitim sistemi mükemmeldir, en iyi sistem budur demek de doğru değil ama Amerika'yı eleştirmek istiyorsak eğitim konusunu en sonra bırakmalıyız herhalde.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
YÖK'ün türk eğitimine(extradan) getiridği bir yenilik var midir? Simdiye kadar sürekli kil tüy,sakal gibi şeylerle ugrasmaktan baska is yapmamistir.Bir fon bulup üniversitelere kütüphane mi açmislardir yada bilgisayar,internet gibi seyler için projeler mi düzenlemislerdir?
Hala insanlarin çiklip böyle seyleri nasil savunduklarini hayretle izliyorum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Merhaba,
Siyaset Meydanı ile ilgili bir yorum yapmayacağım ama kendi okulum için şunu söyleyebilirim ki, YÖK engellemesinin arksına sığınıp hala köhne bir sistemi dayatmaya çalışıyorlar. Daha doğrusu hiçbir şekilde çalışmıyorlar. Oysa YÖK'e rağmen birçok şey yapılabilir. MSÜ'nün eğitim kadrosu (en çok onu bildiğim için söylüyorum) tam anlamıyla içler acısı bir durumda. İnanılmaz bir tembellik ve memurluk sürüp gidiyor. Yaşlı hocalar zaten kendilerini yenilemiyor, gençlerse onların gölgesinde kalmayı kendileri için bir görev sayıyorlar. Son derece pasifler. YAnlışları düzeltmeye yanaşan kimse yok. Sizin bu konuda düşünceleriniz ne? Üniversitelerinin yetersizliğinin tek sorumlusu YÖK mü yani? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
yönetici
![]() |
Elbette tüm sorumluluğu YÖK'e atmak doğru değil. Üniversitelerin gitgide birer devlet dairesi kimliğine büründüğü, bir üniversitede olması gereken dinamizmin her geçen gün silindiği, sadece Mimar Sinan'da değil, diğer üniversitelerde de görünüyor. Ancak YÖK'ün kuruluşu ile birlikte bu dinamizmi sağlayacak pek çok akademisyen üniversiteden uzaklaştırıldı, ya da kendi istekleri ile ayrıldılar. Bu süreci yaş itibarı ile benden daha iyi hatırlayanlar olacaktır. Çok kaliteli insanlar ya akademi dünyasını bıraktılar ya da yurtdışındaki üniversitelere gittiler.
Bugüne gelirsek; üniversitelerde görmeyi arzuladığımız dinamizim ve tutarlı eğitim programlarını herhalde uzun süre göremeyeceğiz. Bir ülkede herşey aksak bir şekilde yürürken üniversitelerden daha iyisini beklemek ütopik bir hayal olur kanımca. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
Yani bu ülkede bireysel çabaya çok ihtiyacımız var. |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Ben programı izliyemedim fakat Amerikan Egitim Sistemi nin bilimi devre dışı bıraktıgını savunan kişilerin herhalde Türkiye de üniversitelerde Türk Öğrencilerin amerikan bilim adamlarının yazdıgı kitapları okudugundan haberi olmasa gerek...
Eger boyle dusunuluyosa neden egitim kendi okudugum universite de dahil olmak uzere baska bicok universitede Amerikan egitim sistemi ornek alınıyo? Ya da neden Amerikan Universiteleri ile aynı seviyede egitim hedefleniyo ve bu konuda calısma yapılıyo? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|