Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Lisans Eğitimi

Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz...

Anket Sonuçlarını Görüntüle: Türkiye'de Mimarlık Eğitimi Kaç Yıl Olmalıdır?
Kararı destekliyorum, 5+2 yıl olmalı 156 35,86%
4 yıl, mimarlık eğitimi için yeterli değil 64 14,71%
Verilen eğitim süresi yeterli 21 4,83%
Eğitimin süresi değil niteliği önemli 194 44,60%
Oy verenler: 435. Bu ankette oy kullanamazsınız

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 15-07-2004, 14:38   #61
Forum Üyesi

aacar is on a distinguished road
Anket

B iraz daha acabilir misiniz önerinizi?
Ya da soyle sorayim, basliklarin soru haline nasil getirilebilecegi konusunda bir örnek vemeniz mümkün mü?
aacar offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-07-2004, 15:39   #62
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Metin Karadağ is on a distinguished road
Sadece süreleri "Ders Saati Toplamı" biçiminde yazarak...

Sevgili Aktan Acar

İçerik değerlendirilmesi konusu hariç, mevcut eğitim sırasında herbir konuya ayrılan süreler aşağı yukarı bellidir.

Ama sözünü ettiğimiz:...

"UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ

GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİNDE EDİNİLECEK FORMASYONUN TANIMINA YÖNELİK ULUSLARARASI TAVSİYELER

27-29 Temmuz 2002 tarihlerinde Berlin’de yapılan Uluslar arası Mimarlar Birliği Genel Kurulunda ilkesel olarak kabul edilen UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ belgesinde, eğitim programlarının uygunluğu için gözetilmesi önerilen niteliksel ölçütler:..."

Tablosunu örnek alıp sadece süreleri "Ders Saati Toplamı" biçiminde yazarak...

Tablonun tamamını olabildiğince sağlıklı bir biçimde irdeleyip çıkan sonuçları YIL OLARAK ortaya çıkarmak...

Yada daha sağlıklı bir öneri nasıl olabilir?

Fikri olan buyursun

=============

...

(V.3.2.1) UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartının II.4 maddesinde (Avrupa Birliği 1985 Mimarlar Direktifinin 3. maddesinden aktarılarak) tanımlanan bütün noktalar :

1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği

SÜRE?: (.......Ders Saati Toplamı.......)

2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi

3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi

4. Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgi

5. İnsanlarla yapılar ve yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri ve yapıları ve yapılar arasındaki mekanları, insan gereksinimleri ve ölçekleri ile ilişkilendirme gereğinin kavranması

6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması

7. Tasarım projeleri için ön çalışma hazırlama ve araştırma yöntemlerinin kavranması

8. Bina tasarımı ile ilgili inşaat, strüktürel tasarım ve mühendislik sorunlarının kavranması

9. Binaları iklim koşullarına karşı koruma ve dahili konfor koşullarını sağlayacak bina fonksiyonları, yapı fiziği sorunları ile teknolojileri üzerine yeterli bilgi

10. Bina kullanıcılarının gereksinimlerini yapı-imar yönetmelikleri ve maliyet etkenleri tarafından belirlenen sınırlamalar içerisinde karşılayabilecek gerekli tasarım becerileri

11. Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürme ve planların genel planlamalarla bütünleştirme için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgi

...

================

Alıntı:
Orijinal metin aacar tarafından gönderilmiş
B iraz daha acabilir misiniz önerinizi?
Ya da soyle sorayim, basliklarin soru haline nasil getirilebilecegi konusunda bir örnek vemeniz mümkün mü?
Eski 15-07-2004, 16:52   #63
Forum Üyesi

Bir baslangic noktasi olarak "ders saatleri" hem ortak payda olusturmak hem de tartismayi somut bir zemine tasimak acisindan önemli.

Süre konusunda bir veriye sahip olunce, icerigin bu süre de etkin olarak verilip verilemeyecegi tartismasina gidilebilir. Tabi her okulun kendi mimarlik icerigi ve ona göre belirlenmis (oldugunu varsaydigimiz) ders saatleri var. Bu da bizi tam ortaklasitigimiz noktada ayrismaya goturebilir.

Her ne kadar siz icerik konusunu tutsaniz da su asamada, icerigin o süre icinde etkin bir sekilde verilip verilemedigi sorusu gözardi etmemek gerektigini düsünüyorum.

O yüzden ben bir alternatif önermek istiyorum.
Tavsiye metninin icerdigi basliklarin ne olduguna dair bir anket olabilir. Yani isaret edilen hedeflenen bilginin ne oldugu ortaya konulabilir. Boylece Tasarim bilgisi, yaraticilik, güzel sanatlar. arastirma yöntemleri gibi konularda genel görüsün ne oldugu tespit edilebilir. Genel hatlari ile ortaya cikarilan bir programin nasil organize edilebilecegini tartisip sonra da bu programin o organizasyon icinde ne kadar zaman verilmesinin daha iyi olacagini ortaya koyabiliriz.

yani

1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği .... Nedir?
a)
b)
c)

2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi ... Nedir?
a)
b)
c)

Gibi.
Eski 15-07-2004, 17:13   #64
Arkitera Üyesi

İzmir
Ophelia is on a distinguished road
Alıntı:
Mimarlik bir sanat olabilir, ama mimar sanatci degildir. Olmaya calisirsa sorun olur bana kalirsa. Iyi mimarlik yapmak icin sanatci olmak da gerekmiyor zaten. aksi durumlari tarih bize soyluyor. Wright gibi, Corbusier gibi, Eyck gibi...
Biraz geç oldu belki ama sormadan edemiycem:Mimarlık sanat olabiliyorsa o sanatı icra eden mimar nasıl sanatçı olmuyor?Ki mimarlığa sanat değil diyorsanız bile sanatçı değil diye gösterdiğiniz örnekleri biraz gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Corbusier hem ressam hem heykeltraştır,Wright'ın da heykel alanında -özellikle ahşap- birçok eseri vardır.Resim ve heykele de sanat değil demiyeceksiniz umarım...
Eski 17-07-2004, 15:02   #65
Forum Üyesi

Mimar-Sanatci

Yanlis ifade etmisim sanirim.
Her mimarin sanatci olmasi mümkün degil. Her resim yapanin ressam olmamasi gibi bir durum aslinda bu. Dahasi bu disiplin, sanatci duyarlililginin üstüne (bazen maalesef/bazen neyse ki) rasyonaliteyi de eklemek durumunda.

Her ikisini de büyük bir deha ile islemeyi basaranlari tarih bize soyluyor. Yani hem mimar hem de sanatci olup bunu basaranlari: Wright gibi, Corbusier gibi, Eyck gibi...

" Iyi mimarlik yapmak icin sanatci olmak da gerekmiyor zaten. aksi durumlari (HEM MIMAR HEM SANATCI OLMAYI BASARANLARI) tarih bize soyluyor. Wright gibi, Corbusier gibi, Eyck gibi..."

Kendi adima ben sanatci degilim. Dahi de degilim. ama mimarim.

Sadece meraktan, Sanatci (büyük harfle baslayanindan) tanimi ayri bir forumun konusu elbette ama, en azindan bu forumu takip edenler arasindan kendini Sanatci arak ifade eden meslektaslarimin görüslerini de duymak isterdim.

Mesela siz bir Sanatci olarak nasil bakiyorsunuz mimarliga ve mimarlik egitimine?

Diger bir konu ise Sayin Karadag`in anket önerisi ile ilgili. Mimarlik Dergisinin 314. sayisinda Egitimle ilgili bir dosya var ve saatler, kadrolar vs. hakkinda toparlayici tablolar var.

http://www.mimarlarodasi.org.tr/mima...i=26&RecID=263
Eski 18-07-2004, 01:00   #66
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-1ve 2'ye

Sevgili Aktan

İçerik konusunu şimdilik hariç tutmakla basitçe şunu kastetmiştim;... mevcut tablo üzerinde basit bir zaman ayarı varsayımı bile ürkütücü bir tablo çıkarıyor karşımıza...

Mimarlık ve Eğitim Kurultayi - 1 ve 2 sırasında ve öncesindeki atölyelerde sözünü ettiğin tablolar da dahil "farklı derinliklerdeki" bir çok katman uzun uzun görüşüldü.

Şimdi asıl iş, ilk adımda Ulusal Akreditasyon Kurulu'nun (AB karambolü de dahil bir yoluyla ayağa kalkması.

Sanırım "Mimarlık ve Eğitim Kurultayi - 3" konunun (tüm sürecin) eksik kalan tuzunu biberini ekleyecek)

http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...y&Sub=kurultay

http://www.mimarist.org.tr/msr.htm

Öte yandan Mimarlar Odası, Mimarlık ve Eğitim Kurultayları 1 ve 2 sürecinin bir ortağı olarak kendisinden beklenen görevi yerine getirdi.

Yani SMGM*** (Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi) Yönetmeliğini, geçen Nisan Ayı'ndaki 39'uncu Genel Kurulunda Oybirliği ile Kabul etti.

Yeni seçilen MYK'da geciktirmeden SMGM Yönetim Kurulu'nu görevlendirdi. Şimdi Bilim Danışma Kurulu'nun oluşum aşaması sürüyor...

Yönetmelik ve Gerekçesi http://www.mimarlarodasi.org.tr/ adresinde anasayfa üzerinde MEVZUAT bölümünde yer alıyor.

*** "Meslekiçi Eğitim"in adı Uluslararası Mimarlar Birliği'nde kullanılan genel biçimine dönüştürülerek "Sürekli Mesleki Gelişim" olarak değiştirildi. 2. Kurultay sırasında da bunun açıklaması yapıldı.

---------------

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 18-07-2004 01:04 Nedeni: Ek...
Metin Karadağ offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 19-07-2004, 14:58   #67
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Pekiiii önyargılarımızı ne yapacağız şimdi?

Herhangi bir konuda sağlıklı sonucu varmak, yargılamada bulunabilmek için o konuya ait var olan bütün bilgilere sahip olmanın gerektiği bilinir.

Bilginin tamamlanmamışlığı/eksikliği bu kez yargıların da "önyargı" olarak yargılanmasına yol açar.

"Mimarlık Eğitimi Kaç Yıl Olmalıdır?" gibi bir soru karşısında "Sar ordan üç-beş kilo..." tarzı bir yanıt ne derece yeterli ve sağlıklı bir sonuca götürebilir bizleri?

Bu nedenle eğitimde ulusal akreditasyon konusu üzerinde karşılıklı güvenle konuşulabilecek bilgiler ve belgelerden oluşan sağlıklı bir değer tanımlama ortamı, "ancak" bilgi ortamını kendinden menkul olmaktan kurtarabilir.

Yani ortaya bir "ölçme bilgisi sistematiği" ve hukuku konulmadan yapılan öneriler ya "salt iyiniyet" çerçevesinde ya da önyargı olarak kalmaktadır.

Çünkü sonuçta haklı olmak kadar, süreçte de haklı kalmış olmak bu işin adaletli hukunu geleceğe de taşıyabilir.

Şu an geleceksizmiş gibi bir noktada tıkanıp kalmamız da biraz böyle bir geçmişi elbirliği ile üretmiş olmamızdan kaynaklanmıyor mu?

Kaliteyi asıl belirleyenin "kaliteyi talep etme kalitesi" olduğuna göre; mevcut durumu kendimize reva görmüşüz hep.

Şimdi tüm önyargılarımızı sağlıklı yargılara dönüştürmek için işe önce kendimizi özeleştirilerimizle dönüştürerek başlamalıyız.

Bu işin "Sar ordan üç-beş kilo..." ile çözüleceğini sanmayalım.

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 19-07-2004 15:56 Nedeni: Ek...
Eski 19-07-2004, 17:02   #68
Forum Üyesi

Kurultay/raporlar/yök

Haftasonu Kurultay sürecininde yapilan atölyelerin raporlarini okudum. Sürec konusunda kendimi daha donanmli hissetigimi belirtmeliyim.

Aklima takilan birkac soru var. Atölyelere ve raporlara dair degil, raporlarin ortaya koydugu niyet ve eylem planlarinin karsisindaki en önemli engel olarak duran yüksek ögretim kurulu (yök) ve mevcut ortaogretim programlari.

Genel hatlari ile sorunlar:
1- Ortaogretim sürecinin carpikligi ve yüksekögrenim ile arasindaki ucurum,

2-yök ile dayatilmis olan sistemin giderek daralan, daraldikca kaliteyi düsüren, sonucta da kendi istegine uygun bireyleri üreten üniformasi,

3- Kendi kurami-kilgisi-geribesleme mekanizmalarini kurmakta zorlanan, kurumsallas(a)mayan (belki de gücü-farklilgi oradan geliyor), egitimin icerigini ve yöntemini islevsel kilamayan Mimarlik Okullari.

4-Akademik ortam ile uygulayicilar arasindaki (üniversite-oda/dernek/vakif) kara kedi,

5-Aslinda hersey yolunda, mimarlik egitimin kendi icinde sorunu yok. Icerik ve program konusunda bir uyumsuzluk sözkonusu degil. Piyasada yer edinmenin yolu müsterinin ihtiyaclarina cevap vermekten geciyor. Hepimiz projelerimizi dergilerde yayinlatip reklam yapma sansina sahip olmadigimiz icin ekmek parasi ugruna apartman da yapamak zorunda kalabiliriz, Keciörenin tepesine kale, ya da sincan`a park...

Düsünceler:
1- Tekrara gerek yok zaten ezberle(tildil)dik.

2- Kontenjan - kadro - olanaklar arasinda kurulmasi gereken korelasyonun en büyük engeli yök ün kendisi. Zaten "aman bu ülkede cagdas-bilimsel bir egitim verilsin" diye bir kaygisinin oldugunu da sanmiyorum yök vb. üst kurumlarin. Yüksekögrenim Atölyesi raporunda da israrla vurgulanmis, sistemin bir bütün olarak kavranmayisindan kaynakli olarak (ortaogretim - ara eleman yetistirecek meslek okullari/ön lisans programlari - lisans egitimi) üniversiteler meslek kapisi olarak kitlelerin önünde duruyor.
Egitim programlarinda yazili "düsünen bireyler" hedefi iyi niyetin otesine pek de gecemiyor galiba. Bu kadar sikayet ettigimiz yapili cevremizi uc-bes duyarsiz arkadas yapmadi herhalde, münferit vakalar degil bunlar.
Ya da, hocalar dersten ciktiktan sonra birkac provakator atölylere/siniflara girip aklimizi celiyor, biz de cikip apartman yapiyoruz.

3- Sanat tarihi dersinde dialari soluksuz gösterip gecen hocamiza amacin bizim ogrenmemiz mi, yoksa müfredati tamamlamak mi oldugunu sordugumuzda aldigimiz yaniti cebimize koyup sinifi terketmistik: Müfredati tamamlamak zorundaymis. bunu cok da tekil bir olay oldugunu sanmiyorum. mimarlik Egitimi, Egitim Bilimlerinden, Egitim Psikolojisinden destek almadigi sürece kendi sorunlari çözebilecegini düsünmüyorum. Ister usta-cirak ilsikisi icinde olsun isterde baska bir model, her durumda bir ogrenme eylemi sozkonusu. Ogrenme eylemini bu alanlardan bagimsiz düsünmek mümkün olabilir mi?

O zaman okullara ne ihtiyac var. cok sevdigimiz bazi avrupa ülkelerinde diplamaya gerek yok mimarim demek icin. Ogretmene de ihtiyac yok, meraklilari mevcut okullara gönderelim, yaparak ogrensinler. Psikoloji, sosyolji, egitim planlamasi ve programlamasi bilmelerine gerek yok.

4- Raporlarin önerdigi, sonra da etkinlesmeye baslayan, kurul ve kurumlar bence hem meslegin kendini disipline etmesi, hem de egitim uygulama ile etkilesim icinde sürdürülebilmesi acisindan cok önemli.

Benim sorum üniversitenin egitim sorununa nereden baktigi, nasil yaklastigi ile ilgili. Yani bireysel olarak degil kurum olarak mimarlik bölümleri nerede duruyorlar? Meslek Odasini kendi sürekliligi icinde (yasamboyu egitim-mesleki dayanisma-sivil toplum) bir olgu olarak mi kavriyor? vs.

5- Enbaba egitimi bile alsak yapi üretim kosullari, piyasa iliskileri, sorumluluklar konusunda adim atilmazsa ne yapacagiz diye sormadan edemiyorum. Carpik kentlesmenin sorumlusu olan kosullar orada durdugu sürece apartmanlar da olacak, gecekondular da... O kosullardan faydalanan kesimler oldugu sürece Selcuklu Kuleleri, Ankara Kalesinin tepesinde Ucaklar...................
Eski 20-07-2004, 17:26   #69
Forum Üyesi

Mimarlik 314

Mimarlik 314 deki calismanin Arastirma kismini tekrar okudum.
Bana kalirsa veriler cok carpici.

kadro/ögrenci sayisi
kadro/ders yükü
ögrenci/ders yükü

oranlari eskredilendirme konusunun ülke ölçeginde ciddi bir ihtiyac oldugunu gösteriyor. Tabi icerik/program/kadro/ogrenci den olusan bir matriksi var okulun. Kendi icnde tutarli bir sisteme sahip olabilir her mimarlik fakültesi. Bu bir tartisma konusu.

Diger taraftan arastirmaya okullarin göstermis oldugu ilgi (!) mimarlik egitimcilerinin aslinda cok da fazla kaygilar tasimadiklari, egitim kisminda bir problem olmadigi icin (ögrenciler de olmasa süper olacak) isin mimarlik kismini tartismaya daha hevesli oldugu izlenimini birakti bende. Bu da ayri bir konu.

Bir baska konu ise mimarlik egitimi tartismalarinda biraz es gecildigini düsündügüm stratejik planlama ve organizasyon.

Acaba mimarlik okullari, kadro/ögrenci/icerik/olanaklar/zaman dan olusan denkle göre mi planliyorlar ders yilini (yillarini)? Bu tür stratejik calismalarin mimarlik egitmine faydasi var mi? Yoksa 1 mimar 10 kaplana bedel midir bizim okullarimizda?
Eski 20-07-2004, 17:47   #70
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Sonuç Bildirisi

Sevgili Aktan

Biliyorsun, kurultay öncesindeki süreçte yapılan tüm atölye çalışmalarının özetleri ve alanla ilgili bildiriler kurultaya tartışılmak üzere sunuldu.

Atölye katılımcıları tarafından yapılan bir dizi toplantı sonucu olarak hazırlanan atölye raporları, üç gün süren kurultay tartışmaları ve bildirilerin katkılarıyla ile alabileceği son şeklini aldı.

Kurultay'ın 10-11-12 Aralık 2003 MSÜ'deki toplantılarına katılım konusuna sen de değindiğin için ben değinmiyorum...

Ama hazırlık sürecindeki bütün atölye aşamaları herkese açıktı ve ayrıca atölyelerin toplantı takvimi de aylar öncesinden başta tüm okullar olmak üzere ilgili herkese duyuruldu.

www.mimarist.org.tr anasayfadan kurultay hazırlık sürecinin tüm takvimi /excell tablo/ sürekli izlemeye açık olarak durdu...

Ayrıca arkitere izleyicilerini duyurularla ne kadar bunalttığımı biliyordum ama çaresiz yüzüm kızararak da olsa yapmak zorundaydım.

İnanmayan bu sayfalara bakabilir: http://www.arkitera.com/forum/forumdisplay.php?f=47

Hele diğer duyuru ve davet biçimlerinden hiç sözetmiyorum.

Sadece senin aşağıdaki saptamalarına katkı olarak:

Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-2 "Basın Bildirisi ve Sonuç Bildirisi"nin arkitera'daki adresini tekrar ekliyorum.

http://www.arkitera.com/forum/showthread.php?t=2415

//////////////////////

Alıntı:
Haftasonu Kurultay sürecininde yapilan atölyelerin raporlarini okudum. Sürec konusunda kendimi daha donanmli hissetigimi belirtmeliyim.

Aklima takilan birkac soru var. Atölyelere ve raporlara dair degil, raporlarin ortaya koydugu niyet ve eylem planlarinin karsisindaki en önemli engel olarak duran yüksek ögretim kurulu (yök) ve mevcut ortaogretim programlari.

Genel hatlari ile sorunlar:
1- Ortaogretim sürecinin carpikligi ve yüksekögrenim ile arasindaki ucurum,

2-yök ile dayatilmis olan sistemin giderek daralan, daraldikca kaliteyi düsüren, sonucta da kendi istegine uygun bireyleri üreten üniformasi,

3- Kendi kurami-kilgisi-geribesleme mekanizmalarini kurmakta zorlanan, kurumsallas(a)mayan (belki de gücü-farklilgi oradan geliyor), egitimin icerigini ve yöntemini islevsel kilamayan Mimarlik Okullari.

4-Akademik ortam ile uygulayicilar arasindaki (üniversite-oda/dernek/vakif) kara kedi,

5-Aslinda hersey yolunda, mimarlik egitimin kendi icinde sorunu yok. Icerik ve program konusunda bir uyumsuzluk sözkonusu degil. Piyasada yer edinmenin yolu müsterinin ihtiyaclarina cevap vermekten geciyor. Hepimiz projelerimizi dergilerde yayinlatip reklam yapma sansina sahip olmadigimiz icin ekmek parasi ugruna apartman da yapamak zorunda kalabiliriz, Keciörenin tepesine kale, ya da sincan`a park...

Düsünceler:
1- Tekrara gerek yok zaten ezberle(tildil)dik.

2- Kontenjan - kadro - olanaklar arasinda kurulmasi gereken korelasyonun en büyük engeli yök ün kendisi. Zaten "aman bu ülkede cagdas-bilimsel bir egitim verilsin" diye bir kaygisinin oldugunu da sanmiyorum yök vb. üst kurumlarin. Yüksekögrenim Atölyesi raporunda da israrla vurgulanmis, sistemin bir bütün olarak kavranmayisindan kaynakli olarak (ortaogretim - ara eleman yetistirecek meslek okullari/ön lisans programlari - lisans egitimi) üniversiteler meslek kapisi olarak kitlelerin önünde duruyor.
Egitim programlarinda yazili "düsünen bireyler" hedefi iyi niyetin otesine pek de gecemiyor galiba. Bu kadar sikayet ettigimiz yapili cevremizi uc-bes duyarsiz arkadas yapmadi herhalde, münferit vakalar degil bunlar.
Ya da, hocalar dersten ciktiktan sonra birkac provakator atölylere/siniflara girip aklimizi celiyor, biz de cikip apartman yapiyoruz.

3- Sanat tarihi dersinde dialari soluksuz gösterip gecen hocamiza amacin bizim ogrenmemiz mi, yoksa müfredati tamamlamak mi oldugunu sordugumuzda aldigimiz yaniti cebimize koyup sinifi terketmistik: Müfredati tamamlamak zorundaymis. bunu cok da tekil bir olay oldugunu sanmiyorum. mimarlik Egitimi, Egitim Bilimlerinden, Egitim Psikolojisinden destek almadigi sürece kendi sorunlari çözebilecegini düsünmüyorum. Ister usta-cirak ilsikisi icinde olsun isterde baska bir model, her durumda bir ogrenme eylemi sozkonusu. Ogrenme eylemini bu alanlardan bagimsiz düsünmek mümkün olabilir mi?

O zaman okullara ne ihtiyac var. cok sevdigimiz bazi avrupa ülkelerinde diplamaya gerek yok mimarim demek icin. Ogretmene de ihtiyac yok, meraklilari mevcut okullara gönderelim, yaparak ogrensinler. Psikoloji, sosyolji, egitim planlamasi ve programlamasi bilmelerine gerek yok.

4- Raporlarin önerdigi, sonra da etkinlesmeye baslayan, kurul ve kurumlar bence hem meslegin kendini disipline etmesi, hem de egitim uygulama ile etkilesim icinde sürdürülebilmesi acisindan cok önemli.

Benim sorum üniversitenin egitim sorununa nereden baktigi, nasil yaklastigi ile ilgili. Yani bireysel olarak degil kurum olarak mimarlik bölümleri nerede duruyorlar? Meslek Odasini kendi sürekliligi icinde (yasamboyu egitim-mesleki dayanisma-sivil toplum) bir olgu olarak mi kavriyor? vs.

5- Enbaba egitimi bile alsak yapi üretim kosullari, piyasa iliskileri, sorumluluklar konusunda adim atilmazsa ne yapacagiz diye sormadan edemiyorum. Carpik kentlesmenin sorumlusu olan kosullar orada durdugu sürece apartmanlar da olacak, gecekondular da... O kosullardan faydalanan kesimler oldugu sürece Selcuklu Kuleleri, Ankara Kalesinin tepesinde Ucaklar...................

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 20-07-2004 17:56 Nedeni: Ek...
Eski 22-07-2004, 16:16   #71
Forum Üyesi

UIA Yansimalar/öneriler

UIA Mimarlik Egitimi Komisyonu tarafindan hazirlanan 16 Mart 2002 tarihli "UIA ve Mimarlik Egitimi: Yansimalar ve Tavsiyeler" belgesi Sayin Karadag`in daha önce ortama sundugu belgenin taslagini olusturuyor olabilir. Bu belgede dikkatinizi cekmek istedigim birkac nokta var:

1. UIA`nin, uluslararasi ortamda ortak kabul gören taninan uygulama/rekabet standartlarinin kurulmasini, niteliklerin yine uluslararasi olcekte taninirligini amacladigini görüyoruz. Her ülkenin, kendi icinde mimarlarin rol, islev ve haklarinin toplum icerisinde taninmasi ve korunmasi konusunda cesaretlendirmeyi hedefliyor ayni zamanda.

Ortak standartlar ve uluslararasi olcekte taninan nitelikler mimarlarin ve mimarlik hizmetlerinin mobilitesinin temel unsuru olarak karsimiza cikiyor.

2. Bu mesleki standartlarin cogu mimarlik egitimi icin de dogrudan gecerlidir, deniyor.

3. Mimarlik Egitimi temel kategorilere ve boyutlara ayriliyor.
Boyutlar:

1) Baglam ve Hedefler
Nerede ve Nicin

2) Icerik ve ögretim izlencesi (müfredat)
Ne

3) Yöntem ve Araclar
Nasil

4) Yönetim ve organizasyon
(bilgi, zaman, para, kaynak ve mekan yönetimi)

Aslinda burada tartismaya calistigimiz bircok konuya uluslararasi mimarlik kamuyonun nasil baktigini gösteren bir döküman.

Metnin tamamini ekliyorum. Belki tikanikligi asmak icin bir yardimi olabilir.

aktan
Eklenmiş Dosyalar
Dosya Tipi: zip EDUCATION_Recom.doc.zip (44,5 KB, 86 görünüş)
Eski 22-07-2004, 17:42   #72
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
GATS üzerinden alırsak...

Sevgili Aktan

Uzun süredir Mimarlar Odası'nın da gözlemci üyesi olduğu Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE), Avrupa Parlamentosu'nda GATS ile ilgili görüşmelerde çok önemli bir mücadele veriyor.

ACE temsilcileri, GATS Kapsamında ele alınan 400 civarındaki meslek grubu "dışında kalan" avukatlık, doktorluk, hemsirelik gibi;

MİMARLIK MESLEĞİNİN de GATS genel kapsamı dışına alınmasına çalışıyorlar.

Temel savunma noktası ise mimarlığın kültürel anlamda yerel özelliklere (emdemik canlı gibi, o yerel alana, ÜLKEYE özgü ve KÜLTÜRE bağlı emdemik meslek ) sahip olması nedeniyle, GATS genel değerlendirmelerinin dışında her ülke ve kültür değerleri ile anlam kazanabileceğini dile getiriyorlar.

(GATS, 2005 ile birlikte başlıyor...)

Bu talep, yani mimarlığın yerel kültüre özgü meslek oluşu kabul görürse (ki çok zormuş) biraz soluklanmak için onemli bir fırsat sağlayabilecek.

(Uzun süredir ilgilenemediğim için son aylardaki gelişmelerle ilgili bir bilgiye sahip olamadım.)

Yok eğer 400 meslek grubu için geçerli olan genel şartlarla değerlendirilirse ki, eğitim konusundaki kabus da o zaman başlıyor demektir.

Mesleğin sürekli güncellenmesi ile mesleğin eğitiminin güncellenmesi aynı kaderde birleşiyorlar...

Türkiyede Mimarlık Eğitimi ile ilgili olarak AB Sekreterliği ile (ODTÜ+YTÜ+MSÜ+İTÜ) süren görüşmeler hakkında sadece İTÜ Dekanı Sayın Ferhan Yürekli'nin görüşleri yer aldı arkitera sayfalarında.

Aynı şekilde diğer üç okulun bu konudaki gelişmeler hakkındaki görüşleri de önem taşıyor, tabii ki...

UIA'nın konu ile ilgili belgelerinin Türkçeleri'ni daha önce Mimarlık ve Eğitim Kurultayı-2'ye hazırlanırken buraya da iletmiştim.

Bir kez daha ekliyorum. (Word doküman halinde indirilebiliyor.)

http://www.mimarlarodasi.org.tr/inde...yfa=AD&Sub=uia

( Ayrıca, www.mimarlarodasi.org.tr anasayfasının sağ üst köşesindeki "araştırma/dokümantasyon" bölümünden ilgili tüm kaynakların Türkçeleri'ne ulaşmak da mümkün)

Sayfadaki karşılaştırmalı UIA-ACE "Beyaz Kitap"ını özellikle herkese tavsiye ederim.

Avrupa Mimarlık ve Yarın ya da meşhur adıyla "Beyaz Kitap"ın yenisinin de yakında Türkçe olarak aynı yerde yer alacağını şimdiden duyuruyorum.

Alıntı:
UIA Mimarlik Egitimi Komisyonu tarafindan hazirlanan 16 Mart 2002 tarihli "UIA ve Mimarlik Egitimi: Yansimalar ve Tavsiyeler" belgesi Sayin Karadag`in daha önce ortama sundugu belgenin taslagini olusturuyor olabilir. Bu belgede dikkatinizi cekmek istedigim birkac nokta var:

1. UIA`nin, uluslararasi ortamda ortak kabul gören taninan uygulama/rekabet standartlarinin kurulmasini, niteliklerin yine uluslararasi olcekte taninirligini amacladigini görüyoruz. Her ülkenin, kendi icinde mimarlarin rol, islev ve haklarinin toplum icerisinde taninmasi ve korunmasi konusunda cesaretlendirmeyi hedefliyor ayni zamanda.

Ortak standartlar ve uluslararasi olcekte taninan nitelikler mimarlarin ve mimarlik hizmetlerinin mobilitesinin temel unsuru olarak karsimiza cikiyor.

2. Bu mesleki standartlarin cogu mimarlik egitimi icin de dogrudan gecerlidir, deniyor.

Boyutlar:

1) Baglam ve Hedefler
Nerede ve Nicin

Ne

3) Yöntem ve Araclar
Nasil

Aslinda burada tartismaya calistigimiz bircok konuya uluslararasi mimarlik kamuyonun nasil baktigini gösteren bir döküman.

aktan

En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 22-07-2004 18:03 Nedeni: Düzeltme...
Eski 22-07-2004, 18:17   #73
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Türkçeleri var.

Sevgili Aktan

Dosya eki olarak gönderdiğin ilk metnin Türkçesi var.

Bir önceki dönemde ODTÜ Dekanlığı yapmış olan Sayın Necdet Teymür'de UIA çalışma grubu üyesi zaten.

http://www.mimarlarodasi.org.tr/inde...ion=uia_egitim

..........

UIA VE MİMARLIK EĞİTİMİ
DÜŞÜNCELER VE TAVSİYELER

UIA Mimarlık Eğitimi Komisyonu tarafından hazırlanan belge

Komisyon Yöneticisi
Jean-Claude Riguet (Fransa), Genel Sekreter

Komite Üyeleri
Louise Cox (Avusturalya)
Sara Maria Giraldo Mejia (Kolombiya)
Paul Hyett (İngiltere)
Alexandre Koudryavtsev (Rusya)
Fernando Ramos (İspanya)
Alexandru Sandu (Romanya)
Zakia Shafie (Mısır)
Enrique Vivanco Riofrio (Ekvator)

UIA Mesleği Uygulama Komitesini Temsilen Katılanlar
James Scheeler (ABD)
Necdet Teymur (Türkiye)

(31 Mayıs 2002 tarihli bu belge, Berlin’de 27-29 Temmuz 2002 tarihinde yapılan
UIA 22. Genel Kurulunda ilkesel olarak kabul edilmiştir. – ç.n.)

Çeviren: Aykut Ülkütekin

İçindekiler
I. Giriş
I.0 Önsöz
I.1 Giriş: UİA ve Mimarlık Eğitimi
I.2 Tarihi Geçmiş
I.3 Bu Belgenin Amacı ve Kapsamı

II. Mimarlık Eğitimi: Temel Kategoriler ve Boyutlar
II.1 Mimarlık Eğitiminde Bağlam ve Amaçlar
II.1.0 Bağlam ve Amaçlar
II.1.1 Toplumsal, Kültürel, Politik Bağlamlar
II.1.2 Mesleki Bağlam
II.1.3 Teknoloji ve Endüstri Dünyası
II.1.4 Akademik Bağlam
II.1.5 Mimarlık Eğitiminde Uluslararası Bağlam
II.2 Mimarlık Eğitiminin İçeriği ve Ders Programlarının Yapısı
II.2.0 Mimarlık Eğitiminin İçeriği
II.2.1 Mimarlık Eğitiminde Ders Programlarının Yapısı
II.2.2 Ders Programlarının Olanakları
A. Tasarım
B. Bilgi
C. Yetenek
II.2.3 Eğitim Aşamalarının Yapısı
A. Temel Birinci Aşama Mimarlık Eğitimi
B. İkinci Aşama Mimarlık Eğitimi
C. Üçüncü Aşama Mimarlık Eğitimi
D. Mimarlıkta Doktora
II.2.4 Mimarlıkta ve Mimarlık Eğitiminde Araştırma ve Yenilikçi Buluşlar
II.3 Mimarlık Eğitiminde Yöntemler ve Medya
II.4 Mimarlık Eğitiminde Yönetim ve Yapılanma
II.4.0 Eğitimin Yönetimi: Kavramlar
II.4.1 Bilginin Yönetimi: Mimarlık Eğitiminin Yapılanması
II.4.2 Kişilerin Yönetimi
II.4.3 Öğreticilerin Niteliği
II.4.4 Öğrenciler: Asgari Giriş Koşulları
II.4.5 Zamanın Yönetimi: Akademik Yılın Organizasyonu
II.4.6 Eğitim Mekanlarının Yönetimi
II.4.7 Finansman Yönetimi
II.4.8 Mimarlık Eğitiminin Yönetimi ve Yapılanmasına İlişkin Genel Konular
A. Geçerlilik
B. Uluslararası Konular: Eğitimle Edinilen Niteliklerin Aktarılabilirliği

III. Mimarlık Eğitimiyle İlgili Diğer Konular
III.0 Uzmanlaşma
III.1 Uygulama ve Öğrenim Arasında Karşılıklı Etkileşim
III.2 Yetişme, Bilgi, Ruhsat
III.3 Sürekli Mesleki Gelişim
III.4 Üniversite Öncesi Eğitim
III.5 Mimarın Beceri ve Uygulamalarının Yararlı Olabileceği Diğer Alanlar

IV. UIA ve Mimarlık Eğitiminin Geleceği
- Sonuçlar ve Tavsiyeler

Notlar ve Referanslar
Bibliyografya

http://www.mimarlarodasi.org.tr/inde...ion=uia_egitim

Alıntı:

Boyutlar:

1) Baglam ve Hedefler
Nerede ve Nicin

Ne

3) Yöntem ve Araclar
Nasil

aktan
Eski 23-07-2004, 13:41   #74
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Üzücü bir gün yaşıyoruz...

Ama yine de başka acılar yaşamamak için daha çok çalışmalıyız...

Ya da başka ne yapmalıyız şuan bilemiyorum.

..........

Kurcalamak için birkaç adres daha:...

=================

http://www.yok.gov.tr/denklik/denklik.htm

=================

http://www.turkak.org.tr/index.html

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU KURULUŞ VE GÖREVLERİ

HAKKINDA KANUN

Kanun No. 4457 Kabul Tarihi : 27.10.1999

Kuruluş amacı

MADDE 1. — Bu Kanun ile, laboratuvar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası alanda kabulünü temin etmek amacıyla, merkezi Ankara’da olmak üzere Başbakanlıkla ilgili, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliği haiz, idarî ve malî özerkliğe sahip, Türk Akreditasyon Kurumu, kısa adı TÜRKAK kurulmuştur.

Tanımlar

http://www.turkak.org.tr/organlar/4457.htm

-------------

2 Ekim 2001 Tarih ve 24541 Sayılı Resmi Gazete

—— • ——

Türk Akreditasyon Kurumundan :

Uygunluk Değerlendirme Kuruluşlarının Akreditasyonu

Hakkında Yönetmelik

Amaç

Madde 1 — Bu Yönetmelik; Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen uygunluk değerlendirme kuruluşlarının; yeterli, güvenilir ve saygın olarak hizmet vermelerini temin etmek amacıyla uymaları gereken kuralları düzenlemek için hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2 — Bu Yönetmelikte açıklanan tedbirler ve kurallar; Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilen, uygunluk değerlendirme kuruluşlarının faaliyetlerini ve bu faaliyetleri gerçekleştiren kuruluşların akreditasyon süreci içinde uymaları gereken usul ve esasları kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3 — Bu Yönetmelik, 27/10/1999 tarihinde kabul edilen, 4/11/1999 tarihli ve 23866 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 4457 sayılı Türk Akreditasyon Kurumu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelikte yer alan usul ve esasların uygulanması, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından hazırlanan tebliğlerle düzenlenir.

İlgili Dokümanlar

http://www.turkak.org.tr/yonetmelik.htm
Eski 27-07-2004, 15:55   #75
Forum Üyesi

Tartismaya devam (mi?)

Birkac gündür uzak kaldim. Sayin Karadag`in bizi yönlendirdigi dokumanlar hem Türkiye ölceginde hem de uluslararasi olceginde iyi birer temel olusturuyor bu forum icin bana kalirsa.

Ama nedense forumdan pek bir ses gelmiyor.
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları