![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
| Anket Sonuçlarını Görüntüle: Türkiye'de Mimarlık Eğitimi Kaç Yıl Olmalıdır? | |||
| Kararı destekliyorum, 5+2 yıl olmalı |
|
156 | 35,86% |
| 4 yıl, mimarlık eğitimi için yeterli değil |
|
64 | 14,71% |
| Verilen eğitim süresi yeterli |
|
21 | 4,83% |
| Eğitimin süresi değil niteliği önemli |
|
194 | 44,60% |
| Oy verenler: 435. Bu ankette oy kullanamazsınız | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#46 |
|
Forum Üyesi
![]() |
sabahçı kahvesi
mrb dostlar mimarı sihrin içine girememiş zihinlere sesleniyorum .biz mimarız vede Atatürkün gençelriyiz biz yüce bi toplum olarak Türküz neden hala güvensiziz vede neden hala üretemiyoruz mimari camia uyanın artık benim mimarımın gerhyden hadidden koolhaasdan fosterdan ne farkı var akıl tarafındamı güçsüsüz.hayır atılım konusundamı hayır bizim tek eksiğimiz güvensizlik olgusu .dünya geriye gidiyor beyler bayanlar artık bildiğiniz avrupa düşlerdeki gibi güçlü deil vede her geçen gün geriye gidiyor genç nüfusu azalıyor .ben ab ye giricem diye tasarımcı bir zihniyeti düşlerdeki kılıbıklığa mı sokayım bunun mimarı etikle yada tasaramcı zihniyetle ne gibib bir dostluğu olabilir .Atatürk milliyetçiliğini hatırlayın beyler bayanlar ,tasarımcılar,düşünürler,sanatçılar kurunun yanında yanmayalım.çağdaş bir konumda üretelim vede ilerleyelim artık ağzımızın suyunu akıtarak dünyada yapılanları izlemeyelim.Düşünsel bir yaklaşımın gereğidir üretim vede tasarım akılımıza gücümüze güvenelim .nedir bu usta -çırak geyiği sömestir taillerini bırakalım arık sabahçı kahvelerinde çay içiyoruz .....
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Pek Güzel
Hepimiz bir cikis yolu ariyoruz, sizin bir oneriniz varsa gösteriverirseniz ne iyi olur, biz de aydinlamis oluruz.
Ben burada kimsenin bir kendine guven sorunu oldugunu sanmiyorum, aksine gayet güvenli ve saglam bir sekilde kendimize bakmaya calisiyoruz. Ama salt kendine güvenle de mimarlik olmuyor. bilgisi, arastirmaci ruhu olmayan, soru sormayan, programsiz hedefsiz, ama acaip kendine güvenli inancli mimarlik ancak koprunu basindaki deli dumrul kadar faydali olur köprüye, cevreye, kullaniciya. |
|
|
|
|
|
#48 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Yurt disi örnekleri
Yurt disindan örnekleri verme konusunda hicbir tereddüdüm yok cünkü bu yasa hazirliklarini savunanlarin ortak gerekcesi "Avrupa Birliginde de böyle" veya "Batili ülkelerde de böyle"
ancak batili ülkelerle ilgili baska örnekler verildiginde ise cevap hep ayni "Burasi Türkiye bizim kosullarimiz farkli" :-) ne diyelim arkadaslar bu ve benzeri gerekceleri yasamin her alaninda görüyoruz dolayisiyla yorum yapmiyorum. Türkiyenin farkli olan tarafi suki ekonomik zayiflik ve bu hayatin her alanina yansiyor bir ögrencinin 1 yillik üniversite egitiminin ögrenciye ve devlete ne kadara mal oldugunu bilmiyorum ancak pekde ucuza mal olmayacaginida tahmin edebilirim. 4 yilin üzerinde bir mimarlik egitimi Türkiye icin cok pahali olur bu kosullarda hem ekonomik olarak hemde daha öncede tartistigimiz gibi diger ülkelerdede özellilede AB ülkelerinde 4 yil egitimin var oldugu ve savunuldugu göz önüne alindiginda uzun süreli egitim bizim icin anlamsiz bir tartismadan öte fayda saglamayacaktir diye düsünüyorum. Burada yazan veya burayi izleyen ögrenciler sanirim bir an önce okulu bitirme cabasi icindedirler tabiki kaliteden ödün vermeden. Bir Dis Hekimi 5 yilda yetisip hasta agzinda müdahele yapabilmekte iken bizler isi biraz fazlasiyla abartmaktayiz. Bütün Din kitaplarinda ve Felsefi ögretilerde asiriya kacmayin denmektedir. Bir defa kantarin topuzu kactimi onu durdurmak artik mümkün degildir. Daha önce avukatlarla ilgili bir örnek vermistim. Türkiyede Avukatlikla ilgili yasanin cikmasini bizzat Avukatlar istemis ve yasanin cikisini müteakip meclis önünde miting yapip degismesini istemisler korkarim mimarlik yasasi da bu duruma düsecek. Isimize gelince Avrupada da böyle isimize gelmeyince burasi Türkiye :-) Ancak yinede yilmadan yazalim, cizelim ve bu toplum icin en iyisini yakalayalim. Burada yazilanlarin tümü cok olumlu düsünceler sanirim sonunda ortak bir noktada bulusulacak tek sorun katilimcilarin az olusu özelliklede egitimci kesimden yazanlar sanki biraz az gibi. Ben özelliklede sitem eden yazilari seviyorum cünkü dostlar sitem ederler iyi olmasini istedikleri icin Herkese Selamlar |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Forum Üyesi
![]() |
"Duygusal olmadan duyarli olmak"
Sayin Tanyel yazdiklariniza ek olarak sayin Ziya Tanali`nin bir sozunu (daha dogrusu ondan duydugum bir sozu) anmak isterim burada:
"Duygusal olmadan duyarli olmak" Büyük bir kimlik sorunu yasiyoruz, kimlik/aidiyet sorunu. Mimarlik, ozellikle Turkiye`de, kendi kendini disiplin altina alip, toplumsal yasam icinde mesru ve ozerk bir alan olmayi basaramadigi surece, mimarlar kendilerini bu kimlik/aidiyet sorununa sanatci/estetik vurgusu tepki verip kendilerine yer acmaya calismaktan vazgecmedikleri surece duygusal devinimler yapici atilimlara evrilemeyecek gibi gorunuyor. Hemen belirteyim, sanat/estetik vurgusu ile yazdiklarim bunlari inkar etmek falan anlamina gelmiyor. mimarligi mesru kilacak sey yasanabilir cevreleri uretebilme konusunda herkesin yasadigi deneyimleri bilgiye ve oradan da tekrar deneyime donusturebilme becerisinin kurumsal bir egitimle hem mimar olmayi dusleyenlere (hasbel kader universiteye girmis ama tasasi okul bitirmek olan arkadaslari ayri tutuyorum, elbette sonradan askla baglananlar da var) hem de o cevrelerde yasayacaklara aktarilabilmesinde yatiyor. Yoksa elit bir topluluk olarak fildisi kulelerimizde tasarim yapar, bürolarimizda apartman cizer, "canim bina degil mi ben de yaparim" diyen her vatandastan farkimizi salt begeni duzeylerimiz arasindaki ucurumla aciklamaya calisiriz. |
|
|
|
|
|
#50 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Sanirim cogunluk 5+2 yi destekleyecektir; zaten MOBIG toplantilarinda da - sanirim Amerika'da ve diger bircok zenginlesmis ulkede de 5 kusur yil oldugu icin - 5 yilda karar kilinmis, ancak bu karar zamanin YOK baskani tarafindan "siz isterseniz herkes ister" gerekcesiyle reddedilmisti. Yani sorun 1) ekonomik 2) mimarligin makine muhendisliginden ne gibi bir ilave egitime ihtiyaci oldugu kafalarda cevap bulmamis bir soru olmasi. Milletimiz mimarinin bir sanat oldugunu coktan unutmus.
Hepimizin bildigi ama bilip de soyleyemedigi gibi bugun Turkiye'de uretilen binalarin 90 % ini tasarlayabilmek icin 1 yil teknik resim dersi, 1 yil da bir mimarin yaninda ciraklik yeter; hatta zorlarsaniz teknik resim becerisi de ciraklikla kazanilabilir. Turistik otelleri ve konferans merkezlerini tasarlayacak mimarlar ise gene bu turden yapilari gerceklestirme bahtina sahip olmus mimarlarin yaninda kalfaliga nail olabilirler. Bu durumda neden 5 yillik bir okul donemine ihtiyac var? Ogrenciler ve aileleri bunun finansmanini nereden bulacak? Mustakbel meslekdaslari burs mu verecekler? Zaten "piyasaya" cikar cikmaz fiyat kirip musteri edinmeye calisaksa bu insanlar - potansiyel rakip -, onlari issizlikle mucadelede 1 yil daha oyalamak bize ne kazandiracak? Acaba meseleleri diploma yerine yeterlilikte arasak daha dogru olmaz mi? Yani bina insa edecek mimar adayinin bunu yapabilecegini meslekdaslarina ispatlamasini istesek. Ben duruma karamsar degil gercekci yaklastigimi dusunuyorum.Unutmayalim ki herseyden once mesleki sartlari gelistirmemiz lazim, egitim ona ayak uyduracaktir. |
|
|
|
|
|
#51 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Ya uyduruyorum ya da bir yerden
kulağıma mı ilişmiş şu an bilemiyorum.
Ama sanat, üretilen bir şey olarak da sunulabiliyorsa tüketilen bir şeydir de aynı zamanda. Tüketilen ile üretilenin nasıl bir ilişki biçim/ler/ine yol açtığı da dert değil gibi görünür. Ama sonuçta o sanatı üretenin yaptığı işten aldığı haz, doyum, mutluluk ya da her ne ise paylaşıma sunulduğunda paylaşanlarda acı, doyumsuzluk, mutsuzluğa yol açıyorsa; bunun ödenmesi gereken bir bedeli olmalıdır diye düşünüyorum. Bu bedel ilişkisini konuşmaya başlasak bir de. Nereye gider işin ucu sizce? Belkide verilen bu eğitime de hiç gerek yok deyip çıkabiliriz. Ya da...
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-07-2004 10:49 Nedeni: imla |
|
|
|
|
|
#52 |
|
Forum Üyesi
![]() |
üretilen mimarlik/tüketilen mekan
Bana kalirsa mimari üretimi haz/doyum/paylasim gibi kavramlarla yasamaya calismak, bunlardan hereketle bir yere oturtmak sorun yaratiyor. Belki de mimarligi salt bir hizmet olarak görüp hizmetin kalitesine dogru yola cikmak mimarlari bir yerlere götürebilir.
Birkac gün önce yakindaki asagida resmi olan binayi gormeye gittim. ödüllü bir konut yapisi. Mimari Theo Hotz. Orada bulunan bir kac kisiye merdivenlerin acikta olmasi ile birkac sordum, konu konuyu acti bu binada yasamakla ilgili problemleri olup olmadigina geldi. cok memnundular. sikayetleri yoktu. Ama gayet bilincli bir sekilde 4 yillik bir yapiyi 5 sene sonra daha iyi degerlendirebileceklerini soyleyerek konusmayi bitirdiler. herhangi bir iddasi olmayan, temiz cozulmus, net bir yapi. Mimarin tasarim sürecinde, yapim esnasinda ve sonrasinda hangi zevkleri yasadigini bilmiyoruz ama sonuc ürün icinde yasayanlarin ihtiyaclarina cevap veriyor, cevresine olumlu bir katkisi var (kendi kisisel goruslerim, merak edenler olursa fotolarini da gonderebilirim daha sonra). hepimizin verebilecegi daha bir suru iyi ornek var iyi bir hizmet olarak sunulmus mimarliga dair. Sürekli olarak her türlü ortamda ve egitimde dayatilan "kahraman mimarlarin tarihi" disinda bir mimarlik sürüp gidiyor cevremizde. Dahi ya da sanatci olmak da gerekmiyor aslinda. Ne yapi üretim sürecini egitimden, ne de egitimi yapi üretim sürecinden ayirmak mümkün. Egitim bu süreci kavrayip icsellestirebilecek, üzerine yeni/kendi bilgisini insa edebilecek mimalari yetistirmek zorunda, üretim ise bu mimarlari etkin kilacak ortami yaratmak ve sürdürmek. Mimarlik profesyonellesmek zorunda. Egitim bu profesyonelligi kurumsallastirmak zorunda. Kurumsallasamayan mimarlik usta-cirak / uzman-stajer mimar / ic mimar-dis mimar / mimar-mühendis döngüsünü asamaz, hem mimarlar hem de bu hizmeti alanlar bedel ödemekten kurtulamaz. Mimarligi mimarlarin elindeki cekic olmaktan kurtarmakla baslayabiliriz ise, ne dersiniz Sayin Karadag? |
|
|
|
|
|
#53 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Resim
Ekleyememisim, pardon.
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Mimarlık Eğitimi
Yeni Mimarlık Meslek Yasa Tasarısı, eğitim süresinin uzatılması, zorunlu staj gibi konulardaki eleştirilerin hemen tümüne katılıyorum, ancak bu diğer taraftan gelen bir görüşü garipsememe de mani olmuyor. Bu görüşü de Yeni Mimar gazetesinin 4.sayısındaki Ferhan Yürekli söyleşisinden bir alıntıyla açıklayayım:
"Mimarlık eğitiminin mimarlık pratiğiyle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Eğer mimarlık pratiğinin etkisi altında bir mimarlık eğitimi yaparsanız ki yapılıyor ve savunuluyor -sadece pratik dünyasında değil okulların içinde de, okulların başında da savunuluyor- bence bu kelepçe takma eğitimi, kafa koşullandırma eğitimidir. Onunla geleceğe bakılmaz" Sn. Ferhan Yürekli'nin burada kastettiği kafa koşullandırma eğitiminin halen mevcut olduğunu kabul ediyorum ve buna şiddetle karşıyım, ancak buna çare olarak "ilişkisizliği" savunmak, işte bunu anlamıyorum. Bir de şöyle bakalım; pekala mimarlık eğitiminin mimarlık pratiği üzerinde bir baskısından da söz edilebilir ve bence bu mimarlık pratiğinin eğitim üzerine kuracağı baskının tek gerçekçi sübabıdır. "Mimarlık eğitimi ve mimarlık pratiğinin ilişkisiz kabul edilmesi" -bu hangi sorunumuzu gerçekten çözer bilmiyorum ama, pek çok sorunumuzun kaynağında yatan bir neden de olabilir. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Mimarlığın ne olup ne olmadığını "tam olarak bilseydim" zaten sadece susardım...
Sevgili Aktan Acar Merhaba,
Mimarlığın ne olup ne olmadığını tam olarak bilseydim zaten sadece susardım... Mimarlık adına bildiklerimi, henüz bilemediğim kısmına; yaşam adına bildiklerimi ya da bilmediklerimi de yaşamıma olan oranını sorgular hale geldikçe ürkütücü bir çaresizliğe kapılıyorum. Dikkatinden kaçtı sanırım bu "çaresizlik" nedeniyle önceki kısa yazımda "mimarlık" yerine daha genel/muğlak bir kavram olan "sanat" kelimesini seçtim. Oysaki Mimarlık, genel kültür ve sanat kavramına göre daha az muğlak olan "ihtisas ve sorumluluk" gerektiren bir alanda yer alıyor. Yani sallama alanı biraz daha dar diğer genelleme yapılabilen alanlara göre. Ancak sonuç olarak "insan davranışı ve ilişkilerine" doğrudan bağımlı bir yanı var. Bu nedenle mimarlık eğitiminde "empatik yetenek" kazandırmak (açığa çıkarmak...) önemli. Çünkü bu özellik bir yandan onun çoklu seçeneklerle yorumlanabilmesine de yol açıyor. Pozitif bilim alanında olduğu gibi yorum kaldırmaz bilimsel kanunlarla bir dış kabuk oluşturabilmek olanaklı değil mimarlığa. Ama pozitif bilim (ya da mühendislik bilgisi diyelim)den yaralanmaksızın da bir mimarlık ve mimarlık eğitimi olanaklı değil. Yani mimarlık konusu sert hatlarla birbirinden koparılmış/parçalanmış bir alan değil. Aksine alanın tümünü (alan derken ne/leri anlıyorsanız onları...) en altından en üstüne kadar seffaf katmanlar halinde, doğrudan ya da dolaylı, düz ya da çapraşık ilişki bağlarına sahip yaşamla sürekli içiçe bir yaşamsal ortam gibidir diye düşünüyorum. Bu nedenle öncelikle bilebildiği kadar gerekli gereksiz herşeye, hayatın bütün alanlarına burnunu sokmaya meraklı ve sorumlu insanlar olmaları gerektiğine inandırılmalıdır mimarlık eğitimi alanına ilk adımını atan tüm mimar adayları... Yaşamdan bağları koparılmış "salt bir mimarlığın!..." varlığını mimarlık adı altında sürdüremeyeceği gibi böyle bir mimarlık eğitimini varkılabilmek de zaten olanaklı değildir. "Belki de bu yüzden" Mimarlıkta Eleştiri konusunda durum/düzey vahim ötesi... Çünkü bu konuda bir türlü doğrudan kendi kendisini kabullenmediği için kendi kendisi olamayan ve açığa çıkan kimlik boşluğunu da başkası olunarak (taklit vs...) doldurmaya eğimliler;... birbirlerini "eğiterek" kendilerini eleştirmemeye alış(tırıl)mışlar gibi geliyor... Ortaya da sonuç olarak çıka çıka üç maymunlu "suçbirliği" (Kendimi de bu suçbirliğinin suçlusu olarak görüyorum...) çıkıyor. Oysa Mimarlıkta Dedikodu ise "eee şiz nasil diyoğsunuz: PERFECT..." düzeyinde. Sevgili Aktan Acar Giderayak bir not daha, mimar olmak ya da mimar kalmak için profesyonelleşmenin şart olmadığını düşünüyorum şimdilik. Çünkü "mimarlığın yalnızca mimarlara bırakılamayacak bir değere sahip olduğuna" bende inanıyorum. Bunun için "ÇEKİÇ"i öncelikle kendi kafama vurmaya devam ediyorum ![]() ---------------------------- Alıntı:
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-07-2004 20:39 Nedeni: eksik... |
|
|
|
|
|
|
#56 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Yorumsuz...
UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ
GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİNDE EDİNİLECEK FORMASYONUN TANIMINA YÖNELİK ULUSLARARASI TAVSİYELER 27-29 Temmuz 2002 tarihlerinde Berlin’de yapılan Uluslar arası Mimarlar Birliği Genel Kurulunda ilkesel olarak kabul edilen UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ belgesinde, eğitim programlarının uygunluğu için gözetilmesi önerilen niteliksel ölçütler: (V.3.2.1) UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartının II.4 maddesinde (Avrupa Birliği 1985 Mimarlar Direktifinin 3. maddesinden aktarılarak) tanımlanan bütün noktalar : 1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği 2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi 3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi 4. Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgi 5. İnsanlarla yapılar ve yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri ve yapıları ve yapılar arasındaki mekanları, insan gereksinimleri ve ölçekleri ile ilişkilendirme gereğinin kavranması 6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması 7. Tasarım projeleri için ön çalışma hazırlama ve araştırma yöntemlerinin kavranması 8. Bina tasarımı ile ilgili inşaat, strüktürel tasarım ve mühendislik sorunlarının kavranması 9. Binaları iklim koşullarına karşı koruma ve dahili konfor koşullarını sağlayacak bina fonksiyonları, yapı fiziği sorunları ile teknolojileri üzerine yeterli bilgi 10. Bina kullanıcılarının gereksinimlerini yapı-imar yönetmelikleri ve maliyet etkenleri tarafından belirlenen sınırlamalar içerisinde karşılayabilecek gerekli tasarım becerileri 11. Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürme ve planların genel planlamalarla bütünleştirme için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgi (V.3.2.2) Ayrıca göz önüne alınması gereken özel noktalar: 1. İnsani, toplumsal, kültürel, kentsel, mimari ve çevresel, değerlerin yanı sıra, mimari miras sorumlulukların da farkında olma 2. Ekolojik olarak sürdürülebilir tasarım, çevresel koruma ve iyileştirmeyi sağlama yöntemleri üzerine yeterli bilgi 3. Mimarlıkla ilgili inşaat yöntemleri ve disiplinlerine ilişkin geniş kapsamlı bir bilgilenme temeli üzerine yapı teknikleri konusunda yaratıcı bir yeteneğin geliştirilmesi 4. Proje finansmanı, proje yönetimi ve maliyet kontrolü üzerine yeterli bilgi 5. Hem öğrenciler ve hem de öğretim üyeleri için, mimari öğreniminin ayrılmaz bir parçası olarak araştırma teknikleri konusunda eğitim (V.3.3) Eğitim Programları Sırasında Öğrenci Tarafından Kazanılması Gereken Nitelikler: Eğitim programları sırasında mimarlık öğrencileri, disiplinlerarası hedefleri koordine edebilen genellikte görevlerini yerine getirebilme yeterliğine sahip mimarlar olabilmek için tasarım yeteneği, bilgi ve becerileri kazanmak durumundadırlar. A. Tasarım · Hayal gücü, yaratıcı düşünce, yenilikçilik ve tasarım ekibinin önderliğini bir araya getirme yeteneği · Bilgi toplama, sorun tanımlama, analiz ve eleştirel değerlendirme, eylem stratejileri formüle etme yeteneği · Tasarım arayışında üç boyutlu düşünme ve tasarımın keşfedilmesi yeteneği · Aykırı etkenleri uyuma getirebilme, bilginin bütünleştirilmesi, tasarım çözümlerinin yaratılmasında becerileri kullanma yeteneği B. Bilgi B1. Kültürel ve Sanatsal Çalışmalar · Mimarlıkta, yerel ve dünya ölçeğinde, tarihi ve kültürel öncekilerin bilgisi ile davranma yeteneği · Mimari tasarımın kalitesini etkileyecek düzeyde güzel sanatlar bilgisiyle davranma yeteneği · Yapılı çevredeki mimari miras konularını anlama · Mimarlık ile diğer yaratıcı disiplinler arasındaki bağların farkında olma B2. Sosyal Çalışmalar · Toplum, işverenler ve kullanıcılara ilişkin bilgilerle davranma yeteneği · Toplumun, kullanıcıların ve işverenlerin gereksinimlerini tanımlayan bir proje ön hazırlık çalışması geliştirme ve farklı tiplerdeki yapılı çevrelerin fonksiyon ve bağlamsal ilişkilerini araştırıp belirleme yeteneği · Yapılı çevrenin oluştuğu toplumsal bağlamı, ergonomi ve mekansal gerekleri, eşit haklar ve ulaşılabilirlik konularını anlama · Planlama, tasarım, inşaat, sağlık, güvenlik ve yapılı çevrelerin kullanımı ile ilgili yasa, yönetmelik ve standartların farkında olma · Mimarlıkla ilişkili olduğu ölçüde etik, felsefe ve siyaset konularının farkında olma B3. Çevresel Çalışmalar · Doğal sistemler ve yapılı çevreye ilişkin bilgilerle davranabilme yeteneği · Koruma ve atık yönetimi konularını anlama · Malzemelerin geri dönüşümü, ekolojik sürdürülebilirlik, çevresel etki, düşük enerji kullanımlı tasarım, pasif sistemler ve yönetimleri konularını anlama · Peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, bölgesel ve ulusal planlamanın tarihi ve güncel uygulamaları ile bunların yerel ve küresel demografi ve kaynaklarla olan ilişkilerinin farkında olma · Doğal afet risklerini göz önüne alan bir doğal sistemler yönetiminin farkında olma B4. Teknik Çalışmalar · Strüktür, malzeme ve inşaata ilişkin teknik bilgi · Bina yapım tekniklerinin kullanımında yenilikçi tekniklerle çalışma, yeteneği ve bu tekniklerin gelişimini anlama · Teknik tasarım sürecinin ve strüktür, inşaat teknolojileri ve servis sistemlerinin, fonksiyonel etkinlikte bir bütün oluşturmasını anlama · Bina içi servis sistemleri ile birlikte ulaşım, iletişim, bakım ve güvenlik sistemlerini de anlama · Tasarımın gerçekleştirilmesinde teknik dokümantasyon ve şartnamelerin rolünün ve inşaat maliyet planlaması ve kontrolünün farkında olma B5. Tasarım Çalışması · Tasarım teorisi ve yöntemlerine ilişkin bilgi · Tasarım işlemlerini ve süreçlerini anlama · Daha önce gerçekleştirilmiş tasarım örnekleri ve mimari eleştiriye ilişkin bilgi B.6 Mesleki Çalışmalar · Mesleki, mali, yasal ve iş ilişkileri bağlamında davranma yeteneği · Mimari hizmetlerin farklı biçimlerde elde edilmesini anlama yeteneği · İnşaat endüstrisi ve inşaat yatırımları, finansman dinamikleri, gayrimenkul yatırımları ve tesis işletmeciliği faaliyetlerinin farkında olma · Mimarların, geleneksel ve yeni etkinlik alanlarında ve uluslararası sağlamda potansiyel rollerinin farkında olma · İş yönetim ilkeleri ve yapılı çevrenin geliştirilmesi, proje yönetimi ve mesleki danışmanlık görevlerinde bu yönetimi iş ilkelerinin uygulamasını anlama · Mimarlığın uygulamasında ve tescil, mesleki uygulama ve yapı sözleşmeleri ile ilgili olarak, mesleki etik ve davranış ilkelerini anlama C. Beceri · Sözlü, sayısal, yazılı anlatımlar, çizim, maket, ortak çalışma ve geliştirme yoluyla davranabilme ve düşünceleri iletebilme yeteneği · Bir tasarım önerisini araştırmak, geliştirmek, tanımlamak ve iletebilmek için elektronik, grafik, maket yapımı ve el çalışması becerilerini kullanabilme yeteneği · Yapılı çevrelerin performans ölçümlemeleri için elle yapılan yada elektronik araçların kullanıldığı değerlendirme sistemlerini anlama Daha daha fazlası:... http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...belgeler_index
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 13-07-2004 19:16 Nedeni: Ek.. |
|
|
|
|
|
#57 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Aslinda cekici mimarlarin elinden almayi onerirken, dünyaya kazik cakma heyecanimizi biraz olsun sinirlamayi kasteridoyrdum, ne de olsa bu konuda diger mesleklerden biraz daha sansli bir yerdeduruyoruz
)Sevgili Metin Abi, Mimarligin kesin hatlalarla tanimli bir kabugunun olamayacagina inancim tam, bazen maalesef i eklemek geliyor icimden ama neyse. O yuzden de "empati" gelistirme konusu benim acimdan da cok onemli. Hem yaparken hem de ogrenirken cok da tarif edemedigimiz bir takim sürecleri yasiyoruz (bu sürecleri matematiksel olarak modellemeye calisanlar da yok degil aslinda -bkz. Design Knowledge Systems Program/ TU Delft). Genel bir dünya bilgisinden sozedebiliyourz belki de ancak. Bütün bu bilgilerin katmalasa katmanlasa, temas noktalarinda baska bilgilere alanlara evrile evrile büyümesi/yeni gorus ve bakislara donusmesi süreci olarak bakarsak tasarima ve ogrenmeye, aslinda mimarlik ve tasarim bilgisinden once (beceri/estetik/yaraticilik gibi muglak alanlara dair olanlari kastediyorum) o "burnunu sokma" soru sorma, sorduklarindan kendi bilgisini cikarma ve ilerleme becerilerini gelistirmek daha onemliymis gibi geliyor. Bunu bütün mimarlik egitimi icerisinde farkinda olmadan yasadigimiz üzerine kurulu bir soylem var egitimle ilgili calismalarda. Zaten "yaparak ogrenme" sloganin arkasinda da taaa erken donemlerde cocuklarin nasil egitilebilecegine dair kuram ve uygulamalarin birikimi (habire yedigimiz mirasi demeliyim belki de) duruyor. Ama gözardi edilen 3 önemli nokta var: 1- Bilgi deneyim yoluyla elde ediliyor ve gecmis deneyim ve bilgi ile temas ettigi noktada ogrenmeye/yeni bilgiye donusuyor. Oysa modern mimarlik egitiminin temeli 1. sinifta "unutarak ogrenme" ye dayaniyor. Yani yüce mimarlik toplumu 17-18 yasina gelmis (bizde oyle, baska ülkelerde 25`e kadar gidiyor ve aslinda egitimin bambaska bir alanina - yetiskin egitimi- giriyor) epeyce görsel-mekansal deneyim yasamis mimarlik ogrencisi adayinin kendini "yeniden baslatmasini" (restart) bekliyor. Bu ciddi bir sorun. Eklemlenerek gelisen mimarlik kültürü ve bilgisinin ne kadar "saf ve temiz" olmasini bekleyebiliriz? Beklemeli miyiz? 2- Mimarlik Okullari hedeflerini ve hedef kitlelerini iyi belirlemelidir. Okula giren her ogrenicinin (OSS/OYS vs den sonra) mimar olmasini, hele hele üstün yetenekli bir tasarimci olmasini beklemek mümkün görünmüyor. Sistemin egitim sürecinde bu insanlari eledigi varsayimi da bana pek inandirici gelmiyor. O halde soyle bir varsayimda bulunabiliriz: Mimarlik egitimi ortalama niteliklere sahip mimar adaylari yetistirmekte olan bir icerik ve kurguya sahiptir (midir?). Mimarlik egitimine dair uluslararasi tavsiyelerin hepsini yerine getirmek pek olasi degil (zaten tavsiye niteliginde olmasi bundan dolayidir herhalde). Aklima soyle bir soru geliyor, gercekten cevabini merak ettigim bir soru: Bütün becerileri, en azindan %80 ini, gelistirebilmis az ve öz sayida dahi mimarlar-tasarimcilar mi yetistirmeliyiz, yoksa ortalama ama bir bir kaliteyi tutturabilecek mimarlar mi? Aydan Balamir hocam 1991 yilinda bir panelde Bauhaus un ikici döneminden sonraki, ben ozellikle Amerika yillarini da eklemek isterim, programlarina dayali egitimin ikinci sikka yönelik oldugunu soyluyor. 3- Bernhard Hoesli mimarlik egitiminde "vermeden alinamayacagini" soyluyor. Tasarim becerilerinin gelistirilmesi konusunda ogrenciyi soytlamanin/kompozisyonun/problemin/egzersizin/projenin icine itip bundan kendine bir ders cikarmasini beklemek gercekten faydali bir yontem midir? Acimasiz bir eleme yontemi oldugu kesin, ama ne yazik ki okulu birakan ogrenci sayisi 1 ya da ikiyi gecmez, geri kalanlar arasindan hasbel kader okulu bitirenlerin saysisi azimsanacak gibi degil. Zaten ogrencinin ne aldigini olcmek icin kullanilan araclar da cok iyi isliyormus gibi durmuyor. Mimarlik egitimicilerinin bütün kisisel cabalarina ragmen (cidden) mesela juriler ancak 1 ya da 2 ogrenci icin bir ogrenme/degerlendirme ortami olabiliyor. Bir ustteki baslik baglaminda dusunecek olursak, acaba ne kurtarirsak kar midir, oluyor??? Yaraticilik egitiminde kapsamli bir icerik tanitiminin ozellikle ortalama yetenekli bireylerde cok iyi sonuc verdigini soyluyor egitim psikologlari. Kisacasi madem ogrencileri secemiyor mimarlik egitimi (bu konuda elbette mimarlik okullarinin sucu yok, sinav ve kontenjan sorumlusu YOK ayri bir tartisma konusu) en azindan kosullari degerlendirip uygun yontemler icerigi kurgulayabilirler. Asagidaki tavsiye metnini her okudugumda ise aklimdan gecen ilk soru "Peki nasil yapilabilir?" oluyor. Yapi bilgisi, teknik konular, genel sartlar ve kosullar konusundaki sorunlar daha cozulebilir bir olcekte duruyorlar sanki. Ama ya digerleri... """ 1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği 3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi 6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması Eğitim programları sırasında mimarlık öğrencileri, disiplinlerarası hedefleri koordine edebilen genellikte görevlerini yerine getirebilme yeterliğine sahip mimarlar olabilmek için tasarım yeteneği, bilgi ve becerileri kazanmak durumundadırlar. · Hayal gücü, yaratıcı düşünce, yenilikçilik ve tasarım ekibinin önderliğini bir araya getirme yeteneği · Tasarım arayışında üç boyutlu düşünme ve tasarımın keşfedilmesi yeteneği · Aykırı etkenleri uyuma getirebilme, bilginin bütünleştirilmesi, tasarım çözümlerinin yaratılmasında becerileri kullanma yeteneği · Mimari tasarımın kalitesini etkileyecek düzeyde güzel sanatlar bilgisiyle davranma yeteneği · Yapılı çevredeki mimari miras konularını anlama · Mimarlık ile diğer yaratıcı disiplinler arasındaki bağların farkında olma · Mimarlıkla ilişkili olduğu ölçüde etik, felsefe ve siyaset konularının farkında olma · Tasarım teorisi ve yöntemlerine ilişkin bilgi · Tasarım işlemlerini ve süreçlerini anlama · Sözlü, sayısal, yazılı anlatımlar, çizim, maket, ortak çalışma ve geliştirme yoluyla davranabilme ve düşünceleri iletebilme yeteneği Daha daha fazlası:..."""" |
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Sevgili Aktan Acar
Hatırlarsın MSR Programı ile ilgili olarak çalışırken bir türlü aşılamayan önyargılar yüzünden olmadık sıkıntılar yaşamıştık. Neyseki sonunda kötü şeyler yapmadığımız anlaşıldı http://www.mimarist.org.tr/msr.htm Ama aradan da neredeyse 6 yıl geçti. Neyse... MSR Sürecinde yaşadığımız olumsuzluklardan ders alıp geriye kalanları unutmaya kararlı olduğumuz için de unuttuk gitti. Hem olumsuzlukları unutmamanın kimseye bir yararı yok. Şimdi Viyana Teknik Üniversitesi'nde okuyan ve süreci izleyen genç arkadaşlar "MSR Programı çalışması yalnızca Türkiye'deki okullara mi ait? Biz burada MSR Programı çalışması başlatamaz mıyız?" diye sorabildikleri bir noktaya geldi. Ayrıca, bu forumda yazılarını okuduğun meslektaşımız Mesut Tanyel "MSR Programını Almanya'da nasıl başlatabiliriz?" diye soruyor. Eğer konuyu algılamak ve yorumlamakta öğrenilmiş/öğretilmiş önyargılar bir kenara bırakılmazsa sonuç bir öncekinden başka bir biçime ve içeriğe kavuşmuyor. Dile getirdiklerine bende katılıyorum. Devam ederiz... ---------------- Alıntı:
|
|
|
|
#59 | |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Bu tabloya göre bile...
Sevgili Aktan Acar
Aşağıdaki tabloya göre bile bu işin zor olduğunu söylüyorsun. Üç ayrı başlık altında dikkat çektiğin konular da dahil olmak üzere; Peki bir "otokontrol denemesi" olarak "akreditasyon-toto" yapmak neden olanaklı değil? (Ama bal gibi yapıyoruz ![]() Biliyorsun "bir kedim bile yok" tadında "bir ulusal akreditasyon kurumumuz bile yok..." Kim, niye, neye göre, neden, nasıl, ne kadar, ne için, ne kadar zamanda... ve ilgili benzer tüm sorulara ülkemizdeki mimarlık eğitimi "süreci ve sonuçlarını" sorgulayıp bir fotoğrafını ortaya koyacak "ölçme bilgisi sistemine" sahip olmadığımız için boşlukta tartışır hale geliyoruz. Geçmişte eğer bir "Ulusal Akreditasyon Kurumu" oluşturarak "eğitim süreci" ve "sonuçları" konusunda "kurumların" ve "kişilerin" durumunun fotoğrafları yıl yıl, derece derece yansıtılabilir olsaydı böyle bir anket yapmaya gerek kalır mıydı? Olmadığı için de bir türlü aynı dili konuşamıyor hale geliyoruz sonuçta. Herkes kendi okulundaki eğitim programını aşağıdaki (eksikleri olsa bile) tabloya göre gözden geçirdikten sonra diğer bütün okullardaki sonuçlara göz atabilir hale gelebilir. Önce öğrencilere tüm verilenleri görelim. Öğrencilerin verilenlerden neler aldıkları ise sonuç olarak karşımıza kendiliğinden KIYMETLİ ÜRÜN halinde çıkacaktır zaten. =============== Alıntı:
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 14-07-2004 13:22 Nedeni: Ek.. |
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Daha detaylı bir anket...
Sizce aşağıda maddeler halinde yer alan belgeyi değiştirmeden "eksiksiz" bir paket olarak başlıbaşına bir forum alanında tek tek her bir maddesini anket tarzında yanıtlamak olanaklı mı? Bakalım Mimarlık Eğitimi'nin kaç yıl olması konusunda bu kez nasıl bir eğilim çıkacak? Örneğin burada yapılan ve sonuçlandırılan "Mimarlık Eğitimi Kaç Yıl Olmalıdır?" sorusu daha ne kadar gerçek değerlerine yaklaşabilecek? Bence denemeye değer. Ya sizce? MK ============== UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ GÜNÜMÜZ KOŞULLARINDA MİMARLIK EĞİTİMİNDE EDİNİLECEK FORMASYONUN TANIMINA YÖNELİK ULUSLARARASI TAVSİYELER 27-29 Temmuz 2002 tarihlerinde Berlin’de yapılan Uluslar arası Mimarlar Birliği Genel Kurulunda ilkesel olarak kabul edilen UNESCO – UIA MİMARLIK EĞİTİMİ ONAY SİSTEMİ belgesinde, eğitim programlarının uygunluğu için gözetilmesi önerilen niteliksel ölçütler: (V.3.2.1) UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartının II.4 maddesinde (Avrupa Birliği 1985 Mimarlar Direktifinin 3. maddesinden aktarılarak) tanımlanan bütün noktalar : 1. Estetik ve teknik gereklerin her ikisini de sağlayan mimari tasarımlar yaratabilme yeteneği 2. Mimarlık ve ilgili diğer sanat, teknoloji ve beşeri bilimlerini tarihi ve teorileri konusunda yeterli bilgi 3. Mimari tasarımın kalitesine etkisi düzeyinde, üzerinde bir etki olarak güzel sanatlar konusunda bilgi 4. Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgi 5. İnsanlarla yapılar ve yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri ve yapıları ve yapılar arasındaki mekanları, insan gereksinimleri ve ölçekleri ile ilişkilendirme gereğinin kavranması 6. Mimarlık mesleğinin ve mimarın toplum içindeki rolünün özellikle toplumsal etkenleri göz önüne alan ön hazırlık çalışmaları açısından kavranması 7. Tasarım projeleri için ön çalışma hazırlama ve araştırma yöntemlerinin kavranması 8. Bina tasarımı ile ilgili inşaat, strüktürel tasarım ve mühendislik sorunlarının kavranması 9. Binaları iklim koşullarına karşı koruma ve dahili konfor koşullarını sağlayacak bina fonksiyonları, yapı fiziği sorunları ile teknolojileri üzerine yeterli bilgi 10. Bina kullanıcılarının gereksinimlerini yapı-imar yönetmelikleri ve maliyet etkenleri tarafından belirlenen sınırlamalar içerisinde karşılayabilecek gerekli tasarım becerileri 11. Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürme ve planların genel planlamalarla bütünleştirme için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgi (V.3.2.2) Ayrıca göz önüne alınması gereken özel noktalar: 1. İnsani, toplumsal, kültürel, kentsel, mimari ve çevresel, değerlerin yanı sıra, mimari miras sorumlulukların da farkında olma 2. Ekolojik olarak sürdürülebilir tasarım, çevresel koruma ve iyileştirmeyi sağlama yöntemleri üzerine yeterli bilgi 3. Mimarlıkla ilgili inşaat yöntemleri ve disiplinlerine ilişkin geniş kapsamlı bir bilgilenme temeli üzerine yapı teknikleri konusunda yaratıcı bir yeteneğin geliştirilmesi 4. Proje finansmanı, proje yönetimi ve maliyet kontrolü üzerine yeterli bilgi 5. Hem öğrenciler ve hem de öğretim üyeleri için, mimari öğreniminin ayrılmaz bir parçası olarak araştırma teknikleri konusunda eğitim (V.3.3) Eğitim Programları Sırasında Öğrenci Tarafından Kazanılması Gereken Nitelikler: Eğitim programları sırasında mimarlık öğrencileri, disiplinlerarası hedefleri koordine edebilen genellikte görevlerini yerine getirebilme yeterliğine sahip mimarlar olabilmek için tasarım yeteneği, bilgi ve becerileri kazanmak durumundadırlar. A. Tasarım · Hayal gücü, yaratıcı düşünce, yenilikçilik ve tasarım ekibinin önderliğini bir araya getirme yeteneği · Bilgi toplama, sorun tanımlama, analiz ve eleştirel değerlendirme, eylem stratejileri formüle etme yeteneği · Tasarım arayışında üç boyutlu düşünme ve tasarımın keşfedilmesi yeteneği · Aykırı etkenleri uyuma getirebilme, bilginin bütünleştirilmesi, tasarım çözümlerinin yaratılmasında becerileri kullanma yeteneği B. Bilgi B1. Kültürel ve Sanatsal Çalışmalar · Mimarlıkta, yerel ve dünya ölçeğinde, tarihi ve kültürel öncekilerin bilgisi ile davranma yeteneği · Mimari tasarımın kalitesini etkileyecek düzeyde güzel sanatlar bilgisiyle davranma yeteneği · Yapılı çevredeki mimari miras konularını anlama · Mimarlık ile diğer yaratıcı disiplinler arasındaki bağların farkında olma B2. Sosyal Çalışmalar · Toplum, işverenler ve kullanıcılara ilişkin bilgilerle davranma yeteneği · Toplumun, kullanıcıların ve işverenlerin gereksinimlerini tanımlayan bir proje ön hazırlık çalışması geliştirme ve farklı tiplerdeki yapılı çevrelerin fonksiyon ve bağlamsal ilişkilerini araştırıp belirleme yeteneği · Yapılı çevrenin oluştuğu toplumsal bağlamı, ergonomi ve mekansal gerekleri, eşit haklar ve ulaşılabilirlik konularını anlama · Planlama, tasarım, inşaat, sağlık, güvenlik ve yapılı çevrelerin kullanımı ile ilgili yasa, yönetmelik ve standartların farkında olma · Mimarlıkla ilişkili olduğu ölçüde etik, felsefe ve siyaset konularının farkında olma B3. Çevresel Çalışmalar · Doğal sistemler ve yapılı çevreye ilişkin bilgilerle davranabilme yeteneği · Koruma ve atık yönetimi konularını anlama · Malzemelerin geri dönüşümü, ekolojik sürdürülebilirlik, çevresel etki, düşük enerji kullanımlı tasarım, pasif sistemler ve yönetimleri konularını anlama · Peyzaj mimarlığı, kentsel tasarım, bölgesel ve ulusal planlamanın tarihi ve güncel uygulamaları ile bunların yerel ve küresel demografi ve kaynaklarla olan ilişkilerinin farkında olma · Doğal afet risklerini göz önüne alan bir doğal sistemler yönetiminin farkında olma B4. Teknik Çalışmalar · Strüktür, malzeme ve inşaata ilişkin teknik bilgi · Bina yapım tekniklerinin kullanımında yenilikçi tekni |