Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Lisans Eğitimi

Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 14-07-2008, 19:14   #1
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
Acayip is on a distinguished road
Vakıf üniversiteleri vs Devlet üniversiteleri

Ben Maltepe üniversitesinde 2. sınıfta okuyan bir mimarlık öğrencisiyim. Bütün bir senem "Acaba okulum çok_mu kötü, ben burdan mezun olduğum zaman bir devlet üniversitesinden mezun olan adamla aynı kefeye konulabilecek miyim?" diye düşünmekle geçti. Hocalarımız iyi, verilen eğitimin_de iyi olduğunu düşünüyorum, fakat okulun ismine gelince herşey gidiyor. İnsanlar "ne okuyorsun?" dediği zaman "mimarlık" diyorum, "güzelmiş" diyorlar üniversiteyi sorduklarında "Maltepe" dediğimde suratları değişiyor. Benim asıl sorum: Hakkaten vakıf üniversitelerinde verilen mimarlık eğitimi devlettekilerde verilen mimarlık eğitiminden çok_mu uzak ve bu ayrımcılığın nedeni özel okulda okuyanların başarısız öğrenciler gibi de bir kanı_mı olması? Şimdiden teşekkür ederim.

En son architurk tarafından düzenlendi : 15-07-2008 12:37 Nedeni: Özensiz yazım
Acayip offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-07-2008, 09:56   #2
Arkitera Üyesi

art79'in Avatar'ı

İstanbul
İç Mimar
art79 is on a distinguished road
Hayır asıl sorun daha fazla para verip okuduğun için. Sen fazla üzerinde durma derim ben, insanlar ne düşünürse düşünsün. Ayrıca sen de söylüyorsun, eğitim iyi veriliyor diyorsun eminim öyledir. Devlet okullarında da iyi eğitim veren okullar var olmayanlar_da var. Çözüm sadece okulda değil sende.

En son architurk tarafından düzenlendi : 15-07-2008 12:36
art79 offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 15-07-2008, 18:05   #3
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
zeyneyzen is on a distinguished road
Ben de vakıf üniversitesinde okuyorum. Söylediklerinizin aynısını yaşıyorum. ( Burslu olduğum halde-çünkü kimse size burslumusunuz diye sormuyor sormasın da zaten, aldığın eğitim değişmiyor nihayet- ) Okulumu söylediğimde insanların yüzünün değiştidiğini net bir şekilde görebiliyorum. Ama buna hiçbir zaman takılmadım. Çünkü ben bölümümü seviyorum, yalnızca verilen eğitimle mimar olunmadığını, kişisel çabaların bunun çok büyük bir kısmını oluşturduğunu biliyorum. Ayrıca İstanbul gibi bir şehirde mimarlık eğitimi aldığım için çok şanslı olduğumu da biliyorum.
İstanbuldaki teknik üniversitelerden (orda verilen eğitime vakıf olduğum için) birinde okumayı çok isterdim, bunu inkar edemem. Çok daha iyi bir eğitim aldıkları yadsınamaz. Ama bu saatten sonra elimizdekiyle nasıl daha iyi bir noktaya gelebiliriz onu düşünmeliyiz. Ve burda -artık klişe bir söz olsa da- kendini geliştirmek çok büyük bir rol oynuyor. Lütfen siz de takılmayın artık bunlara, bakın okulu yarılamışsınız, nasıl iyi bir mimar olabileceğinizi gösterin bence, insanların bu önyargıları da belki biraz kırılmış olur böylece.

"...bu ayrımcılığın nedeni özel okulda okuyanların başarısız öğrenciler gibi de bir kanı_mı olması" demişsiniz. Ben ÖSS de çok yüksek puanlar yapan ama tasarımı sıfır olan kişiler tanıdım. Tam tersi de geçerli. Belki tek fark teknik konulardaki anlayış hızı olabilir, bu da biraz fazla mesai yaparak kapatılabilir. Hakikaten kimin nasıl bir potansiyele sahip olduğu bu sınavdaki puanla değil projelerle belli oluyor.

Belki yanlış düşünüyor olabilirim, en sağlamı bir istatistik çıkarmak belki de
Başarılar...
zeyneyzen offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2008, 10:14   #4
Arkitera Üyesi

Türkiye dışı
Öğrenci
dincer is on a distinguished road
Özel üniversitelerin hiçbirinde şehir ve bölge planlama eğitimi verilmiyor. Sanırım bu bölümün onlara ticari bir getirisi olmayacağını düşünüyorlar. Benim okuduğum devlet üniversitesi 1.2.3. dönemde şehir plancılarla beraber eğitim veriyor ve 4. sınıfta proje dersi urban design olarak şehir plancılarla yine birleşilerek gruplar halinde ortak bir proje çıkartılıyor. Bu söylediğimi hiçbir özel üniversite planlama eğitimi vermeye yanaşmadığı için yapmaz. Özel üniversiteleri etik bulmuyorum. Üniversite sınavında yeterince varlık gösteremeyen elit sınıfın parasını vererek eğitim aldıkları yerler olarak görüyorum. Özel üniversiteler hem devlet yardımı alıp hem de devlete vergi ödemiyorlar. Devlet üniversitelerindeki hocaları devamlı olarak kapma yarışındalar. Pek azı kendi öğretim elemanını yetiştirme çabasında. Örneğin Yaşar üniversitesi özel bir üniversite fakat öğretim elemanı çalmak yerine, araştırma görevlileri alıp yüksek lisans ve doktora eğitimlerine başka (hatta şehir dışında) üniversitelerde devam etmelerini sağlıyor. Ya da Bilgi üniversitesi öğrencilerinin çok azını parayla alıyor. Bunlar güzel örnekler. Olması gereken, her öğrencinin geliri doğrultusunda ücret ödeyeceği bir üniversite sisteminin olması, ve özel üniversitelerin kalkmasıdır. Durumu olmayan öğrencilerin ise hiçbir ücret ödemeden devam edebilmesidir. Özel üniversitelerin çoğu özellikle mimarlık bölümü olanlar nerdeyse hiç bilimsel yayın çıkarmıyor. Bilime katkıda bulunanlar çok az. Ayrıca acaba öğrenci kaçmasın diye yeterince zorlamıyorlar mı diye de düşünmekten kendimi alamıyorum. Sebepler bunlar olabilir.
dincer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 17-07-2008, 14:44   #5
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
dincer bey söylediklerinizin hepsi bazı istisnalar hariç malesef doğru...
Eski 17-07-2008, 15:46   #6
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
architect9 is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin Acayip tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
dincer bey söylediklerinizin hepsi bazı istisnalar hariç malesef doğru...
Bazı istisnalar derken!?Bu istisnalar vakıf üniversiteleri isimlerini içeriyorsa size katılıyorum.Yalnız dincer bey'e tamamıyla katılmam söz konusu değil. Çünkü bütün vakıf üniversitelerini aynı katagoriye sokmak doğru bir karar ve görüş değildir. Bakınız; ben Tükiyede vakıf üniversitesi okumuyorum,meslek liseli olduğum için Kıbrısta burslu okuyorum.Ama hiç kimse gelip'te bana ''Vakıf üniversitelerinin tümü böyle böyledir'' veya ''şu şu derslerde verimsizdirler'' diye ön yargılarda bulunamazlar.Bu eleştiri tek bir ders için geçerli olsa bile! Bütün vakıf üniversitelerinin eğitimindeki amaçları yada verilen derslerin itinasızlığı hakkında bir araştırma mı yaptınız?.Yada sağdan soldan dolma laflardan kaynaklanan bir eleştiri mi bu?Lütfen dikkat isteyen hususlar hakkında biraz itinalı eleştiriler yapınız.Yalnız dediklerinizin bir kısmına da ''katılmıyorum''değilim;içlerinden eğitimi ve öğretim görevlisi açısından istisnalı isim(ler) çıkabiliyor.Yalnız tümü değil.
Eski 17-07-2008, 17:47   #7
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
tabiki tüm üniversiteler böyle değil ama dincer beye fazlasıyla katılıyorum.ben kendi üniversitemden örnek vermek istiyorum;bölümümüzdeki tüm hocalar msü,itü,ytü orijinli insanlar,üniversite parayı vermiş getirtmiş bu insanları.burada şöyle bir ikileme düşülebilir. üniversiteleri kaliteli yapan içindeki hocalarıdır,o zaman bu üniversitenin çok iyi değil en azından baya iyi olması lazım.Belki de iyidir bilemiyorum mezun olunca anlıycam.bide şöyle bir durum var üniversitemiz bilimsellik adına pek birşey yapmıyor.Bilimsel yayın adına dair birşey yok denebilir.burada da iyi hocaların bulunduğu üniversite iyidir düşüncesiyle çelişiyor gibime geliyor."Ayrıca acaba öğrenci kaçmasın diye yeterince zorlamıyorlar mı diye de düşünmekten kendimi alamıyorum." demiş Dİncer bey bunada katılıyorum diyemicem ama doğru birşey;örnek verme istiyorum: bu sene teknik resim dersinde hocamız-aynı zamanda dekan oluyor kendisi-çizdiği çoğu şeyde "bakın buda var ama siz bunu böyle çizin çünkü diğeri daha zor.itüdekiler bile zor çiziyor" derdi.yani bunu hocamız biz okuldan kaçmayalım diyemi yapıyordu anlamadım ama böyle bir ayrımcılığı asla kabul etmem.Devlet üniversitesinde okuyan mimar adayaları öss'de benden fazla havuz problemi sorusu çözüp özel okullardaki insanlardan daha iyi mimar olucaklarsa büyük bir yanılgı içerisindedirler.Ama tabi herkes özel üniversitede okumak istediği için okumuyor,yerim belli olsun diye okuyan çok insan var.ben mimarlık okumak istediğim için girdim bu bilinçte olan sınıfta sadece 10 kişiyiz 40 kişiden ilk dönem 50 idi.Burda da bu üniversitelerden çıkan insanlarının genelleme yapmak istemiyorum ama çoğunun mesleklerini yapmadığı görülmektedir.

not:maltepe üniversitesi mimarlık bölümü adına konuştum diğer üniversiteler hakkında yeterince bilgim olduğuna inanmıyorum
Eski 17-07-2008, 18:30   #8
Arkitera Üyesi

architect9'in Avatar'ı

Türkiye dışı
Öğrenci
architect9 is on a distinguished road
Alıntı:
Orijinal metin Acayip tarafından gönderilmiş Mesajı Görüntüle
tabiki tüm üniversiteler böyle değil ama dincer beye fazlasıyla katılıyorum.ben kendi üniversitemden örnek vermek istiyorum;bölümümüzdeki tüm hocalar msü,itü,ytü orijinli insanlar,üniversite parayı vermiş getirtmiş bu insanları.burada şöyle bir ikileme düşülebilir. üniversiteleri kaliteli yapan içindeki hocalarıdır,o zaman bu üniversitenin çok iyi değil en azından baya iyi olması lazım.Belki de iyidir bilemiyorum mezun olunca anlıycam.bide şöyle bir durum var üniversitemiz bilimsellik adına pek birşey yapmıyor.Bilimsel yayın adına dair birşey yok denebilir.burada da iyi hocaların bulunduğu üniversite iyidir düşüncesiyle çelişiyor gibime geliyor."Ayrıca acaba öğrenci kaçmasın diye yeterince zorlamıyorlar mı diye de düşünmekten kendimi alamıyorum." demiş Dİncer bey bunada katılıyorum diyemicem ama doğru birşey;örnek verme istiyorum: bu sene teknik resim dersinde hocamız-aynı zamanda dekan oluyor kendisi-çizdiği çoğu şeyde "bakın buda var ama siz bunu böyle çizin çünkü diğeri daha zor.itüdekiler bile zor çiziyor" derdi.yani bunu hocamız biz okuldan kaçmayalım diyemi yapıyordu anlamadım ama böyle bir ayrımcılığı asla kabul etmem.Devlet üniversitesinde okuyan mimar adayaları öss'de benden fazla havuz problemi sorusu çözüp özel okullardaki insanlardan daha iyi mimar olucaklarsa büyük bir yanılgı içerisindedirler.Ama tabi herkes özel üniversitede okumak istediği için okumuyor,yerim belli olsun diye okuyan çok insan var.ben mimarlık okumak istediğim için girdim bu bilinçte olan sınıfta sadece 10 kişiyiz 40 kişiden ilk dönem 50 idi.Burda da bu üniversitelerden çıkan insanlarının genelleme yapmak istemiyorum ama çoğunun mesleklerini yapmadığı görülmektedir.

not:maltepe üniversitesi mimarlık bölümü adına konuştum diğer üniversiteler hakkında yeterince bilgim olduğuna inanmıyorum
Dincer bey'e ''katılmıyorum''demedim;eleştirisi bütün vakıf üniversitelerine dair bir eleştiriydi.Dolasıyla benim cevabım da buna dair'di.
Acayip bey(isminizi bilmiyorum kusura bakmayın.) Cevabımda ilettiğim gibi:vakıf üniversiteleri içinden istisnalı isim(ler) çıkabiliyor.Bahsettiğiniz hocanız hakkında eleştiri yapamam ama şunu'da eklemek isterim;bu gibi meziyetlere sahip hocalar bazı devlet üniversitelerinde'de mevcuttur.Ve zannediyorum;bir çok üniversitede(devlet-vakıf) ''öğrenciyi kaybetmeme''anlayışı vardır.Tabiki vakıf üniversiteleri çoğunlukta olur.Ve Öğrenci mezun olduktan sonra branjıyla ile ilgili mesleğe yönelmemesi ''kişiye ait bir seçim ve karardır''diye düşünüyorum.Burada'da devlet-vakıf ayırımı yapmıyorum.
Eski 17-07-2008, 19:24   #9
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
evet sanada katılıyorum bu kadar %100 yorum yapmak yanlış.
Eski 17-07-2008, 22:46   #10
Arkitera Üyesi

Türkiye dışı
Öğrenci
dincer is on a distinguished road
O zaman söylediklerimi şu şekilde vurgulayayım. Özel üniversitelerin hiçbirini etik bulmuyorum. Elit sınıfa hizmet eden ve illerinde bulunan devlet üniversitelerinin hocalarını çalarak, devlet üniversitelerinin eğitim kalitesini düşüren, öğretim üyesinin de çok fazla öğrenciyle kalitesini düşüren kurumlar olarak görüyorum. Fakat mevcut durumda her özel üniversitenin kötü olduğu kanısında değilim. İstisnalar elbette ki var. Koç, Sabancı, Bilkent üniversitelerini başarılı buluyorum. Mimarlık eğitimi olarak Bilgi üniversitesi hariç hiçbir okul bana farklı ve yeni bir eğitim verdiği konusunda ikna edemedi. Mimarlık alanında yüksek lisans ve doktora açan özel üniversite sayısı çok az. Bilimsel katkılar çok az. Bir çoğu az öğretim üyesiyle çok sayıda öğrenci alıyor. Yüksek lisans eğitimi bu durumda üniversitelere ticari açıdan külfet yaratıyor olabilir. Ben de burslu Yeditepe, Bahçeşehir gibi üniversiteleri kazandım fakat eğitim sistemleri beni tatmin etmediği için tercih etmedim. Tamamen kişisel görüşüm. Çok net bir araştırma yapıp bu sonuçlara vardım diyemem. Fakat onlarda bana ulaşacak kadar iyi değiller demek ki ile de sözlerimi bitiriyorum.
dincer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 08-10-2008, 20:09   #11
Arkitera Üyesi

İstanbul
Öğrenci
arc_seyyy is on a distinguished road
Daha önce başka bir konuda da bahsetmiştim.Bence vakıf ve devlet üniversiteleri arasında çok büyük farklar bulunmamakta.(eğitim açısından)Fark sadece bu okullarda okuyan öğrencilerde.Bir grup çalışıp, kazanıp okurken; diğer grup puanı yetmediği ama parası yettiği için bu fırsatı yakalıyor.Sonuçta devlet okullarında okuyanlar da yeteneklerine göre değil de saçma bir sınavla mimarlığa girdiği için, aslında haketmiyorlar gibi düşünülen özel okul öğrencileriyle nitelik açısından karşılaştırılmalarına gerek yok.Sonuçta bunun en çok mimarlığa özel bir durum olduğunu düşünerek herşeyin kişinin kendisinde bittiğini belirtmek istiyorum.
arc_seyyy offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları