Arkitera Forum  
Geri Git   Arkitera Forum > Eğitim > Lisans Eğitimi

Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz...

Yanıt

Konu Araçları Modları Görüntüle
Eski 23-07-2003, 14:53   #1
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

İstanbul
baymer is on a distinguished road
Question Mimarlığın Can Çekişmesi

evet evet yanlış anlamadınız bence mimarlık can çekişiyor günümüzde!... neden mi? eğitime bakıyoruz elimize tutturulmuş bir kitap neufert nerdeyse mimarlık öğrencilerinin hepsinde var şaşırmasam mimarın kutsal kitabı bile diyebilirim....
öğrenci kendiliğinden üretme bir ürün yaratmakta zorluk çekiyor, öğrenci bir tasarım ortaya koyuyor hoca buna mudahale ediyor bir bakmışsınız tasarımınız çok değişmiş!..... ( kime göre? neye göre? )(eleştiriyi yapan hocanın uygulanmış projesinin olup, olmadığı ayrı bir konu????...) buraya kadar olan kısımda okul zamanında tasarımın ne kadar geliştiği veya gelişmediği konusuna değinmeye çalıştım. peki okul bittikten sonra mimar ne derece üretebiliyor? günümüzde üretim yeterli mi?,değil mi?.. bu teknolojiye rağmen .....
neden belli kalıplar içine sokuyoruz kendimizi?..........
baymer offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2003, 11:06   #2
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
nes-in is on a distinguished road
yanlış bir hayat doğru yaşanamaz!

bunlar doğru sorular mı gerçekten..hep varolanlar üzerinden konuşuluyor..bu hep yaptığımız şey yakınmalar..ne zaman biri çıkıp "benim şu şu tespitlerim var ve bunlara şu şu önerileri getiriyorum" diyecek ve biz artık çözümler üretmeye başlayacağız..
burada belirttiğin sorunlar "mimarlık eğitiminin değişen ve değişmeyen yüzü"nde fazlasıyla tartışılmaya çalışıldı..sonuç..görüyorum ki hala sıfır..
bence "mimarlık can çekişiyor" diye bir eleştiri yapmak için sınırları genel üzerinden oluşturulmuş bir portre sergilenmemeli sadece..ya da bu cümlenin kapsamı sadece eğitim,öğrencilerin özgün yaratımdan uzak olması,hocaların öğrenci üzerindeki etkisi vb. değildir..ya da bunca cümleyi sarfettikten sonra geleceğin soru "neden belli kalpılar içine sokuyoruz kendimizi?" olmamalı..uslüba ilişkin eleştirim..
saygılar
Eski 28-07-2003, 11:24   #3
Arkitera Üyesi

Bursa
Mimar
bittersalt is on a distinguished road
sana tamamen katıldıgımı soylemek istiyorum.ne yazıkki bu işler turkiyede belkide dunyada boyle gidiyor.tabiikide hocaların yonlendirmesi olmalı ama sizin pprojjenizinden kopmamanız gereklidir.neufert bir şablon olmuş gidiyor ona muhtaçmıyız acaba?bu sorgulanmalı...
sadece bu kadar değil mimarlıgın can çekişmesi....
mezun olunca piyasa bizlere çok farklı bir yuzle ortaya çıkıyor ve belkide tum ogrendiklerimizi silip atıyoruz...yeniden bir ogrenme surecine giriyoruz.o kadar detaylı bilgileri ogreniyoruzki bu dogru bence maalesef bunları uygulayamıyoruz...sadece bir proje çizmek hatta çizdirmek .....
bilemiyorum ama ben piyasayı gorunce gerçekten hayal kırıklıgına ugradım idealizim aşılanıyo okullarda ya sonra sudan çıkmış balıga donuluyo ya piyasa egitime yada egitim piyasaya uymalı bence...
farklılıkların dogdugu noktaları bile kestirmiyorsunuz....
yada bilmenize ragmen kompleksli insanların sizin eğitiminizi uzatması kaleminin ucundaki oldukça ciddi bir sorun bu....
daha kendi içinde barışı saglayamamış bir meslek dalı maalesefki...
eğitimde de bir kısıtlanma paiyasadada....
hayalgucunun sınırsızlıgını istediğiniz kadar gerçekliğe sıgdırın siz kooperatiflere toplu konutlara vb.stabdartlara uyuyorsunuz neden?rant ve bilinçsiz gelişme nedeniyle okuldada hocalara....bunu çaresini nasıl bulacagız bilmiyorum ama sevdiğim bir meslek dalında eğitim goruyorum ve bu olumsuzlklar beni çileden çıkarıyor çunku bence bizim çekirdekten yetişenlerden farkımız olmalı ama yok uzgunumki....
hocalar neufert vb.....kısıtlanmalardan çıkmamız gerekli belki bizim 1 2 yılımıza mal olacak buyuk ihtimalle ama değişiklikler için fedakarlıklar gerekli ve buna karşı olanlarında gerekli ölçüde sesini duyrması ve tavrını koyması gerekli....ozgurluk ozelliklede duşınce bazında kolay kazanılmaz uymak zorunda değiliz suruye ve suruden çıkmak içinde tum riskleri goze almalıyız ancak boyle yavaş yavaş bişeyler değişebilir buda bizim elimizde gorundugu kadarıyla..........
bittersalt offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2003, 13:14   #4
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Çetin Tüker is on a distinguished road
hocalar sizin projelerinizdeki tutarsızlıkları düzeltip kendi içinde tutarlı bişeylere yönlendirrmeye calısıyor. Öyle olmalı.

Hocanın uygulanmış projesi olması gerekmiyor.

Bu iş bir fikir işi. Salt fikir üretebilmek de uygulama sayılır. Okullar uygulama dusunmeniz gerekmeden salt yeni fikir üretmek için, yani ideali tasarlamak için bulundugunuz, bunu yapabilmeyi ögrendiğiniz yerlerdir. Okulda kendinizi piyasa şartları ile kısıtlarsanız zatrn piyasaya tasarım yeteneğinizden cok şey kaybederek cıkmışsınız demektir.

Okulda idealleri ögrenin. Stajlarda gercekleri görün. Sonra geri dönüp bu ideallere ulaşabilmek için gercekleri nasıl değiştirirm diye ugrasın. Okulda daha işin idealini gormeden egitim alırsanız zaten her mimar bir klişe olur.

Diğer taraftan, özgürlük ile anarşinin arasındaki farkın ayırdına varmak gerekir. Kimse size bunu yapmayın sunu yapın demiyor. yaptıklarınızın kendi içinde tutarlı oldugunuza eminseniz ve hocanız sizin gibi dusunmuyorsa siz piyasaya cıktıgınızda istediğinizi yaparsınız. ama belki de bi bildiği vardır.

Bence mimarlık hakkında biraz daha okumaya ve biraz daha kısa ve anlaşılır cumleler kurmaya ihtiyacınız var böylece kendi fikirlerinizi de cok daha net anlayabilir ve anlatabilirsiniz.

Neufert ise bence sadece spor sahalarının ölçülerine bakmak için gerekli olabilecek bi kitap. Bende de var ama hiç kullanmadım. Zaten o kitabı size alın diye kimse demedi. kendiniz aldınız. Cok eski ve demode bi kitaptır.

Mimarlık can cekişiyor ama sizin bahsettiğiniz sebeplerden değil.
Çetin Tüker offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2003, 15:01   #5
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

İstanbul
anlam

Kendimizi geliştiremediğimizi kabul edebilirim, ama bizleri yönlendiren hocaların kendilerini ne kadar geliştirdikleri ayrı bir soru.
Benim eleştirim hocalara karşı değil, ben kendimizi sorgulamaya çalışıyorum nerde yanlış yaptığımı yakalamaya çalışıyourum ama gelen tepkiler klasik mimar anlayışı içinde 'mimar eleştirir' mantığıyla yaklaşılıyor, buna bir anlam veremiyorum beni eleştirirken kendinizi sorgulamayı ihmal ediyorsunuz sizin benim eğitimim ve deneyimim konusunda hiç bir bilginiz yokken bu şekil yaklaşmanızı yadırgadım açıkçası?
eleştiriler olmalı ama bildiğiniz kişi hakkında ve yapıcı olmalı sanıyorum
bu arada kişi hakkında yorum yapmayın özelliklede tanımadığınız kişiler hakkında lütfen...........
yazıştığınız kişi bu işi sizden daha iyi yapan biri olabilir yada olmayabilir
Eski 28-07-2003, 15:27   #6
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
olmayabilir doğru.

eğer olsaydı zaten o ilk mesajı yazmayacaktı.

Ben yazılanlar ve yazılma şekli açısından sizi değerlendirdim. Elimde başka ipucu yok. Farklı oldugunuzu düşünüyorsanız bunu yazı ve fikirlerinizle göstermenizi bekleriz. Bunun dısında herşey benim söylediklerim de dahil mimar olan ya da olmayan herkes tarafından eleştirilebilir. Eleştirilerimin yapıcı olmadığını iddia etmek ise büyük haksızlık olur.

Hala bakış açısı sorunu çekiyorsunuz. Daha geniş olmalıydı.
Eski 28-07-2003, 16:05   #7
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

İstanbul
'karşısındaki abtal sanan!, kendinin farkında değildir'

ne demek istediğimi inşallah anlamışsınızdır.
Eski 28-07-2003, 16:23   #8
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
sanırım bu yazdıgını önce senin okuyup anlaman, buyuklerine ve hocalarına saygı duymayı ögrenmen gerekiyor.
Eski 28-07-2003, 16:45   #9
Forum Üyesi

b-side is on a distinguished road
Alıntı:
Orjinal mesajı gönderen: Çetin Tüker
buyuklerine ve hocalarına saygı duymayı ögrenmen gerekiyor.
saygı duyulmayı hakeden zaten saygı görür. eğer bir kimse saygı görmüyorsa, sadece bir kişi tarafından bile olsa, hele hele bu bir öğrencisiyse, sorun kendisindedir! bir kişinin başkasına "saygı duymayı öğrenmesi" kadar saçma bir laf ne okudum, ne duydum bugüne kadar.
saygı isteyen bunu haketmeyendir, saygı gören bunu hakedendir!
b-side offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2003, 17:04   #10
Arkitera Üyesi

İstanbul
Mimar
Metin Karadağ is on a distinguished road
("M") x (!?) = ("5 N+1 K")

Gazeteciliğin temel kuralı "5N+1K" diye özetlenir.

Gazeteci haberini; "Ne?; Nerede?; Neden?; Nasıl?; Ne zaman? + Kim?" soru koşullarını yerine getirerek ancak yayınlayabilir, etik açıdan...

İlginç başlıklı bu konu bu noktadan sonra biçim olarak "gazetecilik vaka"sı/olayı/konusu haline geliyorsa, buradaki sözkonusu mimarlığın "5N+1K"sının da sorgulanması gerekir...

Bu da öyle uluorta savurma ya da savrulmalarla bir yere gidilemeyeceğine işaret eder.

Soyleyeceklerimizi tarttıktan sonra söylemenin sonsuz yararı var...

Çünkü meydan sanıldığı kadar hiç de boş değil...

Merak edenler için:

“MİMARIN FORMASYONU NEDİR? NE OLMALIDIR?”
18 NİSAN 2003 İTÜ-TAŞKIŞLA/109 NO’LU SALON'da yapılan toplantının bant çözümü aşağıdaki adreste:...

http://www.mimarist.org.tr/index.cfm...ltay&sub=panel
Eski 28-07-2003, 17:13   #11
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

İstanbul
Alıntı:
sanırım bu yazdıgını önce senin okuyup anlaman, buyuklerine ve hocalarına saygı duymayı ögrenmen gerekiyor.

bir konuyu size anlatmakta güçlük çekiyorum. siz hoca olabilirsiniz ama anlayışınızda şüphe etmeye başlayacağım benim yaşım ve tecrübelerim hakkında hiçbir fikriniz yokken; bu yorumu yapabiliyorsunuz diyecek bir şey bulamıyorum yazdığım yazıyı anlamamışsınız özetliyelim kısaca;
siz eleştirinizi yaparken karşınızdakini küçümseyerek başlıyorsunuz hoca olmanız size böyle bir hakkı vermiyor.
cümlemdeki 'abtal' kelimesini mecaz anlamda kullandığımı daha nasıl anlatabilirim.
saygı konusuna gelince asla kimseye ahlak dersi vermeyin şu ana kadar kimseye karşı en ufak saygısızlık yapmadığıma inanıyorum ki çevremde beni çok sever hocalarımda. saygıda kusur etseydim bu yazıyıda yazmazdım, bu hala size( küçük yada büyük olmanız bir şeyi değiştirmiyor ) saygı gösterdiğimin bir göstergesidir...
Eski 28-07-2003, 17:40   #12
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Tartışmanın bu seviyesizliğe gelinceye kadar olan kısmını özetleyelim:

1. mesaj: Mimarlık eğitimine bir eleştiri haklı ve haksız yönleri var. Neuferte bir eleştiri. Olabilir. kimse size o kitabı kullanın diye tavsiyede bulunmadı. Almasaydınız.

Hocaların yetenekli olup olmadıgına kısaca deginen bir kaç satır. Tabi bu eleştiriyi yapanın eleştirdiği insanların çapında olup olmadıgını bilmiyoruz.

Son paragrafta ise mimarlığın temel unsuru olan düşünme ve fikir üretme yeteneği yerine teknoloji her zaman yardımcımızdır anlayışını yansıtan bir son cumle.

2. mesaj benim fikirlerimi de yansıtıyor.

3. mesaj pek cok yonuyle dogru ve tutarlı.

4. mesaj yani benim mesajım daha önceki 2 ve 3 numarali görüşlere aynen katıldıgım için onları tekrar etmek yerine katılmadıgım görüş olan hocaların haksız yere eleştirilmesi noktasında yazıyorum.

gelen cevaba bakıyoruz arkadaş bu fikirlerden alınmış ve olay karşı saldırıya dönmüş. Ben mesajımda kimseye hakaret etmemişim. Sadece hocalara ve ustalara yapılan bu haksız saldırıya karşı daha geniş acıdan bakmanızı saglamaya calısmıstım. Gelen cevapta ise siz beni tanıyıp bilmeden nasıl böle konusursunuz vs vs.

Sizi hocalarınıza ustalarınıza onları sevmeseniz de tecrube ve fikirlerine saygı göstermediğiniz kadar tanıyabiliyoruz.

Siz hocalarınızı begenmiyorsanız çok çalışıp ögrenin onlardan daha iyi olun ve onların yerini alın. Ancak teknoloji varken falan diye baslayan cumlelerle mimarlık yapılmaz. Teknoloji sizin tasarımı beceremediğiniz anda kurtarıcınız olmamalı. Bu durmda kararları sizin yerinize teknoloji verir. Siz teknolojiyi kendi aletlerinizden biri olarak kullanabilmelisiniz. Teknoloji sizi kullanmamalı.

Ancak bu kalitede bir mimarlık bir dünya görüşü bir fikirsel olgunluk gerektrir. Bunların sizde olmadıgını hemen savunmaya gecmenizden ve gercekten de sizin her konuda ustanız konumunda olan kişilere saldırmanızdan anlıyoruz. Son mesajınızda ise bu hakaret düzeyine geliyor. Olgun bir insan ve bir MİMAR önce usatasıyla aynı fikirde olmasa bile onun bazı tecrubeleri oldugunu ve bu tecrubelerden cıkan bazı dusunceleri oldugunu anlamalı ve buna saygı duymasını dogustan gelen bir hissiyatla hissetmeli, bilmiyorsa da ögrenmelidir.

Biz de zamanında hocalarımızın her dediğine katılmadık, onları eleştirdik. Begenmediğimiz zaman kütüpaneye gittik araştırdık kendimiz ögrendik. Şimdi internet de var. Araştırın arkadaslar. Begenmiyorsanız kendiniz araştırın kendiniz ögrenin ve bizi geçin. Biz de size saygı duyalım.

Gelip burda hocalar kime neye göre eleştiriyor havasında tam bir cahil cesaretiyle içinde binbir tutarsızlık olan cumleler kurmayın. Her hoca dogru eleştiri yapıyor diyemeyiz. ancak bu o kişiyi baglar. hocaların genelini değil. ve bu yanlış eleştiriler hocaların ulaşmaya çalıştıgı amacı gölgelemez. Siz de buraya gelip HOCALAR diye geneli baglayan ithamlarda bulunamazsınız. Bu bir saygısızlıktır.

Çözüm için fikirleriniz varsa ortaya koyun eger yoksa sırf çözümsüz eleştirilerle ortaya fırlayarak gürültü yapmayın.

B-side isimli arkadaş, sizi eleştirmeye bile gerek duymuyorum. Senin daha cok sey okuman ve duyman gerekiyor.
Eski 28-07-2003, 18:07   #13
Forum Üyesi

baymer'in Avatar'ı

İstanbul
iletişim kopukluğu yaşıyoruz anladığım kadarıyla. bubana kuşak çatışmasını çağrıştırıyor..........
benim ifade etmeye çalıştığım nokta teknolojinin bizi değil bizim teknolojiyi nasıl yöneteceğimiz ve elimizin altında geniş bir yelpaze ve bu yelpazeyi ne şekilde yönlendireceğimiz konusuna değinmekti...
.......amaçımız iyi olmak değil zaten böyle bir yanılgıya düşmeyelim lütfen, bu düşünce tarzı ile bu güne gelinen nokta belli ?...
.....amacım yada amacımız mükemmel olmak , en iyi olmak ........

bu arada değinemeden geçemiyeceğim benim neufert kıtabım hiç olmadı ama bütün arkadaşlarımda var ...
Eski 28-07-2003, 19:53   #14
Forum Üyesi

b-side is on a distinguished road
Alıntı:

B-side isimli arkadaş, sizi eleştirmeye bile gerek duymuyorum. Senin daha cok sey okuman ve duyman gerekiyor.
Hepimiz için geçerli olan bu tavsiye için teşekkür ederim. Genelde okuyacaklarımı çok dikkatli seçerim. Kazara denk geldiğim tartışmanızı zaten daha fazla okumaya tahammül edemeyeceğimi belirtmek isterim. Umarım siz bir "eğitimci" değilsinizdir. Eğer öyleyseniz, iyi ki karşılaşmadık. Haaa! Tabii ki karşılaşmadık. Ben hiç dinazor devrinde mimarlık eğitimi almadım ki...
b-side offline   Alıntı Yaparak Yanıtla
Eski 28-07-2003, 20:05   #15
Yönetici

Çetin Tüker'in Avatar'ı

İstanbul
Mimar
Red face

Evet siz tek hücreliler devrinde kalmışsınız. geçelim konu bence kapanmıştır.....
Yanıt

Yerimi olarak kaydedin

Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları
Modları Görüntüle

Mesaj Yazma Hakları