![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
Bursa
Mimar
![]() |
arkadaşlar ülkemizde her universitede çizim ağırlığı değişmektedir
bilgisayar ve el tekniği anlamında hangi sistem daha avantajlı sizce?ben erciyes üniversitesinde okuyorum ve bizde sadece bitirme projesinde bilgisayar teslime izin veriyorlar....bilgisayar egitimi verilmesine rağmen.... bu konudaki görüşlerinizi bekliyorum.......
En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:37 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ziyaretçi
|
10 sene önce İTÜ'de hiçbir şekilde bilgisayar çizimi teslime izin vermiyorlardı. Belki doğru belki yanlış... bu tartışılır.
Bize söyledikleri ise her mimarın elinin kalem tutabilmesinin gerekliliği idi. Herkesin kara kaleminin iyi olması beklenemez ama yine de en azından ustaya veya müşteriye derdini anlatabilecek kadar elinin çizime yatkın olması şarttır. Diğer anlamda proje tesliminde ise.. zaten iş hayatında artık elle çizim yapan yer pek kalmadı, bari okulda çocuklar öğrensinler diye el çizimi teslim isteniyordur herhalde. Uygulanmasa bile öğrenmek açısından sanırım haklılar. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:37 |
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
![]() |
her mimarın eli kalem tutmalı hakkaten ..buna katılıyorum..mimar sinanda bilgisayar teslimi kat'i surette olmamakta..bence bu da bir yere kadar..sonuçta iş hayatında bilgisayar kullanılıyor biz çoğunlukla çok uzağız bu olaydan rendır mendır
özeniyorum valla..
En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:38 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
mimar sinanda bilgisayar kullanımı hocadan hocaya değişir.ama diploma projesinde bilgisayar cizimi yasak ama desteği serbesttir.yani renderlı paftalar hazırlanabilir.nereden mi biliyorum 2 senedir diploma projesi yapıyorum da
En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:38 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
![]() |
cad teslimi
ktü de tuhaftır sadece bitirmede elle çizemezsiniz
çoğu grup hocası bilgisayar teslimini kabul eder cad teslimlerinin tamamen sebest olmasını dilemekle beraber elle çizim yapamayan bir mimar eksik sayılır bence elle çizimin derslerde kullanılması ve ağırlık verilmesi daha mantıklı geliyor |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
digitalp
serbest elle çizim yeteneğinin bir mimarda gerekli olduğunu düşünmüyorum...olması tabikide iyi ama olmaması bir eksiklik sayılmaz ...bu bakımdan Le courbusier in eskizlerine bakmanızı tavsiye ederim ...yaptığınız serbest el çizimleri sizin için birşey ifade ediyorsa gerisi çokta önemli değil..sonuçta eskizleri tasarladığınız projenin şekillenmesi için çiziyosunuz..
okullarda bence hem elle çizim hem de bilgisayar destekli çizimin serbest olması gerekli..bir kısıtlamada bulunmak kötü bence...artık teslimlerde sadece yaptığınız yapının çizimlerini sunmak yetmiyor. belli bir sunum geliştirmeniz kendinize ait bir imajın olması güzel olabilir. bunu da artık sadece el çizimi ile yapmak zor. çizim programları dışında bilgisayarda sunuma yönelik kullanabileceğiniz grafik programları da mevcut . var olan bu programların hepsini bir arada kullanarak çok güzel sunuşlar çıkarabilirsiniz..bunun içinde internette arama yapmanızı tavsiye ederim ..yabanci mimarlardan öğrencilere birçok insanın projelerinde bilgisayar kullanarak ne tip sunuşlar yaptıklarını görebilirsiziniz. size bir fikir verebilir.. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:39 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ziyaretçi
|
Genel anlamda "digitalp"e katılıyorum. Mimar olmak için insanın elle çizim yeteneğinin olmasına gerek yok. Önceki mesajımda bahsettiğim gibi kimsenin doğuştan yetenekli olması beklenemez.
Okullardaki elle çizim teslimlerinde beklenen zaten karakalem teslimlerimiz değildir, herşeyi düzgün olarak cetvelle çizmemiz ve de doğru çizgi kalınlıklarını verebilmemizdir. Buna ek olarak isteyen tabii ki güzel bir perspektifi eliyle veya bilgisayarda attırabilir, buna kimse de itiraz etmez herhalde. Hocalar için önemli olan projenin kendisinin cetvelle çizilmesidir... kesite giren objelerin koyu renkte, görünüşe girenlerin açık renkte, görünüşte en uzaktakilerin en açık çizilmesi yeteneğidir. Okuldan sonra zaten herkes bilgisayar programlarına yöneliyor ama demin dediklerimi bilip öğrenebilmek ve de uygulayabilmek için okul teslimlerinin elle çizilmesi gereklidir bence. Karakalem değil, cetveli kasdediyorum yoksa zaten ben çoktaaan sınıfta kalırdım
|
|
|
|
#8 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Öncelikle yanlış anlaşmaya fırsat vermemek için kısa bi bilgi. ODTÜ MİMARLIK mezunuyum. 1991 senesinden bu yana neredeyse bütün 2 ve 3 boyutlu CAD ve grafik programlarını kullandım ve bu konuda çok da başarılıyım. Şu anda da MSÜ GRAFİK bölümünde bu konuda ders veriyorum
Bir mimarın elle çizim yeteneğinin olmasına gerek yok ancak elle çizim yapabilmeyi sonuna kadar bilmesi ve bunu başarabilmesi gerekiyor. Yetenege gerek yok çünkü çizim becerisi çalışa çalışa gelişir. Kısa bi örnek. Birisi sizi bir arabaya bindirir ve bilmediğiniz bir yere götürürse kaç seyahattan sonra yolu öğrenebilirsiniz??? Aynı yolu yürüyerek giderseniz kaç seyahattan sonra öğrenebilirsiniz? Bir mimar bir ressam olmak zorunda değildir. Ancak bir mimar projesini, fikirlerini, hayallerini gerektiğinde meslektaşlarına, gerektiğinde dostlarına, gerektiğinde öğrencilerine dogru ve anlaşılabilir bi şekilde anlatabilecek kadar kalemine hakim olmalıdır. Bu el göz koordinasyonu mimarın 3 boyutlu düşünebilme yeteneğini de geliştirecektir. Çizerken düşünmesine ve hayal etmesine de fırsat verecektir ki bu mimarın tasarım yapabilmesi için gerekli tek ve yegane yoldur. Le Corbusier örneğindeki eskizler KÖTÜ değil çok çok hızlı yapılmış ama yine de çizilen nesnenin can alıcı bütün detaylarının görülerek kağıda aktarıldığı çizimlerdir. Le Corbusier'in sakin kafayla neler çizdiğini de görmek gerekir. Ne kadar çok elle çizim yaparsanız, özellikle serbest el, çizdiğiniz nesnenin anatomik özelliklerini beyninize o kadar derin bi şekilde işlersiniz. Bu bir kurbağa da olabilir bir insan figürü de bir mimari kitle de. Bir süre sonra elleriniz size sormadan dogru oran ve çizgileri yakalayacaktır. Bilgisayarekranındaki kıl inceliğindeki renkli çizgilerle tasarım yapılamayacağı aşıkardır. Neden? çünkü sizi zamanından önce ufacık detaylara çeker ve bütünü düşünmenizi egellerler. Bilgisayarlı çizim ancak hızlı üretim gerektiren zamana karşı yarışılan durumlarda kaçınılmazdır. Yoksa bilgisayar ekipman olarak size bir tasarım becerisi kazandırmaz. Olsa olsa hızlı çizen bir operatör olursunuz. ama iyi ve dogru tasarım yapan bir mimar olmazsınız. Her konuda oldugu gibi dogru ve iyi tasarım öncelikle insanın beyninde oluşur ve bu bir karalama halında bir kagıda aktarılır. Daha sonra olayın geliştirilmesi sürecinde bilgisayarişin içine girebilir. Bilgisayarın kaçınılmaz bi şekilde işin içine girdiği nokta üretim aşamasıdır. Bu durumda okuldan mezun olurken bilgisayarkullanmayı bilmeniz sizin piyasada iş bulurken yardımcınız olacaktır. Ancak o işte yükselebilmeniz ve kalıcı olabilmeniz için teknik ressamdan daha ileri bişeyler yapabilmeniz gerekiyor. Bu durumda zamanında elle çizim yaparak o acıyı hissetmiş olmanız sizi işinizde daha başarılı kılacaktır. Ben hala her fırsat bulduğumda günde 12 saat oturduğum ekranın önünden kalkıp kurşun kalemimin ucunu maket buçağımla açıp kağıdın pütürlü yüzeyini karalıyorum. İşe yarıyor bence bi deneyin bişey kaybetmezsiniz. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
![]() |
cizim
Merhaba
Elde cizerek projesini karsisindakine anlatmayi beceremeyen kisinin bilgisayarla cizmeyi beceremeyecegini dusunuyorum.Cizse de yine komunikasyon kuramayacagini saniyorum. Belki render kolay olabilir fakat "teknik cizim" icin farkli oldugunu dusunuyorum. Render daha subjektif bir anlatim bicimi fakat teknik cizim enternasyonal kurallara sahip bir dil ve objektif olmali yani herkes ayni seyi anlamali bunu saglamak icin kisinin bir backgrounda sahip olmasi gerek, autoCad'in basina gecip enstrumanlari bilse de bu dili bilmeden birseyler ciziktirebilecegini sanmiyorum, bunun icin once tradisyonel yontemle kagitla kalemle biraz deneyim edinmek gerekli diye dusunuyorum. Tabii rapidoyla cizip hata yapinca kazimak igrenc, bastan cizmek ise baska bir dert.. Elbette bilgisayar hatalari azaltip sureyi kisaltmaya cok yardimci!! Yildiz'da ben de niye bilgisayar kullanmamiza izin vermediklerini anlamiyordum, simdi bir yandan bunun avantajini goruyorum diger yandan dezavantajini. Avantaji iki boyutluda anlatim gucumun cok daha hizlanmasi , dezavantaji ise bilgisayarda programlari kullanma konusunda yeni yeni deneyim sahibi olmam. ps: bu arada kendimi tanitmayi unuttum, foruma ilk kez katiliyorum. Ben endustri urunleri tasarimi son sinif ogrencisiyim, ve ytu restorasyon mezunuyum. bego. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:41 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
![]() |
bence kendini nasıl daha iyi ifade ediyorsa öyle anlatmalı insan. hepsi birer ifade yöntemi sadece ve asla birbirinden daha önemli değil. elle veya bilgisayarla , önemli olan derdini anlatmak.
bilgisayarın tasarım gücünü zayıflattığı noktasına asla katılmıyorum. bu alışkanlıklarla ilgili bir durum. bir mimarın elle çizim yapabilmesinin gerekliliğine de inanmıyorum. alışkanlıklarımız 'yeni'yi kabullenmeyi, hoşgörülü ve önyargısız bakmayı engelliyor. dikkat! |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Bilgisayarı dogru yerde kullanabiliyorsanız hiç birşeyi engellemez. Sadece tasarım sürecinde neyin nerde kullanılacağını iyi bilin yeterli. Tasarımın belli aşamasında kalem kullanılır belli aşamasında maket kullanılı belli aşamasında ise bilgisayar kullanılır. Bundan 100 sene sonra da kesinlikle başka bi icat cıkar o da kullanılır. Bunların hiçbiri birbirine üstünlik saglama iddiasında değiller cunku bu iddialar genelde pazarlamacıların iddiaları. bu teknikler orda kendi kendilerine dogru zamanlarda gelip kullanmanızı bekliyorlar.
Elbette kat planları birbirinin aynısı 100 katlı binayı oturup elle projelendirmeye çalışmak çag dısı ve abes bi davranış olur. Ancak eli cetvel kalem tutamayan bir mimarın bilgisayarsız kaldıgında ne yapacagını da merak ediyorum. önce işin temelini ögrenmek sonra yardımcı teknolojileri kullanmak gerekiyor. Böylece yapılan iş insanın doğal reflekslerinden biri haline geliyor. Bir mimarın dogal refleksi işe, bilgisayarsız kaldıgında bile, çizerek anlatmaktır. Şantiyede birine bişi anlatmak gerektiğinde bi saniye ben proje ofisine gidip bilgisayarda çizip geleyim mi diyecegiz? Elektrikler kesildiğinde mimarlık duracak mı? Ya da bir mekanın perspektifini hayal edemiyorken o mekanı bilgisayarda nasıl çizeceksiniz? Aslında ortada 1 tek şey var. Tasarım insanın beyninde oluşuyor. Beyninizdeki olayı ifade etme açısından bu tekniklerin tümü ya da herhangi biri gereğinde kullanılabilir. Diğer taraftan gözden kacırılan bir nokta da tasarımın yerinde yapıldıgıdır. yani her mimari tasarım sadece ve sadece tasarlandıgı alan içindir. O alan için bir elbise dikiyorsunuz ve bu elbise bir başka yere uymuyor. Gidip yerinde incelemeden görmeden daha dogrusu hissetmeden dogru kararları verdiğinzden emin olamazsınız. Araziye gittiginizde bilgisayarınız nerde olacak? Belki ilerde cok gelişmiş tekniklerle yanına gitmeden ordaymışız gibi hissederek tasarım yapabilriz. Bu durmda da aslında milyon yıldır kullanmakta oldugumuz 5 duyumuzu aldatmaya yönelik bi simulasyon sistemi gerekecektir. yani aslında mekanı algılamak için yine duyularımızı kullanıcaz. Görüş açısı kısıtlı fotograflar ve haritalar bize o ortamı ve atmosferi yaşatmadığı için yetersiz kalıyor. O yuzden yerine gidip sadece ve sadece o ortam için tasarım yapıyoruz. Bir mimar tasarımını yapacagı alana gider ve orda o anda hissettiği atmosfere göre hemen hızlı bişeyler karalar. İşte o sırada bilgisayar mouse monitör tık tık sesleri incecik renkli çizgiler yok ortada. sadece o anda hissettikleriniz ve duyguların bir an önce bir cihazın engellemesiyle karşılaşmadan kagıda gecirilmesi var. Eğitim hayatım boyunca duydugum en komik mazeretlerden biri "hocam ben aslında cok iyi bişi tasarlıyordum ama bilgisayarda nası çizelecegini bilemediğimden tasarımı değiştirip böle yaptım" diye gelmesiydi". Son söz: Ben de oldukca yogun bir bilgisayar kullanıcısı oldugumdan çizim yaparken kullanmayın gibi bence çagdışı bi söyleme sahip değilim. tam tersine kullanılmalı. Ancak temel olan el - göz - beyin koordinasyonu oldugundan ve bu da ancak kalemle ve elle yapılabildiğinden bir mimar kalemine de çok hakim olmalı, bu yetenek işi gibi kaçamak bahanelerden kacınmalı, çok çalışanın iyi çizdiği gerceğinden hareketle kendini biraz olsun kasarak dogru düzgün ve ifadeli çizebilmeyi ögrenmelidir. Bu becerinin (yetenek değil) bilgisayarda çizim yaparken de size hiz katacagını unutmayın. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Le Corbusier'in sakin kafayla neler çizdiğini de görmek gerekir.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Teşekkürler.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
![]() |
günümüzde el çizimi yerini yavaş yavaş bilgisayarın aldığını söylemek mümkün gerçekten de fakat ben şuna inanıyorum...
bilgisayarla çizimler farklı tasarımlar ve bazen elle düşünebilenden fazlasını gösterebilir insana ve inanılmaz tasarımlara referans verebilir fakat işin doğallığı her zaman en güzeli bence. zevki ve meslek hazzı başka elle çizimde, emek başka... elle çizimin ve eskiz lekelerinin hazzını bir bilgisayar programı asla veremiyor bana kalırsa... bu nedenle teknolojiyi takip edip ucu onunla yaşayalım belki de ama elle çizimden asla vazgeçmeyelim. En son lumina tarafından düzenlendi : 29-04-2007 23:42 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Mimarlık, İç Mimarlık veya Endüstri veya Grafik Tasarım vs... hiç farketmez "TASARIM" adı altında toplanan bu tip meslekleri icra edecek kişilerin sahip olması gereken özelliklerin en başında serbest el çizim yapabilme, hatta ve hatta eğitimler sanat eğitimi ile birlikte paralel yürütülmesi gerekmektedir. TASARIMCI olabilmek için ilk önce algılama yeteneğimizin, renkler arasındaki harmony i keşfetmemiz, formları farklı gözlerle algılayabilip ifade edebilme yeteneğine sahip olmamız şart.
Yurt dışındaki bütün mimarlık eğitimi veren üniversiteler mimarlık eğitiminin yanında sanat, görsel vision eğitimleri de veriyor. İsim yapmış Mimarları bir incelediğimiz zaman ne demek istediğimi anlıycaksınız. "Özellikle F. L. Wright ın çizimleri" Bilgisayar la çizim sadece ve sadece araçtır. Herşey kafamızda başlar elimizin yeteneği ile beyaz kağıtta biter. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|