![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi'nden Türkiye'deki Okullara Yatay Geçiş
Şuan Uluslararsı Kıbrıs Üniversitesinde okuyorum ve yatay geçiş yaparak Türkiyedeki mimarlık bölümü olan üniversitelerden Gazi, Yıldız Teknik, İTÜ(çok düşük bi ihtimal ama
) Eskişehir Anadolu, Eskişehir Osman Gazi, Dokuz Eylül İzmir. Öncelikle bunlara geçiş yapmayı istiyorum ve bu okularda olan arkadaşlarım varsa beni derslerinin işleyiş tarzında bilgilendirlerse yada forumlarda incelediğim kadarıyla geçişlerle ilgili pek bi başlık bulamadım bu konu benim gibi Kıbrıs'ta okuyan birçok öğrenci arkadaşımın da bilgisiz olduğu bir konu herkes geçiş yapmayı düşünüyor ama kimse gideceği okulun şartlarını bilmiyor kendilerine uygunluğu test edemiyor. Bu nedenlede bir çok kişi geçiş yaptıktan sonra mutsuz oluyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkür ederim.En son shadow tarafından düzenlendi : 18-05-2007 04:44. Nedeni: Sorunuz ve ilgili cevaplar "Kabul Salonu Nedir ?" bölümünden buraya taşınmıştır.Daha sonra ilgili bölüm altına taşınacaktır.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sevgili Arkadaşım,
İTÜ Mimarlık Fakültesine (ve bütün İTÜ'ye) yatay geçiş konusunda gerekli bilgileri İTÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasındaki yönetmelikler ve SSS (Sıkca Sorulan Sorular)kısmından bulabilirsin. Takdir edersin ki, yatay geçişte kontenjanın az (en çok 2 kişi genellikle) başvurunun çok olması özellikle not ortalamanın çok yüksek olmasını gerektirmektedir. Ve ne yazık ki her sene kontenjan açılamayabiliyor. Bunun yanısıra yabancıların motivation letter dedikleri bir motivasyon mektubu (yani bu okulu neden bunca istediğini belirten tarafından yazılmış yazı) ve daha mimarca bir yaklaşımla yaptığın projeleri ve çalışmaları gösteren bir portfolio hazırlaman senin için olumlu sonuçlara sebep olacak etkiler yaratabilir. Bunlar kişisel fikirlerimdir. Ancak en doğru bilgiyi, Taşkışla'da mimarlık bölüm başkanlığı ve dekanlıktan alabilirsin. Zor bir süreçtir. Umarım Başarılı olursun. selamlar... ncc ek1: Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Hakkında ek2: Fakülte İletişim Bilgileri En son ncc tarafından düzenlendi : 18-05-2007 09:55. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bunun zor bir süreç olduğunun farkındayım. Fakat elimden gelen çabayı göstereceğim. Şuan not ortalamam iyi ama okulun kontenjan açmaması gibi bir durumda elimden gelen ne yazıkki bişey olmaz.Portfolyo konusunda bu seneki bütün çalışmalarım şuan bende duruyor zaten onların orjinalleri yerine kopyalarını hazırlayım vermeyi düşünüyorum. Ama benim için farketmez sonunda İTÜ'ye geçmek varsa orjinalleride verebilirim
Cevap verdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. Siz İTÜ de mi okuyorsunuz ? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Arkitera Üyesi
|
portfolio bence nedir?
Alıntı:
Muhtemelen bildiğin bir konuyu da hatırlatmak isterim, portfolyo yaptıklarının kopyalarının bir araya getirilerek sunulduğu bir katalog da olsa kabaca bunun sunumu ve içeriğinin olabildiğince rafine özenli seçilmiş ve mimarlık eğitiminde bizlere kazandırılmak istenen naif özenle, oluşmaya başlayan ve gelecekte tasarımcı seni oluşturacak çizgini ortaya koyan bir biçimde olmalıdır. Sen sevgili meslekdaşım, bu çizgiyi olabileceğinden daha yukarıda bir çıtaya koymak üzere eğitiminin kalan kısmını İTÜ'de tamamlamak için başvuruyor olacaksın. Yoksa kopyalayıp spiral telli bir katologu ozalitcilerde yapıyor, sende bilirsin... aman dikkat ![]() Bu konudaki hazırlığın (portfolio) sana diğer tüm yatay geçiş başvurularında da yardımcı olacaktır. kolaylıklar dilerim... ncc En son ncc tarafından düzenlendi : 18-05-2007 09:55. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Çok teşekkür ederim ilginiz için. Dediklerinizi uygulamaya çalışacağım. Ben şuanda uluslararası kıbrıs Üniversitesinde okumaktayım mimarlık bölümü 1. sınıf öğrencisiyim birinci dönem not ortalamam 3,90 ub dönemde o civarda bi ortalama bekliyorum. Benim şuanada kadar almış olduğum eğitimle İTÜ de alacağım eğitim arasında çok büyük fark olduğunu düşünüyorum. Benim olurda İTÜ ye geçme durumumda birinci sınıfı tekrar okuma ihtimalim ne kadar? Siz bir İTÜ lü olarak derslerin işleyişi hakkında bana bilgi verebilirmisin ? Teşekkür ederim.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
İTÜ Yatay Geçiş 2
Sevgili Uğur kardeşim,
sorduğun teknik soruların cevabını neyazık ki yönetmelik ve mimarlık bölüm başkanlığımızda bulacaksın, ben yazık ki bilmiyorum. İTÜdeki ve okulundaki eğitime gelince; elbetteki ülkemizin en köklü okullarından biri olması nedeniyle kıyasa girmek diğer üniversiteler için haksızlık olur. Fakat unutma ki önemli olan eğitimi nerede aldığın değil, özünde senin bu eğitimden ne derece faydalanabildiğin ve neleri özümsediğindir. Kısaca iş sende biter. Benim bugün çalıştığım mimari büroda senin okulunun mezunu ve her açıdan dört dörtlük birer mimar olan arkadaşlarım var. Okulların tarihçesi, okul kültürü, fiziksel şartların iyi olması, öğretmenlerin kalitesi elbette önemlidir, ancak farkı her zaman öğrenciler yaratır. Arkitera'nın düzenlediği archiprix bitirme projeleri yarışmalarına bak bir arşivden. derece yapan birinci olan nice meslekdaşım ülkemizin dörtbir yanındaki okulların ögrencileri. Senin bu mesleği ne kadar sevdiğinde iş, yoksa İTÜyü vaya başka iyi(!) bir okulu ÖSS'de kazanamaman yahut yatay geçişlerde başarısız olarak belkide eğitimini şu anki okulunda devam ettirmen senin motivasyonunu düşürmesin. Hem bu eğitimin daha yüksek lisansı var akademik yolda doktorası var... varda var ![]() Bunları neden mi yazdım, yatay geçiş başarı şansı çok düşük bir olasıktır ve öğretmenleri çalıştıran onların verimini arttıran öğrencilerin motivasyonları ve bilgiye olan açlıklarıdır yoksa okulun adı son tahlilde profesyonel yaşamında inanılmaz farklar yaratmamaktadır. Sevgilerimle... ncc En son ncc tarafından düzenlendi : 18-05-2007 09:56. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Asıl çözümün öğrencide olacağını bende biliyorum, yatay geçişin zor bi olasılık olduğunun bende farkındayım, geleceğimi şu yönde etkileyeceğini düşündüm. İyi bir mimari eğitim veren okulda bu eğitimi almak isteyen iyi öğrenciler olacaktır ve benim onlarla olan ilişkilerimde bana çok büyük katkı sağlayacaktır. Bu nedenle yatay geçiş düşünmekteyim. Yoksa gideceğim okulda beni belirli sınırlarda yükseltir benim çalışmalarım doğrultusunda yükselirim. Gireceğim çevrenin bana etkisini ve Türkiyede olmanın avantajlarından yararlanmak için Türkiyedeki bir üniversiteye geçmek istiyorum. İTÜ olması benim için hayal ama imkansız değil... Olursa çok sevineceğim ama bunun bana getireceği olumsuzlukların farkındayım. Gerekli bütün çalışmaları yaparak eksiklerimi kapatmak zorunda olacağım. Ayrıca verdiğin adreslerden gerekli bilgilere ulaşmaya çalıştım fakat şuan internet sistemimizdeki hatadan mı yoksa sitedeki herhangi bir sorundan mı bilemiyorum ama sayfalar açılmıyor. Bunları takip edeceğim öğrenmem gerekli konular kesinlikle vardır.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
İleride bu başlığı okuyacak arkadaşların kafası karışmasın diye bir şey sormak istedim. Bildiğim kadarı ile yatay geçiş bir bölümün diğer üniversitedeki aynı bölümüne geçmek, dikey geçiş ise bir bölümden başka bir bölümle geçiş demektir. Yani burda dikey geçiş diye bahsedilen durum aslında bir yatay geçiş durumudur. Hatalıysam özür dilerim.
Saygılarımla.
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
merhaba...
tekrar kontrol ettim gece uyku semesi yanlış mı yazmışım diyerek, daha da kafam karıştı. Ben Yatay Geçişi aynı üniversitede fakülte ve bölümler arası geçiş olarak; dikey geçişi ise farklı üniversiteler/ yüksek ögrenim kurumları arasında geçiş olarak bilir ve kullanırdım. Kısmen doğru ancak lisans hakkını kazanmış ancak başka bir üniversitenin eş değer bölüm/fakültesine geçme işlemi için sanırım Dikay Geçiş tanımı kullanılmıyor. Ancak YÖK ve ÖSYM web sayfalarında yapılan tanıma göre Dikey geçiş: “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri " olarak tanımlanmakta ve hatta DGS (dikey Geçiş Sınavı) olarak her yıl tekrarlanan bir sınavı var. Yanı sıra, İTÜ Öğrenci işleri daire başkanlığı web sitesinde yönetmelikler kısmında Yatay Geçiş Yönetmeliği de ektedir. Sanırım Dikey geçiş diyerek hatalı bir tanım kullanmışım, zira dikey geçiş kavramı temelde farklı bir kavram ve süreç. Özür dilerim, mesajlarımı derhal düzelteceğim... Ancak her şekilde prosedürlerle ilgili en doğru bilgi üniversitelerin Öğrenci işlerinden alınmalıdır. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sanırım dikey geçiş ve yatay geçiş kavramları benim yüzümden karıştı özür diliyorum. Ben o saatte çizim yaptığım için haliyle yorgunlukta var o nedenle yanlış yazmışım
ama ncc abim sağolsun düzeltmiş... İyi günler... |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
neden sadece itü ve diğerleri mimarsinan olmuyor mu?
bence kesinlikle mimarsinan |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
Yani bu şekilde bir genelleme yapmak yanlış olur zaten. Bu şekilde bir anlam çıkması şu yüzden olabilir; Benimle ilk bu konuyu tatışan ncc adlı üye adayı abim İTÜ mezunu olduğu için konu İTÜ üzerinde döndü. Ama ben bütün üniversitelerde ki arkadaşları bu konudaki düşüncelerini ve sıkıntılarını dile getirmeleri için yazmıştım. İyi günler.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Arkitera Üyesi
|
hayır sevgili kardeşim ille de İTÜ
![]() Şaka şaka, elbette Uğur kardeşim genel olarak tüm okullar için bir soru sormuştu... Ancak hala diger okullarla alakalı cevaplar gelmedi "Büyük Seçim" konusunda... ![]() Bekliyoruz... Yok mu Mimar Sinanlı Yıldızlı ODTÜlü meslekdaşlarımız, öğrenci arkadaşlarımız? |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|