![]() |
|
|||||||
| Lisans Eğitimi Lisans eğitimi sırasında yaşadığınız sorunlar, merak ettikleriniz... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Kırk Katır mı Kırk Satır mı?"
Bu konunun kapsamını "Kırk Katır mı Kırk Satır mı?" inceliğinde ve kritik olduğunun daha iyi anlaşılması için MOBBİG yani "Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları Girişimi" için yapılan bir çalışmayı bilginize sunuyorum...
Excell tabloyu dikkatle inceleyerek konuyu yeniden düşünmeye çalışalım... Gökyüzü'ne ulaşmanın neden gerekli olduğu ortaya çıkacaktır. İşte şimdi bir daha; "Quo Vadis?..." Buyurun MK ****** VERİ TABANI ÇALIŞMASI "Bu çalışma 12-14 Ekim 2005 tarihleri arasında İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümlerinin evsahipliğinde toplanan XXI. MOBBİG toplantısı sırasında geliştirilen bir öneri üzerine başlamıştır..." TÜRKİYE’DE MİMARLIK EĞİTİMİNE İLİŞKİN BİLGİNİN AÇIĞA ÇIKARTILMASI SÜRECİNDE VERİTABANI OLUŞTURMA ÇALIŞMASI Yrd. Doç. Dr. Esra FİDANOĞLU Yrd. Doç. Dr. Nilay COŞGUN http://www.mo.org.tr/mek/belge/veritabani-calismasi.doc http://www.mo.org.tr/mek/belge/mobbig-veritabani.xls
|
|
|
#17 | |
|
Arkitera Üyesi
|
"Pamuk Eller" - "Nasırlı Eller"
"Pamuk Eller" ağır geldiyse "Nasırlı Eller" diye de düzeltebilirim...
Yeter ki ÇIT!... çıksın... **** Alıntı:
|
|
|
|
#18 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bölmek?...
Ömer Bey
"Bana sorarsanız konuları bölebilirsiniz de..." derken neyi kastetmiştiniz merak ettim... (Bu arada, Özay Gönlüm'ün türküsü nasıldı?)
|
|
|
#19 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Tarihler 2007 olmadan...
Bu konuda 2006 yılı içinde görüşlerinizi ve katkılarınızı 2007 yılına daha dinamik bir giriş için iletebilirsiniz...
Geç gelen katkılar, geç kalan adalet gibi etki yaratırlar... Belki de... Alıntı:
|
|
|
|
#20 |
|
Arkitera Üyesi
|
... ortak kriterler neler olabilir?
Derslerin ele alınışında ortak kriterler neler olabilir?
Ne demek bu? Tüm derslerin asgari ortak paydaları neler olabilir ya da olmalıdır? Bu konuda rafine edilmiş gözlemler, çok büyük değer taşıyor... Nasılsa zaman gösterecek ama herşey de zamana bırakılmaz ki... ...
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Zaman daralıyor..."
"Zaman daralıyor..."
Sonuçlarından memnun kalmayabilirsiniz... Bu nedenle; "Zaman daralıyor..."
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
|
Hangi ilgi yoğunluğu üzerinden...
Mimarlık öğrencilerinin üniversite yaşamı başlamadan önce hangi ilgi yoğunluk üzerinden geldikleri de çok önemli.
Çünkü artık bulundukları yer yani mimarlık bölümünün koşullarına ister istemez zorlanarak da olsa uymak durumundadırlar. Ya da... Duruma uyum göstermek açısından öğrencinin lise son sınıfa gelinceye kadar geçirdiği süreç ve konumu çok önemlidir. Mimarlık bölümüne gelen öğrenci; a) İstekli ve yeteneklidir; b) Yeteneklidir, ancak istekli değildir; c) İsteklidir, ancak yetenekli değildir; d) Ne isteklidir ne de yeteneklidir, sadece koşullar denk düşmüş ve okula girmiştir. Bu dört ayrı gruptaki öğrencinin zaman içerisinde, aynı sınıfta bir arada ders gördükleri sırada birbirlerini etkileyebildiklerini ve "faz" değiştirebileceklerini de gözönüne alabilirsiniz. Ancak, istek ve yeteneğin mimarlık eğitimine başlamadan çok önce açığa çıkması da; yukarıdaki dört ayrı seçeneğin bileşimini, yani tercihteki niteliğini şüphesiz artıracaktır. Bu nedenle mimarlık bölümleri, üniversite sınav sisteminden bağımsız olarak adayların istek ve yetenek dengesinin açığa çıkartılması konusunda lise öğrencilerine dönük uygulamalarla destek programları hazırlaması; ve sonuçta kendileri için "a)" seçeneği yüksek bir öğrenci profili elde etmeleri gibi bir fayda sağlayabilirler... Mimarlık eğitimi diğer eğitim dallarına göre nispeten pahalı bir eğitimdir... Bir sınıfın tümünün "a)" seçeneğinden öğrenciler tarafından oluşması ile "d)" seçeneğinden öğrenciler tarafından oluşması arasındaki fark bu pahalı eğitimin çok daha büyük bir maliyetle zarara yol açtığını da gözardı etmemek gerekir. Bunun maliyetinin "sadece eğitimle sınırlı kalmadığını" hiçbir şekilde unutmamak gerekir. Verilen mimarlık eğitiminin kalitesi, sonuçta "doğrudan ürüne yansımıyorsa" o alanda daha başından bir kalite sorunu var demektir... Geçmişte "Mimarlık Bölümleri"ne kayıt olmak için "İstek ve Yetenek" durumunu açığa çıkarmaya çalışan sınavlar yapılırdı. Olanaklar çerçevesinde verilen dersin kalitesi, alıcının kalitesi ile birleştiğinde en verimli sonuc elde edilebiliyordu. Bugün çok daha fazla olanaklara sahip olunmasına karşın, sınıfların "a)" seçeneği dışındaki seçeneklerle dolmuş olmasının kalite düzeyini aşağıya çekmekte olduğunu; her iki dönemi de gözlemiş ve yaşamış olanlarca ısrarla belirtilmekte olup, YÖK belgelerine de rapor olarak işlendiği bilinmektedir... Bu konuda Kasım 2007'de dördüncüsü ODTÜ'de yapılacak olan Mimarlık ve Eğitim Kurultayları bir hayli bilgi ve belge içermektedir. Sorunun sonuçta mimarlık açısından topyekün olumsuz etkileri, sürecin düşünülmesi ve aşılması için topyekün sabırlı çalışmayı gerektirmektedir... Pekiyi, siz şu an ne yapmayı düşünüyorsunuz?
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
Nosyon - Formasyon ve
Türk Dil Kurumu web sayfası ( www.tdk.gov.tr ) arama sonuçları
*Nosyon: Kavram *Formasyon: 1 . Biçimlenme. 2 . Eğitim Bilimi. Yetişim. *Kalibrasyon: Ölçümleme. *Kantite: Nicelik. *Kaltite: Nitelik (sıfat olarak: Üstün nitelikli) Fransızca kökenli ve konuşma-yazma dilinde çokça kullanılan bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını; *Mimarlık, *Mimarlar, *Mimarlık Uygulamaları, *Mimarlık Eğitimi, *Mimarlık Öğrencileri, *Mimarlık Eğitimi Verenler *Mimarlık Eğitimi'nde verilen Dersler *Mimarlık Eğitimi'nde Araçlar ile birlikte kullanmak ve kavramsal karşılıklarının yanısıra "var olan durum ve var olası durum" tespiti ve karşılaştırmaları için anahtar olarak kullanabiliriz. En geniş anlamıyla algı düzeyi olarak Mimarlık "Kavramı"; "Yetişim" sürecinin "Nitelik" olarak "Ölçülebilmesi" ile "Niceliğin" yani verili durumun, bir başka düzeye doğru yol almasına, doğrudan bağımlıdır. Bu sözle birlikte, Mimarlık "Kavramı"nın süreç içerisinde, ancak kavrayış yeteneği ve algı düzeyi ile birlikte değişip gelişebileceğine vurgu yapılmaktadır... Değişimin belirtisi olan fark ise Ölçümlenebilirlik ile olanaklıdır. Mimarlık Eğitimi'nde Dersler(ve bağlı olarak tarihçeleri)'in ölçülebilirlikleri ile alana yapacakları katkılar; öncelikle en genel haliyle bu kavram alanında "aldıkları yer" ile geriye kalan "boşluklar" arasındaki "oran" (Buradaki geçerli biçimiyle ölçümlenebilme) geri besleme sisteminin ne zaman ve nasıl işletileceğine dair önemli tahrik ve teşvik gücünün ortaya çıkmasını sağlayacaktır... 44 farklı okul, 44 farklı ders, mimarlık eğitimi alanının bütününde nasıl bir nosyon ve formasyonun ortaya çıkmasına katkıda bulunmaktadırlar? Bilmediğimiz "şey"in sahibi de olamayız... ...
|
|
|
#24 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Artık başlamış bir sürecin...
Bu konuda artık cidden başlamış bir sürecin, tamamlayıcısı olan bir başka sürecin önünde bekliyoruz.
Beklememizin nedeni, bu işin ciddiyetinden geliyor... Tamam, çalışma sonuçta "bir başka sürecin aracı" ancak, o olmadan devam edilemeyecek olan bir süreç bu. Katkınızı sona saklamanız eğer bir başka tercihe dayanmıyorsa;... bir başkası tarafından sonsuza da gömülebilir ve asla bu sunuşunuzu yapamayabilirsiniz. Yazık olur... Bir kez ele geçen "bir öncü olmak" sıfatınızı istediğiniz gibi kullanmak sizin tercihiniz yine de... Her zamanki gibi bize sadece kışkırtmak düşüyor... Ya size?... )) Alıntı:
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
Unesco-uia Mİmarlik EĞİtİmİ Valİdasyon Konseyİ Karari
Aşağıdaki mektup ve ekleri, 24 Ocak 2007 tarihinde UIA tarafından tüm UIA Üye Kesimleri'ne (dolayısıyla Türkiye adına Mimarlar Odası'na) gönderilmiş ve her ülkenin eğitimle ilgili bakanlıklarına / kurum ve kuruluşlarına ön yazıyla aktarılması istenmiştir.
Sayın Bakan, Mimarlık eğitimi günümüzde yapılı çevrenin elde edilmesinde kullanılmakta olan yeni yöntemler ve araçlar nedeniyle büyük değişimler geçirmektedir. Mimarlar, yaptıkları işlerin bir parçası olarak, kamu yararını korumalı, iş sağlığı ve güvenliği konularını dikkate almalı ve tasarımdan inşaata, bakımdan restorasyona insan yerleşmeleri ile ilgili tüm süreçler boyunca ortaya çıkabilecek risklerin sorumluluğunu üstlenmelidirler. Mimarların bu koşulları gereğince ve profesyonel bir şekilde yerine getirmelerini sağlamak için, makul niteliklerde ve kaliteye yönelik standartlar üzerine kurulu bir eğitim şarttır. Mimarlık eğitiminde kaliteyi sağlamak üzere çevresel, toplumsal, kültürel ve teknik konular arasında bir denge öngören bu türden bir temel standart, UNESCO ve Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından ortaklaşa hazırlanan ve kabul edilen UNESCO-UIA Mimarlık Eğitim Şartı'nda belirlenmiştir. Eğitim Şartı'nın bir kopyasını bu mektuba ekli olarak, sorumlu olduğunuz mimarlık eğitimi programlarında burada belirtilen ölçütlere uyulmasını sağlamak için bilgilerinize ve dikkatlerinize sunuyoruz. Ayrıca yine ekli olarak, UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi'nin, mimarlıkta mesleki yeterliliğin kazanılmasını sağlayacak eğitim süresi ile ilgili kararının bir kopyasını da bulacaksınız. Bu karar, Temmuz 2005'te İstanbul'da düzenlenen UIA Genel Kurulu'na katılan yaklaşık 100 delegasyon tarafından kabul edilmiştir. Her iki belge de, "mimar" unvanı verilebilmesi için bir üniversite veya eşdeğer bir eğitim kurumunda en az 5 yıl tam zamanlı eğitimi öngörmektedir. 5 yıldan daha az sürelik herhangi bir diploma programı, gerekli seviyede bir eğitim içeriği ve kalitesi sağlayamayacağından, uluslararası düzeyde kabul görmeyecektir. Ekteki belgeleri okuyarak, Eğitim Şartı'nda belirtilen minimum ölçütleri ve ekteki kararı ülkenizde mimarlık derecesinin edinilmesi için gerekli şartlar olarak dikkate almanızı rica ediyoruz. Bu belgelerde belirtilen konular ve bunların önemine ilişkin daha fazla bilgiye ihtiyacınız olması halinde, aşağıda imzaları bulunan UIA yetkililerine veya bu mesajı sizlere aktaran ülkenizdeki mimarlık örgütüne başvurabilirsiniz. Saygılarımızla, Gaétan Siew UIA Başkanı UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı Wolf Tochtermann UNESCO Temsilcisi UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı Fernando Ramos Genel Raportör UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı UNESCO-UIA MİMARLIK EĞİTİMİ VALİDASYON KONSEYİ KARARI UIA Genel Kurulu'nda Kabul Edilmiştir (İstanbul, Temmuz 2005) Çeşitli eğitim kurumlarının eğitimlerde program, yapı ve içerik ile ilgili revizyonlar veya değişiklikler konusunda UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi ve UIA Mimarlık Eğitimi Komisyonu'ndan görüş ve öneri talepleri gittikçe artmaktadır. Akademik ve Mesleki Yeterliliklerin uluslararası sınırlar arasındaki dolaşımının artmasını desteklemek ve mesleğin performans standartlarını yükseltmek amacıyla UIA bir dizi birbiriyle ilişkili politika ve prosedür önerileri oluşturmuştur: * UNESCO-UIA Mimarlık Eğitim Şartı * UIA Uluslararası Meslek Standartları Mutabakat Metni Politikalarına İlişkin Öneri Kılavuzlar * "UIA ve Mimarlık Eğitimi: Düşünceler ve Tavsiyeler" Politika Belgesi ve Kılavuzlar * UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Sistemi UIA, tam olarak nitelendirilebilecek bir mimarlık eğitiminde gerekli bilgi ve kapasitelerin dengeli olarak kazanılması için aşağıdaki şartların yerine getirilmesi gerektiğini bildirmektedir: * Eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir üniversite veya eşdeğer bir kurumda, eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir mimarlık programında, mimarlık dalının ana konusunu oluşturduğu, beş yıldan az olmayan bir tam zamanlı eğitim; * Bu beş yıllık dönem iki aşamalı olarak düzenlenebilir, fakat beş yıllık eğitim, UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartı ile de uyum sağlayacak biçimde, bütüncül olarak süreklilik içinde değerlendirilmeli ve düzenlenmelidir; * Müfredatın iki aşamalı olarak düzenlenmesi halinde, beş yıldan az olarak belirlenen birinci aşamayı başarılı olarak bitirenlere mesleki olmayan bir birinci derece / diploma veya sertifika verilebilir. Fakat bu, sözkonusu kişinin mimar olarak kayıt olması, lisans alması veya sertifikalandırılması için gerekli eğitim koşullarını sağladığı anlamına gelmez. Bu açıdan, bu belgeye sahip olanların eğitimin ilk aşaması sonucunda alacakları yetkinlik, sertifikasyon veya unvan konusunda herhangi bir karmaşıklık olmamasına özen gösterilmesi önem kazanmaktadır. * Beş yıllık eğitim dönemine ek olarak, mimar olarak uygulama yapabilmek üzere kayıt / lisans / sertifika öncesi en az iki yıllık bir staj veya meslek pratiği yapılması gerekmektedir. Bunlardan en az bir yılı eğitim programının tamamlanmasından sonra gerçekleştirilmelidir. * Edinilmiş olan bilgi ve becerilerin, staj veya meslek pratiği döneminin sonunda yapılacak en az bir sınavla kanıtlanması gerekmektedir. Sınavla ölçülemeyecek nitelikteki mesleki uygulama bilgi ve becerileri başka kanıtlarla belgelenebilir. UIA Genel Kurulu'nda toplanan UIA Üye Kesimleri, bu ilkelerin kendi ülkelerinde kabul görmesi konusunda destek vermek üzere ortak görüşe varmışlardır. DEVAMI AŞAĞIDA
Metin Karadağ 12390 En son Metin Karadağ tarafından düzenlendi : 19-02-2007 17:47. Nedeni: EK |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Arkitera Üyesi
|
Uneskco/uia Mİmarlik EĞİtİm Şarti
UNESCO/UIA MİMARLIK EĞİTİM ŞARTI
GİRİŞ Hızla değişen bir dünyada yapılı çevrenin gelecekteki niteliksel gelişimi konusunda kaygı duyan biz mimarlar, mimarlığın, yapılı çevrenin planlanması, tasarlanması, inşa edilmesi, kullanılması, donatılması, peyzajının düzenlenmesi ve bakımı konusunda etki sahibi olan her konuyu içine aldığına inanmaktayız. Mimarlar olarak bizler, geleceğin mimarlarının eğitiminin ve yetiştirilmesinin her tür kültürel miras ortamında sürdürülebilir insan yerleşmelerinin oluşturulması yolunda, tüm dünyadaki 21. yüzyıl toplumlarının beklentilerini karşılayacak şekilde iyileştirilmesi konusunda sorumluluk duymaktayız. Mesleğimizin ortaya koyduğu birçok çarpıcı ve hatta olağanüstü ürüne rağmen, ilginç bir şekilde yapılı çevrenin çok küçük bir yüzdesinin gerçekten mimarlar ve plancılar tarafından tasarlandığının ve gerçekleştirildiğinin farkındayız. Mimarlar, şu ana kadar meslek için temel bir ilgi alanı haline gelmemiş bazı konularda gittikçe artan ihtiyaçların ve bu alanların sunduğu olanakların farkına varmaya başladıkça, günümüzde hâlâ meslek için yeni amaçların geliştirilmesi olanağı olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerden ötürü meslek pratiğinde, bunun sonucu olarak da mimarlık eğitimi ve yetiştirme konusunda daha büyük bir çeşitliliğe ihtiyaç duyulmaktadır. Bu özellikle, mimarların "sunucu" (provider) rolünden daha çok "yapıcı" (enabler) bir rol üstlendiği ve mesleğin yeni zorlukların üstesinden gelmeye çalıştığı, gelişmekte olan bağlamlarda çalışanlar için geçerlidir. Mimarın problem çözme kapasitesinin toplumsal kalkınma, kendi kendine yardım programları, eğitim hizmetleri ve benzeri hedeflere, ve böylece tam anlamıyla vatandaşlık hakkını alamayan ve mimarın genel işveren tanımı içine giremeyen kesimlerin yaşam kalitelerini yükseltmek konusunda büyük ölçüde katkıda bulunabileceğine kuşku yoktur. 0. AMAÇLAR Bu Şart'ın amacı, ilk etapta, bireysel kazanımların herkes tarafından paylaşılabilmesini sağlayacak küresel bir mimarlık eğitimi ağı kurulmasına öncülük etmek ve mimarlık eğitiminin çağdaş dünyadaki en önemli çevresel ve mesleki zorlukları içinde barındırdığı anlayışını yaymaktır. Bu kapsamda aşağıdaki konuları dikkatlerinize sunuyoruz: I. GENEL KONULAR 0. Eğitimciler, mimarları günümüz ve gelecek için yeni çözümler üretmek üzere hazırlamalıdır; çünkü önümüzdeki dönem birçok insan yerleşmesindeki sosyal ve işlevsel bozulmadan kaynaklanan ciddi ve karmaşık sorunları da beraberinde getirecektir. Bu sorunlar arasında, küresel kentleşme ve bunun sonucunda mevcut çevrelerin tükenmesi, ciddi bir konut, kentsel hizmet ve sosyal altyapı sıkıntısı ve mimarların yapılı çevre projelerinden gittikçe daha çok dışlanması sayılabilir. 1. Mimarlık, yapıların niteliği ve çevreleriyle ilişkilenme biçimleri, hem doğal ve yapılı çevreye hem de toplu ve tekil kültürel mirasa gösterilen saygı, toplumu ilgilendiren konulardır. 2. Mimarların bölgesel özellikleri anlamaları ve bireylerin, sosyal grupların, toplulukların ve insan yerleşmelerinin ihtiyaçları, beklentileri ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik pratik uygulamalar önerebilmelerinin sağlanması kamu yararınadır. 3. Mimarların eğitim ve yetiştirme yöntemleri, bir yandan işverenlerin, kullanıcıların, yapı endüstrisinin ve mimarlık mesleğinin değişen talep ve ihtiyaçlarını (yapı elde etme sistemleri de dahil olmak üzere) karşılayacak şekilde, diğer yandan da bu tür değişimlerin arkasındaki politik ve mali nedenleri de dikkate alarak, müfredatın gelişiminde kültürel bir zenginlik sağlayacak ve esnekliğe olanak verecek biçimde çeşitli olmalıdır. 4. Bölgesel ve kültürel gelenek ve uygulamaların bilincinde olunması ve müfredatta bu çeşitliliği yansıtan farklılıklar bulunması gereğinin yanısıra, kullanılan pedagojik yöntemlerde ortak bir zemin de mevcuttur. Bazı ortak yeteneklerin belirlenmesiyle, ülkelerin, mimarlık okullarının ve meslek kuruluşlarının geleceğin mimarlarına verdikleri eğitimleri değerlendirmeleri ve geliştirmeleri olanaklı hale gelecektir. 5. Mimarların farklı ülkeler arasında giderek artan hareketliliği, her diplomanın, sertifikanın veya benzeri resmi yeterlik belgesinin karşılıklı olarak tanınması veya onaylanmasını gerektirmektedir. 6. Derecelerin, diplomaların, sertifikaların ve mimarlık alanında uygulama yapmak için gerekli diğer resmi yeterlik belgelerinin karşılıklı tanınması, bu belge sahiplerinin sözkonusu yetkinliklere sahip olduklarını ve bu Şart'ta tanımlanan eğitim ve yetişme gerekliliklerini sağladıkları ve bu düzeyi koruyacakları konusunda güvence veren nesnel ölçütlere dayanmalıdır. 7. Geleceğin dünyasına dair ilk tohumları mimarlık okullarında atılacak olan vizyon şu hedefler üzerine kurulu olmalıdır: * İnsan yerleşmelerindeki tüm insanlar için insan onuruna yaraşır bir yaşam kalitesi, * İnsanların sosyal, kültürel ve estetik gereksinimlerine saygılı ve mimarlıkta malzemelerin etkin kullanımı ile hem ilk maliyetleri hem de gelecekteki bakım masraflarını dikkate alan bir teknik uygulama, * Yapılı ve doğal çevrenin, mevcut kaynakların rasyonel kullanımı da dahil olmak üzere, ekolojik olarak dengeli ve sürdürülebilir gelişimi, * Herkesin kendi malı ve sorumluluğu olarak görüp değer verdiği bir mimarlık 8. Mimarlık ve çevreyle ilgili konular ilk ve orta dereceli okulların genel eğitiminin bir parçası haline getirilmelidir; çünkü hem geleceğin mimarlarına hem de gelecekte yapıları kullanacak olanlara yapılı çevreye ilişkin bilincin erken kazandırılması önemlidir. 9. Mimarlar için sürekli mesleki gelişim sistemleri oluşturulmalıdır, çünkü mimarlık eğitimi hiçbir zaman ucu kapalı bir süreç değildir, aksine yaşam boyu öğrenmeye dayanır. II. MİMARLIK EĞİTİMİNİN AMAÇLARI 0. Mimarlık eğitimi, öğrencilerin, toplumun ve bireyin ihtiyaçlarına fiziksel bir biçim getiren ve bunu yaparken duygu, akıl ve sezgi arasındaki gerilimleri dengelemesi gereken mimarlık uygulaması bağlamında, inşa etme eylemini kavramsallaştırabilme, tasarlayabilme ve gerçekleştirebilme kapasitelerini geliştirmektedir. 1. Mimarlık, beşeri bilimler, sosyal ve fiziksel bilimler, teknoloji, çevre bilimleri, yaratıcı sanatlar ve genel bilimlerin bilgilerinden yararlanan bir disiplindir. 2. Resmi bir yetkinlik derecesi sağlayan ve meslek adamlarının mimarlık alanında uygulama yapabilmesine olanak veren eğitim, temel konusu mimarlık disiplini olan ve üniversiteler, politeknik okullar ve akademilerde verilen, üniversite/yüksek öğretim düzeyinde bir eğitim olmalıdır. (Burada bahsedilen yüksek öğretim, yurtdışında lise düzeyini takip eden ve bir mesleki derece ile sonuçlanan, "üçüncü eğitim" yani "tertiary education" adı verilen, üniversite ve kolej düzeyindeki eğitimdir. - ç.n.) 3. Mimarlık eğitimi; * Gerek estetik gerekse teknik gereksinmeleri karşılayan mimari tasarımlar yapabilme becerisini, * Mimarlık ve ilgili sanat dalları, teknolojiler ve insan bilimlerine ilişkin kuramlar ve bunların tarihleri hakkında yeterli bilgiyi, * Mimari tasarımın kalitesinin etkileyicisi olarak, güzel sanatlar konusunda bilgili olmayı, * Kentsel tasarım, planlama ve planlama sürecinin gerektirdiği beceriler konusunda yeterli bilgiyi, * İnsanlar ve yapılar, bu yapılarla çevreleri arasındaki ilişkileri anlayabilmeyi, yapıları ve yapılar arasındaki mekânları, insan gereksinim ve ölçülerine ilişkilendirme gereğini kavramış olmayı, * Mimarlık mesleği ve mimarın toplumdaki yerini kavramayı ve bunlara, özellikle sosyal faktörleri göz önüne alan tekliflerin hazırlanmasında işlerlik kazandırabilmeyi, * Yapı tasarımı ile bağlantılı olarak strüktür tasarımı, inşaat ve mühendislik sorunlarını kavramış olmayı, * İç mekânlarda konfor koşulları yaratabilmek ve iklim koşullarına karşı korunma sağlayabilmek için yapıların fiziksel sorunları ve teknolojileri ile işlevleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmayı, * Yapıların kullanıcılarının taleplerini maliyet öğeleri ve imar kurallarının koyduğu sınırlar içinde karşılamak için gerekli tasarım becerilerine sahip olmayı, * Tasarım kavramlarını yapılara dönüştürmek, planları genel planlarla bütünleştirmek için gerekli olan üretim, örgütlenme, yasal düzenlemeler ve işlemler konusunda yeterli bilgiye sahip olmayı, içerir. 4. Müfredatın oluşturulmasında dikkate alınması gereken özel noktalar şunlardır: * Hem insani, sosyal, kültürel, kentsel, mimari ve çevresel değerlere hem de mimarlık mirasına karşı sorumluluk bilinci, * Ekolojik açıdan sürdürülebilir tasarımlar ve çevresel koruma ve iyileştirme çalışmalarının nasıl gerçekleştirilebileceğine dair yeterli bilgi, * Mimarlıkla ilgili disiplinler ve inşaat yöntemlerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması üzerine kurulu, yapı teknikleri konusunda yaratıcı bir ustalığın gelişimi, * Proje finansmanı, proje yönetimi, maliyet kontrolü ve yapı elde etme yöntemlerine ilişkin yeterli düzeyde bilgi, * Hem öğrenciler hem de eğitmenler için mimarlık öğreniminin doğal parçası haline gelmek üzere, araştırma teknikleri konusunda eğitim. 5. Mimarlık eğitimi aşağıdaki becerilerin kazanılmasını sağlamalıdır: A. TASARIM * Hayal gücünü çalıştırma, yaratıcı düşünme, yenilikler getirme ve tasarım öncülüğünü yürütme becerisi, * Bilgi toplama, sorunları tanımlama, analiz ve eleştirel düşünce gücünü uygulama ve eyleme dönük stratejiler belirleme becerisi, * Tasarım araştırmasında üç boyutlu düşünme, * Tasarım çözümünün oluşturulmasında, farklı etkenleri biraraya getirme, bilgileri bütünleştirme ve yeteneklerini kullanma becerisi. B. BİLGİ B1. Kültürel ve Sanatsal Çalışmalar * Yerel mimarlık ve dünya mimarlığında daha önceki tarihi ve kültürel örneklerin oluşturduğu bilgiyi dikkate alarak hareket etme becerisi, * Güzel sanatlar bilgisini mimari tasarımda bir kalite unsuru olarak ele alarak çalışma becerisi, * Yapılı çevredeki tarihi miras konusuna dair anlayış, * Mimarlık ve diğer yaratıcı disiplinler arasındaki bağlantılara ilişkin bilinç. B2. Sosyal Çalışmalar * Toplumu tanıyarak hareket etme ve toplumun ihtiyaçlarını temsil eden işverenler ve kullanıcılarla çalışma becerisi, DEVAMI AŞAĞIDA...
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
Devamı: Unesco/UIA Mimarlik Eğitim Şartı
DEVAMI: UNESCO/UIA MİMARLIK EĞİTİM ŞARTI
... B2. Sosyal Çalışmalar * Toplumu tanıyarak hareket etme ve toplumun ihtiyaçlarını temsil eden işverenler ve kullanıcılarla çalışma becerisi, * Toplumu temsil eden kullanıcı ve işveren ihtiyaçlarının tanımından hareketle proje teklifi geliştirme ve farklı türdeki yapılı çevreler için bağlamsal ve işlevsel ihtiyaçları araştırma ve tanımlama becerisi, * Yapılı çevrelerin gerçekleştirildiği sosyal bağlama, ergonomi ve mekânsal ihtiyaçlara ve eşitlik ile erişimle ilgili konulara dair anlayış, * Planlama, tasarım, inşaat, sağlık, güvenlik ve yapılı çevrelerin kullanımı ile ilgili yasa, yönetmelik ve standartlarla ilgili bilinç. B3. Çevresel Çalışmalar * Doğal sistemler ve yapılı çevrelerle ilgili bilgiyi kullanarak hareket etme becerisi, * Koruma ve atık yönetimi konularına ilişkin anlayış, * Hem malzemelerin yaşam döngülerine, ekolojik sürdürülebilirlik, çevresel etki, düşük enerji kullanımlı tasarım gibi konulara, hem de pasif sistemler ve bunların yönetilmesine ilişkin kavrayış, * Hem peyzaj mimarlığı ve kentsel tasarım, hem de bölgesel ve ulusal planlamanın tarihi ve uygulaması, ayrıca bunların yerel ve küresel nüfus ve kaynaklarla ilişkisi konusunda bilinç, * Doğal sistemlerin, doğal afet riskleri de dikkate alınarak yönetimi konusunda bilinç. B4. Teknik Çalışmalar * Strüktür, malzeme ve yapı sistemi konusunda teknik bilgi, * Yapım tekniklerinin kullanımında yenilikçi bir teknik yetkinlikle hareket edebilme becerisi ve bu tekniklerinin gelişimine ilişkin kavrayış, * Teknik tasarım süreçleri ve strüktür, yapı teknolojileri ve hizmet sistemlerinin işlevsel bir bütüne dönüştürülmesi konusunda kavrayış, * Hem altyapı sistemleri hem de ulaşım, iletişim, bakım ve güvenlik sistemlerine ilişkin kavrayış, * Tasarımın gerçekleştirilmesinde teknik dokümantasyon ve şartnamelerin rolünün ve inşaat, maliyet, planlama ve kontrol süreçlerinin anlaşılması. B5. Tasarım Çalışmaları * Tasarım kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgi, * Tasarım prosedürleri ve süreçlerinin anlaşılması, * Tasarımda geçmiş örnekler ve mimari eleştiriye ilişkin bilgi. B6. Mesleki Çalışmalar * Mesleki, ticari, mali ve yasal bağlamlara ilişkin bilgiye dayanarak hareket edebilme becerisi, * Mimarlık hizmetlerinin elde edilmesinin farklı yöntemlerini anlama becerisi, * İnşaat ve kalkınma endüstrilerinin, mali dinamiklerinin, emlak yatırımlarının ve hizmet yönetiminin işleyişi konusunda kavrayış, * Mimarların geleneksel ve yeni çalışma alanlarındaki ve uluslararası bağlamdaki potansiyel rollerine ilişkin kavrayış, * Ticaret ilkeleri ve bunların yapılı çevrelerin gelişimi, proje yönetimi ve mesleki danışmanlık hizmetlerinde kullanılma şekillerine ilişkin kavrayış, * Mimarlık uygulamaları için geçerli olan mesleki etik ve davranış kuralları ile mimarların kayıt, uygulama ve inşaat sözleşmelerindeki yasal yükümlülüklerine ilişkin kavrayış. C. BECERİ * İşbirliği, konuşma, hesaplama, yazma, çizme, maket yapma ve değerlendirme yollarıyla çalışma ve fikirleri aktarma becerisi, * Bir tasarım önerisini araştırmak, geliştirmek, tanımlamak ve aktarmak için, serbest el, elektronik, grafik ve maket yapma gibi yetenekleri kullanabilme becerisi, * Elle ve/veya elektronik yöntemlerle yapılı çevrelerin performans ölçümünü yapmak gibi değerlendirme sistemlerine ilişkin kavrayış. 6. II.3, II.4 ve II.5 Bölümlerinde belirtilen bilgi ve becerilerin dengeli bir şekilde kazanılması için bir üniversitede veya eşdeğer bir kurumda en az beş yıl süreyle tam zamanlı eğitim görülmesi gerekir. Ayrıca kayıt olmak / lisans almak / sertifika edinmek için uygun bir uygulama ortamında en az iki yıl staj yapılmalıdır; staj süresinin bir yılı akademik eğitimin bitirilmesinden önce gerçekleştirilebilir. III. AKREDİTE OLMAK İSTEYEN BİR OKULUN YERİNE GETİRMESİ GEREKEN ŞARTLAR Yukarıda belirtilen amaçlara ulaşılabilmesi için aşağıdaki koşullar ve gereklilikler dikkate alınmalıdır: 1. Mimarlık okullarında yeterli sayıda atölye, laboratuar, araştırma hizmeti, ileri düzeyde eğitim, kütüphane, yeni teknolojilerle ilgili bilgi ve veri değişimi olanakları bulunmalıdır. 2. Mimarlık eğitimine ilişkin ortak bir anlayışın oluşmasını desteklemek ve mimarlık eğitiminin düzeyini yükseltmek amacıyla, bilginin, eğitimcilerin ve eğitimlerinin ilk yıllarını tamamlamış öğrencilerin karşılıklı değişimini sağlayacak dünya çapında bir ağın kurulması, farklı iklim, malzeme, yöresel uygulama ve kültür anlayışının yerleşmesini sağlayacak bölgesel bir ağın kurulması kadar önemlidir. Dışarıdan gelen denetçilerden yararlanılması, ulusal ve küresel standartların karşılıklı olarak elde edilmesi ve geliştirilmesi için sıkça kullanılan bir yöntemdir. 3. Her öğretim kurumu, öğrenci sayısını öğretim kapasitesine göre belirlemelidir. Öğrencilerin seçimi, başarılı bir mimarlık eğitimini sürdürmek için gerekli olan doğal yetenekler dikkate alınarak yapılmalı ve bu yöntem her akademik programa giriş aşamasında uygun bir seçim süreci izlenerek uygulamaya geçirilmelidir. 4. Atölye eğitiminin öğrenim sürecinin ana bileşeni olması gerektiği düşüncesinden hareketle, eğitimci/öğrenci sayısı yukarıda belirtilen yeteneklerin kazanılması için gerekli tasarım atölyesi metodolojisine uygun olarak belirlenmelidir. 5. Doğrudan eğitimci/öğrenci diyaloguna bağlı bireysel proje çalışmasının öğrenim sürecinin esasını oluşturması gerektiği düşüncesinden hareketle, mimarlık uygulaması ve öğretimi arasında sürekli etkileşim desteklenmeli ve korunmalı, tasarım projesi çalışması ise edinilen bilgi ve yanısıra gelen becerilerin bir sentezi olmalıdır. 6. Geleneksel çizim teknikleri hâlâ mimarlık eğitimi programı için bir gerekliliktir ve modern kişiselleştirilmiş bilgisayar teknolojisi ve özelleşmiş yazılımların gelişimi mimarlık eğitiminin her alanında bilgisayar kullanımının öğretilmesini gerekli kılmaktadır. 7. Araştırma ve yayın mimarlık eğitimcilerinin doğal bir etkinliği olarak görülmeli ve akademik disiplinler kadar, mimarlık uygulamasında kullanılan yöntemler ve deneyimleri, proje çalışmaları ve yapım yöntemlerini de kapsamalıdır. 8. Eğitim kurumları, başka okullardan veya başka ülkelerden konuyla ilgili deneyimi olan eğitimciler ve uygulama yapan mimarlardan oluşan bir gözden geçirme komitesini içerecek şekilde, düzenli aralıklarla yürütülmek üzere öz değerlendirme ve hakem değerlendirmesi (peer review) sistemleri kurmalı veya onaylı UNESCO-UIA Validasyon Sistemi'ne katılmalıdırlar. 9. Eğitim, çalışma programının sonunda becerilerin bireysel sunumuyla sonuçlanacak biçimde şekillendirilmelidir; bu gösterimin asıl bölümü, edinilen bilgi ve yanısıra gelen becerileri sergileyen bir mimari projenin sunumundan oluşmaktadır. Bu amaçla, jüriler disiplinlerarası bir ekipten oluşmalı ve ayrıca başka okullar veya ülkelerden bu düzeyde bir değerlendirme için gerekli deneyim ve uzmanlığa sahip uygulamacı mimarlar veya akademisyenler gibi okul dışından gözlem yapabilecek kişileri de içermelidir. 10. Uzaktan öğretim de dahil çok çeşitli öğretim yöntemlerinden yararlanabilmek açısından, eğitimciler ve eğitimlerinin üst seviyelerindeki öğrenciler için geliştirilecek değişim programları önemlidir. Web sitelerinde oluşturulacak uluslararası ödüller, sergiler ve yayınlar, bitirme projelerinin mimarlık okulları arasında paylaşılması ve böylelikle sonuçlar arasında karşılaştırma yapılması, eğitim kurumlarının öz değerlendirmesini sağlamak için bir yöntem olarak kullanılabilir. IV. SONUÇ Bu Şart, UNESCO ve UIA'nın inisiyatifiyle, mimarlık eğitiminde uluslararası kapsamda uygulanmak üzere üretilmiştir ve bu konuda koruma, geliştirme ve acilen eyleme geçme ihtiyacı vardır. Şart, mimarlık ve planlama konusunda eğitim ve yetiştirme sağlayan tüm kurumlardaki öğrenciler ve eğitimcilere yönlendirme ve kılavuzluk sağlayacak bir çerçeve kurmaktadır. Bu metin, meslek uygulamasında olduğu kadar eğitimde de yeni konuları, ihtiyaçları ve gelişmeleri dikkate alarak düzenli olarak revize edilebilecek "dinamik" nitelikte bir metindir. Şart'ın, mesleki yükümlülüklerin tüm estetik, teknik ve mali yönlerinin ötesinde vurguladığı temel konu mesleğin toplumsal sorumluluğudur. Mimarın içinde bulunduğu toplumda olduğu kadar, sürdürülebilir insan yerleşmelerinde yaşam kalitesinin artırılmasında da rolünün ve sorumluluğunun bilincinde olması gerekmektedir. İlk olarak 1996 yılında onaylanan UNESCO/UIA Şartı İspanya'dan Fernando Ramos Galino'nun koordinasyonunda, Lakhman Alwis (Sri Lanka), Balkrishna Doshi (Hindistan), Alexandre Koudryavtsev (Rusya), Jean-Pierre Elog Mbassi (Benin), Xavier Cortes Rocha (Meksika), Ashraf Salama (Mısır), Roland Schweitzer (Fransa), Roberto Segre (Brezilya), Vladimir Slapeta (Çek Cumhuriyeti), Paul Virilio (Fransa) tarafından hazırlanmıştı. Bu metin 2004-2005 Mimarlık Eğitiminde UNESCO/UIA Validasyon Komitesi tarafından, UIA Eğitim Komisyonu ile işbirliği içinde revize edilmiştir. Revizyona katılan uzmanlar: UIA'yı temsilen Jaime Lerner (Brezilya) ve Wolf Tochtermann (Almanya), UNESCO'yu temsilen Eş Başkan Fernando Ramos Galino (İspanya), UNESCO'yu temsilen raportör Brigitte Colin (Fransa), UIA Genel Sekreteri Jean-Claude Riguet (Fransa) ve aşağıda belirtilen bölgesel temsilciler: Ambrose A. Adebayo (Güney Afrika), Louise Cox (Avustralya), Nobuaki Furuya (Japonya), Sara Maria Giraldo Mejia (Kolombiya), Paul Hyett (İngiltere), Alexandre Koudryavtsev (Rusya), Said Mouline (Fas), Alexandru Sandu (Romanya), James Scheeler (ABD), Roland Schweitzer (Fransa), Zakia Shafie (Mısır), Vladimir Slapeta (Çek Cumhuriyeti), Alain Viaro (İsviçre), Enrique Vivanco Riofrio (Ekvator). Çeviri: Tuğçe Selin Tağmat
|
|
|
#28 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tarihe dikkat ettiniz mi?...
Bugün henüz Şubat 2007'nin ortalarını yeni geçtiğimize göre;...
Tarih çok taze, çok sıcak. Yani mektup terletecek gibi... ![]() Unesco-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Kararı -------------------------------------------------------------------------------- Aşağıdaki mektup ve ekleri, 24 Ocak 2007 tarihinde UIA tarafından tüm UIA Üye Kesimleri'ne (dolayısıyla Türkiye adına Mimarlar Odası'na) gönderilmiş ve her ülkenin eğitimle ilgili bakanlıklarına / kurum ve kuruluşlarına ön yazıyla aktarılması istenmiştir.
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
|
Dikkatinizi çekti mi?
Gerek,
Gaétan Siew UIA Başkanı UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı Wolf Tochtermann UNESCO Temsilcisi UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı Fernando Ramos Genel Raportör UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Validasyon Konseyi Eş Başkanı tarafından imzalı olarak tüm ülke bakanlıklarına ve ilgili tüm kurumlara iletilen ilk mektuptaki 5 yıl vurgusu;... Her iki belge de, "mimar" unvanı verilebilmesi için bir üniversite veya eşdeğer bir eğitim kurumunda en az 5 yıl tam zamanlı eğitimi öngörmektedir. 5 yıldan daha az sürelik herhangi bir diploma programı, gerekli seviyede bir eğitim içeriği ve kalitesi sağlayamayacağından, uluslararası düzeyde kabul görmeyecektir. Ve gerekse de UNESCO-UIA MİMARLIK EĞİTİMİ VALİDASYON KONSEYİ KARARI / UIA Genel Kurulu'nda Kabul Edilmiştir (İstanbul, Temmuz 2005) bölümünde yer alan 5 yıl vurgusu;... Eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir üniversite veya eşdeğer bir kurumda, eşkredilendirilmiş / onaylanmış / tanınmış bir mimarlık programında, mimarlık dalının ana konusunu oluşturduğu, beş yıldan az olmayan bir tam zamanlı eğitim; * Bu beş yıllık dönem iki aşamalı olarak düzenlenebilir, fakat beş yıllık eğitim, UNESCO-UIA Mimarlık Eğitimi Şartı ile de uyum sağlayacak biçimde, bütüncül olarak süreklilik içinde değerlendirilmeli ve düzenlenmelidir; * Müfredatın iki aşamalı olarak düzenlenmesi halinde, beş yıldan az olarak belirlenen birinci aşamayı başarılı olarak bitirenlere mesleki olmayan bir birinci derece / diploma veya sertifika verilebilir. Fakat bu, sözkonusu kişinin mimar olarak kayıt olması, lisans alması veya sertifikalandırılması için gerekli eğitim koşullarını sağladığı anlamına gelmez. Bu açıdan, bu belgeye sahip olanların eğitimin ilk aşaması sonucunda alacakları yetkinlik, sertifikasyon veya unvan konusunda herhangi bir karmaşıklık olmamasına özen gösterilmesi önem kazanmaktadır. * Beş yıllık eğitim dönemine ek olarak, mimar olarak uygulama yapabilmek üzere kayıt / lisans / sertifika öncesi en az iki yıllık bir staj veya meslek pratiği yapılması gerekmektedir. Bunlardan en az bir yılı eğitim programının tamamlanmasından sonra gerçekleştirilmelidir. dikkatinizi çekti mi? ...
|
|
|
#30 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sakın kaçırmayın... Çok önemli.
Sakın kaçırmayın... Çok önemli:...
MİDEKON - Mimarlık Fakültesi Dekanları Konseyi http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59 07 Temmuz 2006 günü Türkiye’deki Mimarlık Fakülteleri Dekanları Toplantısı İstanbul, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yapıldı. Toplantıya 12 Dekan katıldı ve bu toplantıda MİDEKON (Mimarlık Fakülteleri Dekanları Konseyi)un da temeli atılmış oldu. Arkitera.com olarak, MİDEKON'un kurucularından Yıldız Teknik Üniversitesi Eski Dekanı Prof.Dr. Emre Aysu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Haluk Pamir, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İlgi Yüce Aşkun, Gazi Üniversitesi Mimarlık - Mühendislik Fakültesi'nden konu ile ilgili 3 öğretim üyesi ile ve Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Filiz Yenişehirlioğlu ile söyleşiler gerçekleştirdik. İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Cengiz Giritlioğlu'ndan ise konu hakkındaki görüşlerini aldık. MİDEKON ve Mimarlık Fakülteleri ile ilgili Mimarlık Fakülteleri Dekanları ile gerçekleştirdiğimiz söyleşilere sağdaki menüden ulaşabilirsiniz. ****** MIDEKON - Mimarlik Fakultesi Dekanlari Konseyi Mimarlik Fakultesi Dekanlari Konseyi (MIDEKON)'un Olusturulmasina ve Isleyisine Iliskin Yonerge:... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=589 Prof.Dr. Emre Aysu (Yildiz Teknik Universitesi Mimarlik Fakultesi Eski Dekani):... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=587 Prof.Dr. Haluk Pamir (ODTU Mimarlik Fakultesi Dekani):... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=583 Prof.Dr. Ilgi Yuce Askun (Mimar Sinan Guzel Sanatlar Universitesi Mimarlik Fakultesi Dekani):... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=585 Gazi Universitesi Mimarlik - Muhendislik Fakultesi:.. . http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=584 Prof.Dr. Filiz Yenisehirlioglu (Baskent Universitesi Guzel Sanatlar Tasarim ve Mimarlik Fakultesi Dekani):... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=586 Prof. Dr. Cengiz Giritlioglu (ITU Mimarlik Fakultesi Dekani):... http://www.arkitera.com/spotlight.php?action=displaySpotlight&ID=59&year=&aID=590 ...
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|