![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Yönetici
|
Koruma ve Sponsorluk
Aslında bu konuyu açmak uzunca bir süredir aklımdaydı ama Radikal'deki şu habere kısmetmiş.
Alıntı:
Büyük şirketler birer birer korunacak alanlara el atıyorlar. İyi mi oluyor kötü mü bilemiyorum. Turkcell Bodrum'da bazı restorasyonlar yaptı bildiğim kadarıyla daha önce. Philip Morris Metropolis Kazısı'na uzunca süredir destek veriyor ve bu destek tiyatro restorasyonu ile şovu yapılabilir bir hale getirildi. Şimdi de Opet karşımızda. Ne kadar kurumsal şirket olursa olsun bu iş zor... |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
sponsor firmaların konuya yaklaşımları her zaman iyi niyetli olmayabiliyor diye düşünüyorum.kontrol mekanizması çok önemli bizim sorumumuz otokontrol
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba,
Türkiye'de uzun yıllardır birçok yerli ve yabancı firma özellikle arkeolojik alanlardaki kazı çalışmalarına destek veriyor. Bunların içinde en popüler ve en çok destek bulan kazılardan biri de Çatalhöyük. Tabi bu örnekte kazı başkanı Ian Hodder'ın kişisel çabalarını anmak lazım, çünkü Hodder sadece bir arkeolog olarak çalışmadı aynı zamanda projenin fon geliştirme sorumlusu gibi bu işe ciddi zaman ayırdı. Ve bu emeğin sonuçlarını Çatalhöyük'ün girişindeki panoda görmek mümkün. Bu destekler iyi yönetilip yönlendirildiği zaman Çatalhöyük ve başka örneklerde olduğu gibi çok yararlı oluyor. Keşke bu detekler çoğalsa. Türkiye'deki korunması gereken değerlerin çokluğu ve devletin bu alana aktardığı kaynak ve ilgi düşünüldüğünde sponsorluk vazgeçilmez oluyor sanırım. Başka alanların aksine, sponsor firmaların projeler olan müdahelelerin (olumlu veya olumsuz yönde) çok olabileceğini düşünmüyorum. Yani, "orayı değil şurayı koruyun", "öyle değil böyle koruyun" demeleri çok mümkün değil. Tabi ki politik ve dünya görüşleri açısından tercihler olabilir ama burada destek olunan şey bilimsel bir çalışma, moda defilesi değil. Kilitbahir örneğinde sponsor kurumun işin ne kadar içinde olduğunu bilmiyorum ama böyle bir suç duyurusu var ise bunun asıl sorumlusu proje müellifidir diye düşünüyorum. Sponsor kurum hiç kabahtsiz denemez tabi ama öncelikle proje müellifine bakmalı bence... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Sponsor firmalar genelde işin tamamlanması sürecinin kısa olmasını istiyorlar. Doğal olarak tabii. Yaptıkları desteği en kısa zamanda kamuoyuna duyurmaları lazım.
Arkeoloji alanında bu konu biraz daha sağlıklı işliyor, çünkü sistem daha oturmuş. Ama restorasyon da henüz böyle değil. Restorasyon konusu birçok kişinin gözünde müteahitlik ve inşaat işi. Dolayısıyla en kısa zamanda ve en kısa yoldan bitirilmesi gerekiyor. İşin içinde restorasyon konusunda tecrübeli, başarılı yükleniciler varsa sponsorları yönlendirebiliyor. Kilitbahir konusunda olumlu gelişmeler olmasını dilerim. Ne yapıldı, ne yapılmadı bilmiyorum ama sreç bundan sonra doğru işlerse en azından emsal olur. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
bildiğim kararıyla beypazarı belediyeside çooook uzun bir süre sponsor bekledi son durumu bilmiyorum inşallah çalışmaya başlamışlardır.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
En son 2 hafta önce Çanakkaledeydim. Ülkemizin en güzel coğrafyasına sahip yerlerinden biri hiç kuşkusuz. Milli Park alanları, tarihi ve doğal sitlerin ekstra bol olduğu bir yer Çanankkale. Kilitbahir ise tam Çanakkale'nin karşısında güzel kalesiyle tüm bu güzelliklere katkısı olan ufak ama çok şirin bir yer. Tabi şirinlik düzensiz ve kalitesiz yapılaşma nedeniyle git gide bozulmakta. Çanakkale için 18 Mart acaip derecede önemli bir tarih her sene. Bu sadece şanlı tarihimizin özel ve anlamlı bir günü münasebetiyle değil aynı zamanda tüm devlet üst kurumlarının bir şeyleri o zamana yetiştirmek adına alt kollarına türlü ve farklı baskıları oluşturdukları gayet stresli ve çoğu zaman geçici çözümlerle uğraşılmasına neden olan bir sürecinde tetikleyicisi durumunda. Milli Parklar yasası+Tarihi ve Kültürel Çevreyi koruma yasası+ İmar yasası+yerel düzenlemeler+özel düzenlemeler derken zaten zor olan şeyler yine ekstra zorlaşmakta. Bu zoru en zor kılan şey ise toplumdaki en ufak yasal boşluktan bireysel çıkarı nasıl sağlarım mantığı. OPET(koç-petrol), Philip&Morris (sabancı-sigara) benzeri bir çok kurumun bu tarz çevreyi ve tarihsel mirasın korunmasına yönelik aktivitelerde bulunması bana biraz ironik (!) gelse de hiç yoktan iyidir diyorum. Keşke bu duyarlılık sadece bir eliyle dünyayı kirletip ötekiyle temizlemeye çalışmayan başka sektörlerden de gelse manası daha büyük olur kanımca. Ama her ne olursa olsun yapılan işi eleştiriyorken reklamı geçenden çok asıl işi yürütenler ve uygulayanların ismini anmak daha doğru olur. Her ne kadar sponsor firmalarda işin içinde olsa asıl sorumluluk proje kontrolörleri ve uygulayıcılardır.
Tolga Çolak En son thogy tarafından düzenlendi : 31-01-2007 17:03. Nedeni: missing |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|