![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Yönetici
|
bu yapının askıya alınmış ve soyulmuş hali. özgün bağdadi çıtalar, taşıyıcı dikmeler ve taşıyıcı kirişler görülüyor.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Yönetici
|
benzer bir resim, özgün tavanlar yerinde korundu ve onarıldı. döşeme kirişlerinin arasına ara kirişler eklendi.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yönetici
|
ahşap çıkmalarda deformasyon vardı. Bu nedenle ahşap kirişler çelik kirişlerle desteklendi.
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
Bu da yapının restorasyon sonrası hali
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
valla çok güzel örnekler, elinize sağlık
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Arkitera Üyesi
|
Phin,
Mükemmel... Maliyet olarak onararak yapmak için nasıl bir endikasyon verebilirsiniz ? Binanın durumuna ve detayına göre geniş bir range olabileceğini tahmin ediyorum ama "rule of thumb" bir fikir verebilirseniz memnun olurum. Mesela gösterdiğiniz tarihi eser için ne olmuştu ? Hatta bir de maliyetleri cinslerine göre ayırabilirseniz, iç, dış, proje-mimarlık, etc, ???, benim için çok faydalı olacak. Teşekkürler... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yönetici
|
maliyet
Mimarlar Odasının yayınladığı 2006 yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyeti, restorasyon için m2 bazında 1.169 YTL'dir. Yani restorasyon maliyeti m2 bazında yaklaşık 600 avrodan başlıyor, lüks bir konut 1000 avro civarina maloluyor.
Yukaridaki örnekte yapı temel, bodrum ve zemin katın betonarmesi hariç, tüm ahşap katlar, mutfak, banyolar, kapalı havuz, buhar banyosu, klima, garaj, seramik kaplamalar, mermer çeşme restorasyonu; kısaca ahşap kaba inşaat, ve tüm ince inşaat 350.000 $a maloldu. (yapı 420m2) yıkılmadan onarımda işçilik yeniden yapmakla yaklaşık aynı maliyete varıyor. Ancak kurutulmuş kaliteli kerestenin m3 maliyeti 1000 $a kadar yükseliyor. Yıkılmadan yapımda malzeme maliyeti düşüyor. Projeye gelince, mimarlar odası asgari ücret tarifesi tüm bürolar için projenin en düşük maliyetini belirler. Bunun bir formülü var, yapı m2si, bezeme durumu, eskime katsayıları vs derken uzunca bir formül çıkıyor ortaya. Yapınızın m2 büyüklüğüne göre bu hesabı kolaylıkla Mimarlar Odasında yaptırabilirsiniz. proje bedeli olarak; mimari-rölöve, restitüsyon ve restorasyon, projeleri hazırlanır. kurul onayından sonra zemin etüdü, statik, elektrik, mekanik projelerin hazırlanması gerekir. Bahçe ve anıtsal ağaçlar varsa, ağaç revizyonu adı verilen ağaç tespitleri gerekir. işin başlangıcında ayrıca belediye ve tapudan alınması gereken bir dizi belge vardır. belediyeden inşaat ruhsatı alınır, inşaat sırasındaki sorumlular dışında proje müellifi mimari uygulama sorumlusu olarak mimarlar odasının belirlediği bedel karşılığında inşaatı kontrol eder. Bu şekilde yazınca maliyetler yüksek, iş kalemleri fazladır. Ancak şöyle düşünebilirsiniz, projelerin hazırlanması ile işe başlanmasından, inşaat ruhsatı alana kadar aslında bayağı bir zaman geçer, bu maliyetler taksit taksit ödenir. İnşaat aşaması sizin ödeme planınıza göre hızlanır. Yani iyi bir ödeme planı, inşaatı hızlandırarak maliyeti düşürür. Aslında İstanbul şartlarında şehir içinde bir apartman dairesi fiyatına, Boğazda bir müstakil yapı restore etmek mümkündür. Ortaya çıkan yapı maliyetinin kat be kat üstünde değer sahibi olacaktır. Benim kişisel fikrim İstanbul'un çevresine serpiştirilmiş birbirinden lüks ve kapalı sitelerin bir süre sonra sosyolojik nedenlerle tercih edilmeyeceği ve kişilerin tekrar şehir içinde yaşamayı isteyecekleri yönünde. Eski eserler bu anlamda yapı potansiyeli oluşturuyorlar ve çok değer kazanacaklar. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
YIKMAK ne kodar kolay bir kelime ben herkesin yık dediği binayı yıkmadan hemde temelini tamamen tenilediğim bir binayı ayakta kalması için çok müçadele verdim ve yapmaktayım ama bir çoğuna kalsa bir kepçelik işi vardı yıkmak sorun değil önemli olan mevçudu koruyarak yapma ewet bazılarına göre doğru binaların içlerine girdiklerinde manzara karşısında dehşete düşüyorlar ama işin aslı o değil tabiki bu işi bilmediklerinden tabiki bir düşünün benim yaptığım binanın 14 mt uzunluğunda 4 adet ahşap kirişe sahip şimdi bu ağaçı bile bulamazsınız hadi buldunuz hangi tezgahta biçileçek piyasada bunu biçeçek tezgah bile yok elle yapmanız lazım onunda ustasını bulamazsın yontmaçı lazım ewet bişna ne kadar hasarlı olursa olsun tununaçak bir yerleri vardın ben sadeçe bu kirişler için yıkmadım binayı yazık yani hala yeniler ve çivi bile girmiyor bu ahşaba ve buna benzer birçoğu tabiki iyi bir araştırma ve hakiki ustayla yapılması lazım yıkıçı değil yapıcı olmak lazım .ural taraklı
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Arkitera Üyesi
|
[quote=phin;52824]Mimarlar Odasının yayınladığı 2006 yılı Yapı Yaklaşık Birim Maliyeti, restorasyon için m2 bazında 1.169 YTL'dir.
sayın phin, bu hesabı net çıkarabileceğim bir fiyat listesi var mı? yoksa oda fiyat listesinden yararlanarak mı yapıyorsunuz?1169 YTL hem rölöve hem restorasyonun toplam maliyeti mi? farklı kriterlere(tescil sınıfı, yöresel mimari özellikler vs.) göre değişir mi? yardımcı olursanız memnun olurum... not:oda sayfalarından taradım ama pratikte nasıl , yeterli bilgi alamadım.. şimdiden teşekkürler... ![]()
|
|
|
|
#26 |
|
Yönetici
|
Ben de dayanadım resim koyayım bari. Eşim Yük. Restoratör Mimar Handan Köksal'ın işi. Ben uygulamasında çalıştım. (Ahşap atölyemiz var)
Ancak bizim evimiz daha bitmedi. Heybeliada'da bir rum evi. Yan taraftan bir görüntü vereyim. Bu arada bina ahşapken üzerine tel çakılıp sıvanmış. Sıvalar söklüp yeniden rölöve alındı. Yeniden emprenye edilmiş ahşap kaplandı. Saçak süsleri daha konmamış halidir.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 30-11-2006 18:04. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben bir mimar deyilim ama bu işlerle uğraşıyorum orta okul mezunuyum kusuruma bakmayın bazı kelimeleri yanlış yazabilirim bir kelimeya takılmış gidiyorsunuz dikkatimi çekti oysa sizler bu binayı nasıl yıkılmadan kurtarabiliriz i tartışmalıydınız ne yazıkki tarihimizi kültürümüzü yıkıp yakarak yok ediyoruz sonra kendimizi kandırarak betonermeyi ahşapla veya benzeri şeylerle kaplayıp bak ne güzel yaptık diyoruz insanları ve kendimizi kandırmaktan başka bir şey yapmıyoruz aklıma mimar bir büyümüzün lafı geldi taş duvar ustası taşları çok kötü döşemiş bunu gören mal sahibi kızdı bune efendi birde mimarım diyorsun nedir bu oda hazır cevap ne yapsın ustayıda zor durumda bırakmak istemiyor ustadım doktorun hatasını toprak mimarın hatasını yaprak kapatır buralara sarmaşık dikeriz kapanır demişti evet kısaca yıkmak çözüm olmamalı nasıl kurtarılabilir ona bakmalı bizim burada yıkım kararı olan ahşap konağı kurtara bileçeğimi söylediğimde bana güldüler olmaz dediler ben yapabilirim dedim ve yaptım şimdi onlar sahiplendiler bak nasıl yaptık diye olsun benim derdim geleçek nesillere kurtara bildiğim kadarını teslim etmekti biz den sonra gelenler bu binayı ele aldıklarında betonla karşılaşmasınlar bizim gördüklerimizi görsünler ahşap karkasın arasında yutong veya tuğla görmesimi yoksa tabi yörelere göre deyişir kerpiçimi ben kerpiç vardı kerpiç yaptım ve dediğim gibi başara bildiğim kadarını başardım evet röleve veya rölöve anlam aynı sayılır ona takılmayın tarihimizi kültürümüzü yıkılmaktan yakılmaktan yağmalanmaktan kurtaralım olsun. hepinizden özür dileyerek aflarınıza sığınıyorum sakaryadan ural
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
"bir kelimeye takmış" gitmiyoruz düzgün yazı yazmaya yazdırmaya ve Türkçe'yi düzgün kullanmaya çalışıyoruz. Bu durumu takdir etmenizi ve uymanızı bekleriz. Arkitera mimar olan olmayan herkes yorumuyle katılabilir gurur duyarız. Diğer yönden bir binanın kurtulması için mimarlar kadar çok çalışan var mıdır bilemeyeceğim. Seda Öztek'in veya diğer örneklerin gösterdiği de bu. Bir binanın yok olmaması için maddi durumu yeterli olmayan mal sahiplerine rölöve'lerinin çıkartılması ve onarımının yapılması için (en azından ayakta durması için) geri ödemesiz krediler de veriliyor. Yeter ki başvuru yapılsın. Adalarda bazı evler bundan yararlandılar. Üniversitelerin koruma ve rstorasyın kürsüleri bu konularda çalışan akademik çalışmalar yapıp gerektiğinde sahaya inen kişilerle dolu. Son 20 yılda korumacılık kavramında gelişmeler çok olumlu. Ama yeterlidir diyemiyoruz. Bu paltformda bunu tartışıyoruz işte. "Tartışmalıydınız" demek doğru değil zaten diğer konuları da okursanız tartışıyoruz tartışmaya da devam edeceğiz. Kolay gelsin.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yönetici
|
Konu ismindeki "röleve" "rölöve" olarak değiştirilmiştir.
İyi tartışmalar.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Yönetici
|
maliyet
[quote=hozcank;62639]
Alıntı:
Hesaplayıcıyı kullanırken her türlü bilgiyi doğru girmeniz gerekir, bunun için de asgari mimari bedel hesaplama ile ilgili mevzuatı incelemelisiniz. Ayrıca yapı ile ilgili bilgilerle mimarlar odasına giderseniz de size yardımcı olurlar. 1169 YTL restorasyon m2 maliyetidir. Proje maliyeti değil, proje maliyeti hesaplanırken bundan yola çıkılır, ancak yapının özgünlüğü, bezeme miktarı vs gibi birçok kriter vardır. Ayrıca MUS proje maliyetine katılmaz. Daha detaylı bilgi isterseniz ayrı bir başlık açalım oradan yardımcı olmaya çalışırım. |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|