![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Akaretler Residences: Avrupa’nın İkinci en büyük kentsel ölçekli restorasyon projesi
Merhaba, Bu günlerde İstanbul Beşiktaş’ta tarihi Akaretler sıra evlerinin yanıbaşından geçiyorsanız alışılmış şantiye iskelelerinden farklı bir cephe ile karşılaşmanız muhtemeldir. Yaklaşık iki ay önce yerleştirilen ve yapıları sarmalayan temiz yüzlü film perde artık burada farklı, dinamik ve sonuca giden yeni bir zihniyetin çalışmaları devraldığının görsel habercisi. Restorasyon ve sağlamlaştırma çalışmaları bu gün HAYAT A.Ş. tarafından yürütülen Akaretler Residences 2007 yılı sonlarına doğru konuklarını ve çevre sakinlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Böyle bir çalışmanın içinde olmaktan büyük keyif aldıklarını belirten Mimar Levent Apay yönetimindeki ekip, kentsel ölçekli bir proje yürüttüklerini ve çalışamaların sonucunda Akaretler bölgesini gece ve gündüz canlı tutacak yeni bir kültürel buluşma dokusu kazanılacağını belirtiyor. Projenin butik oteller olarak düşünülen bütünlüğü içerisinde Mustafa Kemal ATATÜRK’ün annesi ve kızkardeşinin 1,5 yıl süreyle konakladığı bölüm ATATÜRK müzesine dönüştürülürken, Osmanlı Saltanat ressamı Fausto Zonaro’nun bir süre yaşadığı bölümde ve otellerin genelinde ise ressamın çalışmalarından oluşan tematik iç düzenlemeler öngörülüyor. Proje Grubu proje çalışmalarını ve amacını kamuoyuna Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirecekleri bir özel sunumla duyurmak ve Akaretler projesini kamuoyunun da gurur duyacağı bir proje olarak tamamlayabilmenin en büyük arzuları olduğunu belirtiyor. . |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
hepsini anladım asteria da, projenin ismini anlamadım: Akaretler Residences: bu nedir böyle. Akaret Konutları falan denseydi daha düzgün olmaz mıydı sanki?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba sevgili gün, Haklısınız, ben de Türkçe konusunda çok hassasım ve bu şekilde yazmak benim için de kolay olmadı ancak Hayat A.Ş. projeyi bu şekilde adlandırmış ve ben de aslına uygun bırakmanın daha doğru olduğunu düşündüm. Ekteki fotoğrafı incelerseniz beni daha iyi anlayacağınızı tahmin ediyorum, sanırım projeye verilmiş isme müdahalem olmamalıydı. Ancak ismi de dahil olmak üzere olumsuz / olumlu eleştirilere açık bir konudur. Ayrıca isim hassasiyetiniz için teşekkür ederim, tüm yeni gelişmeler için Türkçe adlandırmaların daha anlamlı olacağını ben de düşünüyorum. Sevgiler |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
yok sevgili asteria, zaten sözüm sana değildi,
tabela çok ilginç yalnız ![]() Akaretler RESIDENCE Kültürel mirasımızın korunarak ......... . Hey büyük Allah'ım... . Neyse umarım düzgün bi çalışma olur, ancak:Yanlış mı hatırlıyorum Akaratler'de taa ben öğrenciyken restorasyona başlanmıştı.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
gün: "...ancak: Yanlış mı hatırlıyorum Akaratler'de taa ben öğrenciyken restorasyona başlanmıştı.. " Yanlış hatırlamıyorsunuz... İlk olarak 1987 yılında Net Holding tarafından 49 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiralanmış ve o zamanlar Türkiye için çok yeni olan Yap-İşlet-Devret modeliyle hizmet vermek üzere çalışmalara başlanmış. Ancak bu model Türkiye için çok yabancı olduğu için her şey deneme yanılma yoluyla çözümlenmeye çalışılıyormuş ve bürokratik engeller çok sık karşılarına çıkmış. Yapılar bütünü 1. derece tarihi eser grubuna girdiği için denetimler ve izinler daha zor geçmiş......Bugünki durum biraz farklı, 2005 yılında Hayat A.Ş. burayı devralmış,bu kez 2010 yılında İstanbul'un Avrupa Kültür Başkenti olmasının da olumlu etkisiyle ve Vakıfların artık daha hızlı hizmet veriyor olması nedeniyle 2007 sonuna değin uzanan bir takvimle konutlar hizmete açılabilecekler... . |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Akaretler
Akaretler de yapılan ne oluyor şimdi.Belediyenin ilanına göre (kültürel mirasımızin korunarak geleceğe taşınmasına katkıda bulunan porejelere destek veriyoruz)bu proje destekten ziyada pazarlanması yapılan tizcari bir proje.Yani birileri bu işten kazanç sağlıyacaklar.Belediyelerin görevi projelere lafla destek vermek değil eserleri korumaktır.Bu bina ne zaman yapılmış ?Mimarı kimdir? Bilen varsa yazarsa bu eserin hangi kültüre ait olduğunuda öğreniriz.Şimdiden teşşekürler...
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba bortluce, ![]() Yanıtlamaya çalışayım; Akaretler de yapılan ne oluyor şimdi? 120 küsur sıraev yenilenerek butik otel tipi konuta dönüştürülüyor, ayrıca bu yapılardan birinde 1,5 yıl kalan Atatürk, annesi ve kızkardeşine ait bölüm Atatürk müzesi olarak düzenleniyor. Belediyenin ilanına göre (kültürel mirasımızin korunarak geleceğe taşınmasına katkıda bulunan porejelere destek veriyoruz)bu proje destekten ziyada pazarlanması yapılan tizcari bir proje.Yani birileri bu işten kazanç sağlıyacaklar.Belediyelerin görevi projelere lafla destek vermek değil eserleri korumaktır Büyükşehir ve Beşiktaş ilçe belediyelerinin projeye yegane katkıları yapıları çevreleyen kaldırımların ve yolların düzenlenmesini sağlayarak inşaat çevresinin rahatlatılması ile sınırlı. Ayrıca inşaatın gece geç saatlerde de sürdürülmesi için özel bir izin vermişler, böylece çalışmalar için gerekli araçlar gündüzün yoğun ve akıcı trafiğinden etkilenmiyorlar. Yapılar belediyelere bir gelir sağlamayacaklar, Hayat A.Ş.ye 49 yıllığına kiralanmış bulunuyorlar. Mimarı kimdir? Mimarı Balyan ailesinden Serkis Balyan olarak biliniyor ve yapı cepheleri neo-klasik çizgilere sahiptir. 1870' lerde Dolmabahçe Sarayı çalışanları için ev olarak düşünülmüşlerdir. Ümit ederim ki yardımcı olabilmişimdir. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Akaretler bildiğim kadarıyla Osmanlı döneminde Türkiye'de yapılan ilk lojmanlar. Dolmabahçe çalışanları için yapıldığını biliyorum. Ancak amaç bu yapılardan gelir elde etmek sanırım. Akaret: yani akar, yani para geliri. Adı burdan geliyor bildiğim kadarıyla. Yani kiraya verip gelir elde ediyorlar. Beşiktaş'tan Maçka'ya doğru çıkan dik yokuştaki yolun karşılıklı iki yanına yapılmış sıra evler bunlar. Belki ilk sıra evler de olabilir. Emin değilim. Önemli bir yapı grubu. Tek bir bina değil yani. Zannederim o evlerden bir tanesinde meşhur bi mimarımız faaliyet gösteriyor, bürosu orda.
Hangi kültüre ait olduğuna gelince...? Garip bir soru... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
akaretler
açıklamanıza tekrar teşekkürler.Kültürden maksadım yapan mimarın kimlği.Eğer bir türk mimar yapmışsa osmanlı kültürü veya bir italyan mimar yapmışsa italyan kültürüne ait olabilir.o zamanlarda zannetmiyorum istanbulu berbat eden yap satcılar her halde yoktu.Yapılan binalar bu işi iyi bilen birisi tarafından yapılmış ki bu kadar hengamede bu güne kadar ayakta kalmışlar.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, gün, teşekkür ederim, önemli bir hatırlatmada bulundunuz. Evet, bu yapılar adlarının verilişinden de anlaşılacağı gibi aynı zamanda o dönemde 'gelir' getirmesi için de kullanıldılar. Daha modern dönemlerde de Vakıflar Genel Müdürlüğü personeli tarafından kullanılmış, 1987'ye kadar denebilir, yani Net Holding'e kiralanana kadar.Yapılar gerçekten de Türkiye'nin en büyük alanlı ve düzgün devamlılığı olan ilk sıraevleri ve genel manada başarılı bir örnek. bortluce, yapılar Osmanlı Saltanat'ına yaklaşık 5 nesil hizmet vermiş - her zaman dürüst olarak değil malesef!- Balyan ailesinden Serkis Balyan tarafından yapılmışlar. Dönemin Batılılaşma çabalarından fazlasıyla pay almış binalar. 'Hangi kültür' sorusunun karşılığı belli bir insan topluluğunu / milliyeti değil sanırım belli bir mimari dönemi işaret ettiği zaman daha anlamlı oluyor. Bu yapılar aynı dönemde yapılmış diğer bazı binalarla benzer nitelikler taşıyor, çünki aynı Batılılaşma akımının etkisiyle biçim bulmuşlar. İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Forum Üyesi
|
akaretler
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
bortluce: "Benim bir zamanlar yaşadığım İstanbul da bu ve bunlara benzer bir çok yapı batı kültüründen esinlenerek yapılmış.Zannediyorum pek az olanı da ayakta kalmış." ------------------------------ Tarih ve kültür varlıklarına en çok değeri verebilen bir milli zihniyetin varlığından uzun süre yoksun kalınmış olduğu konusunda haklısınız, her taşının altından bir başka çağın yapı katmalarının ortaya çıktığı toprakların çocukları olmamıza karşın. Ancak 2010 yılında İstanbul'un Avrupa başkenti olmasının bu varlıklara dönük yatırım ve yenileme faliyetlerine bu aralar momentum kazandırdığı da bir gerçek. Bunun sürekliliği olan bir zihniyete kavuşması değerli kültür varlıklarımızı atıl olmaktan kurtarıp, her çağın yapısı haline dönüştürecektir şeklinde düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
zavallı akaretler, birkaç sahip değiştirip bir sürü kişiyi zengin ettikten sonra (iflas ettim diyerek devletten para alan işadamlarımız ve bankalarımız) değerlendirilecek... (henüz inşaat iskelesi safhasında olsa bile umut verici )...
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Yönetici
|
soru
Alıntı:
bir de restorasyon yapılar ayrı ayrı olarak kullanılmasına mı yönelik, birleştirilmesine mi? kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
phin: Çevre sakinlerini ağırlamaktan kastınız nedir? bir de restorasyon yapılar ayrı ayrı olarak kullanılmasına mı yönelik, birleştirilmesine mi? Doğrusu güzel iki soru sormuşsunuz. Kendi bilgilerim dahilinde yanıt vermeden önce belirtmeliyim ki, projeyi yürüten firma projenin gerçek nitelik kararlarını ve tanıtımını kendi yürüttükleri bir Halkla İlişkiler takvimi ile kamuoyuna duyurmakta kararlı ve tek tek hangi yapının hangi fonksiyon için kullanılacağına dair bilgileri de kendileri açıklayacaklar. Bu tanıtım Temmuz 2006'da öngörülmüş. Şu an kesin olarak duyurdukları ise Atatürk Müzesi'ni mutlaka gerçekleştireceklerine dair bir bilgi.Projeyi yöneten mimar Levent Apay bu yapıların bünyesinde bulunacak bazı mağazaların ve 'kabul' fonksiyonu verilmiş belirli mekanların kamuya açık düşünüldüğünü ve aynı zamanda yapıların arka bahçelerinin de kamunun hoşuna gidebilecek fonksiyon ve donanımlara kavuşturulacağını belirtiyor. Henüz her bir yapının hangi işlevi yükleneceği tasarım ekibi tarafından yürütülen çalışmalar arasında ve kesinleşmiş değil, ancak bu yapıların çevre halktan kopuk Swiss Otel veya Çırağan Otel'den kesinlikle daha farklı bir turistik amaç yükleneceğini vurguluyorlar. Bilgilerim şimdilik tasarım kararlarının halen üzerinde çalışılmakta olduğuyla sınırlı korkarım. ![]() İyi çalışmalar |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|