![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Birkaç yıl önce dediğiniz kaç yıl önce bilmiyorum. 2003'den önce ise 2886 sayılı Kanun ile çıklmıştır ihaleye. 2003'de 4734 yürürlüğe girdi. İlk başlarda restorasyon ihaleleri bu Kanun kapsamında idi. Ancak daha sonra 4734 sayılı Kanun kapsamında çıkarıldı. Şu anda "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu Kapsamındaki Kültür Varlıklarının Rölöve, Restorasyon, Restitüsyon Projeleri, Sokak Sağlıklaştırma, Çevre Düzenleme Projeleri ve Bunların Uygulamaları ile Değerlendirme, Muhafaza, Nakil İşleri ve Kazı Çalışmalarına İlişkin Mal ve Hizmet Alımlarına Dair Yönetmelik" ile restorasyon ihalelerine çıkılmakta. Söylediğiniz öneri bana pek gerçekçi gelmedi. Devlet kurumlarına bağlı tarihi eserlerin korunması ile ilgili sorumluluk yine devlet kurumlarına aittir. Onların da uygulayacakları tek mevzuat budur. Yurt dışından kredi alınarak yapılan ihalelerde kredi alınan kuruluşun şartları uygulanır bildiğim kadarıyla ancak bu restorasyon işleri için geçerli midir orasını bilmiyorum. Sonuç olarak, mevzuatta yapılacak iyileştirmeler dışında, Devletin hükümranlığının olduğu sınırlar içinde yine Devletin belirlediği kurallar geçerli olduğundan, yukarıda bahsedilen yönetmelik doğrultusunda restorayon ihaleleri gerçekleşmek zorunda... Tarihi eserler genel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve ilgisine göre Belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kurumlar tarafından restore edilir. Çözüm önerim gerçekçi olmak ve mevzut mevzuatı (dünya standartlarında) daha da iyi duruma getirmek. Çünkü çok da kötü değil... |
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
|
Divriği Ulu Camii'nin ihale süreci 2003'ten sonra başladı, en azından basına yansıyan ve bir grup ulusal ve uluslararası uzmanın karşı çıktığı hali. Öncesinde de bazı girişimler olduysa o kadarını maalesef bilemiyorum.
Devlet kurumlarına ait eserlerin devletin belirlediği kanunlar çerçevesinde değerlendirilme zorunluluğu var diye, bazı özel durumların oluşturulamayacağı görüşüne katılmak mümkün değil. Bu yasalar tanrı kelamı değildir. Yasalar olası tüm ihtimalleri göz önüne alınarak çıkarılmaz, genel geçer kuralları içerir ama özel durumlar için yönetmelik vb. uygulamalarla uyarlanabilir. Divriği Ulu Camii de bu özel durumlardan biridir. Kaldı ki Divriği Ulu Camii Dünya Miras Listesi kapsamında olduğu için, UNESCO ve Dünya Miras Merkezi nezdinde çeşitli sorumluluklarımız bulunmaktadır. Bunların başında da yapıyı dünya standartlarında restore etmek gelmektedir, bunun için gerekiyorsa kanunlarda değişiklikler yapmak bunların başındadır. O yüzden de devletin kanunları budur, bu iş bu şekilde olur yaklaşımı, günümüz dünyasında pek kabul görmemektedir. Tabi Kuzey Kore gibi bir ülke olmak istemiyorsak. Bu başlığın konusu doğrudan Divriği Ulu Camii değildi. Dünya Miras Listesi'ndeki alanlara bakışımızla ilgili bir örnekti sadece. Tartışmanın Divriği örneğine sıkışmamasını tercih ederim. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Günümüz dünyasında pek kabul görmediğini söylediğiniz durum dışında başka türlü davranan bir ülke gösterirseniz sevinirim...Hiç bir istisna için mevcut kanunlar dışına çıklması mümkün değil. Mümkünse yolunu çiziniz lütfen...Divriği'nin mevcut mevzuat dahilinde mükemmel bir şekilde restore edilmesi mümkündür. Ancak bu idarenin hassasiyetine bağlı birşey mevzuattan çok. Mümkün değilse neden mümkün olmadığını mevzuattan da örnekler vererek açıklarsanız iyi olur. Bu ülkede her yıl yüzlerce restorasyon ihalesi yapılıyor. Hepsi de başarısız olamaz. Ha, atıyorum, UNSECO ile bir anlaşma yaparsınız ve örneğin Divriği için uluslararası bir restorasyon hareketi başlatılır. Belki de bu tür durumlarda, uluslarası bir anlaşma yaptığınız için bağlayıcı bir takım kurallarla süreci tamamlamak zorunda kalabilirsiniz... |
|
|
|
|
|
|
#19 | ||||
|
Arkitera Üyesi
|
Uluslararası koruma dünyasını biraz takip ederseniz bunların onlarca örneğini görürsünüz. Daha önce de koruma&restorasyon forumlarında bahsi geçen Mısır'daki Aswan barajının yapımı nedeniyle taşınması gereken anıtlarda böyle bir uygulamaya gidilmiştir. İtalya, Hollanda ve İngiltere'nin koruma kanunlarında, özel durumdaki anıt eserlerin korunmasına ait düzenlemeler vardır. İngilterede sırf bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları da bulunmaktadır. Bizim de mevuzatımıza girmiş olan Anıt Eser Kurulları da benzer bir ihtiyaçtan doğmuştur. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda ve ilgili hiçbir kanunda bu konuda bir madde yoktur. Ama hazırlanan bir yönetmelik ile bu kurulların kurulmasının önü açılmıştır.
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
||||
|
|
|
|
|
#20 | |||||
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Uluslararası standartları ülkemde görmek istememin neresi kötü? Tabii ki istiyorum daha iyi bir sisteme sahip olmayı... |
|||||
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
Sonuçta sorun sistemden çok (her ne kadar eksikleri olsa da) idare ve isteklilerde bulunuyor. En mükemmel sistemi de getirseniz açacak bir delik bulunuyor. Çünkü şu anki (restorasyon ihalelerinin dahil olmadığı ancak kısmen dahil olduğu) ihale sistemi ağırlıklı olarak AB gibi uluslarası kurumlardan iktisap edilerek oluşturulmuş... |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Yönetici
|
"Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, tehlike altındaki yerlerin bulunduğu dünya mirası listesini genişletti. 39 ülkeden 45 farklı yer için başvuruda bulunulan listeye, Ekvador'daki Galapagos adaları ve Senegal'deki Niokolo Koba Parkı dahil edildi..."
Haberin devamını okumak için: Dünya mirası listesi genişletildi |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
|
bence bizim sorunumuz "koruma" bir yapıyı korumak için illa iyileştirmek geliştirmek tamamlamak gerekmiyor. öncelikle yapıyı şu anki haliyle dondurabilmeyi hedef alan projeler üretmeliyiz. ancak sadece mevcut halini korumaya yönelik projeyi doğru bulacak bir idare bilmiyorum. bu yüzden "koruma" politakımızı gözden geçirmeliyiz. elimizdeki eserler kaç adet, kaçının korumaya ihtiyacı var, bütçesi nedir bilmiyoruz. ihale yasası ya da isteklilerin art niyetleri ya da para kazanma hırsları bu işin yanlızca bir parçası.
|
|
|
#25 |
|
Yönetici
|
Bir bölgenin ya da yapının UNESCO Dünya Mirası listesine girebilmesi için her yıl yeni koşullar aranıyor. Bunlardan birisi de "Alan Yönetim Planı". Daha önce Dünya Mirası Listesine girmiş alanlar için ise "Alan Yönetim Planı" hazırlaması isteniyor.
İstanbul Tarihi Yarımada için istenen bu plan senelerdir yapılamıyor maalesef. Tabii ki ülkemizde Dünya Mirası listesine girmeye aday birçok yer var fakat öncelikle tarihi alanları yönetmek için planlara ve araştırmalara ihtiyacımız var. Daha detaylı bilgi icin bu haberi okuyabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#26 | ||
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yönetici
|
UNESCO Dünya Mirası Komitesi, dünya mirası listesini dün güncelledi. Sydney Opera Evi'de Dünya Miras Listesi'nde. Diğer yapıları ve alanları bu haberden okuyabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
|
Restorasyon uygulamalarının iyi olduğu ülkelerde restorasyon ihalelerinin yapıldığı mevzuatın nasıl olduğunu bilen var mı? Bu tür özel bir kanun ya da yönetmelikleri var mı? Biliyorsanız, cevaplarsanız, sevinirim...
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Arkitera Üyesi
|
italya
açıkcası mevzuatı tam birebir bilmiyorum ama kendi gözlerimle gördüklerimi anlatayım. kapsamlı bir restorasyon yok. parça parça hatta ön cephenin üçtebirini bile parça parça restore ediliyor ve çalışanların tamamı teknik personel. bizdeki gibi tamamının götürü bedel bir kapatılıp restore edildğini görmedim
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|