![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Her ne kadar senin fikrine katılmak istesem de fernando, okulda lisan dersi olarak verilecek derslerin faydalı olmayacağı görüşündeyim. Yabancı Dil eğitim veren kurumlarda ise o mesleğe ait terminolojiye vakıf oluyor öğrenciler. Ama bence sen de haklısın.
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
Türkiye dışı
Öğrenci
![]() |
Ortaokulda haftada 4 saat ingilizce görmeme, liseyi anadolu lisesinde okumama ve orada 1 sene hazırlık+3 sene ingilizce edebiyat dersi görmüş olmama karşın yinede ingilizcem yeterli düzeye ulaşamadı. Bu sadece benimle ilgili değil tanıdığım çoğu arkadaşımda durum böyleydi. Üniversitede kendi isteğimle tekrar hazırlık okudum ve şu anda ingilizce mimarlık okuyorum. Kesinlikle tamamen ingilizce okumak çok farklı bişey. İngilizce konuşma ve yazma beceriniz gerçekten çok artıyor. Mimarlık yayınlarının %90'ı ingilizce, bu yüzden mesleğe gerçekten hakim olabilmeniz içinde İngilizce'yi çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bu da bence ingilizce eğitimden geçiyor. Eğer kitapların tamamı Türkçe'ye özenle çevriliyor olsa, ozaman Türkçe eğitimden söz edebiliriz. Örneğin Japonya'da akademik yayınlar uzmanlaşmış tercümanlarla direkt Japonca'ya çevriliyor ki bir Japon öğrencinin İngilizce öğrenmesine gerek kalmıyor. Okulda aynı zamanda seçmeli olarak İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Fransızca, Latince ve bildiğim kadarıyla Osmanlıca'da öğretiliyor. Bu dillerden hiçbirini bu sene almıyorum ancak bu dilleri öğrenen kişilerle konuştum ki; haftada 4 saatte hiçbiri istenilen düzeyde bu dilleri öğrenemiyorlar.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
ilginç tespit, hangi okuldasın?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Bir restoratörün Osmanlıcanın yanısıra İtalyanaca ve Latince bilmesi gerekmektedir.Bir yapının restorasyonu sırasında bulunan kitabeyi veya başka bir yazıyı okutmak için birilerini aramak mı gerekiyor? İtalyanca zaten genel terminoloji için gerekli bir lisan. Ama Osmanlıcayı en azından ana hatlarıyla bilmek gerekli.Okullarımız bu eğitimi maalesef veremiyor.Zaman yeterli değil çünkü. İşte Restorasyon eğitiminin 4 sene olması bilinçli restoratörler yetişmesi bu yüzden gereklidir. İki yılda verilen yüzeysel eğitimle piyasaya restoratör salmak cesaret isteyen bir iş gerçekten. Bu işi hepimiz dışarıda öğreniyoruz. Okulda verilen temel eğitim piyasada çalıştıkça pekişiyor. Korumacılık bilinci iki sene gibi kısa bir sürede enjekte edilemez. Avrupa Birliği sürecinde Restorasyon bu kadar revaçtayken kendimizi birtakım konularda da geliştirmeliyiz elbette ve başta İtalyanca olmak üzere Osmanlıca ve Latinceye de hakim olmak zorundayız.
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Arkitera Üyesi
Türkiye dışı
Öğrenci
![]() |
Alıntı:
Bizim okulda ayrıca Mimari Restarasyon yüksek lisans ve doktora programı var. 2 senelik eğitimle mi restaratör olunuyor yoksa mimarlık+ restarasyon yüksek lisans diplomasıyla mı? Madem 2 senede olunabiliyor neden yüksek lisans ve doktora programı var? Merak ettim doğrusu. |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Zannederim Mimarlık + Restorasyon yüksek lisansı okumak zorundasın, en azından projeye imza atabilmek için. Korumacı arkadaş bilir sanırım.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
2 yıllık ön lisans Restorasyon meslek okulunu biterenler restorasyon teknikeri ünvanı alıyorlar ama genelde restoratör olarak adlandırılıyor. (ihale teknik şartnamelerinde de bu şekilde) bu 2yıllık meslek okulunu bitirip dikey geçişle ya da össye girip baştan mimarlığı bitirenler kendilerini restoratör mimar olarak adlandırıyor ama resmi bir ünvan değil bildiğim kadarıyla diplomada. 4 yıllık mimarlığı bitirip üstüne restorasyon üzerine yüksek lisans yapan kişileri ise kültür bakanlığı restorasyon uzmanı yüksek mimar olarak adlandırıyor ama birkaç üniversite dışında bu ünvan yüksek lisans diplomasında yazmıyor. bu bilgiler yeterince açıklayıcı olmuştur umarım.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
ünvanlar bu şekilde. projeye imza atmak için yüksek mimar ya da restorasyon uzmanı olma şartı yok, mimar olmak yeterli. ancak resmi işlerde her zaman olmasa da genelde proje ekibinde bir restorasyon uzmanı bir yüksek mimarı şart koşuyorlar.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Dil konusunda,
Osmanlıca öğrenmek konusunu sadece alfabeyi öğrenmek gibi bir kanı var sanırım. Osmanlıca çeşitli dönemlerde farklı yapılara sahip bir dil. bunların dil bölümlerinde ayrı uzmanları var. Yani sadece okumayı öğrendiğinizde de okuduğunuz yazıyı anlamanız mümkün değil. Kitabelere gelince, genellikle şiirsel, ebedi ifadeler vardır kitabelerde, dolayısıyla bir osmanlıca uzmanı ile beraber incelemek gerekir. Yapısal ifadeleri siz yorumlayabilirsiniz ama şiirsel olanlarda arapça ve farsça ifadeler ağırlıklı oluyor. Bu durumda bir kitabeyi anlamak için arapça alfabe, türkçe, arapçe ve farsça öğrenmeniz gerekiyor. Sanırım bu da pek kolay bir iş değil. Arşiv araştırmalarına gelirsek, Arşivler ancak Osmanlıca uzmanları tarafından tercüme edilebiliyorlar. Ancak onlar da yapısal terimleri ifade edemiyorlar. Bu konuda da oldukça uzun ve kapsamlı bir çalışma yapmak gerekiyor. bunu da akademisyenelrin yapması her açıdan daha uygundur. Restoratör ne yapar, restoratör üzerinde çalıştığı yapı ile ilgili kaynak araştırması yapar, basılı yayınlardan, basılı olmayan yüksek lisans-doktora tezlerinden, akademik araştırmalardan, makalelerden, ve kütüphanelerden faydalanır. Diğer konuda yazmıştım, Osmanlıca bilem gerekliliği sürekli 1. derece anıtsal yapılarda çalışıyorsanız doğabilir ama herkes için geçerli bir durum değil bu. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
bazı eksikler okul eğitimleri ile değil de bence seminerlerle desteklenmeli. |
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Alıntı:
Anlaşılan restorasyon işi ile birebir uğraşan pek yok aramızda.Restorasyon literatürü İtalyanca ile sınırlı değildir.İtalyanca kaynakların miktarı kadar Almanca ve İngilizce kaynak bulunmaktadır.Genel terminolojinin İtalyanca olması gibi bir durum da mevcut değildir.Bir restorasyon uygulaması sırasında kitabe ile karşılaşılırsa evet bunun için birilerini aramanız gerekir.Eser hangi döneme ait ise o dönemin uzmanını getirir çözdürürsünüz.Restoratör bilmek zorunda değildir her dönemin dilini.Restoratöre böyle bir sorumluluk ne yurt dışında ne de ülkemizde yüklenmemektedir, aksi komik olurdu zaten.Üniversitelerdeki çeşitli diller üzerine çalışmalar yapan bilim adamlarını iş olsun diye koymuyorlar herhalde.Kaldı ki restorasyon uygulaması ile eser üzerindeki yazıların vs. doğrudan bir ilgisi yoktur.Tekrarlıyorum, restorasyon farklı disiplinlerin beraber çalıştığı bir alandır .Restoratörün asıl işi bu farklı disiplinlerden insanları koruma felsefesi içinde organize etmek ve eserin fiziki yapısını çeşitli koruma ilkeleri doğrultusunda ayakta tutmaya çalışmaktır. Ülkemizde mimari projelere imza atmak için öncelikle mimar olmanız gerekmektedir.Bunun yanında restorasyon üzerine uzmanlaşmış olmanız gerekmez.Evet aynen durum böyledir.Yani bir restorasyon uygulaması yapmanız için sadece mimarlık diplomanız olması yeterlidir.Bununla birlikte son yıllarda belediye veya çeşitli kurumlar ihale açtıklarında mimarın restorasyon konusunda uzman olmasını istemektedirler.Fakat uzman olmayan bir mimarın restorasyon işi yapmasına engel genel bir hüküm yoktur.Restorasyon restoratörler tarafından yapılmalıdır diye ağzımızda tüy bitti.Bu arada 2 senelik okullardan mezun olanlara restoratör denemez çünkü yeterli bir eğitim almamaktadırlar.Mimarlara da denemez zaten kanunen mimarın restorasyon eğitimi almış olması da gerekmemektedir.O zaman bu ne demektir: Türkiyede bilimsel bir restorasyon eğitimi olmadığı için restoratör bulunmamaktadır.Restoratörün olmadığı yerde ne kadar restorasyon yapılabileceğini de sizin akıl yürütmenize bırakıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
ee anlamadım nedir bu tavır, sildiniz attınız bizleri.
ne ile karşılaştırıyorsunuz, neden bu kadar karamsarsınız? hiç mi doğru düzgün uygulama yok, elbet var. Yanlış uygulamalar aksaklıklar da var ama bu kadar kötümser olmamak lazım. Herzaman olumlu eleştriden tarafım, bir durumun olumsuzluklarından şikayet etmek yerine ne yapılabilir, onu konuşmak gerek. Muhteşem İtlayanlar da kendi uygulamalarını yeterli bulmuyorlar. Bu insanoğlunun daha iyiyi arama çabasından kaynaklanır. Bilgiyi paylaşmak lazım, yoktur demenin ne yararı olur bizlere ? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Bahsettiklerimin karamsarlıkla ilgisi yok.Ortada bir sorun var diyorum ve teşhis koymaya çalışıyorum.Bu kadar basit.İnsanlar işlerini daha iyi yapsın kendilerini geliştirsinler demekle olmuyor düzelmiyor işler.Muhteşem İtalyanlar filan laflarınızı nasıl yorumlamak gerekir bilemiyorum.Yakınen çalıştığım için hiç de muhteşem olduklarını düşünmüyorum.Ama İtalyada bile restorasyon eğitimi 4 senedir.Türlü çeşitli uzmanlık okulları vardır.Bunların dışında teknik eleman yetiştirmek için 2-3-6 aylık kurslar da mevcuttur.Orada bizdekinden farklı olarak kime restoratör diyeceklerini bilirler.Yurt dışında restorasyonun geliştiği hiç bir ülkede bizdeki gibi eğitim uygulamaları yok.
Amacım mimarları silip atmak değil ama bir ülkede hele ki bizimki gibi tarihi zenginlik dolu topraklarda korumanın tarihine baktığınızda, cumhuriyetle birlikte bir atılımın olduğunu fakat yaklaşık bir 40-50 senedir korumanın kayda değer bir gelişme göstermediğini görürsünüz.Doğal olarak bunun nedenler vardır, ve bu nedenlerin çoğunun temelinde korumaya yönelik bilim insanları yetiştirecek eğitim anlayışının olmaması yatar.Şu anda neredeyse tüm koruma sorumluluğu ve yetkisi mimarların elindedir.Bu sakat bir durumdur.Restorasyon geleneğinin olduğu hiç bir ülkede bu ilkellik kalmamıştır.Mimarların restorasyon literatürüne büyük katkıları olmuştur ama geçen yüzyıllara ait bir özelliktir bu.Restorasyon artık bilim olma yolunda gelişen hatta bilim olmuş bir çalışma sahasıdır.Bu yüzden ona göre bir eğitim sistemi ile öğretilmesi gerekir.Siz kendinize restorasyon bir bilim mi diye sorun, cevabınız evet ise o zaman nasıl oluyor da bir bilim sahası mimarlık gibi başka bir sahanın uzantısı olarak devam ediyor diye düşünün.(ya da düşünmeyin size kalmış) Bu söylediklerim karamsarlık filan olarak algılanmasın sadece bir durum tespitidir ve oldukça gerçekçi bir tespit olduğunu düşünmekteyim.Bu ülkede restorasyon eğitiminin neden 4 senelik olmadığını iyi bilen biri olarak yazıyorum.Akademik çevrelerde mimarların bunun olmaması için nasıl çaba sarfettiğini bilen biri olarak yazıyorum.Bu ülkedeki tek 4 senelik restorasyon eğitiminin bir teknik üniversitede değil de bir edebiyat fakültesinde kurulabildiğini bilen biri olarak yazıyorum.Bu ülkede restorasyon yapmanız için restorasyon eğitimi görmüş olmanızın gerekmediğini söyleyen yürürlükteki yönetmelikleri bildiğim için yazıyorum. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Restorasyon bilim olabiliyorsa mimarların sayesinde olabiliyor. Mimarlığı ayrı bir saha olarak görmemek lazım kanımca. Tabii ki siz farklı düşünebilirsiniz ama Restorasyon alanında uzmanlaşacak bir kimsenin mimarlık eğitimi alması gerektiğini düşünüyorum.
Ortada sadece yıpranmış bir malzemeyi kurtarma, ne bileyim korozyona uğramış bir metali iyileştirme ya da demir kenetten dolayı zamanla patlamış taşı onarma işi değil ki. Tabii ki siz daha iyi bilirsiniz ama bazen kurtarılamayacak durumda olan bir konstrüksiyonu yıkmak ve yeniden yapmak, belki de yeniden yaparken yapıya ek bazı işlevler vermek zorunda kalabiliyoruz. Ki bunun başarılı örnekleri de vardı hatırladığım kadarıyla. Ama belki söylediğiniz ve diğer ülkelerde görülen o 4 senelik eğitimin içeriğinde neler olduğunu açıklar ve paylaşırsanız biz de öğrenebiliriz ve evet doğru mimarların artık bu işi yapmasına gerek yokmuş diyebiliriz. Bilmediğim için soruyorum bu içerik meselesini. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Restorasyonun bir bilim olmasını mimari nasıl sağlamış gerçekten bilmek isterim.Restorasyon tarihi ile ilgili akademik çalışmam olduğu için biraz bilgim var bu konuda.Değerli mimar kökenli insanlar var, restorasyonun gelişimine katkıda bulunmuş ama bunun dışında mimarlık restorasyonu bir bilim yapmıştır önermesini destekleyecek bir bilgiye rastlamadım ben.Ülkemiz koşullarında restorasyonun halini düşününce bunun tersini düşünmeye daha çok meyilliyim.Sizin bilginiz varsa önermenizi destekleyen sabırsızlıkla bekliyorum.
Yurt dışındaki restorasyon eğitimi çok çeşitli daha evvel bahsettim.Burada anlatmakla bitmez ama özetle şunu söylemek isterim ki yurt dışında restorasyon mimarinin tekelinde olan veya mimarlık eğitiminin bir parçası değildir.Yeniden inşa etmekten bahsettiniz; yapının tekrar inşasında elde gerekli belgeler var ise yapının özgün haline sadık kalınacak şekilde bir uygulama yapılır.Yeni tasarımlar vs. eklenmez.(pek çok restorasyon ilkesine karşı gelir tersi olursa)Dolayısıyla bir tasarım olayı ortada yoktur.Restitüsyon yapmak için de mimara ne kadar gerek vardır tartışılır.Restitüsyon yapmak ve bunun uygulanması ile ilgili bilgi için bütün bir mimari eğitimden geçmeniz gerekmez, bu bilgi restorasyon eğitimi için de kolayca verilebilir.Bu demek değildir mimarlar restorasyon yapmasın, ama bizdeki gibi sadece mimarlık diploması ile ya da iki veya üç sene yüksek lisans yapıp restoratör unvanını almasınlar diyorum.Bu uygulama bir tek bizde var diyorum.O yüzden de en komik restorasyon örneklerine bizim ülkemizde rastlanıyor diyorum, o kadar. Restorasyon eğitiminin dışarda ne kadar çeşitli ve zengin olduğunu google da biraz arama yaparsanız görebilirsiniz.Eğitimlere bakarsanız çoğunun mimariden bağımsız olduğunu ve yapı restorasyonunu kapsadıklarını görürsünüz. Bir kaç yararlı adres: http://www.encore-edu.org/encore/Des...ndex=1&tabid=1 Yapı üzerine restorasyon ve çok çeşitli eğitim olanakları anlatılmış: http://www.buildingconservation.com/directory/ad192.htm |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|