![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
rölöve
herkese merhaba şu an bir konağın rölöve ve restorasyon projesi ile ilgileniyorum rölöve aşamasındayım fakat autocad de çizmek ne derece doğru ya da nasıl çizilir çok fazla düz çizgi yok ayrıca cephede gördüğümüz bütün eğrilikleri sıva döküntülerini yıkık taş duvarları
vs hepsini gösterecekmiyiz rölövede teknik nedir daha bu konuyla ilgili çok sorum var bu işi seviyorum ve en iyisini yapmak istiyorum şimdiden teşekkürler En son archigram tarafından düzenlendi : 12-08-2005 10:37. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
rölöve
rölöve yazmalıydım galiba pardon
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Yönetici
|
Elde rapido ile ne çiziliyorsa autocad ile de çizilebilir. Biz çiziyoruz.
İyi sonuç alınamazsa bazı genel düz çizgiler bilgisayarla çizilip, çıktı alınıp üzerinden elle eskitme yapılabilir. Rölövede her türlü bozulma gösterilir, çatlaklar, dökülmeler, derz ayrılmaları hatta bitkiler dahil. Rölöve sonuçta resimsel bir özelik kazanır. Bazen gerekli ölçüleri aldıktan ve oturttuktan sonra bölgenin tam karşıdan fotoğrafı çekilerek autocad de bu resim üzerinden çizim yaptığımız oluyor, özellikle taş duvarlar bu şekilde iyi sonuç veriyor. ama ahşap kaplamalar gözle yapılan tespitlerle işlemek gerekiyor. Kaplamaların birleşimleri en az iki çizgi olmalı. Biz normalde her aşamada her detayı birebir çiziyor, detay ölçeğine göre çizgi kalınlıklarını düzenliyoruz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
bilgisayar ile çizim yapmak zaman açısından güzel fakat rölöve elle çizildiği zaman daha tatminkar oluyor. Rapido daha fazla hazveriyor.Rapido çizimi el yazısıyla mektup yazmaya benzer. Daha ciddi daha duygusal daha samimi
Cüneyt AYDINGÜN RESTORATÖR |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sahi rölöve ve restorasyon teknikleri ile ilgili önerebileceğiniz, yazılı özellikle görsel kaynaklar var mı? Paylaşır mısınız?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Elle ve bilgisayarla çizim arasındaki karşılaştırmanıza katılmıyorum.
Benim çizimlerim elle yapılanlar kadar organik, ayrıca bilgisayar baskısı kalemden daha ince olabildiği için daha da detaylı. Biz uzun yıllar elle de çok başarılı rölöveler hazırladık, şimdi bilgisayarla daha iyi çizimler hazırlıyoruz. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Zeynep Ahunbayın Restorasyon teknikleri kitabı var. Bir de RÖLÖVE adlı kitap vardı ama yazarını hatırlayamıyorum.
Ahşap teknikleriyle ilgili çok güzel birkaç kitap var. Biz de kocaman bir kütüphane var ![]() Eren Yayınevini tavsiye edebilirim, konuyla ilgili birçok kitap bulabilirsiniz. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
restorasyon eğitimi
merhabalar,
rölöve ve restorasyon ile ilgili bir çok kitap bulmak mumkun ancak benim merak ettiğim başka bir konu var yukarıdaki yazılanlar doğrultusunda... anlayışınıza sığınarak... üniversite yıllarında restorasyon dersleri görmüş olması lazım bir öğrencinin. ve bu derslerde hem teorik hem de uygulamalı olarak restorasyon (rölöve, restorasyon restitüsyon renovasyon gibi) alt yapısını hazırlayacak tüm bilgileri de almış olması da lazım. şimdi çizim teknikleri vs. gibi sorularla karşılaşınca şaşırıyorum. ayrıca teorik olarak alt yapı olmak zorunda. yoksa bu işler biraz risklidir. bir açıdan belgeleme demektir ve bu belgelemekeye göre ilerler ve uygulanır bütün işler.... |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Forum Üyesi
|
keşke hiç eskimeseler
ben koruma olayına önem verelim diyorum...
önce koruyalım sonra diğer olasılıklara yöneliriz.yapılarda insanlar gibi oluyor bence doğuyorlar yaşıyorlar ölüyorlar...yaşlanan insanlar nasıl bir süre sonra bazı insanlar tarafından ayak bağı olarak görülüyorsa(ben asla böle bişeyi düşünmem onlar birer tarihtir.)yapılarda zamanın, çağın gerisinde kaldığı düşünüldüğü için biran önce onlardan kurtulmak isteniyor.biran önce eskise de yıkıp yerine daha modern, çağdaş, kullanışlı,, birşeyler yapsam diye düşünülüyor.ama unutulmamalı ki geçmişten sildiğimiz her yapı adım adım tarihiizi de kafalarımızdan silmemize neden olacak.şöyle ki insanların bir yapıyı görüpte birşeylerini hatırladığı yapı artık yerinde olmayacak ve insanların hatıralarına tanıklık etmicek.bence kötü birşey bu insanın hatıralarının somut delilinin karşısında bulamamsı... yazacak çok şey var bugünlük bu kadar... tarihimize sahip çıkalım.başta koruyalım ama ![]() |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Yönetici
|
elips ve deepsky ikinizin de fikirlerine katılıyorum.
öncelikle rölöve almak ve çizmek kitaptan öğrenilemiyor. Pratik çok önemli. Ben yine de zaman zamankitaplara gözatmayı yararlı buluyorum. Belki soran arkadaş bir öğrencidir ve dersi için destek istemiştir... diğer konuda amacına en iyi ulaşan restorasyon tekniği basit onarımdır. Kullanıcı değişmeden, bina fazla yıpranmadan yapılacak onarımlar en iyi yaşatma tekniği. Ancak yapıların bir çoğu ahşap ve terkedilmiş olduğu için günümüzde yeniden yapım daha ağırlıklı. Artık İstanbulda kurul yapım tekniğinin de korunması yönünde kararlar alıyor. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Forum Üyesi
|
mrb
ben safranboluda mimarlık okuyorum...
restorasyon konusunda sayın hocamız Yrd. Doç. Dr. Aysun ÖZKÖSE sayesinde epey yol katettiğimizi düşünüyorum... röleveyi elle yada bilgisayarla çizmek önemli değil bence... her ikisinde de doğru sonuçlar alabiliriz. ama doğru sonuçlar alabilmemiz için en önemli olan şey doğru ölçüler almaktır... ölçüleri doğru aldımız taktirde bir pergel ve bir gönye ile çok rahat bir şekilde röleve çizilebilir.. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
rölöve diil ki röleve. doğru yazmış.
|
|