![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Forum Üyesi
|
rölöve versus röleve?
rölövede tecrübeyle kazanılan çok şey oluyor. 1cm 'i bile uydursan sana başka bir köşeden 30cm olarak sapma yapar...gibi.çok rölöve almalısın. Bazı genç arkadaşlar rölöve almaktan korkar ama tecrübeyle aşılan bir zorluğu vardır.
Ben rölöve dersini Prof.Doğan Kuban hocadan almıştım, Taşkışla'da...Öğrendiğim pek çok şeyi piyasada geliştirme imkanım oldu.ama yine de bazen aksaklıklr oluyor. Rölöve projesinin elle veya bilgisayarla çizilmesi konusunda...Ben de bilgisayar ile daha teknik ifadesi ve presizyonu (hassaslık denebilir) yuksek iş çıkıyor.. fransızca "roleve" yazılıyor 1."e" harfinde aksan olduğu için rölöve okunur... Okulda da (itü) bize rölöve diye öğrettiler.. herkese iyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Forum Üyesi
|
ben anlamam, türk dil kurumu röleve der
. neyse, herkese iyi çalışmalar, iyi rölö(e)veler. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yönetici
|
evet haklısınız.
okulda bu konuda çok net olarak rölöve olduğu söyleniyordu. ben bu durumu bizim hocalara da haber vereceğim ![]() |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yönetici
|
tdk artık çoğu yerde ve durumda yavaş hantal klamkata ve otorite sayılmamaktadır artık. Ne yazık. Halbukisi Atatürk kurumudur o.
mesela internet: ağlar arasındaki ağ sistemlerinin donanım tarafı Internet: Dünyadaki en büyük ağ. Özel isim. Büyük "I" ile yazılır. Bir tanedir. Tektir. İnternet: Tescilli bir böcek ilaçlama servisi adıdır. İstanbul'dadır. Bunu bile oturtamadılar. O yüzden rölöve almak ne kadar titizlik gerektirirse çok fransızever biri olmasam bile doğruusu "rölöve"dir. Eski evi ucuza alıp kafasına göre işletmeye onarıp satmaya meyilli bazı müteahhitler öyle dillerine pelesenk etmişler diye kolaya kaçmamak gerekir sevgili tdk'cım.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
|
sevgili ayasofya,
hangisi olduğu çok önemli değil ama, "doğrusu rölevedir" gibi bir yaklaşım bizleri sıkıntıya sokar. o zaman her kelime için doğrusu bence şudur anlayışı ortaya çıkar. hangisi olursa olsun, ölçü alma diyelim biz buna . |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Yönetici
|
Nasıl doğrusu "Internet" ise
bunun da doğrusu "rölöve"dir. Koruma restorasyon kürsüsüne yani bir akademik kuruma vereceğiniz projenin üzerinde "röleve" yazarsanız geçer not alamazsınız. Haydi onu geçtim bu titizlik projede "eh şu mekan için çapraz ölçüye ne gerek var" yaklaşımına iter. Hah dili dolanmayan bir müşterinin işi yaparken, veya amaç durumu kurtarmaksa "ölçü alma "diyebilirsiniz. Benim için Arkitera forum yarı akademik olduğundan ve bu konuda oldukça başarılı olduğundan mimar olanlara da olmayanlara da işin akademik yanını gösterme gibi bir görevi mimari açıdan Türkiye'de üstlenen bir oluşum olduğundan nasıl olursa olsun diyememekteyiz. Hoş görünüzü takdirle karşılamakla beraber yine de "rölöve"nin "ölçü alma"nın karşılığı olmadığını belirtmek isterim. Örneğin aşağıdakinin ölçü almak değil rölöve olduğunu görebiliriz nacizane http://www.arkitera.com.tr/forum/showthread.php?t=6559
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
|
ok
ama geçer not aldım . |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Arkitera Üyesi
|
benim bildiğim kadarıyla "rölöve" dir ve kanun vs. gibi resmi yazışmalarda rölöve olarak kullanılır. atölye kelimesi de aynı rölöve gibi karıştırılıyo, fransızcadan gelme benzer iki kelime ama imla klavuzunda röleve ve atölye olarak yer alıyo, ikisinde farklı yaklaşılmış
rölöve, röleve, atelye, atölye hepsi de kullanılabilir çünkü yabancı dilden gelmiş aynı anlama gelecek bir kelimemiz yok. bu tartışma aklıma eski bi konuyu getirdi, bi ara da bazıları Titanik'i "taytanik" diye okumamız lazım diyordu. mimar sinan, yıldız ve İTÜ de "rölöve" olarak öğretiliyor bildiğim kadarıyla, röleve olarak geçen bi yazı veya makale görmedim imla klavuzu dışında |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Forum Üyesi
|
Rölöve ya da Röleve, doküman ya da döküman vs. bunların hepsi yabancı kökenli olduğundan nasıl okuncakları konusunda bir dayatmaya gidilemez.Yabancı sözcükler geldikleri dildeki okunuşları aynı şekilde tekrarlanarak dilimizde okunabileceği gibi, değişikliğe de uğratılabilirler.Örneğin; "televizyon" gibi.Mimarlar arasında "rölöve" olarak kullanılıyor ama illa böyle olacak diye bir kaide yok, en azından dil bilim açısından.
Bunun yanında bu tür tartışmalar meslek adamlarımızın kendi kültürel değerlerine ne kadar sahip çıktığını da göstermesi bakımından önemli.Rölöve nasıl okunur nasıl yazılır diye tartışırız ama kimse bir araya gelip bu kelimeye nasıl bir karşılık veririz demez.Duyan da parçacık fiziğinde bir kavramdan bahsediyoruz sanır.Rölöve karşılığı verilemeyecek bir sözcük müdür?Nasıl yazılıp okunacağı konusunda söz birliği edip sanki mimari bir geleneği savunur edası ile olaya yaklaşan meslek insanları,bu tür terimlere Türkçe karşılık vermek gerektiğinde neredeler.Yüzyıllık eser için kiyameti koparırız ama ondan en az on kere daha eski dilimiz için hiç çaba sarfetmeyiz.Bu nasıl bir tutarlılıktır kültürel varlıkları koruma bilinci açısından sorarım. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yönetici
|
Tdk
ben yukarıdaki mesajımı hocalara söyleyelim tdk rölöve sözcüğünü düzeltsin anlamında yazmıştım.
Efendim rölöve yerine kullanılabilecek sözcükler konusunda eleştiri yapmak yerine buyrun bir öneri getirin. Sözcükler dile onları kullananlar sayesinde katılır. isim konusundaki eski tartışmalara hemen truvayı da ekleyebiliriz. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Forum Üyesi
|
Truva'nın nesi varmış?
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Yönetici
|
Troi
Truvaya artık Troi deniyor, konuda çok biligili değilim ama yanlış hatırlamıyorsam bu Yunancası. Sanırım Truva Troi un fransızca okunuşu. Ama emin değilim
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Forum Üyesi
|
Television'a televijın demiyoruz
Radio'ya radyo diyoruz Train'e treyn demiyoruz rocket'e rakıt demiyoruz america'ya ımerika demiyoruz euro'ya ne dediğimiz bile değil. oyro mu? öyro mu?, yuro mu? euro mu? örnekler çoğaltılır. yani orijinal telaffuzuna uygun söylediğimiz kelimeler de var. kendimize göre telaffuz ettiklerimiz de. bunun bir kuralı var mı? hayır yok! Hakkı Devrim vb. dil üzerine kafa yoran şahısları okursanız onların da kendi aralarında anlaşamadıklarını görürüz. yani net bir dil politikamız yok. TDK doğru iş yapar yanlış iş yapar ama şu anda otorite olan kurum odur. Her ne kadar TDK'nın dil politikasını beğenmesem de bu böyle. relevé (sanırım böyle yazılıyor orijinali) sözcüğünü ben rölöve olarak okumakta zorlanıyorum. hızlıca söylerseniz röleve çıkar. bunun iddiasında değilim zaten. rölöve olur röleve olur. ama üzerinde net bir görüş birliği yok. tartışalım ama doğrusu budur diye gelinmese iyi olur. bana göre doğrusu budur dense belki daha yerinde olur gibime geliyor. çünkü bana göre doğrusu da diğeri. yani fikir söylemek başka benim görüşümü küçümsemek başka. karşılık olarak ise evet ölçü almak tabiki rölö(e)venin karşılığı değil ama sonuçta ölçü alıyoruz ve durum tespiti yapıyoruz. herkese sevgiler. En son gün tarafından düzenlendi : 08-06-2006 17:05. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Ya beyler kusura bakmayın ama Rölöve adı altında bir başlık açılıyor, birileri birşeyler öğrenmek istiyor ama yapılana bakın üyesinden yöneticisine kadar herkes rölöve mi, röleve mi? bunun tartışmasını yapıyor. Lütfen kounları saptırmasak daha iyi olmazmı?
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|