![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Mihenk Taşı mimarisi
Merhaba Arkadaşlar,
Kemerli köprülerde, tavanlarda kullanılan benim mihenk taşı olarak bildiğim (cahilliğimi bağışlayın) tam ortaya konulan taşın mimari olarak nasıl konulduğu ya da bu tür köprülerin nasıl yapıldığı konusunda bilgisi olan varsa cevaplayabilir mi? Haftasonu Antalya ve çevresindeki tarihi mekanlarda bu kemerleri çok sık gördüm, bu yüzden nasıl yapıldığını merak ediyorum. Internette biraz araştırma yaptım ama bu konuyla ilgili bir bilgiye ulaşamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Selamlar Abdullah Gürcan E-Strategist www.abdullahgurcan.com Mortgage ve Konut kredisi www.evalsis.com |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Prof. Dr. Metin Ahunbay'ın derslerinden yanlış hatırlamıyorsam tonoz ve kemerler kalıp üzerinde inşaa ediliyorlar. KİLİT TAŞI da bu şekilde yerine yerleştiriliyor. Harç donduktan sonra kalıp çıkarılıyor. Sistem tamamlanıyor.
Sorunuzu tam olarak anlayamadım, bu muydu acaba? Hatta tonoz sistemlerin çeşitliği mesela süregiden tonozlar yerine çapraz tonozlar kullanılmasının bu kullanılan kalıbın işi bittikten sonra diğer tonozun inşasında kullanılması açısından geliştirilmiş bir teknik-yapı elemanı olduğunu da hatırlıyorum derslerimizden. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Çok teşekkür ederim,
Ben bir yerlerde bu mihenk taşının en son konulan taş olduğunu, Mısır mimarisinde altlarının kumla doldurulduktan sonra kemerlerin yapıldığını okumuştum. Ama sanırım karıştırıyorum. Tekrar teşekkür ederim. Selamlar Abdullah Gürcan E-Strategist www.abdullahgurcan.com Mortgage ve Konut kredisi www.evalsis.com |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
mısır mimarisi hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim ama kum da kalıp olarak kullanılıyor olabilir, mantıklı ve o bölgede bolca bulunan bir malzeme. ama sadece kum ile geometriyi yakalamak biraz zor olur.
Kilit taşı mantığı gereği yerine en son yerleştirilen taş olmalı. Mahmutpaşa camisi son cemaat yeri kemerleri: |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Bu konuda geçen hafta şans eseri National Geographic'de Mostar köprüsünün tekrar yapılışını izledim. Orda köprünün yapılışını, mihenk taşının yerleştirilmesini ve diğer taşların nasıl bir arada tutulduğunu çok net gösterdiler.
İlgilenen herkese bu programı izlemesini tavsiye ederim. Selamlar Abdullah Gürcan E-Strategist www.abdullahgurcan.com Mortgage ve Konut kredisi www.evalsis.com |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|