![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
Zeugma
Zeugma ve Gaziantep'in tanıtımı için üst düzeyde (tüm alanlarda) gösterilen çabalar karşısında "duygulanmamak" elde değil.
http://www.arkitera.com/haberler/2004/03/17/zeugma.htm[/url] Bu yoğun "duygularla"... Müze nedir? Müze Topkapı Sarayı mıdır? Türkiye'de, tasarımı uluslarası bir yarışmayla belirlenmiş müze sayısı? Türkiye'de mimarlık eğitimi veren okullarda neden mutlaka bir proje konusu da müzedir? Mevcut Gaziantep Müzesi'nin tasarımı kime aittir? (Uzun süre kaba yapı halinde kalan, ancak geçtiğimiz senelerde tamamlanmış sonradan eklenen 2., 3. vs katlar hariç.) Mozaikler Gaziantep Müzesi'nin "mükemmel" koşulları altında nasıl sergilenmektedir? Şu durumda Mozaikler İstanbul'da olsa ne farkeder? Tartışmalar ve sorular çok farklı alanlarda sürdürülebilir ancak, varmak istediğim nokta için, her ne kadar süreci ve amaçları Zeugma ile benzerlik taşımasa da, Guggenheim Müzesi'nin (müze ve mimari yapıt göreviyle) Bilbao kentine kazandırdıkları örnek olabilir. Biliyorum ki bir gün Zeugma için bir müze yapılacak, ama şimdiden merak ediyorum bunu kim, ne zaman, hangi yöntemle belirleyecek? En son :node tarafından düzenlendi : 17-03-2004 19:14. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Gaziantep Zeugma Platformu konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve mozaiklerin İstanbul'a gelmesinin yanlış olduğunu mantıklı bir şekilde vurgulamışlar...
722 m2 ebadında ve 70 ton ağırlığında imiş mozaikler ve bu açıklamayı okuduktan sonra her aklı başında, duyarlı kişi mozaiklerin taşınmasına itiraz etmelidir. Hiçbir şeye sesimizi çıkarmaya çıkarmaya bu hale geldik..! İspanya'da bir patlama oluyor binlerce kişi sokağa dökülüyor, biz de dört tane patlama oluyor....neyse herkes biliyor zaten bunları!! Gaziantep Platformu açıklaması: http://www.arkitera.com/haberler/2004/03/18/zeugma.htm |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Forum Üyesi
|
Zeugmaaaaa!!!
ANLAMIYORUUUM!!!
Zeugma'yı ve Gaziantep'i tanıtmak, mutlaka mozaiklerin İstanbul'a gitmesinden mi geçiyor, çok merak ediyorum? Şimdi aklıma ilk gelen en basit şekliyle tanıtım filmleri çekilsin pek ala tanıtırsınız, hatta daha da başarılı olur kanımca. İlla ki mozaiklere 50cm yakında mı olmaları gerekiyor "değerli konuklarımızın"? Olmadı mı? İnsanları gerçekten Gaziantep'e çekmek istiyorlarsa, uçakla 45 dakika. O kadar masraftan ve yük taşımaktan da kurtulurlar. Yok hayır! Gaziantep'teki müze, değerli konukları ağırlamak için yetersizse onu önceden düşüneceklerdi. İnsanlar mozaikler için bu kadar emek verirken birileri de (daha önce de bahsettim ama derdimi anlatamadım bkz. Arkitera Forum > Tasarım > Mimarlık > zeugma-müze ) uluslararası bir yarışma düzenleyip başarılı bir müze kazandırsaydı Türkiye'ye, Gaziantep'e. Şu anki sorunumuza çözüm üreten bir bakış değil, hayal belki, ama içimde kalmasın diye söylüyorum. (Neredeyse oturup ben yapacağım ama, gerçekleşmesini istediğim sürece ters düşüyor, belki de yarışmayı ben düzenlerim?) Ayrıca, mozaiklerin taşınması sözkonusu olunca, neden sürekli (değerli oldukları konusunda şüphe taşımadığım) belli sayıda Türk, İtalyan ya da başka bilim adamlarının ismi verilerek birşeyler savunuluyor.Gaziantep intihar ediyor Bu ülkede mozaiklerin taşınmaması gerektiğini düşünen mimar, arkeolog, tarihçi vs. konuyla ilgili, bilimle uğraşan, çok sayıda insan olduğunu tahmin ediyordum ama henüz kimsenin sesi çıkmadı. Korkarım ki bu mesele, yetki sahibi kimselerin tek yönlü bakışlarının değişmemesi ve bir inatlaşma sürecine girmesiyle mozaiklerin taşınması noktasına gelecek. Türkiye'de her olayda yaşadığımız gibi... En son :node tarafından düzenlendi : 20-03-2004 00:54. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forum Üyesi
|
Mozaiklerin taşınmaması için mahkemeye başvurulmuş...bakalım yasalar koruyabilecek mi Zeugma mozaiklerini "sanatseverlerin" şerrinden.
Zeugma Mozaikleri için dava açıldı... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
Mozaiklerin İstanbul'a taşınması mahkeme kararıyla durduruldu...
Haftaiçinde, mozaiklerin taşınacağı sandıkların limon sandığı olduğu iddialarını komik bulan açıklamaları dinlemiş fakat mozaiklerden bazılarının daha paketlenirken zarar gördüğü haberleri aklıma getirmiş, bu kadar da inatçılık-vurdumduymazlık olmaz diye çok üzülmüştüm. Nerde görülmüş tarihi eserlerin insanların ayaklarına taşındığı, hiç bir anlam veremiyorum! Bu tartışmalar sırasında "Zeugma Platformu" anlamlı başka bir savaş başlattı: Mozaikler için yeni bir müze ve ek müze inşaatının tamamlanması için çağrıda bulunuyorlar. Bu çağrıyla ilgili neler yapabileceğimizi düşünelim artık....Bir mimarımız çıksa, ben projeyi bedelsiz çizerim dese mesela... ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
NE OLDU ŞİMDİ?
Zeugma Platformu Gaziantep'te neler (karıştırıyor) yapıyor Zeugma aşkına! (diye düşünüyorum dünden beri ....
)09 Nisan 2004 CNN Türk Manşet'te (olaya adi karisan) herkesin neler yaptığını (Birand'ın yorumları arasında kısa sürede) konuşmalardan anlamaya calıştım. Bakan Mumcu, Zeugma Platformu' ndan S.Severoğlu, Prof. Atasoy ve Birand'ın konuğu .... İzlediklerimden çıkardığım şu ki; Platform'un çalışmaları olaya ilgiyi artırmış durumda. Tamam çok güzel istenen de bu değil miydi? Platformun ortaya attığı iddialar (bazıları gerçekten komik ama!?), mahkeme kararları yasalar vs. dayandıkları herşey doğru. Ama bakan da haklı, o da haklı bu da? Peki, ÇÖZÜM? YOK! Bu kadar gürültüden NE elde ettik? KOCA BİR HİÇ! Tartışamalar hala taşımacılık, limonculuk, üzerine tüm taraflarca tek düzeyde devam ettiriliyor kanısındayım ( buna biraz da değerli Türk basınının olaya yaklaşımı neden oluyor). Zeugma Platformu biraz daha dikkatli davranmalı.... Arkasına aldığı gücü iyi değerlendirmeli, amaçlarını ortaya doğru koymalı...mesele sadece mozaiklerin tamamının ya da bir kısmının Gaziantep'te kalmasıyla çözülmüyor....Bunu CNN Türk Manşet'te izlediklerime dayanarak söyleyebiliyorum biraz da. Uzun lafın kısası, SON DURUMDA, alınan kararlara göre mozaikler Gaziantep'te kalacak gibi görünüyor. Peki ne oldu şimdi? Platform, Bakanlık bundan sonra ne yapmayı düşünüyor tanıtım konusunda? Tanıtımın yapılması tarafların ortak amacıysa, bunun yönteminin ne olacağı üzerine çalışmalar yapılsa? Yetki sahipleri ve konuyla ilgilenen herkes bu konuda bilgilendir(il)se. Tabi "mimarlarımız" katılmak ister mi bilemiyorum. Hala ilk yazdıklarıma dayanarak söylüyürum, yapılacak tanıtım sadece mozaiklerin sergilenmesiyse, vah halimize. Böyle bir tanıtım için görsel ve mekansal boyutta günümüz teknolojisiyle yapılabileceklerin çeşitliliğini düşünebilir, (konuşmaktan fırsat bulup) bir de uygulayabilirsek mozaiklerin taşınmasına zaten gerek olmadığını daha iyi anlarız. Takip ettiğim kadarıyla tartışmalar bir taraftan da MÜZE üzerinde sürmekte. Müze konusunda hala bir YARIŞMA düzenlenmesi, hatta müze için belirlenecek yerin bile çok önemli seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Zeplin, "yapılabilecekler" konusunda son söylediklerine katılıyorum. Gönüllü mimar aranıyor diye ilan mı versek acaba? Belki de Arkitera, henüz söylenti halindeki Zeugma Müzesi için bir yarışma düzenlenmeli mi? diye bir anketle bunu yapar? İlgi çeker mi ki? ne yüzsüzlük yau... zorla yarışma istiyorum ben de, koyun can derdinde kasap!.... ![]() En son :node tarafından düzenlendi : 10-04-2004 15:06. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forum Üyesi
|
:node, bildiğim kadarıyla sen de bir kullanıcı olarak Forum'da anket açabiliyorsun
gerçekten ben de merak ediyorum, mimarlarımız gerçekten ne kadar ilgili ve duyarlı? Ayrıca eğer gerçekleşse böyle bir yarışmanın ardından bir müze bölgenin prestiji için de ne kadar büyük bir artı olur. Yarışmanın kendisinin getireceği ilgi de cabası! İlgilenmeyen kamuoyunun ilgisini çekebilmek için bazen böyle cinlikler gerekiyor işte![]() |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Forum Üyesi
|
Ben şimdi geriye dönüp baktığım zaman
: *Birkaç haftadır bu konu gündemde *Biz (:node ve ben) bir süredir bu başlık altında forumda birşeyler karalıyoruz *Bir haftadır nerdeyse hergün gazetelerde, Arkitera haberlerde konuyla ilgili haber çıkıyor ....ama bizim dışımızda kimse forumda zeugma-müze konusuna ilgi göstermedi, bir kelam olsun etmedi! Alıntı:
Çok haklısın :node vee dee hiç birşey elde edemeyiz... |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Forum Üyesi
|
elime ulaşan bir bildiriyi aktarıyorum:
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yönetici
|
Aksel Tibet ile Zeugma Mozaikleri üzerine
Pazartesi günü Bir Bölü Bir'de canlı yayın konuğumuz Aksel Tibet ile Zeugma Mozaikleri ve yapılması düşünülen müze üzerine konuşacağız.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
son haberler
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Forum Üyesi
|
[Belkıs] Zeugma Antik Kenti
Gaziantep İli, Nizip İlçesi , Belkıs Köyü sınırları içerisinde Fırat Nehri'nin kıyısında yer alır. Yaklaşık 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan Zeugma ANtik KEnTi; Fırat'ın geçilebilir en sığ yerinde olması, askeri ve ticari bakımdan çok stratejik bir bölge olması nedeniyle tarihin her döneminde önemini korumuştur.80 bin nüfusu ile döneminin en büyük kentlerinden biri olan Zeugma , tarihin değişik dönemlerinde değişik isimlerle anılmıştır. Büyük İskender’in generallerinden ve daha sonra Suriye Kralı da olan Selevkos Nikator kendi adıyla, Fırat nehrinin adını birleştirerek M.Ö.300 yılında burada Selevkos Euphrates ( Fırat’ın Silifkesi ) adında bir kent kurar. Daha sonraları M.Ö.1.yy.’da kent Roma hakimiyetine girer .Bu hakimiyet değişikliğiyle birlikte kentin adı da değişerek köprü, geçit anlamına gelen ve bütün dünyada bilinen şekliyle “ Zeugma” adını alır. Roma İmparatorluğu’nun 4.Skitia Lejyon Garnizonu’nun burada konuşlandırılması ve ticaret sebebiyle kısa zamanda 80 bin nüfusa ulaşan Zeugma’da Fırat manzaralı yamaçlara villalar inşa edilir. 80 bin kişilik nüfus Zeugma’yı dünyanın en büyük kentlerinden biri haline getirir. Örneklemek gerekirse Zeugma , komşusu sayılan Antakya (Antiokheia) ile Mısır’daki İskenderiye’den ( Aleksandreia) ‘dan daha küçük, Atina (Athena) ile aynı büyüklükteydi. Pompei ve şimdi dev bir metropol olan Londra (Londinum) ‘dan ise birkaç kat büyüklükteydi. Ünlü coğrafyacı Strabon da Zeugma’dan bahsetmektedir. Hellenistik dönemde Selevkos Nikator zamanında Zeugma’da önemli imar faaliyetleri yapıldığı bilinmektedir. Kentteki Akropolün üzerine kader tanrıçası Thyke’nin bir tapınağı yapılmıştır. Zeugma Antik Kenti kendi şehir sikkesi de basmış Roma Kentlerinden biridir. Sikkeler üzerine bir tarafına Thyke tapınağı , diğer tarafına da güçlülüğü simgeleyen Roma Kartalı motifi basılmıştır. En son vexculex tarafından düzenlendi : 15-04-2004 16:51. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
GAİA
Zeugma Kazılarının kamuoyunun henüz gündemine girmediği 1992 yılında çıkarılan bu mozaikteki kadın figürü gizemli bakışları ile Zeugma'nın simgesi haline geldi. İlk çıktığı yıllarda kimliği konusunda kesin bir tanımlama yapılamayan bu mozaiğe figüründeki kadın resminin çingene kızlarını andırması nedeniyle çingene adı verildi. Ancak bazı kaynaklar mozaikteki asma figürlerine dikkat çekerek, çingene olarak tasvir edilen kadının yer tanrısı GAİA olduğunu ileri sürmekte. Gaia mitolojide, içinden tanrı soylarının çıktığı ilk element olarak kabul edilmektedir. Gaia , Hesiodos'un Theogonia'sında büyük bir rol oynamasına karşılık, Homeros'un poemlerinde hiç görülmez. Hesiodos'a göre Gaia, Khaos'tan hemen sonra ikince olarak doğmuş, O'nun hemen ardından da Eros (aşk) gelmiştir. Gaia, hiç bir erkek element yardımı olmaksızın, çevresini saran Gök'u (Ouranos) ve Dağlar'ı, deniz unsurunuun kişileştirilmiş erkek şekli olan Pontos'u doğurdu. Gök'ün doğuşundan sonra, Gaia O'nunla birleşti ve böylece sahip olduğu çocuklar, artık basit elemanter güç olmaktan çıkarak, tam anlamıyla birer tanrı oldular. Önce altı titan: Okeanos, Koios, Krios, Hyperion, İapetus ve Kronos ile altı titanid: Theia, Reia, Themis, Mnemosyne, Phoibe ve Tehys doğdular. Bunlar dişi tanrısal varlıklardır.Bu kuşağın en genci Kronos'tur. Ardından Kyklopslar geldi: yıldırıma, şimşeğe ve gök gürültüsüne hükmeden tanrısal varlıklardı bunlar. Adları: Arges, Steropes ve Brontes di.Ve nihayet Ouranos'un aşklarından Kottos, Briareus ve Gyges adlı yüz kollu, devasa, şiddet yanlısı varlıklar olan Hekatogkheir'ler doğdu. zeugmaweb En son vexculex tarafından düzenlendi : 15-04-2004 16:51. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
müzekondu
|
|