![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Forum Üyesi
|
kültürü korumak adına yapılan resto. anlamakta zorlanıyorum !
tarih yeniden restore edilebilecegine düşünmüyorum...... bunun daha mantıklı yolulları vardır...... bu konuya üzerine düşkünlüğün daha farklı nedenlerin olabileceğini düşünüyorum...... safranbol evleri hakında yazılan kitap ve doktora tezler ! bu mu türk kültürü simgesi ! NEDEN KÜLTÜRÜMÜZÜ YARATAMIYORUZ |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Forum Üyesi
|
Size kismen katiliyorum. Koruma kurullarimiz ve meslek odalarimiz
ne yazik ki birilerinin kritierlerine gore var olan(?) kulturel ve tarihi eserlere restorsyan disi el surdurmemekten baska bir sey yapamaz haldeler. Eksik olan, bilimin bir cok sahasinda da oldugu gibi kendine guvenen mimarlarimizin belki de olmayisi ya da cesaretsiz olmalari. Biz yapamayiz anlayisi ne yazik ki var olan eserlerle gurur duymaktan oteye gecememize sebep oluyor. Biz de bugun neden bundan yuz yillar sonraki generasyonlarin geriye bakip gurur duyabilecegi eserler yaratamiyalim ki? Mesela, Inonu stadi konusunda 50'lerde yapilmis bir cok acidan "banal" olan bir stadin yerine niye kendi mimarlarimiz buguku sanayiimizi, kulturumuzu ve cagdasligimizi yansitan bir eser ortaya koyamiyorlar? Veyahutta Ankara'da, Cumhuriyetimizin baskentinde yapilan metro niye cagdas mimarligimizi temsil edemiyor? Onun yerine herkes bu is olmasin, su is olmasin diyor. Anlamak mumkun degil. Bence, sorunun kokeni, bilim ve sanatin diger kollarindakinden farkli degil. Ne yazik ki halen kendimize, kendi insanimiza, mimarimiza, muhendisimize, bilim adamimiza tam guvenimiz yok. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Yönetici
|
beklenen tartışma
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
kültürel ve tarihi eserlere restorasyon dışında el sürmek sizce nedir?
bir alttaki paragrafta bu düşüncenizi İnönü Stadyumu gibi banal bir yapıyı yıkıp yerine yenisini yapmaktan bahsetmişsiniz. Bu durumda tarihi bir yapı için yapılması gereken onu yıkmak oluyor. Peki bu zihniyet ne kadar doğru? Bu tartışma konusu sürekli gündeme gelir. bu konudaki çelişki restorasyonu yapay bir müdahale şekli olarak gören arkadaşların, bu yaklaşıma alternetif olarak eski yapıların yerine modern yapıları, yeni tasarımların yapılmasını önermeleridir. Neden yeni yapıları yeni yerlere yapmayı önermiyorsunuz? Neden eskilerin üzerine yapılması gerekiyor? Eskiyi korumak neden moderni engellesin? Eskiyi koruma bilincinin mimarlarımıza güvenmemekle ne ilgisi var? Kültürümüzü korumak neden günümüz kültürünü yaratmamıza engel olsun? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forum Üyesi
|
oncelikle bingo kodundaki yanıtı kutluyorum.
sayın phin nin termenolojisinde bir yanlış vardır! çağdaş kelimesi yerine moderi tercih ediyor ...bir sorum sorum var bunu bilinçlimi yapiyormusunuz ? aksini düşünmek istemiyorum ! mimarlık toplum için bir önderlik olmalı yani yenilik yani buluş moderniteden bahseden mimarlara şaşırıyorum.... heyyy uyanın o dever çoktan bitti ... hiç bir şey eskisi gibi değil bilgilerimiz bile !!! düşündükleriniz restorasyon dalı içinde benim için bir classic tir kültürümüzü yaşatmak için yeni yöntem olmalı hadi çalışalım bulalım. un-restoration adlı yazımda belki imaa ettiğim şey buydu yada düşünmeniz gereken şey. bu sorudur BIZ DÜNYANIN NERESINDEYIZ !!! restorasyon yaparak kültürümüzemi sahip oluyoruz....sahip olacağın şey bir kaç bilinsiz turist ...oda zamanla yok olucak !!! ancak çağın kurallarını bilerek kültürüne sahip olucaksın |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
kurtarıcılar
aslında yazıya bir sey daha eklicektim ama unuttum.
mimarlarımımızın bence en eksik yönu batıyı takip etmemek değil ..... çoğumuzun bilimden tutkusundan uzak hayatmızı devaetti.... ben mimarım felsefe okumam ben mimarım edebiyatı sevmem bana ne post-yapısalcılıktan Lyotarın mimarlıkla ilgisi yok yok yok benim tasarım gücüm çok iyi bunlar zaman kaybı!! evet işte bir kesit hepimiz KURTARICIYIZ galiba |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Yönetici
|
Evet hiçbirşey eskisi gibi değil, olması da gerekmiyor.
Restorasyon, genel kanının tersine zamanı dondurma çabası değildir. Bugüne kadar gelmiş yapıları, nesneleri geleceğe aktarabilmektir. Yeniden yapımdan çok, onarımdır. Gerekli en az müdahaledir. Çağdaş ile ya da çağın azıcık gerisindekiler ile bir derdi yoktur. Onu ne engeller ne de geliştirir. Yenilik olmalıdır; tasarımlar, yaratıcılık, buluşlar, her ne demek isterseniz. Mimari kültür, yaşama kültürünü oluşturur, bu da toplumsal kültürü. Halkın gelişimi, çağdaşlaşması, ilerlemesinde kentin ve konutun, bu ikilinin ona aşıladıklarının çok büyük etkisi vardır. Aydınlar yeni kapılar açmalı ve gelişmi sağlamalıdır. Ama benim anlamadığım eskiyi korumanın buna nasıl engel olduğudur? Sorularımın hiçbirine cevap alamamışım. Restorasyon turistler için yapılmaz bir kere, bu da nereden çıktı? Turistler için yapılan WOW Wonderworld tarzı Topkapı Sarayı taklitleridir. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
25 gun oncesi kadar Iraktaydım.Baghdad universitesinde yuksek lisans dersine girdim
komik olan seyi anlatim hoca Ur Eked Babil...gibi uygarelıklardan bahsetti ve ırakın nekadar zengin 1 ulke oldugunu soyledi o haoca kültürünü oğrencileri Ur dili ile anlatıyor çağımız onun uslubuna musaade edemez..umarım anlata biliyorum ....... insanlar bu zenginlik olguyu korumar yolunu restorasyondan gectiğini dusunuyorlar keske gecmisimiz kadar geleceğimizi de düşünebilseydik.biliyormusunz insan beyni muazam güce sahip biz ise bunu yaratmak için kullanmıyorum.gelin düşünelim nasıl bir rönesans yapabiliriz!yok olan bir şeyi nasıl yaratabiliriz... diyeceksiniz ki "ya ne diyor bu restorasyonla dediklerinin ne ilgisi var ki" var olan ve sizce değer taşıyan bir olguyu çağdaş yaşama ancak modern ötesi bir dille anlatabilirsin aksi takdirde amacından uzak olur.açık hava müze mi istiyorsunuz .... ! insanlar yanından geçerken "vay be mimar sinan neler yapmış" demelerini mi istiyorsunuz...çok trajedi. ammman ne bu amerika Lasvegasa dikmişler piramiti kendilerini bir şey sanıyorlar! kültürleri bile yok onların ..... heyyy uyanın daha sanai devriminin kitaplarını mı okuyorsunuz onlara bu kadar muhtaç olmamızın sebebini biliyormusunuz!!! ÜRETEMİYORUZ !!! amaaan üretmeye de ne gerek var zatende işte geçmişimiz var onunla övünelim ..... günümüzde mimarların ve restoratorler gecmişteki kültürü günümüze taşımak/yaşatmak istiyorlar.. ne komik bir durum ... neyi taşıyorsunuz YOK OLAN BİR ŞEYİ NASIL TAŞMAK İSTİYORSUNUZ!! bunu anlamakta güçlük çekiyorum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Yönetici
|
bu mantığa göre sizin yok etmek çabanız da en az bizim yaşatma çabamız kadar yapay.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Forum Üyesi
|
bir şeyi yaratmak için bir şeyi yıkmak gerekiyor
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
konu tartışılalı uzun zaman olmuş ama görünce dayanamadım çünkü içimi sızlatan bir durumdan söz edilmiş.. ülkemizde restorasyon konusuna yeterli önemin gösterilmemesinden yakınanlardanım. ve malesef siz de bu konunun bilincinde olmayanlardansınız. restorasyon; tarihi eserleri,orjinalliğini bozmadan onarmaktır.bu sayede geçmişi geleceğe taşımak,bir kültürü yaşatmak,İNSAN EMEĞİNE SAYGI DUYMAKTIR! Mimarlıkla restorasyon arasında büyük fark vardır. ''Bir şeyi yaratmak için birşeyi yıkmak gerek''MİYOR! Türkiye tarihi eserler yönünden zengin bir ülke olduğu kadar bilinçsiz insan açısından da zengin.. Sokaktaki vatandaş daha restorasyonun anlamını bilmiyor. Bilenler bildiklerini sanıyor. Bildiklerinden kuşku duymayan eğitimli kişiler ise buna karşı duruyor. Yıkalım yenisini yapalım mantığı.. Bu bir vurdumduymazlıktır.. Birçok mimar yüksek lisansını restorasyon olarak yapıyor ve restoratörlerin lisans eğitimlerine geçiş hakları sadece mimarlık bölümüne veriliyor. İşte bu olay aradaki farkın kavranılmamış olduğunun bir delilidir. İki bölüm birbirinden faydalanabilir ama aynı kefeye konulmamalı. Eğitim konusunda acilen birşeyler yapılmalı. Restorasyon 2,3,4,5,6 yıl,kaç yıl olursa olsun ama gerektiği gibi öğretilsin. Uzmanları tarafından.. Bol pratikle.. size göre bunlar birkaç turist için gereksiz görünebilir ama çağda ilerlemek için bunun üzerine basmak çok yanlıştır. Alanınızda birşey yapmak istiyorsanız sınırsızsınız fakat saygı çerçevesinde. söylediklerim sizi etkilemeyecek ya da belkide bana öfkelenmenize neden olacaktır ama doğru olanı söylemek ve de savunmak adına yazıyorum bunları. çünkü yapılmayanlar,ihmal edilenler,görülmeyenler içimi derinden sızlatıyor. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
|
önce merhaba
Şunu söylemek istemiyorum ki sayın Ardıç ın mesajı çok dokunaklıydı ! sayın Ardıç kendi düşüncelerini rahtlıkla ifade etme özgürlüğüne sahiptir tabi .bunun da beni eleştirmek dahil ! herkesin düşüncesine saygılıyım ..ne olursa olsun. bana bilinçsiz olarak nitelendirdi !umarım diğer yazılarında bana ve diğer insanlarlada saygılı olur ! bu Tür insanlar kendilerini mukemeliyetin eşiğinde görürler.onlarada saygılıyım.ama ne yazık ki onların yuzunden geriye gidiyoruz! sadece gördüğümüzü yapiyoruz yada okuduğumuzu ..üretmeye ne gerek var hazır elde bir mimarın yıllar öncesinde yaptığı bir yapı var zaten ...evet ona bir kaç taş ekleyelim bunada restorasyon diyelim .ne güzel hemde beynimizi rahtlamış oluruz.çok düşünüyoruz ya yoruluyoruz açıkçası ! BİR ŞEYİ YARATMAK İÇİN BİR ŞEYİ YIKMAK GEREKİYOR. evet tum bilimsel buluşlarda bu yazıyı göreceksiniz .Doğrular yanlışlar yıkarak icat olunur. benimde yıkmak diye bahsettiğim olgu fiziksel bir olgu değildir.sadece Klasik Restorasyonuna bir eleştiri yöneltmeye çalışıyorum! bunu açığa getirmek istedim. sayın Ardıç,benim bu mesaj zincirinde anlatmaya çalıştığım olgudan çok uzak bir konudan bahsetti . fikirlerine (doğru/yanlış) sahip çıkan insanları severim.özellikle duygusal olanları. bu kadarına yetiniyorum .teşekürederim |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|