![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Öğrenci
![]() |
Tarihi Yapıların İç Mekan Restorasyonu
merhaba,restorasyon çalışmalarında imza yetkisi olması istendiğinden genellikle eğer vakıflara bağlı bir yapı ise bir tasarımcının yada içmimarın o ekipte yer alması mümkün değil.bunu da ilk önce imza yetkiniz yok diyerek başlıyorlar.sonrada röleve tekniklerini bilmiyorsunuz deniyor ki bir içmimar röleve tekniklerini bilir.restitüsyon ve revizyon tekniklerini hiç söylemiyoruz bile denebiliyor.
güzel sanarlar eğitimi almış olan bizler mesleklerimizin teknik bilgilerinde farklılıklar olsa bile, RESTORASYON işlerinde sadece mimarların yada restoratör mezunlarının ve ekipte işin teknikresim çizimleri ve genel devamlılığı sağlayan kadronun olması bence doğru değil. restorasyon işi bir ekip işi olmalı.bu işi sadece şunlar bilir yada yapabilir düşüncesinin aşılması gerektiğini düşünüyorum. şu an ismini vermek istemediğim Suntanahmet'te bir eski tarihi yapının restorasyon işi bitmiş durumda. bu yerin ki bu yer şu anda belediyeye bağlı,yeni faaliyete geçeceği konuda yapılan içmimari çalışmaları kimler ve nasıl yapıldığı konusunda gözlemlerim oldu. bu tarihi yapılar vakıflarca yada belediyeler tarafından nasıl restorasyonu yapılıyor?, sonra ne amaçla kullanılıyor?,ve en önemlisi yenilenen bu yapılarda nasıl bir içmimari uygulama yapılıyor?. bunların denetlenmesi,asıllarına uygun restorasyon ve içmimari çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum. tarihi yapıların kullanıma açılması demek -- o yapıyı -- "restorasyonunu yaptık" ve "yeni kimliği ve fonksiyonu ile günümüze kazandırdık" demek ? peki ama neyi aslına uygun restorasyon ettiler ? neyi hangi amaçla ve nasıl bir içmimari veya mimari uygulama yaptılar? Bir tarihi eserde "yeni bir kullanım alanı oluşturulması", o mekanın orjinalitesini bozmak mı? demek.Yeniden kullanıma açalım ama orjinalliği ............................devamını getirmek istemiyorum. sizlerden ricam böyle bir denetleme kurulu varsa (( ki var) ama onlar sadece projenin çizim rölevesini kontrol ediyorlar bence) denetlesinler. 2010 İstanbul Kültür şehri için yapılan uygulamalar nasıl (bu çalışmalarla ilgili bilgiler büyükşehir belediyesi tarafından duyurulmakta ama detayları yok ) ve kimler tarafından yapılmakta? Uygulamalar ve sonuçları nasıl? Şahsen ben birkaç tanesini gezip gördüm ve hiç ellenmeseydi acaba daha iyi olmazmıydı demekten kendimi alamadığımı ifade etmek istiyorum.en azından orjinal hali o yıkık dökük ama aynı kalmış olurdu.şu anda geriye döme şansı yok çünki. Ele alınan tarihi eserlerin ,tarihi mekanların uygulamalarını ,sonuçlarını kimler denetliyor? Kim neyi ne kadar biliyor da neyi yaptığını zannediyor? Mesleği Muhasebe olan yada mali muşavir olan bir belediye çalışanı tarihi bir yapının restorasyonu ve içmimari uygulaması ile ilgili ne kadar doğru kararlar alabilir sizlere soruyorum? Bu konuda lütfen fikirlerinizi belirtin. hepinize iyi günler. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Tarihi Yapıların İç Mekan Restorasyonu
yaseminb isimli kullanıcının mesajı yerleştirildiği konu ile direk alakalı olmadığından yeni bir başlığa taşınmıştır.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
İç Mimar
![]() |
Kesinlikle katılıyorum düşüncelerine hatta bu konuda içmimarların yüksek lisans yapma hakları bile yok cok ilginç harita mühendisleri bile restorasyon üstüne yüksek lisans programlarına katılabilirlerken konuyla direk bağlantısı olan biz iç mimarların bu konuda yüksek yapma hakkı olmamamaları beni çok üzmüştü.
Artı şunuda belirtmeden geçemiyeceğim belediyenin bu konuda çalışan mimar ve mühendisleri mevcut ve denetlemeleri onlar yapıyorlar. Hepinize iyi çalışmalar iyi günler arkadaşlar...
En son oberrin tarafından düzenlendi : 05-09-2008 10:15 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Öncelikle "denilen" rölöve teknikleri değil büyük olasılıkla yapım teknikleridir. Rölöve sadece mekanların birbiri ardına çizilmesi değildir. Binanın yapım tekniği, bozulmuş ve korunmuş alanları, eksikleri, ekleri vs birçok yapısal unsur belgelenir ve tanımlanır. Tek yapı ya da sivil mimarlık örneklerinde bu saydıklarım çok daha belirginken anıtsal yapılarda iş çok daha karmaşık bir hale gelir ki, zaten genelde anıtsal yapılarda sadece mimar olmak yetmez. Ya bir üniversitenin bu yapıları projelendirmesi istenir ya da projede danışmanlık yapmaları sağlanır. İç mekanlar konusundaki tespitlerinize katılıyorum. Eski tanımı ile 2. derece tarihi eserlerde iç mekan değişiklerine izin veriliyor. Binalar sadece kabuk olarak ele alınıyorlar, bence bu yanlış bir yaklaşım. Diğer yandan kurul artık yapı bazında karar veriyor. Bir yapıyı anıtsal yapı olarak tescillemese de yapının korunmuşluk durumuna göre iç mekan değişikliklerine de izin vermedikleri oluyor. Bu durumda iç mekanı şekillendiren unsurlar zaten yapının kendisinde var, pervazlar, tavanlar kapılar gibi. Bezemelere gelince; bunlara anıtsal olmayan yapılarda nadiren rastlanıyor ve daha çok zanaat olarak ele alınıyorlar. Bence restorasyonun amacına ulaşması yani yapının özgünlüğünü koruyabilmesi için koyacağınız hiç bir denetleme kurulu yeterli olmayacaktır. Bu yapıları ele alan mimarların ve mülkiyet sahiplerinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Biz birçok malsahibine, sahip olduğunuz bu mülk bir antikadır ve buna göre ele alınmalıdır, keyfi değişiklikler onun "antika" değerlerini kaybetmesine yol açacaktır, diyerek ikna etmeye çalışıyoruz. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Yetkiden önce
1- "İçmimar"lık diye bir mesleğin olmadığını, doğrusunun "iç mimar"lık olduğunu 2- "Röleve" diye bir işin olmadığını doğrusunun "rölöve" olduğunu biliniz ve kullanınız ki öncelikle size hak verelim. Ben bunun çok önemli bir ayrıntı ve "boşverilecek" bir şey olmadığını istediğiniz mesleğe saygının gösterilmesi için gerekli olduğunu düşünüyorum. Yani önce buna dikkat ediniz ki biz de söyleminize dikkat edelim.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA SMG'nin serbest mimarlık yapanlara koyduğu kredi şartı durduruldu. Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|