![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Restoratör Mimar Ünvanı Hangi Üniversitelerce Veriliyor?
Selamlar,
Üniversitelerin mimarlık bölümleri bünyesindeki restorasyon kürsülerinin herhangi birinde yüksek lisans yapmak "restoratör mimar" ünvanını kazandırmıyor diye bir duyum aldım. mesela Gazi Üniversitesi restorasyon yüksek lisans mezunu bir mimar, restoratör mimar ünvanıyla iş yapamıyor; buna karşın ODTÜ restorasyon yüksek lisans mezunu bir mimar restoratör ünvanını alıyor. bu ayrımı bilen arkadaşlar, başlık altına bir liste oluştururlarsa sevinirim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
merhaba,
konu hakkında bilgim yok, ama meraktan gidip kendi diplomama baktım (İTÜ). Üzerinde sadece: İTÜ .... bölümünde Yüksek Lisansını tamamlayan ..... 'a Yüksek Mimar Derecesini Tevcih Eder yazıyor. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
restoratör mimar ünvanı yüksek lisansından sonra doktora programını da tamamlayıp, dr. ünvanı alan yani 'uzman' olanlara verilir. Her okulda da doktora programı verilemez. Doktora programı olan okullara bakmanız gerekiyor.
mimarlık bölümüne bağlı bölümlerde yüksek lisans yapan mimarlar yüksek mimar olur.
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
Restoratör ünvanı almak için doktora yapamaya gerek yoktur. Yüksek lisans yapmak yeterlidir.
Ünvanı kimsenin takmadığını bu konuda özel eğitimi olmayanların bile bu işi yaptığını düşünürsek pek de dert değil zaten.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Restoratör diye bir ünvan var mıdır? Restoratörlük 'restorasyon' bölümlerini bitiren teknik elemanların ünvanıdır.(yanlışsa düzeltiniz)
Benim akademik kariyer konusunda bildiğim, bir akademisyenin 'uzman' ünvanı alabilmesi için doktorasını tamamlaması gerekir. Yani 'restorasyon uzmanı' olabilmek için doktora tezinin tamamlanıp dr.ünvanı alınması gerekir? (yanlış biliyorsan düzeltiniz)Yüksek lisansı tamamlayan mimar ' yüksek mimar' olur, restorasyon uzmanı olmaz? Restorasyon'un rölöve aşaması bitene kadar mimarlığı bitirmiş herkesin durumu aynı, fakat restitüsyon, restorasyon aşamalarında standart bir mimarı aşan teknik bilgiler gerekiyor. Kurulların eskisi kadar donanımlı akademisyenleri barındıramaması bu çalışma ortamına zemin hazırlıyor. Kurullardaki mimarların bile bazılarının uzmanlık alanı restorasyon dışında... Bu durumda 'ünvan' tartışmasının da altı boş kalıyor. Benim tavsiyem, 'bu işte iyi para var' diye kimse restorasyon işlerine bulaşmasın, seven yapsın, hakkıyla işini yapan yapsın bu işi. Ünvan peşinden gelir.
|
|
|
#6 |
|
Yönetici
|
Ünvan konusuna katılıyorum.
Restoratörlük, restorasyon bölümünü bitirenlere verilen ad. Aslında lisans eğitiminde de size restitüsyon ve restorasyon hakkında "genel" bilgiler verilir. Yüksek lisansı bitiren kişi "restoratör uzmanı" mimar olur. Ve her yere restorasyon uzmanı yazar. Hatta resmi ihaleler de dahi. Öyle doktora şartı filan aranmamaktadır. Doktora yapmış bitirmiş biri olarak diyebilirim ki doktora yapmanın öyle tıptaki gibi uzmanlık tıtri vermesi söz konusu değil. Tabii doktora yapmış bir koruma ve restorasyon kürsüsü öğrencisinin hali başka, tecrübesi başkadır ama yüksek lisansı bitirebilmek için zaten sağlam bir rölöve-restitüsyon ve restorasyon işi veriyolar yapılması için tez çalışmalarında. Sonuçta çok önemli değil uzman muzman. Sevmeden yapılacak iş değildir.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ En son ayasofya tarafından düzenlendi : 02-08-2008 23:27. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
İnternette araştırmaya çalıştım ancak pek bir şey bulamadım. Mimari Restorasyon'u yüksek lisansta okumak için illa ki mimarlık mezunu olmak mı gerekiyor, yoksa ilgisiz bir bölümden mezun olan da okuyabilir mi? Adı üstünde "mimari" ama, mesela peyzaj mimarı veya endüstri ürünleri tasarımcısı olmuş birinin de bu bölümde yüksek lisans yapmak isteği kabul görür mü?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Arkitera Üyesi
|
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde mimari restorasyon bölümü var. Mimarlığın içinde bir anabilim dalı değil ayrı bir departman. İZMİR INSTITUTE OF TECHNOLOGY Tanıtım kısmında
Bölüm, 2001 yılının güz döneminde mimarlara yönelik yüksek lisans eğitimine başlamıştır. Yüksek lisans eğitimi 34 kredilik ders saati ve yüksek lisans tezinden oluşmaktadır. Bölüm, önümüzdeki yıllarda koruma alanında ihtiyaç duyulan diğer disiplinlerden de öğrenci alacaktır. denmiş fakat şu an ki durumunu bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
İYTE'de yüksek lisansta olduğunu biliyordum, sağolun. Ben daha çok bunu yurtdışında yapmak istiyorum ama "architectural restoration" olarak arayınca bir şey bulamadım. Acaba değişik isimlerle mi biliniyor?
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
"Architectural Conservation" olarak aramayı deneyin.
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
Aslında konuyu okullardan araştırmak gerekir. Bizim kullandığımız anlamda restorasyonun ingilizcesi renovation, koruma: conservation,preservation kültürel miras: cultural heritage, Arama yaparken en iyi sonuç veren sözcükler bunlar. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Arkitera Üyesi
|
arkitera forum'unda böyle bir başlık açılınca, hayret bunu halen bilmeyen var mı diye şaşırmıştım ama cevapları görünce daha çok şaşırdım.
RESTORASYON-KONSERVASYON BÖLÜMLERİ İLE İLGİLİ GENEL BİLGİ Programın Amacı: Restorasyon ve konservasyon programının amacı, tabiat ve kültür varlıklarının korunması ve onarımı alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir. Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Restorasyon ve konservasyon programında, kimya, fizik ve mineroloji gibi temel bilim dersleri, güzel sanatlar, klimatoloji, müzecilik, sergileme ve depolama, fotoğrafçılık, restorasyon-konservasyon uygulamaları, teknik resim gibi dersler okutulmaktadır. Gereken Nitelikler: Restorasyon ve konservasyon programında eğitim görmek isteyen kimsenin üstün bir renk ve şekil algısına, parmaklarını ve ellerini ustalıkla kullanabilme gücüne ve estetik gücüne sahip, güzel sanatlara ilgili ve açık havada çalışmaktan hoşlanan kimseler olmaları beklenir. Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Restorasyon ve konservasyon programını bitirenlere "Restoratör-konservatör" ünvanı verilir. Restoratör ve konservatörler müzelerde, kütüphanelerde, ören yerlerinde, sit alanlarında zamanla bozulan kültür varlıklarının onarımını yapar, müzelerdeki eşyaların bozulmalarını önleyici tedbirler alır. YÖK'ün 2000 yılı civarında aldığı kararla okullardan verilen yüksek lisans diplomalarında sadece bölümü ve aldığı ünvan yazılmaya başlanıldı. bir mimar mimarlık bölümünde yüksek lisans yaptığında yüksek mimar ünvanı alır. Restorasyon uzmanı yüksek mimar tanımı ise Kültür Bakanlığı'na aittir. Rölöve Restorasyon projelerinde anahtar ya taahhüt personel listesinde ister burada da şu şekilde yer alır "restorasyonda yüksek lisans yapmış mimar" yani üniversitelerinde restorasyon kürsülerinde tez yapmış olman bu ünvanı almana yeter, bunun için ispat istenirse, not dökümü, ya da fen bilimlerine yazacağınız bir talep yazısı karşılığında şu kişi tez konusu olarak şunu yapmış olup danışmanlığını şu kişi yapmıştır diye bir yazı alınabilinir. Ayrıca bir de piyasa resmi olmayan bir ünvan var o da "restoratör mimar" resmi olmayan diyorum çünkü bu ünvenı resmi olarak veren bir bölüm ya da üniversite yok restoratör ünvanını ise 2 yıllık restorasyon yüksek okullarını bitirip dikey geçişle ya da üstüne 4 yıl mimarlık okuyan meslektaşlarımız tarafından kullanılıyor!
|
|
|
#13 |
|
Arkitera Üyesi
|
tamamdır, çok teşekkürler..
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
|
kelimelerinize sağlık arkadaşlar,
"hayret ki hala bilmiyorum" diyerek açtığım başlığa verilen yanıtlardan tatmin edici sonuçlar çıkardım kendi açımdan. lisans öğrencisi olduğumdan mütevellit, işin profesyonel yaşam kısmına dair bilgiler duyumlar üzerinden olur malumunuz. "restoratör" , "restoratör uzmanı mimar", "ünvanı" kısmına takılmama sebep, restorasyon ihalelerinde proje sahibi mimarın unvanına dikkat edilmesi; bu ünvan (ya da adı her ne ise) sayesinde iş alınabildiği yönündeki bir duyum idi.(dikkat, duyum diyorum), lakin görüyorum ki piyasada yapılan restorasyon işleri çok da ehil ellerde olmuyor-muş. herkese teşekkürler, sn. fernando size de teşekkürler lakin, uslubunuz çok itici ve küçümseyici. herkes her şeyi bilmek zorunda değil malum. bilgi paylaşma amacıyla burdayız; küçümsemekse niyetiniz başka şeyler deneyin, yeri burası değil. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yönetici
|
Konu harici kişel tartışmalara neden olacak ifadeler kullanılmamasını rica ediyorum. Bilgi alışverişi olan bu başlık farklı yönlere sapmasın.
Fernado'nun mesajı bende de aynı hislere neden oldu. Bizlere bilgi vermek için uzun uzun yazılmış, yani emek verilmiş bir mesajda neden eleştirmeye de gerek gördüğünü bilmiyorum. Genel olarak forumun bu bölümünde ister temel konularla ister uzmanlıkla ilgili olsun tüm soruları yanıtlamaya çalışan bir grup kullanıcı var. Bunun devam etmesini dilediğim için kişisel tartışmalara girilip, davranış tarzlarının eleştirilmesine karşıyım. Ülkemizde uzmanlıklar henüz bir standarda oturmuş değil. Bu nedenle kavram karmaşası yaşanması da çok doğal. |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|