![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Koruma kanunu taşınmaz kültür varlıklarını içeriyor. Bu durumda tünel tescillenirse, ya da tescillenmişse vagonla ilgili de bir madde olabilir. Ama konuyla ilgili herhalde Beyoğlu Belediyesine başvurmak gerekir.
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Ömer, bence fazlaca iyi niyetli bir yaklaşım seninki. Şüphesiz olması gereken bir yaklaşım, böyle önemli bir ulaşım yapısına müdahale edilirken kurulların görüşü alınmalı. Ama kurulun görüşü alınmadığından emin miyiz? Kurul hem istasyonun içinin hem de vagonun bu şekilde değiştirilmesine onay vermiş olamaz mı? Bence bal gibi vermiş de olabilir. Kendi adıma, kurulların kararlarının niteliklerini sorgulamaktan çoktan vazgeçtim. Uzun lafın kısası, artık kurulları ciddi bir kurum olarak nitelendirmek çok zor. Tartışmalı kararları bir iki tane olsa, münferit durumlardır deyip geçeriz ama artık neredeyse tartışılmayan kararları yok. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
b) Belirlenen tarihten sonra yapılmış olup önem ve özellikleri bakımından Kültür ve Turizm Bakanlığınca korunmalarında gerek görülen taşınmazlar, Madde bu şekildeymiş. Bu bakımdan uygun taleple gidilirse ve o sırada yönetimin yapı hakkında başka planları yoksa ?! bir çok eser tescillenebilir. Ama sanırım asıl sorun bu konuda sözsahibi bir kurumun kurula başvuru yapması gerekliliğinde. Tünel vagonu bir araç, kurul genelde tapu üzerinden işlem yapıyor Neyse demek istediğim tünele müdahale edilirken modernleşme kaygısından önce bence de eskilik değeri öncelik olmalıydı. Ama bu araca bu gözle bakıldığından pek emin değilim. Tünel bana beyoğlunun tramvayını hatırlatıyor. Bir gün gelecek kaldıracaklar, sonra otantik olduğunu hatırlayıp yeniden açacaklardır, o zaman vagonunu da eski haline döndürebilirler. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Buraya sadece vagonun eski halini koyabildim ama vagon gibi Tünel mekanının duvarları filan da değişmiş son gördüğüm şekline göre. Dolayısı ile Tünel diye kısalttığımız bir ulaşım projesinin tamamı (vagonları, istasyonları ve eski buhar makinasının olduğu Tünel'deki makina dairesi binası bile) olduğu gibi tescil edilip korunmalıydı. Barış, sana hak veriyorum tabii ki, koruma kurulu olunca herkes rahat bir uyku uyuyor diyemeyiz. Zaten bu hadise de Koruma Kurulları denen varlıkların nasıl dönüşmesi, şeffaflaşması gerektiğinin ufak bir örneği oldu. (yine fazla iyimserim, değişimden şeffaflaşmadan filan bahsediyorum, neyse)
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Başımıza kurul kadar taş düşsün e mi?
Kurulu falan boşverin. Belediyeler paranoyak olmuş birşey yapıp kurula takılacak diye, kurullar piskopata bağlamış kültür talan ediliyor diye... Bu iki kurumu da boşverin Beyoğlu'unda o kadar mimar var , sanatçı var, orayı benimsemiş belirli bir yaşam kültürü olan insan var, birisi bir görüş bildirdi mi bu konuyla ilgili? Tepki gösterdi mi? Çok güzel olmuş yeni tren, hızlı tren yapsınlar bari tam olsun. Hiç sevmedim tabiki yenileme işini, sanki 1 saat yol gidiyoruz da... o 3-5 dakikalık eğlenceli yolculuğunda tadını kaçırdılar... Yaşam kültürü olmayan insanlar fiziksel çevrenin değişiminde etkili olursa bunlar kaçınılmaz sonuçlardır. Onlar herşeye makina,madde, materyal olarak bakarlar. Tünel duvarındaki 120 yıllık yazı umurlarında değildir. Hangi üstad söylemişti hatırlayamadım , ' biz öğrencilerimize mimarlıktan önce yaşamayı öğretiyoruz' diye... Yaşamayı, yaşam kültürünü bilen insanlar yapsın şu kentleri artık. Dünya'ya uzaydan bakanlar kent tasarlayamaz, yere in üstadım, sokağa karış...
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
geçenlerde okuduğum bir habere göre, yukarıdaki vagondan önceside var. o ahşaptan yapılmış ve sağolsunlar uzman ekipler onuda yenilemişler müzede sergilenecekmiş. bundan dolayı benimde içim cız etmişti yeni vagonu görünce, ilk vagonun sıfır mobilya halini görünce soğudu yüreğim biraz. kurul bu kadar küçük şeylerle uğraşamaz. büyük katliamları denetlemekteler.
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|