![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Arkitera Üyesi
|
Poz numarası nedir?
Aslında öncelikli sorum " poz nedir ? " Ve kulak dolgunluğu olarak sahip olduğum bilgi "anıtlar kuruluna girecek projelerde malzemelerin cinsini tanımlamaya yarayan bir takım teknik numaralar." Yapı malzemeleri için poz numaralarını nereden bulabilirim.Yapı rehberinde bir takım poz numaraları buldum fakat toprak sıva , ahşak döşeme vb. gibi tarihi evlere ait yapı malzemelerinin poz numaralarını bulamadım. Genel anlamda bu konudan bana bahsederseniz ve nereden bulacağımı söylerseniz sevinirim
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
poz ver
Fotoğrafını çektiğiniz yapının filmini tab ettirirken , kaçıncı poz olduğunu gösteren rakam.
Örnek: ' Bu yapının ön cephesini 6. pozda çektim.' pardon ... Hocalarınız yok mu sizin bunları öğreneceğiniz? Arkitera forumun şu nedir, bu nedir? cinsinden sorulara maruz kalmasına üzülüyorum.
R&R En son RedRapsody tarafından düzenlendi : 19-02-2008 09:14. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhaba bir örnek üzerinden anlatmaya çalışırsam:
Bayındırlık Bakanlığı21.261BETON ÜZERİNE ÇAM KERESTEDEN,KADRONLU AHŞAP DÖŞEMEM2 36.59 Bu örnekte "Bayındırlık Bakanlığı" bu pozun alındığı kitabın hangi kuruma ait olduğunu belirtir.Çeşitli kamu kurumları yaptıkları her türlü işle ilgili olarak birim fiyat kitapları hazırlarlar.Herbir iş kalemine de poz denir.Örneğin "BETON ÜZERİNE ÇAM KERESTEDEN,KADRONLU AHŞAP DÖŞEME" yapılması işi bir iş kalemidir ve bayındırlık bakanlığının böyle bir pozu vardır."21.261" bu pozun numarasıdır.Nasıl ki okuldayken hepimizin bir numarası vardı poz numaraları da aynı şekildedir. Tahmin edebileceğiniz üzere "M2" bu pozun birimini belirler.Yani bu poz için yapılacak her metraj metrekare cinsinden olmalıdır. Ve en sonda gördüğümüz "36.59" bu pozun 2007 yılı için YTL cinsinden birim fiyatıdır.1 m2 iş 36.59 liradır.Yani örneğin ahşap döşeme yapılacak alan 5 m2 ise bu işin maliyeti 5x36.59=182.95 YTL olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir.Sevgiler... ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yönetici
|
Forumun sadece sorulara maruz kalması gerçekten üzücü, fikir alışverişi daha iyi olurdu. Konu şurada da geçmiş :Başvuru Kaynağı: Keşif, Metraj, Poz no, Birim Fiyat, vb Uygulamalar için?
Tarifler ve pozlarla ilgili konularda benim de anlamadığım birçok nokta var, çünkü maliyetler ve iş tarifleri tanımlanırken tek bir maddeden yararlanılmıyor, işçilik ayrı bir pozda, malzeme ayrı bir pozda vs. Beni en çok kısıtlayan nokta restorasyon işlerinde her imalatın çimento ile tanımlanması olmuştu. Birçok inşaatta normal çimento kullanılması uygun değil. Restorasyon imalat tariflerinde bazı maddeler bayındırlık bakanlığı pozlarında, bazıları kültür bakanlığı pozlarında bulunuyor. Bu nedenle birçok alanda tarama yapılması gerekiyor. İnternet üzerinden kullanılabilen birimfiyat.net sitesi oldukça kullanışlı, orada sorduğunuz sorunun da açıklaması var. Bunun dışında basılı ürünler de var. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Alıntı:
Burada hocalarımdan öğrenemeyeceğim bilgilerede sahip olduğum çoğu zaman.Cevap veren diğer kullanıcılara teşekür ederim. Biraz fikir sahibi oldum... |
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|