![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Forum Üyesi
![]() |
Tarihsel mirası "otel" olarak korumak...
İstanbul Defterdarı Kadir Boy açıklama yapmış:
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ziyaretçi
|
Taşkışla'ya ilk girdiğimiz sene de böyle bir dedikodu vardı, inanılmaz birşey bu..... Siz tutun, bir dörtyol ağzına sanki 2 otel (Inter Continental ve Hyatt Regency) yetmiyormuş gibi bir de tutup 3. köşeye otel yapın!!!! Bir de sokağın diğer ucundaki Divan Oteli var tabii....
|
|
|
|
#3 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Şimdi burda görünce Arkitera Haberler'e baktım ve dehşet içinde haberi gördüm:
Haydarpaşa Garı otel olacak Alıntı:
Umarız arkasından ESKA macerası benzeri bir iş çıkmaz.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
Bence "consept açısından" sağlam bir görüş...
Evet gerçekten sağlam çünkü, Turizmi Teşvik Yasasıydı şuydu buydu der iken gerçeklik olgusu olarak zaten yerleşik bir davranış alışkanlığı...
Hani neredeyse bir kültürel olgu olarak bu zihniyet karabulutlar gibi geldi gitmiyor, gidemiyor bir türlü... Şeffaflığı ile ünlü Swıss Otel büyüklüğündeki bir kütleyi Londra'da Kraliyet Sarayı Bahçesine yaptırtabilir misiniz? Bu sağlam "consept" elinde imkan olsa Venediği bile adam eder. Ama önce bizi adam etmekle meşgul olduğu için henüz yurtdışı talepleri ikinci planda tutuyorlar. "Consept"e göre, örneğin: "Nedir şu rutubet içindeki kanalizasyon şehri Venedik'in hali; yık bütün Venedik'in ayakta zor duran binaları mail-i inhidam dan. Doldur kanallari. Sonra temiz bir beton. Sonra üstüne cek kaymak gibi asfaltı. Ver imar durumunu "yeni" Venedik Ovasına bakarak Dallas DC Kentinin kotlarıyla. Bak gör nasıl 1. sınıf 50-60 katlı otellerin teras katından manzaraya koşar turistler ))Bu "consept" dururken tarihsel ve güncel habitat ve patina kimin umurunda...
|
|
|
#5 |
|
yönetici
![]() |
Ben de kendi evimi de pansiyon olarak Turizm Bakanlığına vermeyi öneriyorum. Çorbada benim de tuzum olsun. Tüm binalarımızı turistlere verelim, biz yazın parklarda yaşantımızı sürdürürüz. Nasılsa yazın hava çok nemli ve sıcak oluyor İstanbul'da. Bizim için de değişiklik olmuş olur.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Taşkışla mücadelesi akıllarda mı?
Belli ki bu konu çok fazla kişinin ilgisini çekmedi. Zaten her konuda duyarlı olduklarını bildiğimiz birkaç kişi dışında kimse ne Haydarpaşa Garı'nın, ne Haydarpaşa Lisesi'nin, hatta ne de artık belleklere bir mimarlık okulu olarak kazınmış Taşkışla'nın otele dönüşecek olmasından pek rahatsız olmuşa benzemiyor... Gençlere saygım, sevgim çok büyük ama duyarsızlıkları da kimi kez insanı çıldırtacak raddelere varıyor... Hele bir bölümünün eğitimlerini Taşkışla'da sürdürdükleri düşünülürse... Forumun bu sayfaları İTÜ Mimarlık öğrencilerinin tepkileriyle dolup taşmalıydı...
Her neyse, yazış nedenim bunları söylemek değildi. Geçtiğimiz yıllarda Taşkışla'nın otele dönüşmesi yine gündemdeydi ve bu konuda büyük bir mücadele verilmişti. Bu mücadelenin ayrıntılarını, sürecin nasıl işlediğini, otel projesinin neden gerçekleşemediğini hatırlayan var mı? Bilen biri konuyu özetlerse sanırım yararlı bir tecrübe paylaşılmış olur. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ziyaretçi
|
Sayın Selim Bey'in bahsettiği sürecin detaylarını fazla bilmiyorum fakat 90'ların başında da (hatta 80'lerin sonları da diyebiliriz) aynı olaylar olmuştu. Taşkışla binası, kâh otel olarak düşünülüyordu, kâh borsa binası...
Biz de birinci sınıfa yeni başladığımızda bu olaya tepkimizi, okulumuzu ve de çevresini temizlemeye başlayarak göstermiştik. Hatta bu "çöp toplama" kampanyamız gazetelere bile çıkmıştı. Sonra zaman içerisinde okulumuzdan vazgeçip bizimle uğraşmaktan vazgeçmişlerdi. Seneler sonra (sanırım '94-'95) yine başladı bu "otel olma" dedikoduları... Sanırım bu sefer de başkaları benzer şeylere yöneldiler ve Taşkışla'yı baştan aşağıya temizlediler, boyadılar, tamir ettirdiler, vs.... (paranın kaynağını bilmiyorum). |
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Turizmi yıllardır "bir memnun turist, bin turist yollar" diye anlamsız vecizlerle geliştirdiğini sanan bundan ötesine ise bir kırık aklı çalışmayan yönetimlere teslim olmuş bir ülkede artık daha organize ve bilinçli bir "duruş" gereksinimindeyiz.
Selim Taner'e katılıyorum. Konuyla ilgili önceki deneyimleri yaşayanların edindikleri tecrübeleri paylaşmaları yerinde olacaktır. Konu şu anda pek de ciddiye alınmışa benzemiyor. Ancak İTÜ yönetiminin son yıllardaki sermaye bağımlısı tavrı düşünülürse, yarın bir gün alınacak böyle bir karara direnecek olanların yalnızca Taşkışla sakinleriyle sınırlı kalması kimseyi şaşırtmamalı... |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
İstanbul
![]() |
:(
Gercekten kanım dondu,
Ben boyle insanların okulunun elinden alıp turistlere giydirme cepha yapma uygulamasının en son tas devrinde yapıldıgını sanıyordum tarih kitaplarından. Ancak ITU yonetiminin ve rektorunun ki kendisi de mimardır Taskısla'yı terkedecegine inanmam. Cunku Taskısla artık ITU ile mimarlık ile ozdeslesmis bir mekan. Ben okulumdayım, yanımda da binlerce kisi olur eminim gelip alsınlar. Bazı isler oyle kolay olmuyor, bu ulkenin ust kademelerinde elbet aklı basında biri vardır. Saygılarımla.
|
|
|
#11 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Haydarpaşa satılık
![]() Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Evet evet heryerden para kazanalım,Ayasofya ile Selimiye'yi de konser salonuna cevirelim,Efes antik tiyatronun da üstünü kapatıp opera salonu yapalım...cok para kazanacağız çok...!!!
Her yeri otelle dolduralım,neşe dolalım.Okullara da gerek yok.Onları yıkıp yerlerine alışveriş merkezleri yapalım!neşe doluyo insan! evet evet!!!
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Alıntı:
http://www.arkitera.com/haberler/200...metropolis.htm |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Arkitera Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Galiba bu turistler İstanbul'a geldiklerinde sadece otellerinden çıkıp, otellerine girebilececekler. Çünkü her tarihi yapı bir otele dönerse, bunlara ancak müşterileri girebilir. Turistler de bu tarih kokan İstanbul'da kendi otelleriyle yetinmek zorunda kalır.
Oysa ki, bütün bu tarihi ve kültürel miraslar halka açık olmalı. İnsanlar sadece bunların dış cepheleriyle yetinmeyip, dolaşmalı, kullanmalı. Bu tip kültürel mirasları müzeye çevirip de insanlara bir boş vaktinde git de öğren diyemezsiniz. Ona fonksiyon vermelisiniz ki kullanırken öğrensin. Bir postaneye girerken kapının tarih kokan ihtişamından etkilensin, garda bilet kuyruğunda beklerken duvarlardaki sanatı, kültürü farketsin... Hele hele bunları şahısların eline vererek insanları bu mirastan soyutlarsanız, artık bir kültür ve tarih birliğinden söz edemezsiniz. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Yalılar elden gidiyor
Sait Halim Paşa Yalısı ile Yorgo Zarifi Köşkü de otel oluyor. Devlet bakım masraflarını ödeyemediği yalıları ihaleye çıkarmış. Şimdi 49 yıllığına bu yalılara sahip olacak şirketler "bir güzel" restore ederler bu yalıları sonra gelsin paralar..!!!
http://www.arkitera.com/haberler/2004/01/30/sait.htm |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|