![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 | |
|
Arkitera Üyesi
|
Rölöve "eser" midir? Telif hakkı durumu nasıldır?
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'da "eser" in tanımı şöyle yapılıyor;
Alıntı:
Yine bundan yola çıkarak; Rölöve projesi için telif hakkı durumu nasıldır? Sahibinin hakları nedir? Rölövenin, restorasyon projesi için kullanımına alınan iznin dışında telif gerekir mi? Belki hukuki bir konu ancak, tecrübesi olan arkadaşların yardımcı olacağını umuyorum. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yönetici
|
Biz de bu konuyu araştırdık.
Mimarlar Odası Rölövenin restitüsyon ve restorasyona baz olması durumunda (ki genellikle böyle) müelliflik hakkını dahi doğurabileceğini söyledi. Aslında onlar da bizim için konuyu pek çözemediler, siz de lütfen aldığınız yorumlarıpaylaşın. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Arkitera Üyesi
|
telif haklari - eser tanimi ve mimarlik
piyasada calisan tüm mimarlari ilgilendirdigi halde burada sadece iki tane yazi görünce bayagi sasirdim
halbuki istanbul icin cok önemli bir konu bu bir süre sonra bina yapacak arsa kalmayinca mecburen tadilat , renovasyon vs isler cogalacak ve bu arada müteahhitler arsa yaratmak icin istanbul bogazini dolduralim gibi parlak fikirlere yönelmezlerse bu konu hararetle gündeme gelecek türkiye nüfusunun ücte birinin üc büyük sehirde yasadigini göz önüne alirsak dahada önemli oluyor almanyada bu konunun nasil cözümlendigini yazmak istemistim ama ilgisizligi görünce bizim yazi güme gitmesin dedim, bir hareketlilik olursa bende yeniden harekete gecerim |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Arkitera Üyesi
|
Bildiklerinizi paylaşırsanız çok seviniriz, hepimiz. Foruma yazmasa bile okuyup fikir sahibi olan çok insan olduğuna inanıyorum.
Konuyu açan olduğum için özellikle belirtmeliyim, bildiklerinizi paylaşmaktan geri durmayın lütfen! |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Yönetici
|
Alıntı:
1. rölöve : mevcut durumun tespiti 2. restitüsyon 3. restorasyon Normal şartlarda müelliflik hakları restorasyon aşamasında doğuyordu. Bu tip konularda bizim başvuru yaptığımız yer mimarlar odasıdır. Mimarlar odasının son zamanlarda rölöve aşamasını üstlenen mimarın da bazı hakları olduğunu savunduğuna dair çeşitli duyumlar aldık. Konu sadece proje müellifliği değil yani. Kurulların son yıllardaki proje yaklaşımları değişti, bu nedenle eski yıllarda hazırlanmış projelerde eksikler ya da yaklaşım hataları olabiliyor. Projelerde yenileme gerekebiliyor. Buna göre de proje hakları değişebiliyor. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Arkitera Üyesi
|
Abs. 1
"Der Inhaber eines Nutzungsrechts darf das Werk, dessen Titel oder die Urheberbezeichnung nicht ändern, wenn nichts anderes vereinbart ist." § 39 Abs. 2 UrhG nennt die Voraussetzungen für mögliche Änderungen: "Änderungen des Werkes und seines Titels, zu denen der Urheber seine Einwilligung nach Treu und Glauben nicht versagen konnte, sind zulässig." Alman telif haklari yasasinda konu birazda güvene ve uzmanliga saygi yönünde ele alinmis "eser sahibinin hayir demeyecegi yönde eserin adi ve kendisi üzerinde aslina uygun yapilacak degisiklikler kabul edilir" denmistir durum böyle oluncada telif sahibini aramadan her yapi üzerinde mimari anlamda degisiklik yapilmaktadir bu uygulamayi cok dogru buluyorum bence mimarlar kendi alanlarini fazla abartip nerdeyse mimarligi tanrilastirmaktalar bu denli bir abartmaya bencede gerek yok eger böyle bir uygulama olmasaydi meissen sehrinde heralde bir calisma yapmak mümkün olmazdi bu yasanin ve uygulamada böyle gercekci bir esnekligin varligi kent merkezini 10 yillik bir calisma ile 1600 lü yillardaki görüntüsüne kavusturdu Sehenswürdigkeiten ayni sehirde bende bir calisma yapmistim o zaman eski eserler dairesi konu üzerinde calisan tüm mimarlara cok titiz hazirlanmis bir kitapcik vermis ve bu ilkeler dogrultusunda (dikte edilmedi sadece bir tavsiye idi) yapalim dendi ama hic bir mimar telif vs konularla ugrasmadi eski eserlerle ilgili durum bu, günlük normal uygulamalarla ilgili olarak forumun diger bölümünde (mimari eserler ve ilgili yargi kararlari) bir yazi yazmistim tekrardan kacinmak icin o bölümün linkini koyuyorum tiklayip bakiniz Mimari Eserler ve İlgili Yargı Kararları simdilik aklima gelenler bunlar konu ilerledikce sanirim baska detaylarda verebilirim En son USTABASI tarafından düzenlendi : 08-03-2008 03:49. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
ben bu kaan yanlış. Yani örnek verirsek: ayasofyanın rölövesini kim hazırlarla hazırlasın ortaya aynı şey mi çıkar demek? bence öyle değil rölöve hazırlamak sadece çizmek değil ki? araştırmak analiz etmek, konservasyon ve statik raporlarını yorumlayarak sorunları işlemek vs... büroda bir apartman çizenin telif hakkı varken rölöve çizenin nasıl olmaz? bunu mühendisler tartışsa anlıyacağım ama meslektaşlar yapınca şaşırıyorum....
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|