![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#1 |
|
Üye
|
Akdamar Kilisesi Açılışa Hazır
![]() Merhaba, Van Gölü üzerindeki Akdamar Adası’nda bulunan tarihi Ermeni Kilisesi’nde yapılan restorasyon ve çevre düzenlemeleri en sonunda tamamlandı ve kilise açılışa hazır. Açılış tarihi ise 29 Mart olarak belirlendi. Daha detaylı bilgi için... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Arkitera Üyesi
|
Restorasyon projesini kimin ( kişi ya da kuruluş) yaptığı hakkında bilgisi olan var mı?
Yine her zamanki gibi haber var, mimarın adı yok! |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Forum Üyesi
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yönetici
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Arkitera Üyesi
|
Van Akdamar Kilisesinin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Restorasyon uzmanı Y. Mimar Yakup Hazan tarafından yapılmıştır.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Forum Üyesi
|
Akdamar Kilisesi Anıt-Müze Olarak Açıldı
![]() Merhaba, Van Akdamar Adası’ndaki Akdamar Kilisesi bugün saat 13:00’de yapılan törenle bir anıt-müze olarak açıldı. Törene katılanlar arasında Ermeni Patriği Mesrob Mutafyan, Kültür ve Turizm Bakanı Koç, Van Valisi Özdemir Çakacak, yurtiçi ve yurtdışından katılan pek çok misafir ve basın mensupları bulunuyordu. Törende Ermeni Patriği Mutafyan şöyle bir konuşma yaptı: “Eşsiz mimarisi yanında, yapının sanat değerini belirleyici etmenleri olan iç freskleri ve dış duvar kabartma ve süslemeleri sanat tarihçilerinin incelemelerine konu olmuştur. Bu itibarla Dünya’nın sayılı kilise ve manastırlarından biri olarak değerlendirilen Surphaç Ermeni Kilisesi binası şüphesiz Anadolu tarihine üçbin yıldır katkıda bulunan bir kültürün en güçlü simgelerindendir. Doksan yılı aşkın bir süredir ibadethane olarak kullanılmayan binanın kar, yağmur, deprem gibi etmenlerle yıpranmış bölümlerinin aslına uygun olarak yenilenmesi sevindirici bir durumdur. Bu yenileme çalışmaları herşeyden önce Anadolu’nun tüm tarihi mirasını sahiplenen ve imkanların elverdiği ölçüde onları korumayı görev sayan bir anlayışın ürünüdür. Bu anlayışı işleve dönüştürerek çeşitli kesimlerden gelen sert eleştirileri cesaretle göğüsleyen, ve bu önemli restorasyonu gerçekleştiren Hükümet’imiz, Kültür Bakanlığımız, ve Van Valiliğimiz ile Gevaş Kaymakamlığı başta olmak üzere, emeği geçen herkese, Türkiye Ermenileri Cemaati adına, bu tarihi günde içten teşekkürlerimi sunuyorum. Hem mühendislik, hem de sanat yönünden, üstün gayret gerektiren bu zor restorasyonu çok kısa bir zaman dilimi içinde başarıyla gerçekleştirerek bu eseri ortaya çıkaran Kartalkaya firması ekibini, sahibi Sayın Cahit Zeydanlı’yı, ve mimarımız Sayın Mildanoğlu’nu en içten dileklerimle kutluyorum. Bu başarılı restorasyon Hükümet’imizin tarihi eserlere ayrım gözetmeksizin verdiği önemin güçlü bir göstergesidir. Türk-Ermeni ilişkilerinde gayet olumlu bir gelişme olarak nitelenen bu çalışma, iyi niyetli insanların gayretleriyle bereketlenecektir. ![]() Bu arada belirtmek istediğimiz bir husus da; tarihi bir kilisede veya bir inanç merkezinde icra edilecek bir duanın insanların anılarında güzel duyguların uyanmasına vesile olabileceğidir. Bu yönde atılacak adımlarla Akdamar Adası ve Surphaç Kilisesi önemli bir inanç turizmi merkezi olabilir. İbadethane olarak inşa edilmiş bu yapı, bilindiği gibi bir kilisedir. Geleneklerimize göre, kilise binalarının inşasından itibaren hizmet vermiş olan valiler ve hayırseverler yapılan dualarla anılırlar. Bu inancımızın bir gereği olduğu kadar, her toplumda görülen hayırseverleri yaad etme geleneğinin sürdürülmesidir. Bu bağlamda söz gelimi yılda birkez düzenlenecek bir ayin ve ona bağlı olarak Akdamar Festivali bu kilisede dua etmek isteyen Dünya’nın dört bir yanına dağılmış insanları bu adaya çekebilecektir. İnançlarının bir geleneğini yerine getirmenin bir geleneğini yerine getirmenin coşkusunu yaşayanlar aynı zamanda halk oyunları ve ezgileri, aşık geleneği, el işleri ve dokuma gibi yöresel kültürel değerlerle de kenetlenme imkanını da bulacaklar. Böylelikle bir gün belki de iki toplum arasında bir türlü başarılamayan diyalog ortamının oluşabilmesini sağlayacak ortamın adımlarının atılabileceğini ümid ediyorum. Binayı koruma altına alan ve yenilenmesi için elden gelen özveriyi esirgemeyen Hükümet’imizin, yılda bir kez, özel günde gerçekleştirilecek geleneksel kutlama törenlerine olanak sağlayacağına ben inanıyorum. Teşekkür ederim.” İlgili diğer kaynakalar: CNN TÜRK.com - Haberler - Türkiye - Akdamar Kilisesi müze olarak açıldı - 29 Mart, 2007 Akdamar Kilisesi’nin açılışı yapıldı En son asteria tarafından düzenlendi : 29-03-2007 15:39. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Arkitera Üyesi
|
Merhabalar,
Evet gerçekten yine haber var ama mimarın adı yok!! Daha önce de belirttiğim gibi, Akdamar Kilisesi'nin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon projeleri Restorasyon Uzmanı Yüksek Mimar Yakup Hazan tarafından yapılmıştır. Projelerin hazırlanması sürecinde, bu proje için, benim "rüya takım" diyebileceğim bir ekiple, çok yoğun bir emek harcanarak, 1,5 sene gibi bir süre uğraşılmıştır. Projelerin bitmesi ve teslim edilmesiyle de iş bitmemiş, projenin uygulanması sürecinde de birçok sancılar çekilmiştir. 2005 yılından beri, kimi zaman çok büyük keyifle çalışılan, kimi zaman sıkıntılar içinde geçen bu süreç sonucunda Akdamar Kilisesi dün açılmıştır. Ancak eksik gördüğüm nokta şudur ki bu kadar emeğin sonucunda bu işin mimarının ne bir ismi geçiyor, ne de bir teşekkür ediliyor. (Teşekkür edilen Mimar Zakarya Mildanoğlu, restorasyon çalışmalarına katılan gözlemci/denetleyicidir. Şu durumda projelendirme çalışmalarına katılan mimarlar da teşekkür istiyorlar ) Sanırım burada teşekkürü en çok hak eden kişi Mimar Yakup Hazan olsa gerek...Teşekkürler Yakup Hocam. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Forum Üyesi
|
Sayın Ayşe Korkmaz, mimar Yakup Hazan'a da çok teşekkür ediyoruz.
![]() Ben sizin mesajınızı daha önce okuduğum için araştırdım ancak sitelerde Yakup Bey'in ismi geçmeyince emin olamadım. Sayın Mutafyan'ın da konuşma metnine müdahale doğru olmazdı. Kendisine nasıl bilgi verildiyse o isimleri kullanmıştır. Ancak emeği geçen ekip ve ekip başı mimara bizler teşekkür ederiz. İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Arkitera Üyesi
|
Sayın asteria,
Bazen ulaştığımız kaynaklar yeterli bilgiyi veremeyebiliyorlar. Bilginin doğruluğu ve yeterliliği konusunda da her kaynağa güvenmemek gerekir çünkü bilerek ya da bilmeyerek eksik bırakılmış olabilir. Kaldı ki siz de en doğrusunu yaparak, doğruluğundan emin olmadığınız bir konuda yorum yapmamayı seçmiş; mevcut yapılmış bir haberi buraya taşıyarak bilgilendirmeyi tercih etmişsiniz. Sizin vermiş olduğunuz haber üzerinden yazdığım için size söylüyormuşum gibi algılandım ancak benim asıl söylemek istediğim, esenboğa havaalanı mimarlarının başına gelenin bir benzerinin yaşandığıydı. Lütfen yanlış anlaşılmasın. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Arkitera Üyesi
|
Tarihi yapılarımızın korunması ve yeniden hayat verilmesi adına çok sevindirici bir haber. Restorasyonun gerçekleşmesinde katkıda bulunan herkesi kutluyorum.
Ancak bu restorasyon olumlu bir gelişme olmasının yanında bir takım gruplar tarafından bölücü bir malzeme olarak kullanılmaya başlanacaktır ve başlandı sanırım. Bildiğimiz gibi tarihî kilise, "müze" olarak açıldı, hatta kilisede "haç" ve "çan" bulunmuyor, Ayasofya’da olduğu gibi ibadete kapalı olacak. Tören için birçok kişiye resmi davet verilmiş ve Dünya Ermenileri Patriği Karekin II, "dinî tören yapılmıyor" gerekçesiyle davete olumsuz cevap vermiş. Bir de Ermeni Patriği Mutafyan en azından yılda bir kez dini ayin talebinde bulunuyor. Ayasofya'nın Müze olduktan sonra içinde dini ibadet yapılmadığını biliyoruz. (Her ne kadar Sultan Mehmed’in fethiyle cami olarak işlev kazanmasına ve hala müslümanlara ait olmasına rağmen..) Bu haliyle her iki dine mensup olanlar için de sadece Kültürel bir miras ve hala değerli bir yapı. Şimdi Akdamar Kilisesi de bir “Müze” ise eğer Ermeni patriğinin ayin isteği ne kadar doğru bu durumda. Eğer Akdamar Müzesi’nde ayin yapılacaksa Ayasofya Müzesi’nin de yılın önemli dini günlerinde cami olarak ibadete açılması lazım. Bu gibi istekler iki toplum arasında diyalogun sağlanmasından çok sorunlara yol açacaktır. Keşke tarihi yapılara karşı bu kadar siyasi bakılmadan onları korumayı başarabilsek, o bilince ulaşılabilse. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Arkitera Üyesi
|
sayın mavilale
kesinlikle söylediklerinize katılıyorum.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yönetici
|
Bir bina yıllarca kilise, cami veya sinangog olarak hizmet verebilir. Sonra emekli olur. O kadar değerlidir ki değer vermek gerekir ve sunmak gerekir herkese.
Müze olur. Anıt müze olur. Ermeni din adamı bu yapının korunduğu için bu adanın dışında dua etmelidir. Hem de yatıp kalkıp. Biz de bu yapının korunduğu için dua etmeliyiz. Hem de her yerde.
Selamlar ve Sevgiler ....................................... AYASOFYA Bu SMGM ne yapar. Eğitimlerde kimi denetler, SMGM'yi kim denetler? Tasarlanmış-tasarlanmamış camiler TÜRKÇE KARAKTER KULLANINIZ. "v" yerine "w" kullanmayınız. Kurallar için TIKLAYINIZ |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yönetici
|
Adanın yerini bilmeyipte merak edenler için kmz dosyası ekte.
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Forum Üyesi
|
Merhaba, Burası bir mimarlık sitesi olduğu için bu konudan pek bahsetmek istememiştim ama bu kilise ancak müze olarak kalırsa halkımızın vicdanen biraz daha huzurlu olması mümkün olabilir. Çünki aslında, Akdamar Kilisesi 1915 yılı olayları çerçevesinde Türklere yapılan büyük zulmün ana sahnelerindendir. Bu mekanla ilgili çok acı tarihi gerçekleri yapılabilecek kısa bir araştırmayla öğrenmek mümkündür, ben yazmak istemedim. Bu şartlar altında bu kilisenin restorasyonunu yapmayı kabullenmek Türk halkının büyüklüğünün ve sabrının ifadesidir. Ve karşı tarafın bunu anlayacak ince düşünceye malik olmasını umuyorum. Anıt-müze olarak sakin ve saygın varlık sürdürmesi en kabullenilir olacaktır. İyi çalışmalar |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Forum Üyesi
|
Ben de kesinlikle restorasyon ve müze konusuna katılıyorum arkadaşlar.Çünkü Van'da gerek sosyal gerekse coğrafi bir çok zorlukla karşı karşıya kalınarak böyle bir restorasyon çalışması yapılmştır.(geçmişte yaşanan kötü hatıralara rağmen!)En basitinden adaya ulaşım çok zor şartlarda gerçekleşmektedir.Bütün bu zor şartlara rağmen Türk halkının yapmış olduğu bir jesti su-i istimal etmek sanırım kimsenin hakkı değil.Bu saatten sonra yapılabilecek en yerinde şey:içinde ayin yapmayı talep etmekten çok bu müzeyi ziyaret etmektir.Ziyarete gelmek isteyen arkadaşlar için söylüyorum:Rehberlik talepleri olursa ben ve Van'da bulunan diğer arkadaşlar rehberlik yapmaktan büyük zevk duyarız.Ama sadece ziyaret için geleceklere ayin için geleceklere değil
(bu arada bu teklifim şahsım adına Van'da kalış sürem sınırlı olduğu için kısa süreyi kapsamaktadır. ) |
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|