![]() |
|
|||||||
| Koruma & Restorasyon Koruma, restorasyon, sanat tarihi ve arkeoloji sorunları bu başlık altında... |
![]() |
|
|
Konu Araçları | Modları Görüntüle |
|
|
#16 |
|
Yönetici
İstanbul
Mimar
![]() |
Dün akşam NTV'de Akdamar Kilisesi konuşuldu.
Programa davetli olarak "Ermeni cemaati adına restorasyon çalışmalarını izleyen mimar Zakarya Mildanoğlu" katıldı. Bu yapının restorasyonu Yakup Hazan tarafından yapıldıysa; neden hiç bir yerde göremiyoruz kendisini? Yakup Hazan veya ofisinden forumu okuyan varsa bu konuda bizi aydınlatırsa çok seviniriz.
Eğer Arkitera Forum üyeliği ile ilgili sorunuz varsa lütfen ilk olarak bu linkteki açıklamaları okuyun. Sorununuz çözülmediyse iletişim formunu kullanabilirsiniz. Şifrenizi unuttuysanız lütfen "şifremi unuttum" linki yardımıyla şifrenizi yeniden oluşturunuz. Özel Mesaj ile yukarıdaki konularda sorular göndermemenizi rica eder, gönderilecek soruları cevapsız bırakmak zorunda kalacağımı peşinen bildiririm. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Arkitera Üyesi
İzmir
Mimar
![]() |
Proje müellifinin adının anılmıyor olması cidden çok dikkat çekici bir konu. Neredeyse bütün uygulama projelerinde sadece uygulamayı yapan müteahhit firmanın veya olaya en tepeden bakan insanların adının geçmesi gerçekten de işin hem beyin hem de teknik anlamda en büyük yükünü çeken insanlara haksızlık oluyor. Proje onandıktan sonra iş bitmemeli ve takip edilmeli. Müteahhit kadar da önde durulmalı diyorum.
|
|
|
#18 |
|
Forum Üyesi
![]() |
restorasyon
Akdamar ile ilgili bir -anı-. Bunu yazmanın kimseye faydası olmayacak belki ama yine de paylaşmak istiyorum.
2005 yılı yazında Doğu illerini dolaştık. Gezi sırasında Van'a da gittik, özellikle Akdamar'ı merak ediyorduk. Biz gittiğimizde restorasyon devam ediyordu, bir akşam üzeri geç vakit gittik. Adaya giden en son tekne bizim teknemizdi. İşçilerin işi bırakıp eve dönme vaktiydi tam. Kilisenin etrafı yalap şap bir koruma bandıyla çevriliydi, yani bu bandın(her ne kadar sembolik bir koruma olsa da) zaten defalarca çiğnendiği belliydi. Biz kilisenin duvarlarına kabartmalara bakarken, işçiler toplanıp ayrılıyorlardı kiliseden. Yanımdaki yabancı arkadaşımla konuşup kilisenin duvarlarına bakıyorduk, o sırada İşçilerden bazıları koruma bandını aşıp yerdeki onlarca kabartmadan eve götürmek için en güzel olanını seçmeye çalışıyorlardı. kendi aralarında hangisi daha güzel karar veriyorlardı, birini bırakıp diğerini alıyorlardı ellerine. Kulaklarıma inanamadım, gerçekten alacaklarına da inanamadım ve biraz seyrettim ne yapacaklarını. Bizim yabancı olduğumuzu düşünüyorlardı çünkü arkadaşım yabancıydı ve ingilizce konuşuyorduk. Adamlar gerçekten de bu kabartmaları aldılar, o sırada reflex olarak "napıyorsunuz, bunlar tarihi eser alamazsınız" dedim. Adamlar şaşırdı, ben tekrar birşeyler söyleyince kendi aralarında birşeyler söyleyip sırıttılar ve aldıkları kabartmaları diğer kabartmaların üzerine fırlattılar. Tabii ki de bu attıkları kabartmalar ve yerde duranlar parçalandı. Çok sinirlenmeme rağmen birşey yapamadım, ortalıkta konuşabileceğim bir ilgili yoktu. 2 yıl geçti aradan ama halen unutmadım bunu, işçilerin pis pis sırıtışlarını, sanki "oğlum bırak şimdi nasıl olsa yarın alırız" der gibi... Onlara bu rahatlığı veren müteahhit firma, kontrolör, şantiye şefi her kim ise söyleyecek söz bulamıyorum. Bu şekilde yürütülmüş bir restorasyona saygı duymam mümkün değil sanırım. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Forum Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
sayın "laçink" ben açıkcası bu yazınızı çok yadırgadım.Şu açıdan bir mimar olarak ya da şöyle söyleyeyim bir vatandaş olarak normalde de böyle yolunda gitmeyen ve rahatsızlık duyduğunuz olayları üzerinden 2 sene geçtikten sonra sadece bir tartışma platformunda yakınma ve ilgili mercileri kınama şeklinde mi gösterirsiniz tepkinizi?Keşke bu yazıyı yazmak yerine ilgili makamları araştırmak ve olayı onlar aktarmayı düşünseydiniz.Sanırım bu daha yerinde bir hareket olurdu.Sonuçta bizim şu an yapabileceğimiz hiç bir şey yok.Dolayısı ile bu yazıyı yazmanızın da pek bir manası yok gibi geliyor bana.Gerçi bu olaydan ders çıkartmak da mümkün."Yolunda gitmeyen bir olayla karşılaşıldığında gerekli yere söylemeli"
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Sanırım ben ilk tepkimi işçileri kabartmaları almamaları konusunda ikaz ederek verdim, ancak tahmin edemeyeceğim şey onların kabartmaları fırlatıp atmaları ve kabartmaların parçalanacağıydı. Geziye devam ettik, başka şehirlere gittik vs.
Belki haklısınız işin peşini bırakmamam gerekirdi. Bu anıyı paylaşmanın Akdamar'a faydası yok, başta da belirttim ancak gereksiz olduğunu düşünseydim hiç yazmazdım. Sizin yadırgamanıza ise bir anlam veremiyorum. En son lacink tarafından düzenlendi : 04-04-2007 00:21 Nedeni: eksik kelime |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Forum Üyesi
İstanbul
Mimar
![]() |
sayın "lacink"
yazımın amacı sizi iğnelemek değil olayın gidişatında üstümüze düşen görevi anlamaya çalışmamdı."yadırgamak" sözcüğünü " Kendine yabancı gelen bir kimseye, duruma veya şeye alışamamak, ısınamamak"manasında kullanmıştım.Ve yanlış bir şey olduğunu da sanmıyorum(anlam olarak bknz:türk dil kurumu).Sonuçta bu forumun amacı olaylar karşısında yorumumuzu yazarak en doğru karara varmayı sağlamak.Yani birbirimizden olumlu etkilenmek olarak da nitelendirebiliriz.Dolayısı ile size garaz olacak bir şey yazmak istemedim istemem de.Eminim bu küçük yanlış anlaşılmayı çözmüşüzdür.Saygılar.... |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Forum Üyesi
![]() |
Akdamar Kilisesi ile ilgili basında çıkan son haberlerden sonra, anladığım kadarıyla bu konu ile ilgili haberler yapılmaya devam edecektir. Bu haberler içerisinde kendi ismime çok az rastladım. Bunun yanında proje ekibimi hiçbir yerde açıklama şansını bulamadım. Ben bu süreç içerisinde hiçbir yerde bahsedilmeyen ve benimle beraber bu işin projelendirilmesinde özveriyle çalışan ekibimin isimlerini açıklamak istiyorum:
Restorasyon Uzmanı Y. Mimar Ayşe Korkmaz Mimar Soner Sönmez Mimar Barış Bilge Mimar Güneş Can Akdamar Kilisesi'nin Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projeleri, bu ekiple birlikte çok uzun süre özveriyle çalışılarak gerçekleştirilmiştir. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Forum Üyesi
Ankara
Mimar
![]() |
Alıntı:
Kendi adıma, projede çalışan herkese teşekkür ve ellerinize sağlık...Umarım herşey istediğiniz gibi olmuştur. Belki süreci, aksaklıkları, olması gerekenleri ve olmaması gerekenleri paylaşmak istersiniz... |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Arkitera Üyesi
Kocaeli
![]() |
ben mütevaziliğinden dolayı Ayşe Korkmaz ıda tebrik etmek istiyorum. O ekibin içinde kendiside varmış ve biz bunu yazılarından anlayamıyoruz. selamlar
|
|
|
|
![]() |
| Yerimi olarak kaydedin |
| Şu an bu konuyu izleyen aktif kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
| Modları Görüntüle | |
|
|